Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Na "Naturi 2015" posebna pozornost domači mladini

( 1 Ocena ) 

Preko otrok in mladine želijo na sejem pritegniti vse Radgončane

Sejem Natura 2015Z željo, da bi na sejemske prireditve in dogajanja čim bolj pritegnili domačine iz Gornje Radgone in okolice, se je vodstvo Pomurskega sejma, ob bližajočih se sejemskih prireditvah „Naturo 2015" in „Lov 2015" odločilo poglobiti sodelovanje z lokalnimi lovskimi in ribiškimi organizacijami, ter še posebej športnimi društvi iz Gornje Radgone. Poleg Mladinskega centra Radgona, ŠMK Klinka, ter X-kluba in Planinskega društva Radgona, so zraven pritegnili tudi karate, šahovski, strelski klub ter druge klube. Slednji bodo vsakodnevno pripravljali različne dogodke, prireditve in tekmovanja, na katerih pričakujejo veliko število otrok in mladine, ti pa naj bi potem pritegnili odrasle, ki očitno vedno manj obiskujejo prireditve v svoji okolici – na sejmišču.

Kot pravita izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič in projektni vodja Vesna Dajčman, se bo vsak dan, med 17. in 19. aprilom na sejmišču odvijalo marsikaj zanimivega, kjer se bodo mladi in manj mladi zabavali, tekmovali, rekreirali ali pa samo družili. Tako bo vsak dan plezanje za obiskovalce na plezalni steni visoki osem metrov. Tam bo potekala tudi demonstracija plezanja športnih plezalcev iz športne enote Slovenske vojske ter Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Zanimiv bo tudi kolesarski izlet s Puhovimi bicikli čez mesto sejmov in penine, vadbe FIT z Andrejo (nordijska hoja, vadba zlatih let, funkcionalna vadba), predstavitve in pogovori z vrhunskimi športniki zaposlenimi v Slovenski vojski ter predstavitev možnosti vključevanja v Slovensko vojsko. Tukaj je tudi predstavitev urbanih športov z možnostjo uporabe pump-tracka; Športno društvo X Klub bo vsak dan predstavljalo urbane športe, radgonski skejterji bodo navduševali s svojimi triki na betonski stezi Pump-Track za urbana okolja, ki jo je podjetje Varis Top d.o.o. premierno predstavilo na letošnjem Pomladnem sejmu. Organizirali bodo tudi odmevno okroglo mizo z naslovom Krepitev športno turistične ponudbe občine Gornja Radgona, na kateri bodo sodelovali vidni predstavniki pomembnih institucij v Gornji Radgoni. Nikakor ne smemo prezreti na streljanje s trenažerjem; prometno vzgojo otrok s programom Jumicar; metanje balinčkov v tarčo..., zraven je tudi zvočna gong kopel, joga za odrasle in joga za nosečnice, merjenje krvnega tlaka, skejtanje, karate, šahovski turnirji za mlade in še kaj.
Razpored dogajanja, petek, 17. april 2015: 9.00 - 9.30/Zeleni oder v hali B: Joga za nosečnice in joga za odrasle. Po predstavitvi vadba na razstavnem prostoru Društva Enovita v hali B, Tatjana Baligač, Enovita - Društvo za veselo življenje; 9.30 - 10.30: Pravljična joga za otroke - Gledališko društvo Pisani Mehurčki; 10.30 – 11.00: Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate (Shotokan Karate do klub Radgona); 11.00 – 11.30, Posvet: Prehrana in gibanje za zdravje (Marija Sraka, univ. dipl. inž. živilske tehnologije); 12.00 – 13.00: Metanje balinčkov v tarčo (Hribar-os d.o.o.); posvet: Vrtnarimo z aplikacijo naredivrt.si (Klub Gaia); 14.00 – 15.00: Predstavitev in vadba zlatih let (Andreja Zrnič - FIT z Andrejo); 15.00 – 15.30: Zvočna gong kopel - Po predstavitvi terapija na razstavnem prostoru Društva Enovita (Aleš Ifko, Alja Petric in Andreja Horvat, Enovita - Društvo za veselo življenje): 16.00 – 18.00: Turnir v ročnem nogometu (Mladinski center GR); 16.00: Predavanje v okviru projekta »Lepo pozdravljeni«: Homeopatija
(Pomurske lekarne Murska Sobota); 16.00 – 17.00: Metanje balinčkov v tarčo; Sobota, 18. april 2015, 9.00 – 18.00: Nagradne igre v metanju na koš iz trampolina (ŠMK Klinka); 9.00: Pohod po mestu sejmov in penine (PD Gornja Radgona); 9.30 – 10.30: Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate; 10.00 – 13.00: Tekaška delavnica za začetnike in izkušene tekače - Po uvodnem predavanju sledi snemanje teka in izvajanje vaj, analiza (Urban Praprotnik, Urbani tekači); 10.00: Turnir v šahu (Šahovsko društvo Gornja Radgona); 10,30 – 11.30: Predstavitev in prikaz funkcionalne vadbe; 11.30 – 12.00: Kako vrniti življenje svojemu vrtu in vzgojiti zdravo hrano (Lara Resman, raziskovalka v Cerop d.o.o.); 12.00 – 13.00: Bownova terapija: z nežnostjo do rezultatov - predstavitev in prikaz (Tanja Bagar); 12.00 – 13.00: Metanje balinčkov v tarčo; 13.00 – 14.00: Predavanje: Zakaj se odločiti za naravno in ekološko kozmetiko? (Danica Štefok, ustanoviteljica certificirane ekološke kozmetike EkoDana); 14.00 – 14.30: Predavanje: Šport in prehrana za vsak dan (Urbani tekači, Jasmina in Urban Praprotnik); 14.30 – 15.00: Predavanje: Konoplja ORTO dobra za naše telo in duha (dr. Tanja Bagar, vodja raziskav in razvoja v Cerop d.o.o.); 16.00 – 16.30: Joga za nosečnice in joga za odrasle; 16.00 – 17.00: Metanje balinčkov v tarčo; 16.30 – 17.00: Zvočna gong kopel - Po predstavitvi terapija na razstavnem prostoru Društva Enovita (Aleš Ifko, Alja Petric in Andreja Horvat, Enovita - Društvo za veselo življenje).
Nedelja, 19. april 2015, 9.30 – 10.30: Predstavitev in prikaz borilne veščine Shotokan karate; 10.30 – 11.00; Predstavitev in trening nordijske hoje - Po predstavitvi bodo potekali individualni treningi nordijske hoje - zunaj na sejmišču, nato trasa ob Muri (FIT z Andrejo); 11.00 – 11.30: Predavanje: Kaj jemo - aditivi v prehrani (Marija Sraka, univ. dipl. inž. živilske tehnologije); 11.30 – 12.00: Predavanje: Zakaj se odločiti za naravno in ekološko kozmetiko? 12.00 – 13.00: Posvet: Razvoj socialnih tržnih produktov v agroživilstvu / EU socialni projekt v kmetijstvu (Majda Robič - Društvo zeliščarjev Pomurje); 12.00 – 13.00: Metanje balinčkov v tarčo; 13.00 – 14.00: Okrogla miza: Taborniki/skavti in na naravi temelječi turizem (Zveza tabornikov Slovenije v sodelovanju z Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov): 14.00 – 14.30: Joga za nosečnice in joga za odrasle; 14.30 – 15.00: Zvočna gong kopel; 15.00 – 17.00: Turnir v namiznem tenisu (MC GR)
– 17.00: Metanje balinčkov v tarčo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Na "Naturi 2015" posebna pozornost domači mladini