Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

AGRA 2015 - zgodba o uspehu!

 

Končan je 53. mednarodni kmetijsko živilski sejem

Sejem AGRAPo šestih dneh poteka, menda prvič brez dežja, se je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni končal 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem „Agra 2015". In po oceni predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca, je letošnji sejem Agra zgodba o uspehu, za katerega so potrebni znanje, vztrajnost in pošteno delo, vse to pa velja za podjetja in ustanove, ki so se sejma udeležili in iz njega ustvarili pomemben gospodarski, strokovni, politični in družabni dogodek. S tem se strinja, poleg organizatorjev največje tovrstne prireditve v širšem okrožju, tudi 1785 razstavljalcev in okoli 130.000 obiskovalcev.

Kot je povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, je sejem dokazal, da imata gospodarsko gledano kmetijstvo in pridelava hrane ter pijač bistvo večji pomen, kot je vrednost njenega družbenega proizvoda. Po strokovni plati je za sejem v prvi vrsti pomembna navzočnost ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter njenega ministra Dejana Židana, v podporo vsem, ki se ukvarjajo s kmetijskimi dejavnostmi, kar je dokaz, da je kmetijstvo in proizvodnja hrane in pijač pomembna gospodarska panoga, tako pa spodbujamo in branimo naše kmetijstvo in identiteto.Tudi ostale institucije, kot je KGZS, Zadružna zveza, Zavod za gozdove, kmetijske šole, Gospodarska zbornica Slovenije in druge, so pomembno kreirale vsebino sejma, je prepričan Erjavec.
Več kot 150 strokovnih in drugih posvetov je poskušalo odgovoriti na vprašanja, povezana z mednarodnim letom prsti in evropskim letom za razvoj, ter nagovarjalo trajnostni način kmetovanja in razvoj, ki omogoča dostojanstvo tako kmetu kot vsem, ki sodelujejo pri predelavi hrane. Erjavec je izpostavil ključni temi, ki bosta zaposlovali slovensko in evropsko politiko ter nevladne ustanove: gensko spremenjene organizme in čezatlantski trgovinski sporazum med ZDA in EU.
Skupno sporočilo politike je po Erjavcu to, da Slovenija in širša regija nima druge izbire kot ohranjanje kmetijskih površin in s tem skrb za pridelavo hrane ter da mora imeti podeželje enake ali vsaj podobne možnosti za življenje, kot jih imajo mesta, pri čemer ne smemo pozabiti na obrobje države, torej na podeželje.
„Agra, skratka, povezuje ne samo tiste, ki pridelujejo, ampak tudi potrošnike, ki se vedno bolj zavedajo pomena prehrane", je povedal Erjavec, ki je z veseljem ugotovil, da je v „zgodbi o uspehu" sodelovalo 1.785 podjetij, podjetnikov, kmetov in institucij, ki so uspešni in želijo biti uspešni tudi v prihodnje. Za uspeh pa je potrebno znanje, vztrajnost in pošteno delo. Vse to imajo podjetja in institucije, ki so sodelovala na letošnji Agri. Kot take so znale narediti Agro kot gospodarski, strokovni, politični in družabni dogodek, ki je ponudil vse tisto kar danes lahko pričakujemo od tovrstne prireditve. Gospodarsko gledano ima kmetijstvo in proizvodnja hrane in pijač bistvo večji pomen kot pa je vrednost njenega družbenega proizvoda. To se je dokazovalo te dni tako skozi razstavni prostor kot tudi skozi strokovna srečanja in še posebej skozi obisk politike tako slovenske kot evropske. Kmetijski tehniki je bilo posvečeno največ razstavnega prostora in za najsodobnejšo tehniko, ki je bila predstavljena, stoji tudi izredno zahtevna slovenska in še posebno tuja industrija, ki si veliko obeta od novih vzpodbud v kmetijstvu in agroživilstvu", je ob zaključku Agre dejal Janez Erjavec.
Sicer pa, tudi politika si ne more privoščiti, da bi ignorirala kmetijstvo, zato vsi tisti, ki v politiki želijo biti informirani o kmetijstvu, sejem tudi obiščejo. Letos je sejem odprl predsednik republike Borut Pahor, obiskali pa so ga predsednik državnega sveta, predsednik vlade, minister za kmetijstvo, minister za Slovence v tujini, ministrica za šolstvo, ministrica za obrambo, državni sekretarji drugih ministrstev, poslanci, župani, državni sekretarji, tuji ministri in ministrske delegacije na čelu s predsedujočim svetu Evropske unije. „Skupno sporočilo politike bi lahko strnil v misel, da Slovenija, pa tudi širša regija, nima druge izbire kot, da ohranja kmetijske površine in s tem skrbi za proizvodnjo hrane in pijač in da mora podeželje imeti enake ali vsaj podobne pogoje za življenje, kot jih imajo mesta. Letošnja Agra je bolj kot vse dosedanje postregla z bogato vsebino strokovnih razstav. Tako je govedorejsko razstavo spremljala mednarodna šola mladih rejcev, ki so se učili in naučili kako živali pripraviti za razstavo, kako jih voditi in skrbeti za njihovo počutje. S tem smo postavili razstavo na višji nivo, pa tudi samo govedorejsko branžo. Razstava avtohtonih pasem živali, ki je bila posvečena štirim vrstam, lipicancem, krškopoljskemu prašiču, bovški ovci in drežniški kozi je ponudila vse vsebine in koristi teh živali. Raziskovalni center za konjerejo Krumperk je v sodelovanju z Lipico ponudil vse razsežnosti svojega dela z lipicanci", ocenjuje prvi mož Pomurskega sejam d.d.
Veliko novosti je letos ponujal vzorčni nasad. Skoraj dokončno obliko je dobila ekološka hiša iz slamnatih bal, na gozdni učni poti je predsednik države posadil gorski javor, za zeleno oživljanje zemlje in prsti je bila na voljo sejemska njiva, poleg več kot tristo rastlin Biotehniške šole Rakičan je bil na novo posajen vrt s konopljo, lanom in hmeljem, pozornost pa sta pritegnila tudi samooskrbni in permakulturni vrt. Pomembna so tudi tekmovanja in demonstracije različnih del in strojev, med katerimi je prav gotovo osrednja namenjena gozdarstvu in varnem delu v gozdu, med katera sodi tudi državno prvenstvo sekačev. Sejem Agra skratka povezuje ne samo tiste, ki proizvajajo hrano in pijače, ampak tudi potrošnike, ki se vedno bolj zavedajo pomena prehrane in ne nazadnje tudi narode na stičišču štirih držav, kar posebej potrjuje že 47. srečanje avstrijske Štajerske in Slovenskih goric na sejmu.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem AGRA 2015 - zgodba o uspehu!