Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Odprta nova sezona gradnje, obnove in bivanja z naravo!

 

Organizatorji zadovoljni z otvoritvenima sejmoma v letu 2016

Pomladni sejem 2016Ob izteku marca in na začetku aprila sta na Pomurskem sejmišču potekala prva sejma v letu 2016, in sicer Pomladni sejem in Sejem Green, na katerih je skupaj sodelovalo 220 razstavljalcev iz Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije, Slovenije, Srbije in Švice. Predstavili so se skupaj na 9.200 kvadratnih metrov, ogledalo pa si jih je okoli 10.000 obiskovalcev.

„Pomladni sejem, ki združuje gradbeništvo, komunalo, energetiko in obrt, je ponujal optimizem in rešitve. Ob podjetjih z izdelki za gradbeništvo, komunalo in energetiko so izstopali obrtniki, ki so v obrtni ulici ponujali svoje izdelke, znanje in storitve. Obiskovalci so lahko spoznavali obrtne poklice in dobili koristne informacije, se sami v njih preizkusili, pa tudi tekmovali. Predstavile so se gradbene in okoljske poklicne, srednje ter visokošolske in univerzitetne izobraževalne ustanove. 150 razstavljavcev iz 5 držav na 8200 m2 razstavnih površin se ni odpovedalo optimizmu in prepričanju, da so te dejavnosti pomembne za razvoj in standard vsake družbe.
Trajnostne tehnologije in zeleni življenjski slog, ki jih je vzporedno predstavljal 3. sejem Green pa so nakazale razvoj, ki bo jutri edini možen, če želi človeška civilizacija na tem planetu še nekaj časa živeti. Elektro mobilnost, avtomobil iz recikliranega materiala, naravni materiali in gradnja z naravnimi materiali, zdravilne sadike, ekološka semena, ekološki projekti in naravni parki so le drobci iz vsebine, ki jo je predstavljal sejem Green. 70 razstavljavcev iz 4 držav je bilo takih, ki verjamejo v koncept trajnostnega razvoja, pa čeprav jim glavni igralci globalnega gospodarstva pri tem ne pustijo veliko priložnosti. Vso to graditeljsko in trajnostno ponudbo ter brezplačne nasvete strokovnjakov, smo želeli približati najširšemu krogu obiskovalcev, zato smo vsem omogočili prost vstop in brezplačno parkiranje. Starši so si lahko z roko v roki z mladimi ogledali široko paleto perspektivnih obrtnih poklicev in skupaj z njimi izbrali smer izobraževanja, ki ima potencial za bodočo zaposlitev", je ob koncu sejmov, med drugim dejal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.
Pomladni sejem je sicer ponujal gradbeništvo, obrt in zaključna dela v gradbeništvu, urejanje okolice, gradbeno mehanizacijo, kritine, okolju prijazno ogrevalno in klimatizacijsko tehniko, les v gradbeništvu in bivanju, komunalni, vodovodni in kanalizacijski program ter čistilne naprave.
Obiskovalcem so o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb svetovali strokovnjaki Ekosklada, brezplačna energetska svetovanja pa so jim nudili strokovnjaki Ensvet. Gradbeni inštitut ZRMK je poskrbel za individualne gradbene nasvete in predavanja. Mladi so predstavili gradbeno in okoljsko izobraževanje na vseh nivojih. Pomerili so se na tekmovanju v kamnoseštvu Sloveniaskills za uvrstitev na evropsko tekmovanje Euroskills. Izjemno število bodočih strokovnjakov sta pritegnili tekmovanji v polaganju keramičnih ploščic za srednješolce in tekmovanje v izdelavi fresk za osnovnošolce.
Sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green je predstavljal naravne parke, elektro mobilnost, naravne materiale, 3D tiskanje in skeniranje, trajnostna oblačila, zeleno gradnjo, prezračevanje in čiščenje, obnovljive vire energije, ekološko pridelavo, sadike, semena, rokodelstvo in trajnostno obrt ter socialno podjetništvo. Mnogi obiskovalci sejma so se pridružili družbeno odgovorni pobudi Komunale Brežice in njihovi akciji brezplačne menjave rabljenih a še uporabnih stvari »Prinesi – Odnesi«. Lastnike je zamenjalo 60 najrazličnejših uporabnih izdelkov. Potekala pa je tudi akcija Daj naprej in podari sonce za zbiranje donacij za invalidne otroke. Pestra zelena ponudba in dogajanje sta pritegnila veliko obiskovalcev, ki razmišljajo trajnostno.
Pripravili so tudi kar nekaj strokovnih predavanj, med drugim je tako potekal Komunalni posvet „Kogra 2016" o izgradnji in vzdrževanju komunalne infrastrukture, ki ga je organiziral Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin. Tu je tudi posvet Hiša za jutri - skoraj nič-energijska gradnja in prenova v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK in Gospodarske zbornice Slovenije. Skupnost občin Slovenije in spletni portal Ekoglobal.net sta pripravila posvet Obnovljivi viri energije, razvojna priložnost slovenskih občin. Pomurski tehnološki park je pripravil »Podjetniški roadshow«, je bil odlična priložnost za posameznike, ekipe in podjetja z inovativnimi idejami in potencialom globalne rasti. Na odprtju sejma je bil podeljen Znak kakovosti v graditeljstvu 2016 v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK.
Somišljeniki Ekoci – Eko civilne iniciative pa so se srečali na posvetu: »Kako združiti potenciale, znanja in resursov za obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov?«. Razglasili so tudi javni natečaj » Ekoci - Green Design« za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih materialov. Sejem je gostil tudi posvet »Krožno gospodarstvo: Zelena javna naročila in družbena odgovornost«, ki ga je organizirala Etri skupnost, ekologija, ergonomija, etična ekonomija.
Zveza ekoloških gibanj Slovenije je pripravila posvet z naslovom Kakovost zraka v Sloveniji in analiza okoljskega stanja v slovenskih občinah v letu 2015.
Podjetjem, obrtnikom in posameznikom, ki želijo navezati stike s poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije in Madžarske je bilo namenjeno Kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS« v organizaciji Mariborske razvojne agencije/Evropske podjetniške mreže ter njihovih domačih in tujih partnerjev. Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo je organiziralo Okroglo mizo z naslovom: Les in krožno gospodarstvo. Obrtnikom, ki želijo poslovati v sosednji Avstriji, pa je bil namenjen posvet OZS in OOZ Gornja Radgona z naslovom Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji - pasti in novosti v letu 2016. Poleg bogatega dogajanja na Obrtni ulici, je sejem prinesel tudi delavnico Amaranta d.o.o. o pripravi permakulturnega vrta v sejemskem vzorčnem nasadu, ki je pritegnil veliko pozornost vrtičkarjev.
Ena od novosti letošnjega Pomladnega sejma je bila tudi ta, da so lahko obiskovalci v živo spremljali državne kvalifikacije SloveniaSkills v panogi kamnoseštvo, ki jih je organiziral Center RS za poklicno izobraževanje. Zmagovalec se bo udeležil evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016, ki bo decembra v Goetheborgu. Euroskills je tekmovanje mladih med 18 in 25 let v poklicnih spretnostih. Od tekmovalcev se pričakuje, da že imajo razvite poklicne spretnosti, torej gre za tekmovalce, ki so že zaposleni oz. že imajo delovne izkušnje. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.
Slovenija se evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih EuroSkills udeležuje že od leta 2008, ko je nastopila v informatiki. Na zadnjem tekmovanju je Slovenijo zastopalo 15 tekmovalcev, v kar osmih poklicnih panogah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. Prav v kamnoseštvu pa je Slovenija osvojila srebrno medaljo. V finalu letošnjega tekmovanja na Pomladnem sejmu v Gornji Radgoni so se pomerili Dejan Balić (3. mesto), Tilen Meglič (2. mesto) ter Rok Verstovšek Tanšek, ki je osvojil prvo mesto in bo Slovenijo zastopal na evropskem temovanju Euroskills decembra v Goetheborgu.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Odprta nova sezona gradnje, obnove in bivanja z naravo!