Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Posloven, strokoven, kakovosten, izobraževalen in družaben

 

Bliža se 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem „Agra 2015"

AgraNajvečja sejemska prireditev na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni - AGRA se bo tudi s svojo 53. ponovitvijo od 22. do 27. avgusta 2015 potrdila kot najpomembnejši mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Sloveniji ter v sosedski regiji Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Prijavljeni razstavljavci in zaključne priprave obetajo, da bo „Agra 2015" sejem presežkov! Letošnje leto bo obeležil kot Mednarodno leto prsti, Mednarodno leto svetlobe in tehnologij povezanih s svetlobo ter Evropsko leto za razvoj. V razvojnih, gospodarskih in kulturnih prizadevanjih bo z matično domovino povezal Slovence, ki živijo v zamejstvu.

Vrhunske ponudnike mehanizacije in opreme za kmetijstvo, prehrane in vina, tehnologije za prehransko industrijo ter vladne, stanovske in izobraževalne institucije bo predstavil izbranim ciljnim skupinam poslovnih partnerjev in najširši množici potrošnikov. Trend rasti slovenskega kmetijstva, gospodarstva in trajnostno usmerjene samooskrbe bo v mednarodnem prostoru promoviral z obsežno sejemsko razstavo, s številnimi poslovnimi in strokovnimi posveti, na živih predstavitvah najkakovostnejših dosežkov ponudnikov kmetijskih, gozdarskih in živilskih tehnologij, pridelovalcev in rejcev ter z bogatim programom spremljevalnih dogodkov.
Posloven, strokoven, kakovosten, izobraževalen in družaben, 53. sejem Agra bo izbranim ciljnim skupinam poslovnežev, strokovnjakov ter najširši množici potrošnikov in uporabnikov predstavil vrhunske dosežke s področja pridelave, predelave in ponudbe prehrane, kmetijske mehanizacije, gozdarske tehnike, pakiranja in izobraževanja. Predstavile se bodo države in regije, med katerimi bosta posebne pozornosti deležni predstavitvi podjetij iz LR Kitajske ter iz Avtonomne pokrajine Vojvodina. Pri organizaciji strokovnih razstav in predstavitev sodelujejo najvidnejše vladne, strokovne in gospodarske ustanove. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo s svojim nastopom še posebej poudarilo pobudo za svetovni dan čebel ter organiziralo strokovne posvete in okrogle mize na teme gozda, varovanja potrošnikov, varuha odnosov v prehranski verigi. Predstavili bodo projekte Programa razvoja podeželja. Pripravljajo več mednarodnih srečanj s ključnimi evropskimi ustanovami in gosti iz tujine. Že dan pred odprtjem sejma Agra organizirajo srečanje evropskih kmetijskih ministrov, na sejem pa bodo povabili tudi zamejske Slovence iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Italije. Na posebni Info točki bodo kmetom nudili konkretne nasvete, ter v kotičku za najmlajše organizirali ustvarjalne delavnice.
Pod okriljem MKGP bo nastopilo kmetijsko-živilsko šolstvo, ki bo predstavilo izobraževalne programe na srednji in višji strokovni ravni ter izobraževanje odraslih. Poudarek bo na praktičnih predstavitvah znanja ter izdelkov dijakov in študentov. Ministrstvo za okolje in prostor bo predstavilo sožitje prvobitne in kultivirane narave in pomen ohranjanja varovanja celotnega okolja za trajnostno in zdravo bivanje in prehrano. Pod njegovim okriljem bodo nastopili tudi naravni parki Slovenije. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo na sejmu obeležila 15-letnico delovanja. Predstavili bodo svoje dejavnosti, teritorialno in strokovno razpršenost po Sloveniji, območne Kmetijsko gozdarske zavode, najpomembnejše zveze, združenja in društva, sodelovanje z Zvezo slovenske podeželske mladine ter svoj pomen in vlogo v slovenski družbi. Med strokovni dogodki pripravljajo posvet o trženju kmetijskih izdelkov in pridelkov, jubilejno, 20. akcijo S kmetije za vas, prašičerejski posvet ter strokovna svetovanja za obiskovalce.
GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo predstavila slovenske blagovne znamke živilskih podjetij pod okriljem Kupujem slovensko, organizirala razstavo kruha s pekarno, razstavo jabolk in predstavitev predelovalcev žit. Na dan sadjarjev, v torek, 25.8.2015, bodo organizirali sadjarski posvet. Kmetijski inštitut Slovenije bo z razstavnim prostorom in v strokovnem programu poudaril mednarodno leto tal, metuljnice, kmetijsko tehniko in čebelarstvo. Zavod za gozdove Slovenije pripravlja v svoji brunarici in na sejemski gozdni učni poti poleg strokovne predstavitve zasajenih gozdnih dreves tudi prikaze drevesnih vrst (prerezi lesov), rabe lesa in sledljivosti (biomasa) ter nege gozdov v državni, zasebni in cerkveni lasti. V sklopu mednarodnega leta prsti bodo poseben poudarek namenili vlogi gozdov za ohranjanje prsti in tal. Strokovno bodo obravnavali sanacije gozdov po žledolomu, vlogo gozdov v pašnih redih za čebele, izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva s strokovnim gospodarjenjem z gozdom ter popašenost. Organizirali bodo tradicionalno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, poskrbeli za izdelovanje skulptur iz lesa z motorno žago ter za to, da bo pomemben politik v zelenem kotičku sejma zasadil svoje drevo. Zadružna zveza Slovenije pripravlja svojo osrednjo predstavitev v znamenju sončnic, saj je letos tudi mednarodno leto sončnic.
Razen tega se bodo z razstavnimi prostori in strokovnimi dogodki predstavili tudi Čebelarska zveza Slovenije, Obrtno – podjetniška zbornica Slovenije in območne zbornice Pomurja, Gradbeni institut ZRMK, energetsko svetovanje ENSVET, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Združenje turističnih kmetij Slovenije, Zveza društev podeželske mladine Slovenije, Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, razvojne agencije, lokalne akcijske skupine ter številne druge pomembne stanovske in strokovne organizacije.
Poseben prostor in pomen bodo imele razstave živali. Razstavo govedi organizira Pomurski sejem v sodelovanju s priznanimi rejskimi organizacijami. Letošnja novost bo Mednarodna šola mladih rejcev, ki jo organizira društvo rejcev govedi črno bele pasme v Sloveniji. Rejci v starosti od 15-30 se bodo učili in tekmovali v pripravi in vodenju živali za razstave, fotografiranja in nastopanja na javnih prireditvah. Sodelovalo bo 40 mladih rejcev, od tega 12 iz območja bivše Jugoslavije in Albanije. Na dan govedorejcev, bo potekalo tekmovanje - izbor najlepše pripravljene ter najbolje vodene in predstavljene živali. Novost bo tudi licitacija plemenskih telic lisaste pasme Slovenije. Razstavo konjev organizira Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk, UL, Biotehniška fakulteta – Oddelek za zootehniko. V projekt so vključeni študentje različnih fakultet, s čimer želijo organizatorji opozoriti na pomen interdisciplinarnega pristopa ter na pomen kmetijstva v vseh vejah izobraževanja. Obiskovalcem bo na voljo mala šola jahanja, najmlajšim pa razne konjeniške delavnice. Lipicanci se bodo vsak dan dvakrat predstavili tudi na maneži. Organizator razstave prašičev je priznana rejska organizacija v prašičereji KGZS v sodelovanju z Zvezo združenj rejcev prašičev Slovenije in Slovensko zvezo prašičerejcev. Predstavljen bo selekcijski program SloHibrid z mladicami, pitanci, tekači in merjasci. Osnovni smoter je predstavitev pasem in hibridov visoko kvalitetnih plemenskih živali, vzrejenih v skladu z rejskim programom Slo-Hibrid ter predstavitev dosežkov rejskega dela. Del razstave bo namenjen predstavitvi edine slovenske avtohtone pasme prašičev - Krškopoljskemu prašiču.
Poudarek razstave drobnice bo na predstavitvi mladih družinskih kmetij. Razstavljene bodo slovenske avtohtone pasme drobnice (belokranjska pramenka, jezersko-solčavska ovca, bovška ovca, istrijanka, drežniška koza), slovenske tradicionalne pasme drobnice (oplemenjena jezersko-solčavska ovca, oplemenjena bovška ovca, slovenska srnasta pasma, slovenska sanska pasma), tujerodne pasme drobnice (burska koza) ter istrski osel. Prikazani bodo tudi proizvodi reje drobnice: uporaba volne in proizvodov z različnimi prikazi in delavnicami (polstenje, pletenje, kvačkanje, predenje, izolacija...). Na ogled bo razstava volne in volnenih izdelkov iz volne naših štirih avtohtonih pasem ovac. Predstavljena bodo: uporaba mesnih proizvodov drobnice ter njihova kulinarična in prehranska vrednost z vlogo v prehrani, mleko in mlečni izdelki drobnice ter ovčerejske in kozjerejske kmetije. Prikazali bodo tudi striženje ovac ter predstavili pastirske in delovne pse. Razstavo avtohtonih pasem domačih živali organizira UL, Biotehniška fakulteta - Oddelek za zootehniko. Predstavile se bodo 4 pasme avtohtonih pasem domačih živali s promocijo njihovih proizvodov in njihove vloge v kmetijskem prostoru skupaj s promocijo rejskih organizacij: bovška ovca, drežniška koza, krškopoljski prašič ter lipicanski konj. Ob razstavi bodo rejci svoje mlečne in mesne izdelke ponujali v degustacijo in prodajo. Novost bo prikaz sirjenja in izdelave albuminske skute na star način –v kotlu, predstavljeno pa bo tudi česanje, filcanje in predelava volne. K sodelovanju in predstavitvi njihovih kakovostnih izdelkov so povabili tudi bovške žene.
Osrednji vzorčni sejemski vrt pripravljajo dijaki in mentorji Biotehniške šola Rakičan. Na njem že rasejo vrtnine in poljščine starih in avtohtonih sort. V sejemskem času bodo po vrtu dnevno potekali strokovno vodeni ogledi. Letošnja novost med vzorčnimi nasadi bo njiva s poudarkom na ohranjanju slovenskih avtohtonih sort semen. Predstavljeni bodo: lan (seme, živilska industrija, tekstil), proso (prehrana), konoplja (seme, živilska industrija, gradbeni material, tekstil), ajda (prehrana), več vrst fižola, leča, čičerika, soja, detelja, buče (olje), koruza ter v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec - hmelj. Del njive bo namenjen prikazu oživljanja zemlje. V Agrini kuhinji bo potekala priprava in promocija jedi iz fižola, ptujskega lüka in bučnega olja. Tudi letos sta urejena Gain samooskrbni družinski ekološki vrt in Permakulturni vrt v katerih bodo organizirane delavnice za otroke in odrasle. Obiskovalci se bodo razen po svežih nasadih lahko sprehodili tudi skozi trajne vzorčne nasade slovenskega trsnega izbora, starih slovenskih sort jablan in skozi sejemsko gozdno učno pot. V njej bo za pestro dogajanje še posebej poskrbel Zavod za gozdove Slovenije.
Strokovni program bodo poleg strokovnih posvetov, okroglih miz, svetovanj, strokovnih razstav živali in vzorčnih nasadov popestrili predstavitev bivanja na kmetiji - Doživimo podeželje, prikazi trajnostne gradnje in uporabe obnovljivih virov energije na kmetiji in v gospodinjstvih, demonstracije varnega dela v gozdu, razstave ocenjenih vin, sokov, medu, mesnih in mlečnih izdelkov ter pokušnje vin in prehranskih izdelkov, nagrajenih na strokovnih ocenjevanjih kakovosti.
Na sporedu bodo številni tekmovalni, poučni in družabni dogodki, kot so strokovno vodeni ogledi po razstavah živali in vzorčnih nasadih, revije razstavljenih živali na maneži, državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske, srečanje podeželske mladine, izbor najtežje buče, tekmovanje v vlečenju vrvi, tekmovanje v plesanju polke, nogometna tekma slovenske vinske reprezentance, srečanje sommelierjev in vinskih vitezov, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, Štafeta semen, srečanje kmečkih žena in deklet, modna revija oblačil iz naravnih materialov kot sta konoplja in lan, Festival piva ter Agrina kuhinja z vrhunskimi kuharji in kulinaričnim razvajanjem z regionalnimi slovenskimi dobrotami in izdelki vrhunske kakovosti iz Agrinih ocenjevanj.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Posloven, strokoven, kakovosten, izobraževalen in družaben