Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos brez vstopnine za "Pomladne sejme"!

 

Na Pomladni sejem v Gornjo Radgono prihaja 150 razstavljavcev (31.3.-2.4.2016)

Pomladni sejem 2016Izvršna direktorica Pomurskega sejma d.d. Mateja Jaklič ter projekni vodji, Robert Fišer in Nikolas Boris Erjavec, so na posebni tiskovni konferenci predstavili prva letošnja sejemska dogajanja na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni. Posebej zanimivo pa je, da bo vstop na sejem, verjetno prvič v zgodovini, za vse prost, brezplačno pa bo tudi parkiranje. Pomladni sejem bo od 31. marca do 2. aprila v Gornji Radgoni ponujal gradbeništvo, obrt in zaključna dela v gradbeništvu, urejanje okolice, gradbeno mehanizacijo, kritine, okolju prijazno ogrevalno in klimatizacijsko tehniko, les v gradbeništvu in bivanju, komunalni, vodovodni in kanalizacijski program ter čistilne naprave.

Na letošnjem Pomladnem sejmu, ki združuje sejme gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga, začel pa se bo 31. marca, se bo na 8000 kvadratnih metrih površin predstavilo 150 razstavljavcev iz Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije in Slovenije. Kot so povedali predstavniki organizatorja, bodo obiskovalcem med drugim na voljo svetovanja Ekosklada o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, brezplačna energetska svetovanja ENSVET ter predavanja in individualni gradbeni nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK, na predstavitvah bo mogoče zvedeti vse o perspektivah izobraževanja, sekcija gradbincev bo predstavila Znak odličnosti v gradbeništvu.
Letos bodo imeli posebno pomembno vlogo obrtniki, ki bodo svoje izdelke, znanja in storitve predstavljali v sejemski obrtni ulici. To bodo 1. aprila v sodelovanju z območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami ter Zavodom za zaposlovanje Murska Sobota obiskali učenci višjih razredov devetletke, spoznavali poklice, se v obrtnih spretnostih preizkušali sami in tekmovali v kamnoseštvu, polaganju keramičnih ploščic in izdelavi fresk, obiskovalci pa bodo neposredno spremljali državne kvalifikacije SloveniaSkills v panogi kamnoseštvo. Na strokovnih posvetih bodo med drugim govorili o gradnji in vzdrževanju komunalne infrastrukture, hiši za jutri, obnovljivih virih kot razvojni priložnosti občin, možnostih za pridobitev denarja za zagon in razvoj podjetja, združitvi potencialov in znanja za obuditev tekstilne in drugih industrij od semena do inovativnih izdelkov, razglasili pa bodo tudi javni natečaj Ekoci-Green Design za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter drugih naravnih materialov.
Sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green (70 razstavljavcev iz Slovenije, Avstrije, Srbije in Švice) bo predstavljal tudi naravne parke, električno mobilnost, naravne materiale, tridimenzionalno tiskanje, trajnostna oblačila, zeleno gradnjo, prezračevanje in čiščenje, obnovljive vire energije, ekološko pridelavo, sadike, semena, rokodelstvo in trajnostno obrt ter socialno podjetništvo. Govorili bodo tudi o krožnem gospodarstvu, kakovosti zraka v Sloveniji, gospodarjenju z lesom, za obrtnike pripravljajo posvet z naslovom Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji - pasti in novosti v letu 2016, podjetjem, obrtnikom in posameznikom, ki želijo navezati stike s poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije in Madžarske, pa je namenjeno srečanje MEET4BUSINESS. Na sejmu bo mogoče videti tudi ekskluzivne unikatne kose recikliranih oblačil slovenske blagovne znamke, predane najvišjim socialnim in etičnim normam ter trajnostni modi, obiskovalce pa še vabijo, da se pridružijo družbeno odgovorni pobudi brezplačne menjave uporabnih stvari prinesi-odnesi in podarijo oblačila, ki jih ne potrebujejo.
OBRTNA ULICA
Na Pomladnem sejmu imajo letos še posebej pomembno vlogo obrtniki. Na obrtni ulici bodo svoje izdelke, znanja in storitve predstavili člani Sekcije gradbincev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predstavniki območnih obrtno-podjetniških zbornic. Poudarek bo na gradbeništvu, zaključnih delih v gradbeništvu, kamnoseštvu, tesarstvu, krovstvu, talnih oblogah, izdelavi ograj, mizarstvu, urejanju okolice, na vodovodnih in elektro- inštalacijah, hidroizolacijah, slikopleskarstvu, energetski sanaciji stavb ter opremi za ogrevanje in hlajenje. OZS, Sekcija gradbincev bo predstavila tudi Znak odličnosti v gradbeništvu. V nadaljevanju obrtne ulice bodo predstavljeni poklici: zidar, tesar, klepar krovec, dimnikar, slikopleskar, avtoserviser, mizar, voznik in strojnik gradbene mehanizacije. V petek, 1. aprila bodo Obrtno ulico v sodelovanju območnih obrtno-podjetniških zbornic ter Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota obiskali učenci višjih razredov devetletke. Spoznavali bodo poklice, se v obrtnih spretnostih preizkušali sami ter se med sabo pomerili na tekmovanju v slikanju fresk. Pri delu jih bosta vodila slikar Bine Kovačič ter restavratorka Milena Antonić. Ravno dejstvo, da je letošnji poudarek Pomladnega sejma na obrtništvu in obrtnih poklicih, je narekovalo odločitev organizatorja, da bo zagotovil brezplačen vstop na sejem. Tako bo lahko spoznalo obrtniška dela in obrtne poklice zares veliko učencev in njihovih staršev.
PREDSTAVITEV GRADBENEGA IN OKOLJSKEGA IZOBRAŽEVANJA
Na razstavnih prostorih srednjih poklicnih in strokovnih šol ter visokošolskih in univerzitetnih izobraževalnih ustanov z živimi predstavitvami sodelujejo dijaki, študentje in profesorji, od katerih bodo lahko mladi pridobili informacije o izbiri perspektivnega nadaljevanja izobraževanja iz prve roke. Svoje znanje, spretnosti in izobraževalne programe bodo predstavili: Šolski center Šentjur, Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani Skupnost višjih strokovnih šol RS, Visoka šola na Ptuju, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Lesarska šola Maribor in Academia Maribor. Študentje Univerze v Mariboru, Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo bodo na delavnici »Ali je kaj trden most« skupaj z obiskovalci gradili most iz špagetov. Končne mostove bodo s posebno napravo obremenili in določili razmerje med maso in obtežbo, ki prinese merodajno razmerje za najboljši most. Napovedali bodo mednarodno tekmovanje v lomljenju mostov iz špagetov, ki bo meseca maja v Mariboru. Predstavili bodo dela podiplomskih študentov na temo sodobne vizije leseno-steklene hiše za leto 2030, ki so jih naredili v sklopu predmeta »Lesene energijsko učinkovite stavbe« ter dela s področja načrtovanja ter optimizacije pasivnih in nizkoenergijskih hiš. Podiplomski študenti bodo predstavili projekte na temo trajnostne gradnje, gradnje jeklenega mostu, projektiranja, predstavitve programskega orodja za izdelavo mikrosimulacij prometnih tokov in obštudijske projekte.
Lesarska šola Maribor – Višja strokovna šola bo predstavila nekaj najnovejših izdelkov študentov programa lesarstvo in programa oblikovanje materialov - dizajn ter dijakov lesarstva. Predstavljen bo del učilnice po meri študentov, ko so jo opremili sami iz že uporabljenih materialov. Predstavili bodo smisel kreiranja, ki ga določa uporabnost izdelka v praksi. Na zunanjem prostoru bodo na gozdarskem poligonu dijaki prikazali varno delo z motorno žago, zasek, podžagovanje, kleščenje in prežagovanje debla. Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo svoje dejavnosti predstavila na inovativen način s poskusi, modeli in projekti. Na delavnici »Ali je kaj trden most« bodo sestavljali in preskušali modele mostičkov, naredili pa tudi takega, da se bodo preko njega lahko sprehodili obiskovalci sejma. Pokazali bodo, kako voda premešča sedimente na rečnem dnu, kako nevarna je lahko erozija vode in kaj se dogaja pod zemljo, ko črpamo podtalnico. Pripravili so 15-minutne predstavitve postopka izdelave geodetskega/kartografskega izdelka na osnovi različnih meritev zunanjosti in notranjosti objektov, ki jim bodo sledile tudi predstavitve geodetskega instrumentarija.
Na tekmovanju v polaganju keramike se bodo na dan gradbenega izobraževanja v petek, 1. aprila pomerili: Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola ŠC Novo mesto, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja ŠC Celje, ter Srednja ekonomska,storitvena in gradbena šola ŠC Kranj. Ena od novosti letošnjega Pomladnega sejma je, da bodo lahko obiskovalci v živo spremljali državne kvalifikacije SloveniaSkills v panogi kamnoseštvo. Zmagovalec se bo udeležil evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016, decembra v Goetheborgu. Euroskills je tekmovanje mladih med 18 in 25 let v poklicnih spretnostih. Od tekmovalcev se pričakuje, da že imajo razvite poklicne spretnosti, torej gre za tekmovalce, ki so že zaposleni oz. že imajo delovne izkušnje. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge. Slovenija se evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih EuroSkills udeležuje že od leta 2008, ko je nastopila v informatiki. Na zadnjem tekmovanju je Slovenijo zastopalo 15 tekmovalcev, v kar osmih poklicnih panogah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. Prav v kamnoseštvu pa je Slovenija osvojila srebrno medaljo.
RAZSTAVNI PROGRAM ŽIVLJENJSKEGA SLOGA GREEN
Elektro mobilnost (električna in hibridna vozila, električna kolesa, mini e-skuter, električni dvokolesnik); avtomobil iz recikliranega materiala; naravni materiali in naravna gradnja (naravna tipska hiša, energetsko varčni in zdravju prijazni ometi iz ilovice ter pleskanjem z naravno ilovnato barvo, energetsko varčna gradnja na osnovi ekološkega zidaka, ki je mešanica lesnih sekancev in cementa); ekološki prezračevalni sistemi, obnovljivi viri energije, ekološko čiščenje; stol, ki se zloži v velikost formata A4; zelena pisarna, zelene storitve, zelena oskrba; 3D skeniranje oseb, 3D selfiji, prototip 3D skenerja – prvi odtisi v tehnologiji na osnovi nove smole, 3D tisk; trajnostna moda in oblačila; oprema za vrt in urejanje okolice; vrtne trajnice, ekološka semena zelenjadnic in zelišč, seme za kaljenje, odporne sadne sadike, jagodičevje, zdravilne sadike (posebnosti: Tomatato - paradižnik in krompir na eni sadiki, Ginetato - jajčevec in krompir na eni sadiki ter Pepino - Grenka melona); literatura za ekološko vrtnarjenje; promocija gojenja gomoljik kot možnosti za zagotavljanje dodatnega finančnega vira za razvoj kmetij, za razvoj mikoturizma, za revitalizacijo podeželja ter nove zaposlitvene možnosti mladih; lončki iz biopolimerov, ki so inovativen produkt za vse eko vrtnarje, saj so izdelani iz koruznega škroba in lesne biomase; žični uničevalec plevela (registriran slovenski patent, ki omogoča učinkovito in okolju prijazno obdelovanje zemlje), inovativne dvojne grablje, lebdeče rezilo...; osebna nega (zobne-ustne prhe brez baterij in elektrike, ki delujejo s pritiskom vode iz pipe); zelen življenjski slog (eko svečka, ki je bila na Forumu socialnih inovacij konec leta 2015 uvrščena med 10 najboljših idej z dolgoročnim družbenim učinkom); predstavitev ekoloških projektov in založniške dejavnosti; rokodelstvo in trajnostna obrt; naravni parki (Ministrstvo za okolje in prostor); socialno podjetništvo in zaposlovanje ranljivih skupin
STROKOVNI POSVETI
V četrtek, 31. 3. bo v dvorani 1 potekal že tradicionalni Komunalni posvet KOGRA 2016: Izgradnja in vzdrževanje komunalne infrastrukture. Organizira ga Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin. Sledil bo posvet Hiša za jutri - skoraj nič-energijska gradnja in prenova, ki ga organizirata Gradbeni inštitut ZRMK in Gospodarska zbornica Slovenije. Skupnost občin Slovenije in spletni portal Ekoglobal.net sta za otvoritveni dan pripravila posvet z naslovom: Obnovljivi viri energije, razvojna priložnost slovenskih občin.
»Podjetniški roadshow«, ki ga organizira Pomurski tehnološki park, bo odlična priložnost za posameznike, ekipe in podjetja z inovativnimi idejami in potencialom globalne rasti. Predstavil bo možnosti za pridobitev denarnih sredstev za zagon in razvoj podjetja. Ponudil bo dobre razloge, za sodelovanje v tekmovanju Start:up Slovenija ter zainteresirane informiral, kje in kako pridobiti potrebno znanje in izkušnje za hitrejši podjetniški razvoj. Na odprtju sejma bodo podeljena priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu 2016 v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK. Somišljeniki Ekoci – Eko civilne iniciative skupaj s partnerji organizirajo posvet: »Kako združiti potenciale, znanja in resursov za obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov?«. Razglasili pa bodo tudi javni natečaj » Ekoci - Green Design« za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih materialov. Z natečajem želijo obuditi potenciale ljudi za ustvarjanje inovativnih izdelkov, ki lahko v prihodnosti Sloveniji prinesejo nova delovna mesta in obudijo tekstilno industrijo. Zanimiva bo tudi njihova Izmenjevalnica semen in znanja s svetovanji in prikazi dobrih praks.
Petek 1. 4. Prinaša posvet »Krožno gospodarstvo: Zelena javna naročila in družbena odgovornost«, ki ga organizira Etri skupnost, ekologija, ergonomija, etična ekonomija.
Zveza ekoloških gibanj Slovenije pripravlja posvet z naslovom Kakovost zraka v Sloveniji in analiza okoljskega stanja v slovenskih občinah v letu 2015. Podjetjem, obrtnikom in posameznikom, ki želijo navezati stike s poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije in Madžarske je namenjeno Kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS« v organizaciji Mariborske razvojne agencije / Evropske podjetniške mreže ter njihovih domačih in tujih partnerjev. Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja v petek v luči aktualnih dogajanj v zvezi z gospodarjenjem z gozdovi in lesom Okroglo mizo z naslovom: Les in krožno gospodarstvo. Za obrtnike, ki želijo poslovati v sosednji Avstriji, pripravljata podjetniška zbornica Slovenije in Območna obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona posvet z naslovom Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji - pasti in novosti v letu 2016. Sobota, 2. aprila poleg bogatega dogajanja na Obrtni ulici prinaša tudi delavnico Amaranta d.o.o. o pripravi permakulturnega vrta v sejemskem vzorčnem nasadu.
Vse dni sejma od 11h do 13h ter od 15h do 17h bodo lahko dobili obiskovalci strokovne in praktične nasvete v zvezi z gradnjo, prenovo, vzdrževanjem ter bivalnim okoljem in z njim povezanim udobjem. Vse dni sejma bodo na njihovem razstavnem prostoru potekale tudi tematske strokovne predstavitve v zvezi z demonstracijskim projektom trajnostne večstanovanjske pasivne stavbe, trajnostnim vrednotenjem stavb s predstavitvijo načel in postopkov zelenega (javnega) naročanja, energetsko izkaznico stavbe, projektom energetske prenove stavb, skoraj nič-energijskimi in pasivnimi hišami, bivalnim okoljem in udobjem (vlaga, plesen, osvetljenost, razsvetljava, temperatura, prezračevanje), celovito prenovo stavb (energetska, statična, odprava vlage in kapilarnega vleka, toplotna in hidro zaščita), nedestruktivnimi metodami preskušanja (test zrakotesnosti, termografija, georadar, ...), toplotno in hidro zaščito stavb, stavbnim pohištvom (izbira in vgradnja), izvajanjem kontrole pri izvajanju zemeljskih, betonerskih in asfalterskih del, urejanjem meteornih vod, ukrepov ob naravnih nesrečah, e-mobilnostjo in mednarodnimi projekti programa Inteligentna energija Evrope.
V obliki manjših razstav bodo predstavili demonstracijski primer dobre prakse trajnostne gradnje ter trajnostne pasivne večstanovanjske stavbe. Za Eko srebrno hišo v Ljubljani bodo predstavili rezultate monitoringa energijskih kazalnikov po prvem letu obratovanja. V sklopu projekta bodo predstavljeni še zelena streha, toplotno izolacijski materiali, sodobni sistemi krmiljenja in sistem ogrevanja in prezračevanja ter polnilnica za električne avtomobile.
Prenovljena Direktiva 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb določa, da bodo od 31. decembra 2018 dalje morale biti vse nove javne stavbe (v lasti ali najemu) skoraj nič-energijske. Vse druge nove stavbe pa bodo morale biti skladne z novimi zahtevami dve leti kasneje. Zato bodo predstavljeni izvedeni projekti, projektanti in izvajalci skoraj nič-energijskih hiš (sNES).
Na ogled bodo še sistemi za ogrevanje (toplotne črpalke, kogeneracija, Powerwall), trajnostna mobilnost (dobre prakse, električni avtomobili z možnostmi najema ali nakupa, električne polnilnice), smotrni nakupi (gospodinjski aparati z nameščenimi kazalniki letnega stroška energije za delovanje gospodinjskih aparatov), model krožnega gospodarstva (prvi pozitivni rezultati v občini Kočevje), geotehnično vrvno sidro (eden izmed učinkovitih ukrepov pri plazovih, pa tudi pri ostalih posegih v zemljino), kino kotiček (filmi in ppt predstavitve na temo trajnostne gradnje, mobilnosti in ogrevanja ter primeri dobrih praks).
Usposobljeni neodvisni energetski svetovalci mreže ENSVET bodo obiskovalcem nudili individualne, brezplačne, energetske nasvete s področja ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Pomagali jim bodo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah. Ponudili jim bodo informacije o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih Ekosklada za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb. Zveza ekoloških gibanj Slovenije bo na razstavnem prostoru v hali B predstavila svoje najnovejše ekološke projekte ter svetovala obiskovalcem, kako so lahko tudi sami najbolj učinkoviti pri varovanju okolja. Na sejmu GREEN bo v okviru Regionalnega sklada dela za Pomurje predstavila ekskluzivne unikatne kose recikliranih oblačil mlada slovenska blagovna znamka Green Fashion by Puppa iz Murske Sobote, predana najvišjim socialnim in etičnim normam ter trajnostni modi. Obiskovalce vabijo, da na sejem prinesejo vsaj 1 kos jeans oblačil, ki jih bodo namenili za predelavo in izdelavo unikatnih recikliranih Puppa oblačil. Obiskovalec bo v zameno dobil kupon za 50% popust za nakup unikatnih recikliranih oblačil, ki jih bodo ponujali na sejmu, oziroma 30% popust za nakup ostalih oblačil iz rednih linij. Kupon za ta oblačila, ki so narejena iz novih visokokvalitetnih materialov bo lahko unovčil v njihovi trgovini v Murski Soboti letos do 6. maja.
Obiskovalci sejma so vabljeni da se pridružijo družbeno odgovorni pobudi Komunale Brežice in njihovi akciji brezplačne menjave uporabnih stvari »PRINESI – ODNESI«. Vsi, ki imajo doma stvari, ki jih ne uporabljajo več, a bi jih z veseljem lahko uporabil nekdo drug, lahko te stvari prinesejo na sejem ter podarijo nekomu, ki jih potrebuje. S sejma pa lahko odnesejo stvari, ki jih tja prinesejo drugi. Cilj akcije je spodbuditi obiskovalce sejma k ponovni uporabi stvari in s tem k zmanjšanju količine odloženih kosovnih odpadkov. V Javnem podjetju Komunala Brežice so projekt brezplačne menjave uporabnih stvari začeli junija lani in do zdaj v ponovno uporabo predali že več kot 5000 uporabnih predmetov. Občani vsako soboto na brežiško tržnico prinesejo in odnesejo v povprečju 200 predmetov, ki bi drugače končale na odlagališču, tako pa so našle novega, zadovoljnega lastnika. Daj naprej in podari sonce je družbeno odgovorna akcija, s katero organizator zbira donacije za invalidne otroke, donatorjem pa v zameno podari nakupovalno vrečko, kapo ali šal.
Sejem bo odprt od 31. marca do 2. aprila, 9.00 do 18.00 ure.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Letos brez vstopnine za "Pomladne sejme"!