Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

AGRA bo praznovala mednarodno leto stročnic

 

Stekle se priprave za 54. mednarodni kmetijsko-živilski sejem

AGRAČeprav je do 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra ostalo veliko časa, saj bo potekal v Gornji Radgoni od 20. do 25. avgusta leta 2016, to ne pomeni, da organizatorji sedijo prekrižanih rok. Tako je v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Ljubljani potekala prva seja programskega sveta te velike prireditve, v katerem sodelujejo vse ključne institucije, ki sejem Agra vsebinsko in strokovno sooblikujejo, predseduje pa mu minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Prav minister Židan je uvodoma ocenil, da so lahko predstavniki vseh prisotnih institucij in organizator Pomurski sejem ponosni na prireditev v letu 2015. Lanski sejem Agra je namreč po odzivih gospodarstva, stroke in politike upravičil sloves in tradicijo, ki ju uživa. K temu je z organizacijo konference evropskih ministrov o EU kot področju brez GSO ter drugimi aktivnostmi na sejmu prispevalo tudi samo ministrstvo.

Besede ministra Židana je z dejstvi podprl tudi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Povedal je, da se je na Agri 2015 predstavilo 1.785 razstavljavcev iz 30 sodelujočih držav, sejem je zasedal kar 69.500 m2 razstavnih površin, obiskalo pa ga je 129.000 obiskovalcev. Statistični podatki potrjujejo, da je bila to v zadnjih desetih letih najboljša ponovitev tega sejma. Temu pa pritrjujejo tudi izsledki raziskav obiskovalcev in razstavljavcev. Med prvimi je bilo kar 57% stalnih, razveseljivo pa je tudi, da ga je 23 % obiskovalcev obiskalo prvič. Kar 71% anketiranih je na sejmu našlo, kar so iskali. Večina jih je bila zelo zadovoljnih s ponudbo na razstavnih prostorih (oceni odlično: 53%, prav dobro: 40%). Veliko je bilo tudi zadovoljstvo z obsejemskim programom, označbami na sejmišču ter z možnostmi parkiranja. Podobno je več kot 95% odstotkov razstavljavcev, ki so odgovorili na anketo, ocenilo sejem kot odličen ali dober, ravno tako pa tudi strokovni sejemski program. Skoraj 90% razstavljavcev je zabeležilo pomembno povpraševanje iz tujine. Za 96% razstavljavcev je bil sejem poslovno popolnoma ali delno uspešen, ravno toliko pa jih tudi navaja, da se bodo sejma Agra udeleževali v prihodnje. Janez Erjavec je napovedal še nosilne strokovne teme sejma Agra v letu 2016, ki bodo Mednarodno leto stročnic, industrijska konoplja, zelišča in aromatske rastline, ekološko kmetijstvo in živila, hrana iz naše bližine - lokalna prehranska oskrba, gozd in les ter kmetijska tehnika za varno in okolju prijazno kmetovanje.
Prisotni so sprejeli sklep in soglasno oceno, da je bil sejem Agra 2015 zelo uspešen. V nadaljevanju so se predstavniki prisotnih institucij izrekli o sodelovanju na sejmu Agra v letu 2016 in predlagali teme, ki jih bodo na sejmu predstavili na razstavnem prostoru ter na strokovnih razstavah in posvetih. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je napovedal sodelovanje ministrstva na sejmu Agra 2016 s svojo celotno vodstveno in strokovno ekipo. Temeljni poudarki predstavitve bodo izražali zeleno nit njihovih prioritet v letu 2016, to pa so poenostavitev administrativnih postopkov na področju kmetijstva in prehrane ter pospeševanje gospodarskih aktivnosti na področju kmetijstva in prehrane doma in v tujini. Za sejemski čas se že dogovarjajo za srečanja s predstavniki drugih evropskih ministrstev. Podprli bodo nastop kmetijsko-živilskega šolstva, pripravili aktualne strokovne okrogle mize, obiskovalcem pa ponudili tudi obilo koristnih informacij in možnosti za pogovore z ministrom in njegovimi najožjimi sodelavci. Posebno pozornost bodo v mednarodnem letu stročnic namenili tudi tem beljakovinskim pridelkom, saj jih tako v Evropi kot tudi v Sloveniji vrednotijo kot izjemno perspektivne kmetijske kulture.
Kot je povedala državna sekretarka mag. Tanja Strniša, bodo na sejmu predstavili tudi izboljšane tehnologije za pridelavo in logistično obravnavo stročnic ter predstavili nekatere možnosti za preprečevanje podnebnih sprememb. Predstavniki Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete v Ljubljani so v nadaljevanju napovedali, da bo njihov oddelek na Agri 2016 sodeloval pri pripravi razstave avtohtonih pasem posavskega konja, krškopoljskega prašiča, štajerske kokoši in kranjske čebele. Spremljale jo bodo pokušnje in animacijski program za obiskovalce. Tradicionalno bo pripravila razstava tudi Zveza združenj rejcev drobnice Slovenije.
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu bo sodelovanje v letu 2016 še razširil. Otvoritveni dan sejma bo predvidoma Dan slovenskih zamejcev, kar bo obeležil tudi s kulturnimi nastopi. Načrtujejo pa tudi poslovno konferenco, na kateri bi sodelovali Slovenci po svetu, ki si prizadevajo za večje gospodarsko sodelovanje z matično domovino. Zveza rejcev govedi bo to ekonomsko najpomembnejšo kmetijsko panogo v Sloveniji predstavila na atraktivni razstavi živali in s spremljevalnim dogajanjem na maneži ter prodajno licitacijo nekaterih izbranih živali.
Bogato čebelarsko predstavitev pripravlja ČZS v sodelovanju z Zvezo čebelarskih društev Pomurja.
Predstavitev biotehniškega in živilskega izobraževanja bo dala na sejmu še večji poudarek izobraževalno - degustacijskim dogodkom s stročnicami, pri čemer bo vsakokrat nosilka dnevnih predstavitev druga izobraževalna ustanova. Kmetijski inštitut Slovenije bo pri svoji predstavitvi največji poudarek prav tako namenil stročnicam. Poleg predstavitve na razstavnem prostoru bodo sodelovali z drugimi strokovnimi inštitucijami tudi pri pripravi strokovnega programa. Zadružna zveza Slovenije pripravlja na sejmu celovito predstavitev zadružnikov in povezanih organizacij, zanimive obsejemske dogodke ter obeležitev 110. obletnice Semenarne Ljubljana. Biotehniška šola Rakičan bo na osrednjem sejemskem vrtu pripravila poučen in atraktiven vzorčni nasad, v katerem bodo imele med več kot 300 rastlinami posebno mesto stročnice ter domače in udomačene slovenske sorte. V okviru razstave konj bodo briljirali konji avtohtone posavske pasme, za katero se lahko Slovenci pohvalimo z izvirno rodovniško knjigo. Konji bodo razen v hlevih predstavljeni tudi pri delu in v vpregah.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo sodelovala z obsežnim razstavnim prostorom, na katerem se bodo predstavili območni zavodi, svetovalne službe in mednarodno sodelovanje. Njihovi strokovnjaki bodo sodelovali pri organizaciji razstave govedi, pripravili pa bodo tudi razstavo prašičev s poudarkom na slovenskem selekcijskem programu. Zavod za gozdove Slovenije se bo na sejmu posvetil varovanju gozdov in osvetlitvi problematike podlubnikov ter ukrepom kmetijske politike na področju gozdarstva v perspektivi 2014/2020. Posebno pozornost bodo namenili učinkoviti rabi lesa ter načinom zmanjševanja količine prašnih delcev pri pripravi biomase za energetske namene. Posvetili se bodo tudi poenostavitvi in večanju učinkovitosti pri upravljanju z gozdovi, za kar so pripravili posebno mobilno aplikacijo. Tradicionalno, že osemnajstič pa bo potekalo tudi 18. Državno tekmovanje lastnikov gozdov. Na sejmu naj bi v razstavnem in strokovnem programu ponovno sodelovalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem AGRA bo praznovala mednarodno leto stročnic