Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gornja Radgona z več zastavami kot Bruselj!

 

Sejem presežkov se je začel kot v najboljših časih - zadovoljni obiskovalci, razstavljalci in organizatorji

Agra 2015 otvoritevNa Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni se je včeraj, v soboto začel 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem „Agra 2015". Na skoraj 70.000 kvadratnih metrov odprtih in zaprtih sejemskih površin, se do četrtka, 27. avgusta predstavlja kar 1785 razstavljalcev iz 30 držav z vseh celin. Tako je mestece ob reki Muri te dni dejanska prestolnica kmetijstva, gozdarstva in živilstva, ne le srednje in jugovzhodne Evrope, temveč celotne EU. Kljub krizi in težavam, ki se še vedno čutijo zlasti v kmetijstvu in živilstvu, je prireditev v Gornji Radgoni, dejanski sejem presežkov.

Sam sejem, na katerem, kot je nekdo hudomušno pripomnil, plapola 30 državnih zastav, torej dve več kot na sedežu EU v Bruslju, se predstavljajo podjetja in ustanove iz 30 držav (Avstralija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Indija, Irska, Italija, Japonska, Kitajska, Luxemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija, Združene države Amerike), ponuja vrhunsko tehnologijo, mehanizacijo in opremo za kmetijstvo ter prehransko industrijo, najboljšo lokalno in regionalno prehrano, vina ter ekološke pridelke, najboljše rejne živali, od perutnine do drobnice, prašičev, govedi, konj... Ob vsem tem pa ne preseneča misel, da se je letošnji „sejem presežkov" začel kot v najboljših časih.
V navzočnosti številnih domačih in tujih gostov, razstavljalcev in obiskovalcev, je 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je bil tudi slavnostni govornik, na slovesnosti pa so spregovorili tudi: Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsednik vlade RS, ter Fernand Etgen, minister za kmetijstvo, vinogradništvo in varstvo potrošnikov Velikega vojvodstva Luksemburg in predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo EU.
Predsednik Borut Pahor je v nagovoru ugotovil, da se niso uresničile napovedi s preloma tisočletja, da naj bi ta sejem in podobne sejemske prireditve izgubili svoj čar in postali presežni, in to zato, ker ne ta ne drugi sejmi niso zgubili tistega, česar pravzaprav nobena nova tehnologija ne more dati, to je omogočiti pravega človeškega stika. Kot je nadaljeval, mu je sredi 90. let na robu seje DZ Feri Horvat dejal, da je, če se je namenil delati državno politiko, čas, da začne obiskovati radgonski sejem, ker je pravo mesto za to, da nekdo, ki ga zanima državna politika in želi prevzeti odgovornost zanjo, poskuša razumeti pomen kmetijske politike širše, kot se to zdi v javnosti. „Mislim, da je to tudi glavno sporočilo tega sejma, da je zato tako obiskan in od tod izvira njegov pomen tudi danes. Namreč, njegova sporočilna vrednost tako strokovni javnosti kot najširši javnosti, da je Slovenija v nekem smislu posebna dežela v tem, da polovica prebivalstva živi na podeželju in polovica v mestih, da se mi kot država ne trudimo, da bi to razmerje spremenili v prid urbanega, da tudi želimo, da tako ostane in da od tod izvira nenadomestljiva vloga in s tem naloga države, da poskrbi za to, da ta polovica, ki ostaja na podeželju, in skrbi zanj, tako v socialnem, kulturnem kot tudi nacionalnem smislu, uživa vsaj približno enako kakovost življenja, kot ga tista, ki živi v urbanem okolju", je uvodoma povedal Pahor.
Ob tem da, kot je opozoril, ni poznavalec kmetijske politike, Pahor meni, da se država trudi razumeti svojo nalogo in odgovornost. „Moja presoja je, da slovenska kmetijska politika poskuša po svojih najboljših močeh odgovarjati na dileme stiske, priložnosti, tistih, ki od nje živijo, in navsezadnje vseh nas. V tem smislu se mi zdi, da zasluži podporo, ker ni v lahkem položaju, razume, da je tukaj deljena odgovornost med državo na eni strani in vsemi tistimi, ki živijo na podeželju, zlasti pa tistimi, ki se s kmetijstvom kot gospodarsko dejavnostjo ukvarjajo". je povedal predsednik Pahor in nadaljeval: ...da se zavedamo, da moramo tistim, ki živijo od kmetijstva, pomagati s sodobnimi principi državne intervencije, ker brez tega takih pričakovanj, da bi bila kakovost življenja na podeželju enako visoka kot v urbanih središčih, ne bomo dosegli. Vendar pa morajo tudi kmetijci vedeti, da dolgoročno ni vzdržno živeti samo od državne intervencije, ampak se je treba truditi za konkurenčnost, in kolikor lahko presodim, se mi zdi, da se v tem smislu vsi akterji trudijo za to".
Minister Dejan Židan je povedal, da je bila Slovenija ena prvih držav EU, ki je začela izvajati novi program razvoja podeželja, ki ji prinese letno 300 milijonov evrov. „Večina evropskih držav te odločbe ni dobila, v tem trenutku se v Sloveniji izvaja nova kmetijska politika, na nekaterih področjih, kot sta sadjarstvo in zelenjadarstvo, iščemo dodatne rešitev za poenostavitve oziroma bistveno manj administriranja", je povedal Židan in dodal, da smo uspeli registrirati čez 15 tisoč dopolnilnih dejavnosti, s katerimi se ukvarja nekaj manj kot 5 tisoč kmetij, kmetija pa lahko zdaj počne veliko več, prvič tudi pri socialni zaščiti ljudi. „Letos nam je uspelo nekaj, za kar smo se borili mnogo let, da kmet več prisilno ne vodi knjigovodstva, pač pa se lahko samostojno odloči, ne glede na velikost, ali želi voditi računovodstvo ali ne, s tem pa smo razbremenili več kot tisoč kmetij".
Mag. Židan je opozoril, da so pred nami nekatera tveganja in poudaril, da evropski kmetijski prostor preprosto ni zakuhal krize v Ukrajini in da sektor pridelave hrane za to krizo resnično ni kriv, večino posledic ruskega embarga pa nosi kmetijstvo. Zato ta sektor pričakuje, da se rezervni skladi EU porabijo za pomoč kmetijcem in prehranski industriji ter da tisti, ki so krizo zakuhali, ta sredstva odobrijo. Za 7. septembra je po besedah Židana Fernand Etgen, predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo EU, sklical izredno srečanje evropskih kmetijskih ministrov z Evropsko komisijo, ker pričakujejo realne ukrepe za pridelavo mleka in za druge sektorje. Židan je še opozoril, da svetovno leto prsti ni slučajno, saj vemo, da število prebivalcev narašča, da je lačna
milijarda ljudi, osnova za pridelavo hrane pa je zemlja, vendar so zemljišča v nevarnosti zaradi erozije, zaraščanje in kontaminacije. Zaradi slednje izvajamo nov program razvoja podeželja, okoljski program pa je prvič izrazito usmerjen na območja, kjer je najbolj intenzivno kmetovanje, ker so tam največja tveganja za kontaminacijo. Nenačrtovana gradnja je dokončna izguba zemljišč, v Sloveniji so zdaj velike želje za gradnjo na najboljših zemljiščih, ministrstvo pa s stališča, da je zemljišča treba varovati, ne bo spremenilo, potrebuje pa podporo pri varovanju kmetijskih zemljišč, je še povedal Židan, ki je spomnil tudi na zavedanje, da je treba kupovati lokalno hrano, kar pomeni, da ima pridelovalec in predelovalec stalnega kupca, ki išče njegov izdelek, vsi pa se moramo zavedati, da smo končni kralji kupci, katerih želje bo upošteval vsak trgovski sistem.
Predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo EU ter luksemburški minister za kmetijstvo, vinogradništvo in zaščito potrošnikov Fernand Etgen je napovedal, da bodo težave kmetijskega sektorja ministri EU kmau začeli reševati na izrednem srečanju kmetijskih ministrov z Evropsko komisijo, od katere pričakujejo realne ukrepe. V svetu pa naj bi veliko pozornosti namenjali tudi ekološki pridelavi, podnebnim spremembam, varovanju prsti, varnosti hrane in gensko spremenjenim organizmom. Etgen je po ogledu Agre povedal, da je nad sejmom navdušen, saj ponuja veliko kakovostnih izdelkov, kar je pomembno za našo prihodnost, da se bomo uspeli uveljaviti na globalnem trgu, da bomo imeli kakovostne izdelke in tudi ustrezno pripravljeno regulativo za te izdelke, tako da bomo lahko zares delali za državljane."To je tisto, za kar si prizadevamo v okviru naše evropske politike v EU, da pokažemo, kaj lahko naredi pridelovalec v sozvočju z naravo in s tem bomo lahko zagotovili našo prehrambeno varnost za prihodnost", je dejal Etgen, ki je dodal, da se moramo soočiti z ekološkimi izzivi kmetovanja, navdušili pa so ga tudi pridelovalci, ki se identificirajo s svojimi izdelki in jih pridelujejo z veliko strasti.
Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je v nagovoru dejal, da kljub vse prej kot idealnemu stanju v slovenskem kmetijstvu in gospodarstvu sejem kaže optimistično podobo. Tudi 53. Agra je največji gospodarski, strokovni, politični in družabni dogodek v tem delu Evrope, pri čemer se odziva na aktualno dogajanje, med drugim tudi letošnjemu letu prsti, ki je sodobnemu človeku samoumevna in zato mnogokrat prezrta dobrina. Radgonski župan Stanislav Rojko je poudaril, da s sejmom živijo tudi domačini, Cveto Zupančič iz Kmetijsko-gozdarske zbornice je opozoril, da moramo zaščiti domači trg pred novimi lastniki, ki vedno znižajo stroške in povečajo dobiček. Peter Vrisk iz zadružne zveze pa je poudaril, da naj bi družinskih kmetijam omogočili razširiti površine z državno zemljo, saj se jim zdaj računica na kmetijah ne izide, čeprav delajo na njih tri generacije.
Kot rečeno, na odprtju sejma so prisostvovale številne tuje delegacije in visoki predstavniki: dr. Christian Brawenz, kmetijski ataše Avstrije, Mirko Šarović, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH, dr. Boris Pašalić, pomočnik ministra za kmetijstvo Republike srbske, Vassil Groudev, kmetijski državni sekretar Bolgarije, Nicos Kouyialis, minister za kmetijstvo Cipra, Giuseppe Cacopardi, generalni direktor Italijanskega ministrstva za kmetijstvo, Memli Krasniqi, kmetijski minister Kosova, Vilius Martusevicius, državni sekretar Litve, dr. István Nagy, državni sekretar iz Madžarske, predstavnik Makedonije, Dr. Volker Matzeit , predstavnik nemškega Zveznega ministrstva, Daniel Constantin, minister za kmetijstvo Romunije, Snežana Bogosavljević Bošković, ministrica za kmetijstvo Srbije, Juraj Migaš,veleposlanik Slovaške ter visoki gostje iz Slovenije.
Kakorkoli že, AGRA vabi s predstavitvami vrhunske mehanizacije in opreme za kmetijstvo, gozdarstvo in živilsko predelavo ter z najkakovostnejšo lokalno in regionalno prehrano, vini ter ekološkimi pridelki še vse do 27. avgusta. Obiskovalci si lahko ogledajo razstave govedi, konj, prašičev, drobnice, avtohtonih pasem domačih živali, čebelarstva, perutnine, malih živali in rib v ribniku. Obiščejo lahko osrednji sejemski vrt, njivo z avtohtonimi rastlinami in prikazom zelenega gnojenja, samooskrbni družinski ekološki vrt, permakulturno – biodinamični vrt, gozdno parkovni nasad... Agra poučuje in zabava s strokovnimi nasveti, nastopi študentov z lipicanskimi konji, jezdenjem in vožnjo s kočijo za obiskovalce, revijah živali na maneži in ustvarjalnimi delavnicami za najmlajše, z Agrino kuhinjo, s Tuševimi pokušnjami jedi iz največjega Slovenskega lonca na svetu ter dobrot iz slovenske keramike...
Ponedeljek, bo razen tega še posebej postregel z revijo ljutomerskih kasačev in z zabavno prireditvijo za otroke v organizaciji Radia Murski val in Vestnika. V torek bo še bogato vinarsko dogajanje s številnimi pokušnjami vin. Sreda prinaša predstavitev posameznih pasem drobnice s strokovnim komentarjem ter prikaz striženja ovc in dela pastirskih psov. Četrtek, 27.8.2015 pa je posvečen ekološkemu kmetijstvu. Strokovnim posvetom na teme ekološke pridelave bo v permakulturno – biodinamičnem vrtu sledilo kuhanje enolončnice iz ekološko pridelane slovenske zelenjave, ki jo bodo seveda lahko obiskovalci tudi poskusili ob pristnem domačem kruhu slovenskih ekoloških kmetij...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Gornja Radgona z več zastavami kot Bruselj!