Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Medical je dobro poskrbel za zdravje

 

Prvi mednarodni sejem sodobne medicine „Medical 2016" upravičil pričakovanja

Sejem MedicalPo treh dnevih razburljivih, zanimivih in aktualnih dogajanjih povezanih z zdravjem, se je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni končal še drugi sklop sejemskih prireditev v letošnjem letu, in sicer I. mednarodni sejem sodobne medicine „Medical 2016". Na prireditvi, ki jo je mimogrede odprla državna sekretarka v Ministrstvu za zdravje RS, Nina Pirnat, se je na 6.500 m2 razstavnih površin predstavilo 110 razstavljavcev iz Češke, Avstrije in Slovenije, prireditev pa si je v treh dneh ogledalo okoli 6000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

„Sejem Medical se ne bi mogel zgoditi v bolj pravem času kot se je, saj se z zdravstvom in zdravjem vsakodnevno ukvarjamo tako v Sloveniji kot v svetu. V Sloveniji ne mine dan, ko ne bi bila v ospredju problematika, ki se dotika zdravja ali zdravstvenega sistema. Veliko se govori tudi o svetovnih zdravstvenih organizacijah, ki pa so vedno bolj odvisne od bogastva držav in bogatih donatorjev. In ravno zato, ker je zdravje vedno bolj povezano z denarjem, je še toliko pomembneje, da zanj čim več storimo sami, v medsebojni povezavi zdravstvenih delavcev, strokovnjakov, ponudnikov novih medicinskih tehnologij, institucij in bolnikov. In ravno to je bil osnovni cilj mednarodnega sejma sodobne medicine, ki ga je Pomurski sejem uresničil v partnerskem sodelovanju z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLOMED in pod okriljem Ministrstva za zdravje RS. Internacionalizirali smo ga s sodelovanjem Češke Republike, ki se je s svojim nacionalnim združenjem proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme vključila kot dežela partnerica sejma. Skrbi za zdravje se je pridružilo 110 razstavljavcev, ki so skupaj z zastopanimi blagovnimi znamkami prišli iz desetih držav", je sejemsko dogajanje, kjer so dobro poskrbeli za zdravje, ocenil predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je izrazil zadovoljstvo, da so se ob ponudnikih medicinskega tehnološkega napredka na razstavnih površin predstavila združenja medicinskega osebja, društva bolnikov in številni drugi, ki skrbijo za svoje zdravje in zdravje sočloveka. Skupen odziv vseh je, da so na 1. Mednarodnem sejmu sodobne medicine Medical našli zdrav poslovni uspeh. Prepričanje, da je skrb za zdravje naloga vsakega izmed nas in del naše vsakdanje sreče, pa je z njimi delilo tudi veliko obiskovalcev.
V okviru razstavnega programa je bila predstavljena pestra ponudba in širok nabor izdelkov: medicinska in rehabilitacijska oprema, medicinske naprave in pripomočki, medicinske storitve, dietetika in zdrav življenjski slog, izdelki in storitve s področja zdravstvih zavarovanj ter zdravega življenjskega sloga. V okviru Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, Podjetniško trgovske zbornice, partnerja sejma Medical, se je predstavilo 17 podjetij, ki so dala največji poudarek področjem inkontinence, diabetesa, rane in stome (Abena Helpi d.o.o., Aserta d.o.o., Bemer Slovenija Ermed medicinska tehnika d.o.o., Icaro d.o.o., Lotrič d.o.o., Med Trust d.o.o., Medicop d.o.o., Medikoel d.o.o., Medimaj d.o.o., Meditrade d.o.o., Merela d.o.o., Paul Hartmann Adriatic d.o.o., LepZob - Prima Dent d.o.o., Tosama d.o.o., Valencia Stoma Medical d.o.o., VI vis d.o.o., VPD, Bled d.o.o.)
Država partnerka, Češka republika, je na razstavnem prostoru v okviru Združenja proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme Češke republike predstavila ponudnike medicinske opreme in pripomočkov iz Češke. Namen skupne sejemske udeležbe v organizaciji Veleposlaništva Češke v Ljubljani je bil navezovanje novih poslovnih stikov na slovenskem trgu. Prisotnost namestnika Ministra za zdravje Češke Radeka Policarja ter veleposlanice Češke Vĕre Zemanove je bil dokaz, da ima Češka resne načrte z nadaljnjim razvojem medsebojne trgovine med državama, dokazuje pa tudi njeno gospodarsko rast.
Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, številni razstavljavci, invalidske organizacije in humanitarna društva so na sejmu Medical poskrbeli za tehten in pester spremljajoči program dogajanja. Sejem so spremljali številni strokovni posveti in okrogle mize, seznanjanja o pravicah pacientov, brezplačne meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, visceralne maščobe, mineralne kostne gostote, gleženjskega indeksa in svetovanja strokovnjakov. Veliko pozornosti je bilo namenjeno zdravstveni vzgoji bolnika s sladkorno boleznijo ter preventivi pred boleznimi srca in ožilja. Predstavljeni so bili preventivni programi za odrasle, oskrba in preventiva pri inkontinenci ter inkontinenčnem dermatitisu, stomi in kronični rani, intimna nega, pa tudi različni načini beljenja zob v zobozdravstveni ordinaciji in doma. Celostno skrb za zdravje in dobro počutje so dopolnjevale predstavitve naturopatije in holistične iridologije, laserske terapije, stimulacije refleksnih točk, homeopatija ter promocija telesne dejavnosti za zdravje.
Ministrstvo za zdravje je kot krovno ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje na strokovnem posvetu in razstavnem prostoru predstavilo projekt eZdravje.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je predstavil presejalne in preventivne programe SVIT, Dora, Zora, PPKNB, Uživajmo v zdravju, Zdravi na kvadrat. Opravljali so meritve dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni - krvnega pritiska in visceralne maščobe, izvajali demonstracijske delavnice nordijske hoje in test hoje na 2 km, svetovali obiskovalcem ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Zavod Diabetes je na odlično obiskanem strokovnem srečanju zbral strokovnjake različnih specialnosti, ki so na posvetu »Vzgoja zdravega otroka v svetu zaslonov« opozorili na paralelni svet zaslonov kot nov dejavnik tveganja pri kroničnih boleznih, kakršen je diabetes tip 2. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je nudil informacije o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Številne nacionalne invalidske in humanitarne organizacije so na razstavnih prostorih in s strokovnimi predavanji poskrbele za koristne predstavitve ter ozaveščanje javnosti o raznih boleznih ter njihovem preprečevanju. Predstavili so se: ILCO - Zveza invalidskih društev Slovenije, Zveza društev diabetikov Slovenije, Zavod Diabetes, Društvo gluhih in naglušnih Pomurja, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Koronarno društvo Radenci, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja, Zveza društev bolnikov z osteoporozo, Društvo psoriatikov Slovenije, Društvo bolnikov po možganski kapi, Društvo onkoloških bolnikov, Europa Donna, Društvo uroloških bolnikov Slovenije in druga. Združenje za integrativno medicino Slovenije je organiziralo 2. mednarodni kongres integrativne medicine Slovenije, na katerem sta uvodne nagovore prispevala dr. Lojze Peterle, evropski poslanec ter prim. prof. dr. Zmago Turk, predsednik Sekcije tradicionalne medicine v Združenju za integrativno medicino Slovenije. Splošna bolnišnica Murska Sobota je predstavila začetne postopke oživljanja, donorski program, nukleolizo in druge interventne radiološke posege. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota se je predstavila z izobraževalnimi programi in s projekti v tujini (Erasmus+).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Medical je dobro poskrbel za zdravje