Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Podeljenih je veliko šampionov in najvišjih medalj

 

Na ocenjevanjih za odličja Agre, več izdelkov in višja kakovost

Agra - ocenjevanjePoleg, da je izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič predstavila priprave na največjo sejemsko prireditev na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, so ocenjevalci na posebni novinarski konferenci predstavili tradicionalna ocenjevanja v okviru letošnjega 53. kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo od 22. do 27. avgusta 2015. Ugotovili so, da je izdelkov na ocenjevanjih vse več, kakovost pa vedno višja. Zato niti ne preseneča, da je bilo podeljenih veliko nazivov šampion, ter velikih zlatih, zlatih, srebrnih in bronastih kolajn. Do zdaj so pod okriljem Agre ocenili meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke ter sadne sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode. Julija bo odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija-Gornja Radgona 2015, pred samim sejmom, avgusta pa ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo ter mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Na 29. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 24 izdelovalcev - 20 iz Slovenije, 3 Hrvaške in 1 iz Avstrije. Skupaj so prijavili 148 vzorcev: 107 iz Slovenije, 34 iz Hrvaške, 5 iz Avstrije ter 2 iz Nemčije. Po mnenju predsednika ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdana Perka so izdelke tudi letos poslali resni pridelovalci, ki namenjajo kakovosti izredno skrb, vanjo verjamejo in nimajo bojazni pred objektivnostjo strokovne komisije. „Večina izdelkov je dobila izjemno visoke ocene, pri tem se manjši pridelovalci po kakovosti zlahka primerjajo z največjimi, tradicionalnimi, ocenjevanje pa je spodbuda za nadaljnjo rast kakovosti ter s tem večanje lokalne potrošnje in slovenske samooskrbe z najboljšimi izdelki", ocenjuje Perko.
Tradicionalno pa so bili seveda ob malih novih proizvajalcih prisotni največji industrijski proizvajalci iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Pri tem dr. Perka še posebej veseli, da na ocenjevanju v Gornji Radgoni veliko sodelujočih proizvajalcev, dokazuje svojo kakovost iz leta v leto. Prisotnost na sejmu AGRA in ocenjevanju jim veliko pomeni, s čemer izražajo svoje spoštovanje do organizatorja in do objektivnosti strokovne komisije. Tak je tudi primer avstrijskega proizvajalca, ki mu je letos komisija podelila posebno priznanje za izjemno kakovost sirov. Glede samega asortimana izdelkov, ki so se predstavili na letošnjem ocenjevanju, je dr. Perko povedal, da je bilo pri fermentiranih izdelkih glede na pretekla leta opaziti več čvrstih izdelkov, ki so pokazatelj dobre tehnologije. Zato je bila tudi kakovost večine teh izdelkov odlična. Nekoliko slabše so se odrezali le desertni izdelki. Glede novosti pa je povzel ugotovitve komisije, da so preizkušali nekaj izdelkov z zgolj oblikovnimi osvežitvami embalaže, ki pa niso pomenili tudi bistvenega premika v kakovosti. »Zato so za potrošnika še toliko bolj pomembne objektivne ocene neodvisne komisije strokovnjakov, kakršna deluje pod okriljem sejma Agra,« je dejal Perko, ki je dodal, da je posebno priznanje za izjemno kakovost komisija soglasno podelila avstrijskem izdelovalcu Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. za njihov odličen program sirov, šampione za posamezne izdelke pa so poleg njega dobili Biotehniški center Naklo, Koka, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia in Vindija Varaždin.
Na 36. mednarodnem ocenjevanju svežega mesa se je za najvišja priznanja potegovalo 24 vzorcev mesa in vnaprej pripravljenih jedi iz presnega mesa, ki jih je na ocenjevanje prijavilo šest podjetij iz Slovenije in Hrvaške. Na ocenjevanju mesnih izdelkov pa je sodelovalo 21 izdelovalcev - 19 iz Slovenije in dva iz Hrvaške - s skupaj 120 vzorci mesnin. Po besedah predsednika ocenjevalne komisije, prof. dr. Božidarja Žlendra so slovenski izdelki po kakovosti zelo konkurenčni tujim, med novimi in varnimi mesninami so bili najbolj uspešni perutninski izdelki. Opozoril pa je, da bi morala mesna industrija v še večji meri upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani z manj ali brez dodatkov v predelavi. Prof. dr. Žlender je izrazil upanje, da se bo nadaljeval trend povečanja števila ocenjenih vzorcev, ter doda, da se v zadnjih letih nadaljuje tudi trend povečevanja deleža zlatih medalj, kar kaže na večanje števila izdelkov najboljše kakovosti.
„Rezultat je odličen in vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost", je v imenu strokovne žirije dejal Žlender, ki je dodal, da je prevladovalo oblikovano začinjeno presno meso ter izrazil željo, da bo na prihodnjih ocenjevanjih več izdelkov makro-konfekcioniranega mesa, namenjenega večjim uporabnikom, več maloprodajnih kosov pakiranega mesa in drobovine ter nekaterih manj standardnih vrst mesa, kot so ovčje/jagnječje, konjsko, kunčje in divjačinsko meso ter ribe. V zvezi z ocenjevanjem mesnih izdelkov, je ugotovil, da se je stabiliziralo tudi število vzorcev mesnin ter da so spodbudni rezultati, ki z visokim deležem nagrajenih izdelkov kažejo, da so slovenski proizvodi po kakovosti zelo konkurenčni tujim izdelkom. Povedal je, da najdemo med standardnimi izdelki na spisku nagrajenih izdelkov najvišje kakovosti široko paleto proizvodov od perutninskih barjenih klobas, gotovih jedi in paštet, do suhih mesnin, predvsem serije klobas in salam, pa tudi suhega mesa, npr. prekmurske šunke. Med novimi in varnimi mesninami so bili najbolj uspešni perutninski izdelki. Ugotovil pa je, da bi lahko bilo še več inovativnih zamisli pri razvijanju novih ali izpopolnjevanju standardnih proizvodov ter več izdelkov iz nekonvencionalnih vrst mesa. Žlender je opozoril, da bi morala mesna industrija v še večji meri upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, po bolj zdravih maščobah, po manj soli v hrani, po ekološko ali organsko pridelani hrani, po uporabi manj ali brez dodatkov v predelavi. Zaključil je z mislijo, da si ocenjevalci skupaj z organizatorjem želijo: „da bi se tradicija ocenjevanj kakovosti živilskih izdelkov v okviru sejma Agra nadaljevala, saj so vsi dobitniki priznanj lahko ponosni na svoje izdelke, z njimi pa so jim dane tudi koristne smernice kako naj delajo naprej, predvsem pa dobro promovirajo in uspešno tržijo svoje najboljše proizvode".
Priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je dobila Perutnina Ptuj, 14 zlatih medalj pa so si razdelili Perutnina Ptuj, Pivka Perutninarstvo in Miran Ivanetič. Šampione kakovosti so dobili Pivka Perutninarstvo, Peloz za divjega prašiča - klobasa, in Kodila za prekmursko šunko, priznanje za inovatorstvo Perutnina Ptuj, priznanje za varne mesnine Pivka Perutninarstvo, posebno priznanje za konzervirano meso pa Mesarstvo Oblak.
Na 19. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pa je strokovna komisija preskušala 95 izdelkov 21 podjetij iz Slovenije in Avstrije. Posebnost letošnjega ocenjevanja so bili novi izdelovalci sokov iz domačih surovin. Kot je ugotovila komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Hribarja, večja ponudba prinaša tudi nove kombinacije okusov predvsem v kategoriji pijač s poudarkom na manjši vsebnosti sladkorjev, kakovost embaliranih vod pa je izredno visoka tako v kategoriji izvirskih vod kot tudi mineralnih vod. Šampion kakovosti, ki ga prejmejo izdelki s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo, je odšel podjetjem Fructal (2), Presad in Matevžu Zavolovšku (po 1).
„Letošnje ocenjevanje ponovno izstopa po kakovosti ocenjevanih vzorcev, kakor tudi po številu vzorcev. Posebnost letošnjega ocenjevanja je prisotnost novih proizvajalcev sokov iz domačih surovin. Pohvaliti je potrebno prizadevanja manjših predelovalcev sadja, predvsem jabolk, ki želijo razširiti svojo ponudbo tudi s sokovi, nektarji in pijačami. Večja ponudba prinaša tudi nove kombinacije okusov predvsem v kategoriji pijač s poudarkom na manjši vsebnosti sladkorjev. Ocenjevalci smo prepoznali visoko kakovost sokov predvsem v skupini kašastih sokov, kar kaže na prizadevanja proizvajalcev za ohranjanje povpraševanja po teh izdelkih pri potrošnikih. Komisija ponovno ugotavlja, da je kakovost embaliranih vod izredno visoka tako v kategoriji izvirskih vod kot tudi mineralnih vod", je povedal predsednik komisije, prof. dr. Janez Hirbar, ki je v imenu komisija izrekel posebne čestitke za presežke v kakovosti proizvajalcem, ki so za svoje izdelke prejeli priznanje Šampion kakovosti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Podeljenih je veliko šampionov in najvišjih medalj