Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Perspektivno gospodarstvo in zeleni življenski slog

 

Pomladno sejemsko dogajanje upravičilo pričakovanja

Pomladni seem 2015Zadnji marčevski vikend se je po štiridnevnem dogajanju, na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni zaključila prva „sejemska zgodba" v letu 2015. Na stičišču štirih držav je namreč potekala predstavitev samih perspektivnih področij gospodarstva: Gradbeništva, energetike, komunale in obrti, zraven pa je bil še mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga „Green 2015". In po splošni oceni je prvo pomladno sejemsko dogajanje upravičilo pričakovanja organizatorjev, razstavljalcev in tudi obiskovalcev. Na Pomladnem sejmu se je na 9.000 kvadratnih metrov razstavnega prostora predstavilo 200 razstavljavcev devetih držav (Avstrija, Italija, Luxemburg, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Slovenija, Švedska in ZDA), na sejmu Green pa je na 1.700 kvadratnih metrov bilo 70 razstavljavcev iz treh držav (Slovenija, Avstrija in Makedonija). Dogajanje je v štirih dneh skupaj obiskalo 9.000 obiskovalcev.

„Pomladni sejem in sejem Green sta usmerjena v prihodnost, zato sta nagovarjala razstavljavce in obiskovalce, ki to prihodnost vidijo v trajnostnem razvoju. Institucije, kot so Ministrstvo za okolje in prostor, Gradbeni inštitut ZRMK, ENSVET, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije z obrtno-podjetniškimi zbornicami Pomurja, Zavod za zaposlovanje Murska Sobota, Inštitut za javne službe, Inštitut Jožef Stefan, Mariborska razvojna agencija - Evropska podjetniška mreža, srednje poklicne in strokovne šole ter visokošolske in univerzitetne izobraževalne ustanove, Zveza ekoloških gibanj Slovenije in druge nevladne organizacije, ter številni inovativni ponudniki iz vrst gospodarstva so dali temu sejmu veliko strokovnih in praktičnih vsebin, ki bodo že jutri rodile sadove. Mladi so dobili iztočnice za razmišljanje o svojem poklicu, starejši pa o prihodnjem načinu bivanja in ustvarjanja. Če smo s sejmom dosegli še komercialni učinek pri prodaji gradbene mehanizacije in drugih izdelkov pa tudi storitev, bodo pokazale analize. Sejem pa je vsekakor pomenil začetek oživljanja gradbeništva z zelenim predznakom in trajnostnim odnosom do okolja.", je štiridnevno dogajanje na sejmu ocenil Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma
Na Pomladnem sejmu se je glede na povprečje zadnjih let predstavila največja bera vrhunskih blagovnih znamk gradbene mehanizacije. Dobro zastopana so bila področja gradbene opreme, orodij za obrt in gradbeništvo, kritin in stavbnega pohištva. Pomen lesa za bivanje je poudarila razstava Čar lesa. K izkoriščanju nepovratnih finančnih spodbud občanom v naložbe učinkovite rabe in v uvajanje obnovljivih virov energije so vabili ponudniki toplotnih črpalk, fotovoltaike, geotermalne energije, kotlov na biomaso, izolacij ter klimatizacije stavb. Predstavitev komunalne mehanizacije in opreme je dopolnjevala ponudba čistilnih naprav in sodobnega ravnanja z odpadki. Za urejanje okolice doma so poskrbeli ponudniki kosilnic ter različnega orodja in opreme. Obrtna ulica je nudila nasvete, izdelke in storitve članov območnih obrtno-podjetniških zbornic Pomurja ter v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje Murska Sobota učencem višjih razredov devetletke predstavila različne obrtne poklice. Z zanimivimi izdelki in dejavnostmi so se predstavile srednje poklicne in strokovne šole ter visokošolske in univerzitetne izobraževalne ustanove.
Sejem Green je drugič zapovrstjo povezal inovativne snovalce, ponudnike, gospodarske družbe, znanstvene institucije, vladne in nevladne ustanove ter uporabnike človeku, družbi in naravi prijaznih tehnologij, znanja, izdelkov in storitev. Predstavil je konopljo, volno, glino in druge naravne gradbene materiale, električne avtomobile in vozila ter varčne elektromotorje, biobarve, pasivno klimatizacijo, semena in sadike iz slovenske ekološke pridelave, inovacije za trajnostno vrtičkarstvo in kmetijstvo ter zelena Start-Up podjetja. Ozaveščal je za varovanje okolja, za humane ekonomske odnose in odgovorno potrošnjo.
Bilo je tudi veliko strokovnih posvetov, saj je Ministrstvo za okolje in prostor organiziralo strokovne posvete o povezovanju potencialov za prehod v zeleno gospodarstvo, o elektro-mobilnosti ter o celoviti prenovi stavb v kontekstu trajnostne gradnje. Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin je pripravil tradicionalni komunalni posvet Kogra 2015: Povezujemo za razvoj komunale. Gradbeni Inštitut ZRMK in OZS sta pripravila strokovni posvet z naslovom Kontrola kakovosti – pogoji za dobro izvedena dela. Predstavilo se je Slovensko združenje za informacijsko modeliranje v gradbeništvu. Društvo zeliščarjev Pomurje je obravnavalo zelišča v bioekonomiji v zeleni ekonomiji z inovativnimi sistemi, tehnologijami in socialnimi pristopi. Strokovni posvet: Karierna rehabilitacija, vključujoča družba v smeri krožnega gospodarstva in zelenih delovnih mest – izziv vsakega podjetja prihodnosti je organizirala Razvojna zadruga Etri. Mariborska razvojna agencija - Evropska podjetniška mreža je pripravila mednarodno kooperacijsko srečanje. Problemska konferenca Zveze ekoloških gibanj Slovenije je spregovorila o tem, "Kakšen zrak dihamo - kakovost zraka v Pomurju in Sloveniji". Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja so pripravile strokovno srečanje obrtnikov in podjetnikov s področja gradbeništva. Amarant in društva Ajda pa so spregovorili o reševanju problemov na ekološki način pri pridelavi zelenjave.
Obiskovalci so lahko pridobili številne praktične in strokovne nasvete na brezplačnih energetskih, gradbenih in okoljskih svetovanjih Gradbenega inštituta ZRMK, energetskega svetovanja ENSVET in Zveze ekoloških gibanj Slovenije. Kulturno ekološko društvo Smetumet je namenilo najmlajšim ustvarjalno delavnico pOSEBNI prijatelji. Klub Gaia je predstavil aplikacijo »naredivrt.si«. Zadruga Konopko je predstavila inovacije iz konoplje. Umanotera je organizirala Eko podjetniško jutro z metodo proaktivne kavarne. Pravična zadruga Odjuga je predstavila pravično čokolado, kakav, kavo in izdelke iz bombaža. Ekovas Mokri Potok na kočevskem ter Trajnostni Park Istra iz primorske sta s primeroma svoje dobre prakse povabila k trajnostnem bivanju v ekoloških vaseh.
Sejem je za dobrodelne namene zbiral star papir in rabljena oblačila. Društvo Obsidian je izvajalo dobrodelno akcijo Daj najprej in podari Sonce. Letos je 100% od prodaje rdečih vrečk s sončnico namenjeno organizaciji Debra Slovenija za otroke z bulozno Epidermolizo.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Perspektivno gospodarstvo in zeleni življenski slog