Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po uspešnem letu 2015, letos še bolj sveže in optimistično!

 

Radgonski sejmarji spregovorili o dogajanju na Pomurskem sejmišču

Sejem 2016Podobno kot že vrsto let je vodstvo Pomurskega sejma, s predsednikom uprave Janezom Erjavcem na čelu, že takoj na začetku novega leta pripravilo tradicionalno srečanje s predstavniki medijev, kjer so podrobno predstavili vse kar se je dogajalo lani ter o načrtih v letošnjem letu. In v letu 2016 bodo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni organizirali šest sejemskih prireditev v štirih terminih, ter sedem ocenjevanj kakovosti izdelkov v osmih terminih.

Največja novost med prireditvami bo sejem Medical, ki bo letos prvič v aprilskem terminu, v bodoče pa naj bi potekal bienalno vsaki dve leti. Po nekajletnem premoru pa bo ponovno organizirana tudi Sobra, Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja. Bienalno bosta na sporedu Inpak, Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike ter 36. odprti natečaj Slovenski oskar za embalažo.
V letu 2015 je Pomurski sejem v Gornji Radgoni organiziral pet sejmov v treh terminih. Na njih se je na površini 92.200 kvadratnih metrov razstavnih površin 151.000 obiskovalcem predstavilo 2.255 razstavljvcev iz 30 držav. Po uspešnem letu se sedaj s polnimi pljuči podajajo v novo sejemsko leto. Težišča v letu 2016 bodo mednarodno leto stročnic, industrijska konoplja, zelišča in aromatske rastline, ekološko kmetijstvo in živila, hrana iz naše bližine, gozd in les, tehnika za varno hrano in okolju prijazno kmetovaje. Kot je še poudaril Erjavec se je po štirih mesecih iztekla pogodba z ministrstvom za notranje zadeve glede najema prostorov za migrante in begunce. Zatrdil je, da so svoje objekte dobili v prvotnem stanju ter da so vsi, ki so tam delovali svoje delo opravili korektno in odgovorno.
Letos najprej, gradimo z naravo: Pomladni sejem, ki se razvija na podlagi 35-letne tradicije gradbenega sejma v Gornji Radgoni bo ponujal izdelke, storitve in nasvete s področja gradbeništva, energetike, komunale in obrti. Poudarek bo na gradnji, obnovi, energetski prenovi ter koriščenju obnovljivih virov energije, na malih čistilnih napravah, ponudbi obrtnikov, zaključnih delih v gradbeništvu ter urejanju okolice. Pri organizaciji Pomladnega sejma in spremljevalnega programa sodelujejo krovne panožne, zbornične, strokovne in vladne institucije, ki pripravljajo za poslovneže, strokovnjake in investitorje aktualna strokovna srečanja ter pestro spremljevalno dogajanje. Še posebej zanimive dnevne predstavitve bodo na Obrtni ulici, ki je plod odličnega partnerskega sodelovanja med Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami Pomurja in Pomurskim sejmom. Sejemska Obrtna ulica bo ponujala nasvete, izdelke in storitve članov območnih obrtno-podjetniških zbornic in sekcij ter predstavlja deficitarne poklice. Hkrati bodo dijaki, študentje in profesorji srednjih poklicnih, strokovnih šol ter visokošolskih in univerzitetnih izobraževalnih ustanov na živih predstavitvah predstavljali svoje spretnosti in znanja ter podjetnikom in podjetjem ponujali sodelovanje in strokovne izobraževalne programe. Sejemsko dogajanje bodo obogatili podelitev priznanj za kakovost, tekmovanje dijakov srednjih šol v gradbenih znanjih, osnovnošolcev v obrtnih spretnostih, Državno tekmovanje mladih kleparjev in krovcev ter poslovna srečanja. Obiskovalcem bodo ob nasvetih obrtnikov na voljo predavanja in individualni gradbeni nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK. Strokovnjaki Ekosklada in ENSVET bodo nudili svetovanja s področja varčevanja z energijo in uporabe obnovljivih virov. Na voljo pa bodo tudi številne uporabne informacije na teme trajnostnega razvoja in ekologije.
Istočasno (31.3. – 2.4. 2016) bo potekal tudi sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN, Slednji bo povezal inovativne snovalce, ponudnike, gospodarske družbe, znanstvene institucije, vladne in nevladne ustanove ter uporabnike človeku, družbi in naravi prijaznih tehnologij, znanja, izdelkov in storitev. Da je prihodnost lahko le zelene barve in zgrajena trajnostno, bodo prepričevali naravni gradbeni materiali, električni avtomobili in vozila, biobarve, inovatorji, mladi podjetniki oz. Start-Up podjetja ter Institut Jožef Stefan. Konoplja, volna in drugi naravni materiali bodo dokazali svojo uporabnost v gradbeništvu, v domu in pri oblačilih. Na voljo bodo semena in sadike iz slovenske ekološke pridelave in bio vrtni program. Socialna in ekološka podjetja, društva in zadruge bodo ozaveščale za varovanje okolja, za humane ekonomske odnose in odgovorno potrošnjo. Strokovni poudarki v letu 2016 bodo: okoljske inovacije, prehod iz linearnega na krožno gospodarstvo, povečanje samooskrbe z energijo, prehod na obnovljive vire energije, učinkovito upravljanje z naravnimi viri, zagotavljanje kakovosti bivalnega in delovnega okolja, zelena delovna mesta, trajnostno gospodarjenje z gozdom in lesom, spodbujanje zelene potrošnje, trajnostni urbani razvoj, trajnostna gradnja in sanacije, energetska prenova stavb, trajnostna mobilnost, najboljše zelene prakse ter ekološka pridelava.
Omenjena novost med letošnjimi dogodki, 1. mednarodni sejem sodobne medicine Medical, ki ga organizira Pomurski sejem v sodelovanju z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, bo med 14. in 16. aprilom. Kot je povedala Mojca Šimnic Šolinc, predsednica združenja SLO-MED, je cilj sejma povezati nosilce medicinskega tehnološkega napredka, zdravnike, medicinsko osebje, vodje nabavnih služb v bolnicah in zdravstvenih ustanovah, bolnike in vse, ki skrbijo za svoje zdravje in za zdravje sočloveka. Medical bo predstavljal sodobne načine odkrivanja, zdravljenja in lajšanja bolezni ter seznanjal z najboljšimi terapevtskimi praksami in dosežki. Ozaveščal bo o pravicah in možnostih, ki izhajajo iz obveznega, dopolnilnega in nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja. Omogočal in vzpodbujal bo stik ter izmenjavo izkušenj razstavljavcev z bolniki, strokovnjaki in odločevalci v zdravstvu ter med njimi samimi. Širil bo načela sodobne in etične skrbi za zdravje in zastopal vsa področja takšne skrbi. V ospredju bodo instrumenti, naprave, pripomočki in storitve za medicino, zdravila in preparati, preverjeni pristopi k dietetiki, k zdravemu življenjskem slogu, zdravilski sistemi in metode. MEDICAL bo nudil praktične nasvete in delavnice za pravilno in varno uporabo medicinskih pripomočkov, za zdrav življenjski slog ter samopomoč pri zdravljenju in samooskrbo pri stomi, diabetesu, rani, srčno-žilnih obolenjih ter drugih kroničnih stanjih.
Sejm je eden od pomembnih korakov v smeri vzpostavitve dialoga med bolniki, industrijo in stroko, namenjen pa je strokovni in laični javnosti...
Seveda pa nikakor ne gre prezreti mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo letos v Gornji Radgoni med 20. in 25. avgustom potekal že 54-ič. Tradicionalno sveža Agra bo tudi v letu 2016 potrjevala sloves najpomembnejšega kmetijsko – živilskega sejma v regiji, kjer se Slovenija stika z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko. V poslovnem delu bo predstavila vrhunsko poljedelsko, živinorejsko, vinogradniško, sadjarsko in gozdarsko mehanizacijo, orodja ter opremo, živila in vina, eko živila, semena in sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin ter živali, opremo za živilsko-predelovalno industrijo, vinarstvo in vinogradništvo, izdelke za trajnostno gradnjo ter uporabo obnovljivih virov energije na kmetijah in v gospodinjstvih, panožne, stanovske, gospodarske in izobraževalne ustanove, tuje države, regije in organizacije, transportna sredstva, izdelke umetne in domače obrti ter rešitve za računalniško vodenje kmetij.
Tržnice AGRA bodo ponujale tipične kulinarične dobrote iz Pomurja in celotne Slovenije ter iz biodinamične, ekološke in integrirane pridelave.
Težišča v letu 2016 bodo: Mednarodno leto stročnic, industrijska konoplja, zelišča in aromatske rastline, ekološko kmetijstvo in živila, hrana iz naše bližine - lokalna prehranska oskrba, gozd in les - naše bogastvo ter kmetijska tehnika za varno in okolju prijazno kmetovanje. Poslovni del sejma bodo spremljali: tehten strokovni program s strokovnimi posveti, okroglimi mizami, predavanji in predstavitvami, pokušnje vin in prehranskih izdelkov, strokovno vodeni ogledi razstav živali, vzorčnih nasadov in sejemske učne gozdne poti. Strokovne razstave živali bodo v predstavile avtohtone pasme domačih živali, govedo, konje, drobnico, prašiče, male živali in čebelarstvo. Dopolnjevale jih bodo razstave in predstavitve bivanja na kmetiji in podeželskih doživetij, vzorčni nasadi poljedelskih kultur, vrtnin, zelišč in aromatskih rastlin po konvencionalni in biodinamični metodi, hiška iz slamnatih bal, slovenski trsni izbor, ekstenzivni nasad jablan starih sort, predstavitve varnega dela v gozdu, ter ocenjenih vin, sokov, medu, mesnih in mlečnih izdelkov. Sejem bodo popestrili številni družabni dogodki.
Pripravili bodo aktualne okrogle mize, nudili obiskovalcem obilo koristnih informacij in možnosti za pogovore z ministrom in njegovimi najožjimi sodelavci. Posebno pozornost bodo v mednarodnem letu stročnic namenili tem beljakovinskim pridelkom, saj jih tako v Evropi kot tudi v Sloveniji vrednotijo kot izjemno perspektivne kmetijsko gospodarske kulture. Predstavili bodo tudi možnosti za preprečevanje podnebnih sprememb in blaženje njihovih posledic. Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete v Ljubljani je napovedal sejemsko razstavo avtohtonih pasem posavskega konja, istrske pramenke, krškopoljskega prašiča, štajerske kokoši in kranjske čebele, ki jo bodo spremljale pokušnje in animacijski program za obiskovalce. Zveza rejcev govedi bo to ekonomsko najpomembnejšo kmetijsko panogo v Sloveniji predstavila na atraktivni razstavi živali, s spremljevalnim dogajanjem na maneži in prodajno licitacijo izbranih živali. V okviru razstave konj bodo briljirali konji avtohtone posavske pasme, za katero se lahko Slovenci pohvalimo z izvirno rodovniško knjigo. Konji bodo razen v hlevih predstavljeni tudi pri delu in v vpregah. Zveza združenj rejcev drobnice Slovenije pripravlja razstavo, revijo na maneži, predstavitev dela ovčarskih psov in pokušnje izdelkov iz reje drobnice. Bogato čebelarsko predstavitev pripravlja ČZS v sodelovanju z Zvezo čebelarskih društev Pomurja.
Predstavitev biotehniškega in živilskega izobraževanja bo dala večji poudarek izobraževalno - degustacijskim dogodkom s stročnicami. Biotehniška šola Rakičan bo na osrednjem sejemskem vrtu pripravila poučen in atraktiven vzorčni nasad, v katerem bodo imele med več kot 300 rastlinami posebno mesto stročnice ter domače in udomačene slovenske sorte. Zadružna zveza Slovenije pripravlja celovito predstavitev zadružnikov in povezanih organizacij, zanimive obsejemske dogodke ter obeležitev 110. obletnice Semenarne Ljubljana. KGZ Slovenije bo prisotna z razstavnim prostorom, na katerem se bodo predstavili območni zavodi, svetovalne službe in mednarodno sodelovanje. Zavod za gozdove Slovenije se bo posvetil varovanju gozdov, problematiki podlubnikov ter ukrepom kmetijske politike na področju gozdarstva v perspektivi 2014/2020. Posebno pozornost bodo namenili učinkoviti rabi lesa ter načinom zmanjševanja količine prašnih delcev pri pripravi biomase za energetske namene. Posvetili se bodo tudi poenostavitvi in večanju učinkovitosti pri upravljanju z gozdovi, za kar so pripravili posebno mobilno aplikacijo. Tradicionalno, že osemnajstič pa bo potekalo Državno tekmovanje lastnikov gozdov.
V času Agre bo potekal tudi bienalni Inpak - 20. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike. Predstavil bo načrtovalce, oblikovalce in proizvajalce embalaže, ponudnike tehnologije pakiranja, materialov in dodatkov, grafične storitve, sisteme in tehnike označevanja, tehnološke rešitve za logistiko, storitve zbiranja in reciklaže odpadne embalaže, skladiščno in transportno tehnologijo ter opremo in sisteme za trgovske lokale. Vsebinski poudarki bodo usmerjeni na področja trajnostne embalaže, embalaže iz enotnega materiala, 100% recikliranih in reciklažnih materialov, biorazgradljivih materialov, embalaže za večkratno uporabo, na trajnostno oblikovanje embalaže, v nove trende in inovacije na področju embalaže, na pametno in aktivno embalažo, v nove embalažne materiale, označevanje in upoštevanje načela sledljivosti ter v nove tiskarske tehnike. Posebne pozornosti pa bo deležno tudi ravnanje z odpadno embalažo.
In na koncu, med 22. in 24. septembrom se pod geslom „Zavezništvo zaupanja", po nekaj letih premora, vrača 6. Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja „Sobra 2016". Gre za sejem, ki je v svojih petih ponovitvah demonstriral živo sodelovanje med državo, različnimi institucijami, družbami in posamezniki, ki skrbijo za varovanje, zaščito in reševanje. V luči aktualnih dogajanj v svetu, čigar podobo krojijo vojne, reke beguncev in naravne nesreče, se njegovo poslanstvo ponovno krepi. Sejem bo v letu 2016 predstavil novo opremo in storitve, ki jih pri svoji dejavnosti potrebujejo vojska, civilna zaščita, gasilci, policija ter druge sorodne organizacije. Hkrati pa bo s ponudbo in s predstavitvami nagovarjal občane in državljane, ki sta jim varovanje in zaščita najbolj posvečena. Ti se bodo lahko opremili z znanjem in izdelki, s katerimi se lahko obvarujejo pred grožnjami vojaške agresije, kriminala, požarov, nesreč, škodljivih izpustov, izlivov nevarnih snovi, naravnih nesreč in celo nezgod v gospodinjstvih. Sejem bodo podčrtale predstavitve dejavnosti Slovenske vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč RS. Njihove strokovne razstave in posveti, dinamični prikazi ter najboljši nasveti bodo komercialne predstavitve dopolnile v veliki festival varnosti na stičišču štirih držav.
Poleg vseh omenjenih prireditev in dogodkov pa bo Pomurski sejem v letu 2016 aktivno sodeloval v projektu Mesto sejmov in penine Gornja Radgona, v Združenju evropskih kmetijskih sejmov EURASCO, v Društvu agrarnih novinarjev Slovenije ter v projektu Agrobiznis časnika Finance. Skupaj z okrajnim glavarstvom Jugovzhodne Štajerske bo organiziral 22. slikarsko kolonijo "Vinogradi obeh bregov Mure". Pri vseh ali pa pri večini dogodkov bo aktivno sodelovala tudi 20. Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli....

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Po uspešnem letu 2015, letos še bolj sveže in optimistično!