Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po gradbeništvu in ekologiji, še medicina

 

Prvi sejem sodobne medicine „Medical 2016-poskrbimo za zdravje" bo potekal med 14. in 16. aprilom

Sejem Medical - tiskovnaKomaj so pospravili razstavne prostore po uspešnem „Pomladnem sejmu" ter sejmu Green, se na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni pripravljajo na nov dogodek, katerega so predstavili na posebni tiskovni konferenci. Že v četrtek, 14. aprila bo namreč na sejmišču vrata odprl novi slovenski sejem sodobne medicine Medical, ki ga organizirata Pomurski sejem in združenje Slo-Med pod pokroviteljstvom ministrstva za zdravje. Sejem bo odprt od 14. do 16. aprila od 9. do 18. ure, vstopnina je 5 evrov za odrasle, ki pa si jo obiskovalci lahko znižajo s posebnim kuponom z letaka, ki so ga prejela gospodinjstva.

V razstavnem programu se bodo v hali A in A1 predstavljali dobavitelji medicinske in rehabilitacijske opreme, medicinskih naprav in pripomočkov, medicinskih storitev ter dietetike in zdravega življenjskega sloga. Skupaj se bo predstavilo sto razstavljalcev iz Slovenije, Avstrije in Češke.
V okviru združenja Slo-Med se bo predstavilo 17 podjetij, ki bodo v okviru skupne predstavitve predstavila štiri področne skupine - za inkontinenco, diabetes, rano in stomo. Poleg tega pa se bodo s svojo ponudbo medicinske opreme in pripomočkov predstavili tudi ponudniki iz partnerske države Češke. Ministrstvo za zdravje R Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, združenja, invalidske organizacije in humanitarna društva pripravljajo bogat in koristen spremljajoči program dogajanja. Vsak dan bodo obiskovalci našli kaj koristnega in zanimivega za sebe, da bodo lahko še bolje skrbeli za svoje zdravje. Še posebej bogato bo sodelovanje Pomurskih lekarn, Lekarne Ljubljana in Mariborske lekarne, Splošne bolnišnice Murska Sobota in Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. Posebno skrb bodo posvetili problemom inkontinence in urologije, tegobam diabetesa, oskrbi starejših v domovih in učinkovitosti zdravilstva. Na to temo bo v soboto popoldne organizirana okrogla miza o možnostih povezovanja konvencionalne in alternativne medicine, kajti medicina je pravzaprav vse kar zdravi.
Kakorkoli že, sejem sodobne medicine Medical bo povezal ponudnike medicinskega tehnološkega napredka, zdravnike, medicinsko osebje, društva bolnikov in vse, ki skrbijo za svoje zdravje in za zdravje sočloveka. Predstavljal bo sodobne načine odkrivanja, zdravljenja in lajšanja bolezni ter seznanjal z najboljšimi terapevtskimi praksami in dosežki. Ozaveščal bo o pravicah in možnostih, ki izhajajo iz obveznega, dopolnilnega in nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja. Omogočal in vzpodbujal bo stik ter izmenjavo izkušenj razstavljavcev med bolniki in medicinskimi strokovnjaki. Širil bo načela sodobne in etične skrbi za zdravje in zastopal vsa področja takšne skrbi. Ponudil bo uporabne delavnice in zanimive strokovne posvete ter poskrbel za dobro počutje z izbrano in dietetično ponudbo jedi.
V okviru razstavnega programa bo predstavljena pestra ponudba in širok nabor izdelkov: 1/ medicinska in rehabilitacijska oprema: medicinsko pohištvo in oprema za bolnišnice, negovalne postelje, naprave za prevoz in dvigovanje bolnikov, invalidski vozički, pripomočki za gibanje, stojo in hojo, antidekubitusni vzmetnice in ostali pripomočki, električni skuterji, prenosne klančine, stopniščni vzpenjalniki, laboratorijska oprema (sistemi za pripravo laboratorijske vode za klinične analizatorje in druge laboratorijske potrebe, analitski reagenti, kemikalije in sistemi, mikrobiološka gojišča, vzorčevalniki, sistemi za detekcijo, produkti za področje celične analize, proteomike, genomike, potrošni material, pametni nadzorni sistemi, za spremljanje parametrov pogojev okolja, pipete, UV dezinfekcija in ionizacija), izdelki za operacijske dvorane, razkužila, potrošni materiali za zdravstvo in nego; 2/ medicinske naprave in pripomočki: medicinski pripomočki za diabetike (merilniki krvnega sladkorja, merilniki za merjenje glukoze pri slepih in slabovidnih z govorno funkcijo, iglice za glukozni peresnik, lancete, biokemični analizatorji, glukozni geli, nove rešitve - mobilne aplikacije, pena za obnavljanje kože stopal, diabetične zobne paste), medicinski pripomočki za inkontinenco (hlačne plenice, mobilne hlačke, predloge, blazine), medicinski pripomočki za oskrbo rane, medicinski pripomočki za oskrbo izločalnih stom, naprave za mikrocirkulacijo, naprave za fizioterapijo in rehabilitacijo, merilniki krvnega tlaka, slušni aparati, tehnični pripomočki za gluhe in naglušne, tehnični pripomočki za slepe in slabovidne, svetlobne terapevtske naprave, naprave za merjenje gleženjskega indeksa, inhalatorji, stimulatorji, termometri, bioresonančne naprave, kompresijsko blago, medicinske kompresijske nogavice, medicinski pripomočki za intimno zdravje in gibljivost sklepov, zobozdravstveni material in pribor (ultrazvočne zobne ščetke, zobne paste, ščetke, ustne vode, sredstva za beljenje zob, pripomočki za ustno higieno, lepila za proteze), usnjeni prstniki, zaščitne rutice, cevasto pletivo, prsne proteze za ženske po operaciji dojk, hidrofilne urinske katetre, gel blazine za preprečevanje nastanka razjed zaradi pritiska, rokavice in nogavice za lajšanje bolečin, hladilni geli za bolečine v sklepih in mišicah, delovna oblačila, obutev, zaščitne in terapevtske nogavice, osebna varovalna oprema za zdravstvo; 3/ medicinske storitve: diagnostika, akreditacija in certifikacija zdravstvenih ustanov, pomoč pri regulatornih in kliničnih storitvah na področju medicinskih pripomočkov, Donorski program – darovanje organov in tkiv za potrebe transplantacije, presejalni programi, psihološka oskrba na domu, fizioterapija, rehabilitacija, zdravstvena in medico-wellness ponudba, apimedicina, refleksoterapija, različni zdravilski sistemi in metode, hospic paliativna oskrba; 4/ dietetika in zdrav življenjski slog: prehranska dopolnila, otroška kozmetika in kozmetika za odrasle, zdrava prehrana in pijača s poudarkom na "naravno", ekološki izdelki iz aronije, ekološke moke in ostali mlevski izdelki, hladno stiskana olja, semena, čaji, zeliščne kapljice, zeliščne kreme in olja; 5/ drugo: zdravstvena zavarovanja, naravna volnena posteljnina za rehabilitacijo, dišave, aromaterapije in difuzorji, naravna glina, gospodinjski aparati za pripravo in kuhanje zdrave hrane, anatomsko oblikovani medicinski vložki za čevlje, izdelki za izboljšanje počutja ter literatura in založništvo s področja zdravstva.
Abena Helpi d.o.o.: Medicinski pripomočki blagovne znamke ABENA za inkontinenco: hlačne plenice Abri-Form, mobilne hlačke Abri-Flex, predloge Abri-San, ... in Care of Sweden: Blazine in pozicijske blazine za preventivo razjed zaradi pritiska; Aserta d.o.o.: Plenice in predloge za inkontinenco; Bemer Slovenija Ermed medicinska tehnika d.o.o.: Terapija Bemer je eden najučinkovitejših in najsodobnejših konceptov spodbujanja mikrocirkulacije z dvema napravama Bemer PRO SET in Bemer Classic SET; Icaro d.o.o.: Strokovna pomoč pri regulatornih in kliničnih storitvah na področju medicinskih pripomočkov; Lotrič d.o.o.: Exactum: pametni nadzorni sistem, za spremljanje parametrov pogojev okolja; pipete; merilniki krvnega tlaka; Med Trust d.o.o.: Merilniki za merjenje glukoze, Wellion Calla Dialog merilniki za merjenje glukoze pri slepih in slabovidnih diabetikih z govorno funkcijo, igle, lancete, prehranska dopolnila; Medicop d.o.o.: reševalna in specialna vozila, medicinska oprema; Medikoel d.o.o.: Inhalatorji, tens stimulatorji; Medimaj d.o.o.: Medicinske negovalne postelje, profesionalni merilniki krvnega tlaka, antidekubitusne vzmetnice, sistem za merjenje gleženjskega indeksa s pulznim valom ABI System 100 PWV, UV dezinfekcija in ionizacija; Meditrade d.o.o.: Glukometri (Arkray), Lactate PRO (Arkray), Spotchem biokemični analizator (Arkray), SMART biokemični POCT analizator (Eurolyser); Merela d.o.o.: Električni skuter, električna bolniška postelja, stopniščni vzpenjalnik, zeliščne kapljice, diabetične nogavice, naravna glina, invalidski voziček za lažji transport; Paul Hartmann Adriatic d.o.o.: Izdelki uveljavljene blagovne znamke Hartmann: inkontinenca, oskrba rane, izdelki za operacijske dvorane, diagnostika, razkužila; LepZob - Prima Dent d.o.o.: Zobozdravstveni material in pribor. Zobne paste, ščetke, ustne vode, sredstva za beljenje zob, pripomočki za ustno higieno, lepila za proteze, motivacijski izdelki. Ultrazvočna zobna ščetka, SOS dentobox, črna zobna pasta; Tosama d.o.o.: Vivamel, Vivavene, ID, Vir special, Natura femina special, Natura femina, Natura femina by Ellen, To.to, Jasmin sport; Valencia Stoma Medical d.o.o.: Medicinski pripomočki za oskrbo izločalnih stom, sodobne obloge za rane, prsne proteze za ženske po operaciji dojk, hidrofilne urinske katetre, gel blazine za preprečevanje nastanka razjede zaradi pritiska; VI vis d.o.o.: Microdot (merilnik krvnega sladkorja, iglice za insulinski peresnik, glukozni gel); neuropad pena za obnavljanje kože stopal, DentYucral Diabetic zobna pasta; TouchTENS z rokavico in nogavico za lajšanje bolečin; VPD, Bled d.o.o.: Program za sladkorne bolnike (merilniki za merjenje sladkorja), nove rešitve za sladkorne bolnike, merilniki za krvni tlak. Program hladilnih gelov za bolečine v sklepih in mišicah. Predstavitev lastne blagovne znamke za merjenje sladkorja v krvi - blagovna znamka 2in1.
Država partnerica bo Češka republika, ki bo na razstavnem prostoru v okviru Združenja proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme Češke republike predstavila ponudnike medicinske opreme in pripomočkov iz Češke. Namen skupne sejemske udeležbe je navezovanje novih poslovnih stikov na slovenskem trgu. Nosilec projekta je Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani. Združenje proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme Češke republike (Association of Manufacturers and Suppliers of Medical Devices - AVDZP) je največje združenje na Češkem, ki že od leta 1992 zastopa in ščiti interese skoraj stotih čeških proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme. Združenje podpira razvoj inovacij v sodelovanju z vodilnimi univerzitetnimi ustanovami, dosledno izvaja marketinške dejavnosti s ciljem promocije podjetij, zavzema se za ohranitev najvišjih kakovostnih standardov in širitev izvoznega potenciala svojih članov. Aries a.s. je pomemben evropski proizvajalec kompresijskega blaga, ki se uporablja za medicinske in športne namene. Na področju zdravja (blagovna znamka AVICENUM) se osredotoča na izdelke za preventivo in zdravljenje krčnih žil (flebologija in angiologija), na področju športa (blagovna znamka ROYALBAY) pa se osredotoča na profesionalne in polprofesionalne športnike. AUDY s.r.o. je proizvajalec in distributer medicinske ter rehabilitacijske opreme. Proizvodni program zajema širok nabor izdelkov, kot so pohištvo in oprema za bolnišnice, negovalne postelje, naprave za prevoz in dvigovanje pacientov, mehanski vozički, pripomočki za hojo, antidekubitusni pripomočki, toaletni in higienski pripomočki ipd. NanoTrade s.r.o. razvija izdelke in tehnologije na osnovi nanotehnologije za preventivo in oskrbo oseb in prostorov pred bakterijskimi ter virusnimi okužbami, kot so sanacijske suspenzije in premazi za čiste prostore, funkcionalna delovna oblačila z zaščitnim sistemom nanosilver®, veterinarski izdelki TraumaPet Ag® za celjenje površinskih ran. Predstavljeni bodo tudi simulatorji gibanja za notranjo uporabo. Na otvoritveni dan ob 14.30 uri bodo potekala B2B srečanja s češkimi proizvajalci medicinske opreme in podjetji iz Slovenije in tujine, ki želijo navezati poslovne stike s češkimi podjetji.
Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, številni razstavljavci, invalidske organizacije in humanitarna društva pripravljajo tehten in pester spremljajoči program dogajanja: strokovni posveti in okrogle mize; seznanjanje o pravicah pacientov; brezplačne meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, visceralne maščobe, mineralne kostne gostote, gleženjskega indeksa...; brezplačna svetovanja strokovnjakov; zdravstvena vzgoja bolnika s sladkorno boleznijo; novosti na področju vodenja sladkorne bolezni; mobilne aplikacije; osebni mobilni EKG senzor za preventivno uporabo; preventivni programi za odrasle (Svit, Dora, Zora, PPKNB, Uživajmo v zdravju, Zdravi na kvadrat, Pravi moški skrbi zase...); oskrba in preventiva pri inkontinenci ter inkontinenčnem dermatitisu; oskrba bolnika pri stomi; oskrba kronične rane; intimna nega; različni načini beljenja zob v zobozdravstveni ordinaciji in doma; naturopatija in holistična iridologija, laserska terapija, stimulacija refleksnih točk; homeopatija; promocija telesne dejavnosti za zdravje, demo nordijske hoje, test hoje na 2 km ipd.
Ministrstvo za zdravje bo kot krovno ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje obeležilo prvi dan dogajanja z okroglo mizo z naslovom: eZdravje - začetni izzivi in razvojne priložnosti. Na razstavnem prostoru bodo predstavili nacionalni projekt eZdravje, ki z učinkovitimi informacijskimi rešitvami prinaša večjo varnost in kakovost izvajanja zdravstvenih storitev. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo na razstavnem prostoru s presejalnim programom SVIT in z modelom debelega črevesa spodbujal ciljno populacijo k oddaji blata na prikrito krvavitev s sloganom »Ne bojte se sveta tam znotraj«. Svetovali bodo o zdravem življenjskem slogu, preprečevanju in zgodnjem odkrivanju najpogostejših bolezni, predstavili bodo tudi ostale preventivne programe za odrasle - Dora, Zora, PPKNB, Uživajmo v zdravju, Zdravi na kvadrat. Opravljali bodo meritve dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni - krvnega pritiska in visceralne maščobe. Za obiskovalce bodo izvajali demonstracijske delavnice nordijske hoje in test hoje na 2 km, s katerim izmerijo telesno zmogljivost in na podlagi rezultatov obiskovalcem svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Organizirali bodo tudi predavanje na temo »Sodobne smernice zdrave prehrane«. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja v Republiki Sloveniji. Na sejmu bodo obiskovalcem nudili informacije o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter možnost osebnega kontakta z njihovimi zaposlenimi.
Na sejmu bodo aktivno sodelovala tudi mnoge nacionalne invalidske in humanitarne organizacije. Tako na razstavnih prostorih kot tudi s strokovnimi predavanji bodo poskrbela za koristne predstavitve ter ozaveščanje javnosti o raznih boleznih, prvih znakih bolezni, zdravem načinu življenja, s čimer je mogoče zmanjšati obolevnost: ILCO - Zveza invalidskih društev Slovenije, Zveza društev diabetikov Slovenije, Zavod Diabetes, Društvo gluhih in naglušnih Pomurja, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Koronarno društvo Radenci, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja, Zveza društev bolnikov z osteoporozo, Društvo psoriatikov Slovenije, Društvo bolnikov po možganski kapi, Društvo onkoloških bolnikov, Europa Donna, Društvo uroloških bolnikov Slovenije in druga. Združenje za integrativno medicino Slovenije bo organiziralo 2. mednarodni kongres integrativne medicine Slovenije z naslovom »Vsi za zdravje, zdravje za vse – celostni pogled na zdravje in znanstvena dognanja pri dopolnilnih metodah zdravljenja«. Kongres bo potekal v soboto ob 10.00 uri. 2. Kongres integrativne medicine Slovenije, bosta otvorila dr. Lojze Peterle ter bivša varuhinja človekovih pravic, dr. Zdenka Čebašek Travnik. Skupno bomo na kongresu lahko slišali kar 14 strokovnih referatov priznanih domačih in tujih strokovnjakov, ki bodo nedvomno zanimivi slušateljem, ki sodijo v strokovno ali zgolj v laično javnost. Po zaključku kongresa bo sledila okrogla miza na temo »Učinkovitost zdravilstva«, ki jo Združenje za integrativno medicino Slovenije organizira v sodelovanju z GZS, Sekcijo refleksoterapevtov. Okrogla miza bo obravnavala vedno aktualno tematiko in sicer znanstveni pristop v zdravilskih metodah. Na okrogli mizi bodo sogovorci na tvoren način skušali opredeliti razhajanja med konvencionalno medicino in ostalimi dopolnilnimi oblikami zdravljenja. Integrativna medicina ne zagovarja alternativnih oblik zdravljenja. Daje pa jim možnost, da se kot posebne discipline z argumenti in uspešnimi praksami povezujejo s konvencionalno medicino v smislu "in in" in ne "ali ali". Medicina je vse kar zdravi. Kaj in kako zdravi, pa bomo lahko slišali tudi na prihajajočem kongresu.
Splošna bolnišnica Murska Sobota se bo na razstavnem prostoru predstavila s Simulacijskim centrom in izobraževanjem laične javnosti v nudenju začetnih postopkov oživljanja. Usposobljeni strokovnjaki bodo predstavili donorski program - darovanje organov in tkiv za potrebe transplantacije, zdravljenja s presaditvijo organov. Vsakdo, ki želi postati darovalec, bo lahko svojo odločitev na njihovem razstavnem prostoru tudi evidentiral. Predstavili bodo tudi njihovo novejšo storitev nukleolizo - izvajanje radioloških interventnih posegov na hrbtenici in druge interventne radiološke posege. Medicinske sestre bodo obiskovalcem na razpolago s strokovnimi svetovanji in razlago rezultatov pri težavah s krvnim sladkorjem, holesterolom in krvnim tlakom. Opravljali bodo tudi meritve gleženjskega indeksa - pretočnost arterijskega ožilja na nogah. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota se bo predstavila z izobraževalnimi programi (Zdravstvena nega, Bolničar-negovalec in Kozmetični tehnik) ter projekti v tujini (Erasmus+), pod vodstvom mentorjev bodo dijaki opravljali preglede dojk na modelu, simulacije starosti, predstavili bodo film o prvi pomoči, ki so ga sami izdelali, obiskovalcem bodo merili vitalne znake, prikazovali bodo tehnike ličenja in manikure.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Po gradbeništvu in ekologiji, še medicina