Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

AGRA 2016 celoten program

 

Strok uspešne poslovnosti in prodorne strokovnosti

54. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM AGRA

Letošnja Agra bo v Gornji Radgoni, na stičišču Slovenije s Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko, predstavila 1798 razstavljavcev iz 30 sodelujočih držav na skupaj 70.800 m2 razstavnih površin. Posebno pozornost bo namenila mednarodnemu letu stročnic. Država partnerica bo Madžarska, z državnimi in pokrajinskimi predstavitvami se bodo predstavile Belorusija, Poljska, Srbija z Avtonomno pokrajino Vojvodino, iz Hrvaške Zagrebačka in Međimurska županija in Županijska komora Sisak. Agra bo predstavljala najvidnejše svetovne blagovne znamke kmetijske mehanizacije, vse tisto, kar potrebujemo za pridelavo zdravju prijaznih živil na način prijazen okolju ter vrhunske pridelke, prehranske izdelke, jedi, vina in produkte slovenske živilsko predelovalne industrije. Z razstavnimi prostori ter pri pripravi strokovnih dogodkov in predstavitev sodelujejo najvidnejše državne, zbornične, gospodarske in strokovne institucije.

Ekološkemu kmetijstvu in živilom, gospodarjenju z gozdom in lesom ter kmetijski tehniki za varno in okolju prijazno kmetovanje se bodo pridružile predstavitve živali v hlevih, maneži in v strokovnem dogajanju. Predstavljene bodo slovenske avtohtone pasme živali, govedo, konji, prašiči, drobnica, perutnina - štajerska kokoš, čebelarstvo, male živali in ribe v ribniku. Vse, ki se s poljedelstvom ukvarjajo profesionalno in ljubiteljsko, bodo vabile predstavitve na osrednjem sejemskem vrtu, permakulturnem vrtu ter sejemski njivi. Oaze zelenih poslovnih priložnosti bodo tudi nasad hmelja, slovenskega trsnega izbora, starih sort jablan ter gozdno parkovni nasad. Agro bodo spremljali tehtni strokovni posveti, stanovska in družabna srečanja, tržnice, pokušnje, tekmovanja in zabavni dogodki. Bienalno pa bo ob njej potekal tudi 20. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike, INPAK in razstava Natečaj Slovenski oskar za embalažo.

AGRA V ŠTEVILKAH

* 1798 razstavljavcev
* 30 sodelujočih držav
(Avstrija, Belgija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Danska, Egipt, Finska, Francija, Hrvaška, Indija, Irska, Italija, Japonska, Kitajska, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija, Združene države Amerike)
* Skupaj 70.800 m2 razstavnih površin:
* 24.000 m2 razstavnih površin v halah
* 28.500 m2 zunanjih razstavnih površin
* 3.000 m2 razstav živali
* 15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža

TEŽIŠČA

Letošnja AGRA daje vsebinske poudarke mednarodnemu letu stročnic, ekološkemu kmetijstvu in živilom, hrani iz naše bližine – lokalni prehranski oskrbi, zeliščem in aromatskim rastlinam, industrijski konoplji, nacionalnemu bogastvu gozdov in lesa, kmetijski tehniki za varno in okolju prijazno kmetovanje, mladim ter sodelovanju s Slovenci po svetu ob 25. obletnici osamosvojitve.

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Agra bo predstavljala poljedelsko, živinorejsko, vinogradniško, sadjarsko in gozdarsko mehanizacijo najvidnejših svetovnih in domačih blagovnih znamk, orodja in opremo, živila in vina, eko živila, semena in sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin ter živali, opremo za živilsko-predelovalno industrijo, vinarstvo in vinogradništvo, izdelke za trajnostno gradnjo ter uporabo obnovljivih virov energije.
Pomembno vlogo bo imela domača živilska industrija, ki bo posamezne panoge, kot so žitarstvo, vinarstvo in sadjarstvo predstavila s skupinskimi nastopi.
Po obsegu razstavnega prostora si na sejmu AGRA sledijo naslednji razstavni segmenti:
- vrhunska poljedelska, živinorejska, vinogradniška, sadjarska in gozdarska mehanizacija, orodja ter oprema,
- živila in vina, eko živila,
- semena in sadike,
- sredstva za prehrano in varstvo rastlin, za prehrano in zaščito živali, za dvig naravne rodovitnosti tal in
odpornosti živali, krmne mešanice
- oprema za živilsko-predelovalno industrijo, vinarstvo in vinogradništvo,
- izdelki za trajnostno gradnjo ter uporabo obnovljivih virov energije na kmetijah in v gospodinjstvih,
- panožne, stanovske, gospodarske in izobraževalne ustanove,
- skupinske predstavitve tujih držav, regij in organizacij
- transportna sredstva,
- izdelki umetne in domače obrti,
- rešitve za računalniško vodenje kmetij,
- tržnice AGRA in Agrina kuhinja s ponudbo tipičnih kulinaričnih dobrot iz Pomurja in celotne Slovenije
- kulinarična ponudba slovenskih in drugih jedi.

POVEZOVANJE S SLOVENCI V ZAMEJSTVU

Pomurski sejem bo v sodelovanju z Uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu obeležil 25 letnico samostojnosti in povezovanja s Slovenci po svetu že na otvoritveni slovesnosti sejma AGRA. Predstavile se bodo kulturne skupine zamejcev iz Hrvaške Istre, Avstrijske Koroške, Madžarskega Porabja, in Rezije v Italiji. Na razstavnem prostoru MKGP bo imel Agroslomak svojo informativno stojnico. Svoj sejemski dan bodo v ponedeljek, 22. 8. še posebej obeležili Porabski Slovenci.

DRŽAVA PARTNERICA SEJMA AGRA - MADŽARSKA

Madžarska se bo predstavila v hali C3 v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo Madžarske in Madžarske nacionalne trgovske hiše Magyar Nemzeti Kereskedőház/Hungarian National Trading House. Ministrstvo bo pod geslom "Madžarska - Narava in tradicija" predstavilo nacionalne parke in državna gozdarska podjetja. Različna madžarska podjetja bodo na sejmu prisotna v okviru Madžarske nacionalne trgovske hiše, ki je v pomoč podjetjem pri iskanju ustreznih poslovnih partnerjev na mednarodnem trgu, kot tudi z uvedbo lastne blagovne znamke "Áldomás", ki označuje odličnost madžarskih živil.
Dan dežele partnerice - Madžarske bo torek, 23. 8. 2016, ko bo od 9.30 do 16.00 v dvorani 5 potekalo Mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS Agra 2016, na katerem bo Madžarska predstavila svoje potenciale gospodarskega sodelovanja, predstavitev pa popestrila tudi s kulturnimi nastopi.

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO MADŽARSKE POD GESLOM »MADŽARSKA, NARAVA IN TRADICIJA«

Ministrstvo za kmetijstvo Madžarske pod geslom »Madžarska, narava in tradicija« se predstavlja z 22 državnimi gozdarskimi podjetji in nacionalnimi parki. Gospodarjenje in kmetovanje v nacionalnih parkih predstavljajo: Őrség National Park, Hortobágy National Park, Balatonfelvidéki National Park in Duna-Ipolyság National Park.

MADŽARSKA NACIONALNA TRGOVSKA HIŠA

Cilj madžarske MNKH (Magyar Nemzeti Kereskedőház/Hungarian National Trading House) nacionalne trgovske hiše je spodbujanje rasti izvozne dejavnosti madžarskih podjetij, ki ustvarjajo izdelke z visoko dodano vrednostjo, proizvajajo/opravljajo mednarodno konkurenčne izdelke/storitve.
Zastopane gospodarske dejavnosti so: kmetijstvo in živilska industrija, zdravstvo in biotehnologija, strojna industrija, elektronika, okolje-varstvena industrija, informacijska komunikacija in lahka industrija.
Áldomás je nova blagovna znamka živil vrhunske kategorije, ki zaradi strogega ocenjevalnega sistema živil povezuje izdelke odlične kakovosti madžarske živilske industrije.
Enotna krovna blagovna znamka omogoča povezovanje proizvodnje in ustvarja nov seznam visokokakovostnih izdelkov, ki potrošnikom ponuja madžarska živila odlične kakovosti, kontroliranega porekla, kar lahko prispeva k izboljšanju splošnega zdravstvenega stanja.
Z blagovno znamko Áldomás je povezan nov zaščitni znak "Fogyasztóbarát Védjegy". Uporaba znaka "Fogyasztóbarát Védjegy" ("Potrošniku prijazen") je možna le ob izpolnitvi strogih zahtev, kar obenem zagotavlja tudi konkurenčnost in ustrezno kakovost izdelka. Osnovna zahteva je, da so izdelki brez GSO v celotni proizvodni verigi, brez uporabe umetnih in sintetičnih snovi oziroma brez dodanih ojačevalcev okusa. Z zaščitnim znakom opremljeni izdelki se na domačem in mednarodnem trgu pojavljajo v enotni podobi pod blagovno znamko Áldomás.

PODJETJA V OKVIRU MADŽARSKE NACIONALNE PREDSTAVITVE

Na nacionalnem razstavnem prostoru se predstavljajo podjetja: ZFW Hortiservice Kft., Yuva Kft., Thermo-Block Magy. Kft., Babati es Tarsa Kft., CRYSTAL – Mezotur Kft., Tanoda D&K Kft., Trust Hungary Faf. Es Ker.Z, Wind Electric, Rollpack Hung. Ker se. Sz., Trailer Europe Kft in Bio-Nat Kft.

DRUGI NEPOSREDNO PRISOTNI RAZSTAVLJAVCI IZ MADŽARSKE

AHI Roofing Kft., Fehervari ut 28/14, H-8100 Varpalota,
Creaton South-East Europe Kft, Cserepgyar Str. 1, H-8960 Lenti
Holland Alma Kft., Rózsa tanya, H-4375 Piricse
Königin - Trade Kft., Szentesi u. 31., H-5900 Oroshaza
Magyar Nemzeti Kereskedöház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft.
Jókai Mói u. 2., H-3300 Eger
Max-Furniture BT., Körösi út. 226., H-8000 Szekesfehervar
Mga-Cronos Kft., Hunyadi u. 30, H-7666 Pogány
OROS Division Linamar Hungary Zrt., Csorvási út 27, H-5900 Oroshaza
Szombathelyi Erdészeti Zrt, Saághy István u. 15., H-9800 Szombathely

Na sejmu AGRA je preko zastopnika prisotno tudi podjetje Intertex-Hungary Kft.,Hadházi út 20, H-4028 Debrecen.

BELORUSIJA – PRVA NACIONALNA PREDSTAVITEV NA SEJMU AGRA

Republika Belorusija se prvič organizirano predstavlja v Sloveniji in na sejmu AGRA z nacionalno razstavo beloruskih podjetij, ki bodo predstavila svoje izdelke s področja živilske, kmetijske in kemične industrije.
Organizator nacionalne razstave Republike Belorusije je Beloruska gospodarska zbornica, soorganizatorji pa Ministrstvo za kmetijstvo in prehrano Republike Belorusije, regionalni izvršni odbori, koncerna "Belgospischeprom" in "Belneftekhim" in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Belorusije.
Republika Belorusija je izvozno usmerjena država z razvito industrijo, kmetijskim in storitvenim sektorjem.
Glavni izvozni artikli Republike Belorusije so tovornjaki, stroji za gradnjo cest, traktorji in kmetijska mehanizacija, hladilniki in gospodinjski aparati, gnojila, lan, kemična vlakna in navoji, meso in mlečni izdelki.
Belorusko-slovenski trgovinski odnosi imajo pozitiven trend rasti; stiki med predstavniki poslovnih krogov se povečujejo, trgovinski odnosi med državama so v porastu. Slovenija uvaža sintetična vlakna in električno opremo iz Belorusije. Belorusija izvozi uvožena zdravila, hrano, barve in lake v Slovenijo. Leta 2015 je medsebojna blagovna menjava dosegla 80 milijonov $.
V ponedeljek, 22. avgusta bo na sejmu predstavitev trgovskega in gospodarskega potenciala Republike Belorusije in predstavitev udeležencev razstave. Predstavitve se bo udeležil tudi veleposlanik Republike Belorusije na Madžarskem in v Sloveniji.

DRUGE DRŽAVNE IN REGIONALNE PREDSTAVITVE

Na sejmu se bodo poleg Madžarske in Belorusije predstavile tudi druge države s skupinskimi predstavitvami.
Republika Srbija, AP Vojvodina bo promovirala izdelke »Najbolje iz Vojvodine«, kmetijsko-živilsko industrijo in turizem pod geslom »Bogastvo različnosti«. Dan Vojvodine je ponedeljek, 23.8. Ob 12.00 se bo pričel sprejem na razstavnem prostoru AP Vojvodine, ki praznuje letos na sejmu že 10. obletnico udeležbe. Nagovore vidnih predstavnikov vojvodinskega gospodarsko – političnega življenja bodo pospremile tudi kulinarične predstavitve in nastop folklorne skupine Bogastvo različnosti.
Poljska bo pospeševala in promovirala poljsko-slovensko in mednarodno gospodarsko sodelovanje.
Iz Hrvaške predstavlja Zagrebačka županija projekte in proizvode Zagrebačke županije za Evropo. Županijska komora Sisak predstavlja poslovne subjekte, pospeševanje hrvaškega izvoza, spodbujanje tujih naložb. Prisotno je tudi združenje proizvajalcev iz Međimurske županije. Dan Zagrebačke županije bo v ponedeljek, 22. avgusta. Ob 10.00 bodo v dvorani 4 predstavljeni projekti in proizvodi Zagrebačke županije. Ob 13.00 bo v Vinskem hramu degustacija penečih vin Zagrebačke županije, ki jo bo vodila vinska kraljica Zagrebačke županije.

STROKOVNE PREDSTAVITVE

Nepogrešljive s strokovnimi razstavami, posveti, poslovnimi konferencami in nasveti za obiskovalce bodo najvidnejše institucije, kot so: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Ministrstvo za okolje in prostor, naravni parki Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Kmetijsko-živilsko šolstvo, Sklad kmetijskih zemljišč Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Združenje turističnih kmetij Slovenije, Zveza društev podeželske mladine Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Murska Sobota, razvojne agencije, lokalne akcijske skupine in druge najvidnejše ustanove, združenja, društva in posamezniki.

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

Osrednji poudarki predstavitve MKGP bodo namenjeni predvsem tematiki mladih prevzemnikov kmetij, zato bosta vsak dan predstavljena dva mlada prevzemnika kmetij. V nedeljo in v sredo bodo vsem zainteresiranim na voljo tudi strokovnjaki iz MKGP in AKTRP, s katerimi bodo lahko imeli mladi kmetje individualne razgovore. Poleg individualnega svetovanja za mlade kmete bodo organizirali tudi individualno svetovanje o izpolnjevanju evidence o delovnih opravilih za KOPOP. Poseben poudarek tudi letos namenja MKGP promociji pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel, s katero želijo vse obiskovalce sejma AGRA spomniti na pomen čebel za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu ter na njihov izredno pomemben vpliv na okolje. Predstavljen bo projekt Označevanje živil z označbo »Izbrana kakovost - Slovenija«. Vsebinsko pa bodo obeležili tudi mednarodno leto stročnic in inovativnih živil.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi z izjemo sobote ob 9.00 uri tudi na jutranje kave z ministrom, oz. v četrtek na čaj z državnim sekretarjem.

KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je poleg lastne predstavitve pripravila zanimiva predavanja in sooblikovala strokovni program sejma.
Na sejmu se bodo poleg osmih območnih kmetijsko gozdarskih zavodov pri KGZS predstavila številna združenja, zveze in društva, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k ohranitvi in razvoju slovenskega podeželja.
Za letošnje sodelovanje KGZS v strokovnem programu sejma AGRA so značilni trije sklopi:
Prvi sklop je Dan zbornice, ki bo v torek, 23. avgusta, in na katerem se bodo srečali tako zaposleni kot člani ter vsi, ki so tako ali drugače povezani z zbornico. Program bo potekal v Dvorani 1 od 9.30 do 11.45.
Drugi sklop so predavanja pod imenom Od ideje do..., ki jih bodo izvajali strokovnjaki javne službe kmetijskega svetovanja in bodo v njih zajeli različne zanimive tematike od dopolnilnih dejavnostih, NPK, socialnega podjetništva do priprave živil za trg. Predavanja bodo vsak dan v dvorani 3.
Tretji sklop je zaključek akcije S kmetije za vas, na katerem bodo podeljena priznanja najboljšim kmetijam. Dogodek bo potekal v okviru dogodka Agrobiznis v Dvorani 5 v ponedeljek, 22. avgusta, ob 10.00.

ZADRUŽNA ZVEZA SLOVENIJE

Na sejmu AGRA 2016 se bo predstavila Zadružna zveza Slovenije in zadruge članice. Na zadružnem razstavnem prostoru v hali B, kjer bo dogajanje povezano s sloganom »Zadruge – tradicija, znanje, razvoj za prihodnost«, se bodo predstavile zadruge, nagrajene s priznanjem Zadružne zveze Slovenije: Hmezad kmetijska zadruga Braslovče, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Dobrepolje, Kmetijska zadruga Lenart, Kmetijska zadruga Savinjska dolina in Loške mesnine. Svoje delovanje in izdelke bodo predstavile tudi Kmetijska zadruga Laško, Kmetijska zadruga Krka Novo mesto in Kmetijska zadruga Šaleška dolina, Kmečka zadruga Sevnica ter zadružne vinske kleti Vinakras Sežana, Kmečka zadruga Krško, Kmetijska zadruga Metlika in Vinska klet Goriška Brda.
Osrednji zadružni dogodek sejma bo Dan slovenskih zadružnikov, ki bo letos potekal v sredo, 24. avgusta. Takrat bodo ob 10. uri v dvorani 1 svečano podelili priznanja zaslužnim zadružnikom in zadrugam. Podelitve se bodo udeležili številni ugledni gostje, med njimi predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, predsednik Državnega sveta Mitja Brvar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in drugi.

GZS, ZBORNICA KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo na svojem razstavnem prostoru na sejmu AGRA 2016 predstavila naslednje aktivnosti:
Razstava Odličnih pekovskih izdelkov 2016
Degustacija odličnih pekovskih izdelkov
Sejemska pekarna s peko kruha in peciva
Razstava sezonskega sadja ob strokovni podpori KGZS-Zavoda Maribor
Razstava in promocija 50 blagovnih znamk slovenskih živilskih izdelkov za potrošnike in javne zavode v okviru kampanje »Kupujem slovensko«
Degustacije različnih živilskih izdelkov (hrane in pijač) na posameznih promocijskih pultih, možnost nakupa nekaterih izdelkov
- Razstava inovativnih izdelkov tekmovanja EcoTrophelia Slovenija 2016.
- Predstavitev EU projektov (FOODLAB, ECOTROPHELIA, EU MERCI, FOOD FOR GROWTH, I-CON)
- Promocija zdravja na delovnem mestu v okviru projektov »Zdravi na 2« in »Točka promocije zdravja«, v okviru katerih bodo potekale tudi meritve s področja »Medicine dela«.

MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR

Na razstavnem prostoru Ministrstva za okolje in prostor RS se bo predstavila Skupnost naravnih parkov Slovenije s sedmimi naravnimi parki in sicer: Krajinski park Goričko, Triglavski narodni park, Kozjanski park, Park Ljubljansko barje, Krajinski park Kolpa, Park Škocjanske jame in Pivška presihajoča jezera.
Vsi parki bodo predstavili svoje zanimivosti in ponudbo, nekateri bodo s seboj pripeljali tudi ponudnike iz parkov. Na stojnici bo potekal tudi nagradni kviz z odgovori na 7 vprašanj. Nagrade, ki jih prispevajo sodelujoči parki, bodo izžrebane na razstavnem prostoru po posvetu MOP, ki bo v četrtek na Dan naravnih parkov, 28. 8. 2016 med 10.00 in 12.30 v dvorani 2.

KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE

Osrednji del predstavitve Kmetijskega inštituta Slovenije bo namenjen zrnatim stročnicam. Razstavni prostor bo poln rastlin stročnic (več sort visokega in nizkega fižola, bob, soja, lupine itd.). Na ogled bo seme okoli 70 sort stročnic, ki bodo izbrane iz bogate zbirke genske banke kmetijskih rastlin. V genski banki na Kmetijskem inštitutu Slovenije namreč hranijo več kot 1000 sort zrnatih stročnic.
Predstavljena bodo tudi uporaba hiperspektralnega sistema slikanja za določevanje kemičnih lastnosti stročnic.
Za obiskovalce bo gotovo zanimiv prikaz hladnega stiskanja olja iz semen oljnic, in sicer s stiskalnicami, ki so rezultat lastnega znanja Kmetijskega inštituta Slovenije. Razstavljene bodo še nekatere novejše sorte semenskega krompirja, vzgojene na inštitutu, ter seme slovenskih sort žit, trav in detelj.

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE

Zavod za gozdove Slovenije predstavlja varstvo gozdov pred podlubniki, smrekovim lubadarjem. Na ogled bo razstava Izzivi slovenskega gozda – o grožnjah, ki pretijo slovenskemu gozdu v spreminjajočem se naravnem okolju. Izvajali bodo aktivnosti za otroke in mladino - Gozdna pedagogika, v Dendrološkem parku na sejmišču pa bo možno spoznati pestro paleto različnih drevesnih vrst.
Dan gozdarjev in gozda bo v nedeljo, 21. 8. 2016, ko bo program gozdarskega dogajanja še posebej zanimiv:
- ob 10.00 se bo pričelo 18. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj ob 17.00 v maneži;
- od 14.00 do 15.30 bo v dvorani 2 predstavitev in posvet: O možnostih in novih rešitvah za boljši dostop lastnikov gozdov do podatkov o gozdovih – namenjeno lastnikom gozdov, strokovni in splošni javnosti. Gre za promocijo obstoječih podatkovnih baz za bolj učinkovito gospodarjenje z zasebnimi gozdovi, o vsebini podatkov in o dostopu do podatkov po meri lastnika gozda. Pri predstavitvah sodelujejo Zavod za gozdove Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije in Biotehniška fakulteta – oddelek za gozdarstvo;
- od ponedeljka, 22.8., do srede, 24.8., bodo ob 11.30 in ob 13.30 na demonstracijskem prostoru potekale demonstracije varnega dela z motorno žago.

KMETIJSKO-ŽIVILSKO ŠOLSTVO SLOVENIJE

V hali A bo potekala tradicionalna predstavitev šolskih programov kmetijskega in živilskega šolstva Slovenije s poudarkom na temo stročnic, razstavi in degustacijah. Dijaki bodo vsak dan pripravljali tudi slovenski zajtrk. Organizatorji razstave so MKGP, Konzorcij biotehniških šol Slovenije in biotehniške fakultete Ljubljana, Maribor, Visoka šola za vinogradništvo Nova Gorica ter Veterinarska fakulteta Ljubljana.

OBRTNO PODJETNIŠKA ZBORNICA MURSKA SOBOTA

Na sejmu AGRA se bodo dejavno predstavili obrtniki in dejavnosti Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota.

POLICIJSKA UPRAVA MURSKA SOBOTA

V nedeljo, 21. 8., bo potekala Promocija Policije, ki bo v organizaciji Policijske uprave Murska Sobota predstavila svojo dejavnost in opremo. Od 9.00 ure naprej bodo potekali prikazi spretnostne vožnje z motorjem, predstavitev policista vodnika službenega psa s psom – prikaz vaje v poslušnosti, predstavitev novega policijskega patruljnega vozila (rumeno-modro-belo) ter očala, ki simulirajo vpliv alkohola in jih lahko obiskovalci preizkusijo.

SPECIALIZIRANE KOMERCIALNE RAZSTAVE

K nakupom bo obiskovalce vabila Agrina tržnica v hali C. Na razstavnem prostoru Gospodarske zbornice, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter na razstavnih prostorih posameznih razstavljavcev bodo predstavljeni nagrajeni izdelki iz mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov. Razstava nagrajenih izdelkov iz ocenjevanj brezalkoholnih pijač in medu bo v hali C. Vino Slovenija Gornja Radgona bo predstavilo najboljša vina na razstavi, skozi dnevne degustacije z 20. Vinsko kraljico Slovenije v Vinskem hramu ter v vinski hali C3.
Mednarodno leto stročnic bodo obeležile posebne razstave na razstavnem prostoru Kmetijskega instituta Slovenije, Konzorcija biotehniških šol Slovenije in na sejemskih vrtovih.

STROKOVNE PREDSTAVITVE ŽIVALI

Strokovno razstavo goveje živine organizira KGZS skupaj s kmetijskimi zavodi in priznanimi rejskimi organizacijam. S plemenskimi biki, brejimi telicami, dojilji s teleti in kravami bodo zastopane vse pomembne mlečne in mesne pasme v Sloveniji. Predstavljenih bo tudi 5 živali iz sosednje Avstrije. Na dan govedorejcev, v ponedeljek, 22. avgusta bo na maneži potekalo strokovno ocenjevanje razstavljenih živali s podelitvijo priznanj. V četrtek, 25. avgusta bo v organizaciji Zveze društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije licitacija mladih bikov.

Strokovna razstava konj predstavlja avtohtono izvorno pasmo Posavski konj, v organizaciji priznane rejske organizacije slovenskega združenja rejcev konj pasme posavec in Veterinarske fakultete, Univerza v Ljubljani. V hlevih bo 15 plemenskih žrebcev in kobil, ki se bodo predstavljali tudi na maneži v vpregi, vleki hloda in drugih podeželskih opravilih. Na dan konjerejcev v torek, 23.8.2016 bo kot zanimivost prikazana kmečka poroka z vožnjami z vprego posavskega konja, »šrango« in vsem, kar sodi zraven in predavanjem o rodovniški knjigi posavskega konja.
V ponedeljek predstavitev konjev ljutomeraki kasač. V okviru strokovnega dela bo na sporedu predavanje in okrogla miza na temo alternativne uporabe konj ter predstavitev rodovniške knjige posavskega konja.

V organizaciji KGZS in priznane rejske organizacije za prašičerejo bo izvedena državna razstava prašičev. Predstavljen bo selekcijski program SloHibrid, nabor razstavljenih živali pa bo obsegal mladice, pitance, tekače, merjasce ter krškopoljske prašiče. Dan prašičerejcev bo sreda, 24. 8. 2016. s strokovnim predavanjem Vizija obstoja in razvoja slovenske prašičereje in podelitvijo priznanj najboljšim rejcem.

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije bo predstavila dve pasmi ovc in eno pasmo koz, ki jih redijo njeni člani. Predstavili bodo tudi pasmo ovac, ki ni v slovenskem rejskem programu, je pa zanimiva za obiskovalce sejma. Razstava bo v novem hlevu. Novost je tridnevna predstavitev dela z ovčarskim psom. Poleg živali bodo predstavili izdelke iz reje drobnice: volno in volnene izdelke, mleko in mlečne izdelke ter mesnine in meso drobnice. Razstavo bodo popestrili s predstavitvijo različnih možnosti uporabe volne z delavnicami polstenja, pletenja in kvačkanja. V poskušnjo in naprodaj bodo ponudili sire in ostale izdelke iz ovčjega in kozjega mleka. S prikazom striženja ovac in vodenja živali s psom pasme kraški ovčar bo še posebej živahno dogajanje na Dan rejcev drobnice, v sredo, 24.8.2016 s strokovnim predavanjem o dopolnilni dejavnost kot viru prihodka pri reji drobnice.

V organizaciji Biotehniške fakultete, Zootehnika, Univerze v Ljubljani, bo organizirana Razstava avtohtonih pasem domačih živali, ki bo promovirala slovenske avtohtone pasme: posavskega konja, istrsko pramenko, krškopoljskega prašiča, kranjsko čebelo in štajersko kokoš. Na stojnicah bodo rejci v degustacijo in nakup ponujali proizvode iz mesa in mleka predstavljenih slovenskih avtohtonih pasem: meso in suhomesnate izdelke, 2 krat dnevno molža in degustacije mleka kobile posavske pasme, mleko in mlečne proizvode iz ovčjega in kobiljega mleka, med in čebelje izdelke ter jajca štajerske kokoši. Najmlajši bodo lahko občudovali enodnevne piščance.

Čebelarska zveza Slovenije, Zveza čebelarskih društev Pomurja in Javna svetovalna služba v čebelarstvu pripravljajo državno čebelarsko razstavo s prikazi, pokušnjami in prodajo medu in izdelkov iz medu. Predstavili bodo literaturo in opremo za čebelarje. Vzgojiteljice Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona bodo predstavitve popestrile z zanimivimi delavnicami za otroke. Na Dan čebelarjev v nedeljo, 21. 8. 2016 bodo podeljena priznanja najboljšim iz mednarodnega ocenjevanja medu, dogajanje pa bosta okrepili še strokovni razpravi o pomenu ustanovitve skupine proizvajalcev in možnosti predelave čebeljih pridelkov za izboljšanje ekonomičnosti čebelarstva.

Agra bo živa tudi z Razstavo malih živali v organizaciji Društva gojiteljev pasemskih malih živali Pomurja, razstavo rib v ribniku, ki jo organizira Pomurski sejem ter enodnevno razstavo in predstavitvijo avtohtone pasme kraškega ovčarja, ki jo v maneži 24. 8. 2016 organizira Društvo rejcev kraških ovčarjev Slovenije.

STROKOVNA RAZSTAVA RASTLINSKE PROIZVODNJE V MEDNARODNEM LETU STROČNIC

Razstavo več kot 300 vrtnin in poljščin starih in avtohtonih sort pripravljajo na osrednjem sejemskem vrtu učenci in profesorji Biotehniške šole Rakičan, ki bodo zagotovili tudi vsakodnevne strokovno vodene oglede nasada in pridelkov.
Permakulturni vrt bo po na čelih treh temeljev: skrb za zemljo, skrb za ljudi in vračanje presežkov prikazal trajnostne okvire in samozadostne agrikulturne sisteme, ki so narejeni na osnovi naravnih ekosistemov. Prikazan je vertikalni vrt »bivito«, različne uporabe zastirk in vpliv na zatiranje škodljivcev in prikaz pridelave zelenjave v jesensko zimskem času za samooskrbo 356 dni o čemer bo tudi govora na v četrtek
Pred slamnato hiško ob vrtovih bodo dnevno pripravljali jedi iz vrtnin v krušni peči. Še posebej živahno pa bo dogajanje v nedeljo v celodnevni Ankini kuhinji ter na Dan sejemskih vrtov v četrtek, 25. 8. 2016. Spremljali ju bodo strokovni nasveti in vodenja skozi sejemske nasade, pokušnje jedi ob sejemskih vrtovih in v Agrini kuhinji ter v četrtek kronalo pobiranje sejemskih pridelkov s strani obiskovalcev med 15.00 in 16.00 uro.
Na sejemski njivi, bodo predstavljene slovenske avtohtone sorte kmetijskih rastlin s poudarkom na stročnicah: več vrst fižola, buče za pridelavo olja, sončnice, proso, lan, ajda, različne vrste konoplje za semena, živilsko industrijo, gradbeni material in tekstil, koruza za kuhanje in pečenje. Poudarek bo na ohranjanju avtohtonih sort semen. Na obrobju njive rase v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec hmelj.

TRAJNI NASADI

V ogled in prikaz dobrih praks strokovnjakom, kmetom in ljubiteljskim obiskovalcem Pomurski sejem pazljivo neguje trajne vzorčne nasade. Vzorčni nasad trt – slovenski trsni izbor in nasad starih sort jablan ureja v sodelovanju s KGZ Maribor – Selekcijskim središčem Ivanjkovci. Gozdno parkovni nasad bo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije predstavil gozdna drevesa, drevesne vrste (prerezi lesov) ter rabo in sledljivost lesa oz. biomase.

EKOCI GREEN DESIGN

Na sejmu AGRA je organizirana razstava najboljših izdelkov iz natečaja Ekoci Green design v organizaciji Ekoci -Eko civilne iniciative Slovenije, Zadruge Ekoci Coop in Pomurskega sejma v hali D. Cilji natečaja so vzpodbuditi slovenske ustvarjalce k izdelavi inovativnih oblačil iz naravnih materialov, ki blagodejno vplivajo na telo in so narejena na trajnostni način, obuditi  slovensko tekstilno panogo, povezati različne deležnike od semena do predelave in pridelave do končnega izdelka, ustvariti inovativna oblačila kot končni produkt ter omogočiti kmetom tržni izziv za pridelavo industrijske eko konoplje, eko lanu in eko volne.
V četrtek 25. 8. 2016 bo ob 10.00 uri posvet EKOCI GREEN DESIGN - Bogastvo narave in ustvarjalnosti ljudi v oblačilih iz naravnih materialov, z razglasitvijo rezultatov iz Natečaja Ekoci Green Design -  najbolj inovativnih oblačil  iz naravnih materialov ter  podelitvijo priznanj  nagrajencem v kategoriji po oceni strokovne komisije ter v kategoriji po oceni ljudstva.
Vsak dan bodo v hali D od 11.00 do 11.30 ure ter od 15.30 do 16.00 ure organizirane strokovne predstavitve in predstavitve ustvarjalcev (v soboto Od volne do obleke – Soven d.o.o, V nedeljo Od lanu do obleke – Jelka Pšajd, v ponedeljek Od semena konoplje do predelave, Maja Klemen Cokan, v torek Od konoplje do konopljine nogavice, Stanka Pfajfer TNP, v sredo Od ideje do kreacije oblačila, UM MARIBOR, Majda Sterman in Majda  Šinigoj).
Vsak dan od sobote do srede bodo lahko obiskovalci glasovali za naj model oblačila Ekoci Green design - iz naravnih materialov.

AGRINA KUHINJA

Agrina kuhinja bo odprta vsak sejemski dan od sobote, 20. 8. do četrtka 25. 8. 2016, med 9. in 18. uro v hali C.
Nudila bo kulinarično razvajanje z regionalnimi dobrotami in prehranskimi izdelki preverjeno vrhunske kakovosti. Poslanstvo Agrine kuhinje je spodbuda k večji potrošnji kakovostnih prehranskih izdelkov na domačih jedilnikih in na jedilnikih gostinskih ponudnikov, zato bo posebno pozornost namenila tudi pripravi in promociji nagrajenih izdelkov iz Agrinih mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in vina. Le-te bodo vrhunski kuharji pripravljali ter ponujali v pokušnjo obiskovalcem sejma. Letošnje leto bo v Agrini kuhinji v okviru mednarodnega leta stročnic poudarek na jedeh iz stročnic.
Po posameznih dnevih se bodo predstavili: v soboto Izobraževani center Piramida Maribor / jedi iz ajde in prosa, v nedeljo Kulturno in izobraževalno društvo Kelih / Prleška gibanica, v ponedeljek Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor / jedi iz nagrajenih izdelkov iz Agrinih mednarodnih ocenjevanj kakovosti, v torek od 9.00 – 14.30 Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci / jedi iz stročnic in 15.00 – 19.00 Društvo zeliščarjev Pomurja / mednarodno kuharsko tekmovanje v pripravi jedi iz konoplje, v sredo DOSOR, Dom starejših občanov Radenci / jedi iz stročnic ter v četrtek: Nikitina kuhinjica / Jedi iz vrtnin Agrinih vrtov.

ANKINA KUHINJA

Vrtnarstvo Alt iz Pristave pri Ljutomeru pripravlja v nedeljo, 21. avgusta pred hiško iz slamnatih bal ob sejemskih vrtovih posebno kulinarično doživetje. Ob avtohtonih slovenskih sortah, ki rasejo v sejemskih vrtovih, so ob hiški zasajene tudi nekatere eksotične rastline. Te bo Anka Alt pripravljala na tradicionalen slovenski način, tudi v krušni peči. Obiskovalci bodo lahko občudovali rastoče rastline, opazovali njihovo uporabo v kuhinji in uživali v njihovem izgledu na krožniku in okusu v ustih.

SLOVENSKI TRGOVEC TUŠ - SPOŠTUJMO, KAR JE NAŠE, SLOVENSKO ...

Slovenski trgovec Tuš predstavlja v hali A lokalne izdelke z dodano vrednostjo na inovativen način: Slovenska kulinarična darila, ki so sestavljena iz izdelkov Slovenskih dobrot ter izvrstne jedi v Slovenskem kulinaričnem kotičku.
V ponedeljek, 22. 8. vabi TUŠ na svoj razstavni prostor ob 9.30 uri na Medijski slovenski zajtrk in predstavitev kulinaričnih daril.
Vsak dan bodo na svojem razstavnem prostoru v Slovenskem kulinaričnem kotičku od 10.00 – 10.30 ure predstavljeni slovenski prigrizki in darovi narave.
Od 15.00 - 15.30 ure bodo vsak dan predstavljali Slovenska kulinarična darila. Novost je tudi predstavitev vin Kraljica - projekt dosedanjih vinskih kraljic Slovenije.

STROKOVNI POSVETI

Poglavitne tematike letošnjih strokovnih posvetov bodo: stročnice, slovenska zelenjava in samooskrba. Posebna pozornost bo posvečena podjetništvu kmetijstvu. V sodelovanju s časnikom Finance bo ponedeljek, 22. 8. 2016 s spremljevalnim poslovnim dogajanjem na področju kmetijstva in živilske predelave tudi dan Agrobiznis. Ta dan bo potekala tudi okrogla miza Slovenija 25 let po osamosvojitvi, ki jo bo moderiral minister mag. Dejan Židan. V torek, 23. avgusta pa Mariborska razvojna agencija / Enterprise Europe Network organizira  kooperacijsko srečanje Meet4business Agra 2016. Za podjetja, obrtnike, organizacije in zainteresirane posameznike bo to izvrstna priložnost za navezovanje poslovnih stikov in izmenjavo izkušenj s potencialnimi poslovnimi partnerji iz Slovenije in Evropskih držav. Srečanje je organizirano tako, da omogoča individualne sestanke s potencialnimi partnerji s področij kmetijstva, živilstva, embalaže, tehnike pakiranja in logistike ter gozdarstva. V sredo, 24. avgusta bo potekala tudi Seja Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s točko Seznanitev s Programom namakanja v kmetijstvu do leta 2020.

POUDARKI V PROGRAMU DOGAJANJA

Sobota bo dan Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki bodo s kulturnim programom obeleženi svečano otvoritev sejma. Sejem bo odprl predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar.
Sejemska sobota bo še posebej posvečena MLADIM V POMURJU s predstavitvijo pomurskih srednjih šol (kviz Razišči Agro), Murskega vala, TV AS, podeželske mladine, zabavno bo tudi tekmovanje v plesanju polke, tako da bo program atraktiven za vse generacije. Vstopnina za mlade v soboto bo samo 3 €, pomurskim obiskovalcem pa bo na voljo tudi avtobusni prevoz na relaciji od Murske Sobote in Ljutomera do sejmišča. Pričel se bo tudi svetovni kongres konoplje.
Nedelja je v največji meri posvečena čebelarjem, gozdarjem in TV Idea.
Ponedeljek je dan živilcev, Porabja, Vojvodine, Agrobiznisa in Zagrebačke županije, dan govedorejcev .
Torek je dan države partnerice Madžarske, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, vinogradnikov in vinarjev ter posavskega konja s prikazom poroke po starih običajih.
Sreda je dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, avstrijske Štajerske, kmetijsko-živilskega šolstva.
Četrtek je dan za Ekoci Green design z razglasitvijo priznanj Natečaja za izbor najbolj inovativnih oblačil iz naravnih materialov, dan naravnih parkov, dan sejemskih vrtov s pobiranjem pridelkov ter dan dražbe mladih bikov.

STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI IZDELKOV

Na ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma AGRA in INPAK je do slej sodelovalo 349 proizvajalcev, ki so se potegovali za najvišja priznanja s 1.126 izdelki, ki imajo poreklo v osmih državah. Na sporedu pa je še 36. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme, ki bo potekalo od 18. - 19. Avgusta.

37. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov
• 18. maj 2016 (sveže meso)
• 15. junij 2016 (mesni izdelki)

Na prvem delu 37. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov, ocenjevanju svežega mesa, je sodelovalo 8 podjetij iz dveh držav (7 iz Slovenije in 1 iz Hrvaške), ki so prijavili 32 izdelkov (29 iz Slovenije in 3 iz Hrvaške).
Na drugem delu, na ocenjevanju mesnih izdelkov je bilo ocenjenih 172 izdelkov iz štirih držav (155 iz Slovenije, 9 iz Hrvaške, 5 iz Avstrije in 3 iz Bosne in Hercegovine), ki jih je prispevalo 36 sodelujočih proizvajalcev (31 iz Slovenije, 3 iz Hrvaške ter po 1 iz Avstrije in BIH).

30. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov
• 31.maj - 3. junij 2016

Na jubilejnem, 30. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 28 proizvajalcev s 155 izdelki iz petih držav: iz Slovenije 21 proizvajalcev s 111 izdelki, iz Hrvaške 5 z 32, iz Avstrije 1 s 7, iz Bosne in Hercegovine 1 proizvajalec s 4 izdelki ter iz Nemčije 1 izdelek.

20. mednarodno ocenjevanje sokov in brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
• 17. junij 2016

Na jubilejnem, 20. mednarodnem ocenjevanju sadnih sokov, pijač in embaliranih vod je sodelovalo 21 podjetij s 95 izdelki iz štirih držav (20 proizvajalcev iz Slovenije z 88 izdelki, proizvajalec iz Avstrije z enim izdelkom, pet izdelkov s poreklom iz Hrvaške in 1 izdelek s poreklom iz Češke)

42. odprto državno ocenjevanje vin "Vino Slovenija Gornja Radgona" in 6. odprto državno ocenjevanje BIO vin
• 18. - 20. julij 2016

43. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona in 6. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona "BIO" sta privabila k sodelovanju 175 pridelovalcev s skupaj 493-imi vzorci vin iz petih držav (Avstrija, Češka, Hrvaška, Makedonija in Slovenija).
Na 42. ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona je sodelovalo 166 pridelovalcev iz 5-ih držav s 468-imi vin ter na 6. ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona "BIO" 9 pridelovalcev iz Avstrije in Slovenije s 25 vzorci vina.

14. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo
• 2. avgust 2016

Na ocenjevanju medu z mednarodno udeležbo je sodelovalo 48 čebelarjev z 69 vzorci medu iz štirih držav, Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Madžarske.

36. odprti natečaj Slovenski oskar za embalažo
• 13. maj 2016
Na natečaju 36. Slovenski oskar za embalažo 2016 je sodelovalo 12 prijaviteljev s 15 modeli embalaže iz Slovenije in Nemčije.

36. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme
• 18. - 19. avgust 2016

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE - DOGODKI

18. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov
srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske
srečanje kmečkih žena in deklet
srečanje podeželske mladine
izbor najtežje buče, izrezovanje buč
tekmovanje v vlečenju vrvi
tekmovanje v plesanju polke
plesanje maskot razstavljavcev
nogometna tekma slovenske vinske reprezentance
srečanje sommelierjev
srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo
7. srečanje starodobnih traktorjev Steyr
Agrina Kuhinja – kuhanje jedi iz nagrajenih izdelkov z ocenjevanj ter sejemskih vrtov
vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016 s Saro Stadler, Vinsko kraljico Slovenije 2016
strokovno vodeni ogledi sejma, vzorčnih nasadov in razstav živali
igralnica za otroke

20. MEDNARODNI SEJEM EMBALAŽE, TEHNIKE PAKIRANJA IN LOGISTIKE, INPAK

Jubilejni sejem INPAK bo sočasno s sejmom AGRA ponudil različne vrste embalaže, materiale in tehnologijo za njeno izdelavo, za pakiranje in označevanje, za opremo skladišč, logistiko ter ravnanje z odpadno embalažo. Pred sejmom INPAK je pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije potekalo strokovno ocenjevanje 36. slovenski oskar za embalažo, na katerem je sodelovalo 12 prijaviteljev s 15 modeli embalaže. Sodelujoči in nagrajeni izdelki bodo razstavljeni na posebni razstavi v hali C.
RAZSTAVLJAVCI IZPOSTAVLJAJO IN SPOROČAJO

PODJETJE
NOVOST
AMARANT
V Biodinamično- permakulturnem vrtu, ki je zasajen po principu permakulture in obdelovan na biodinamični način, so tridimenzionalno rast poudarili še z dodatno postavitvijo in zasaditvijo vertikalnega vrta v sredini, pestrost zasaditve pa predstavljal tudi velik izbor različnih sort predvsem pri fižolu in paradižniku.
Soven d.o.o.
Bio kmetijski volneni filc, 20. obletnica predelave  slovenske volne  v svojem podjetju v Selnici ob Dravi.
Hosekra d.o.o.
Kritina z izolacijo iz kamene volne
Konstrukcije Schwarzmann d.o.o.
Šotorski hlev
Gorenc - Igor Stare s.p.
Plug, grinder
Agrometal d.o.o.
Traktorji CASE IH
Bijol d.o.o.
Nov gozdarski zgibnik Bijol
Vogelsang Maschinenbau GmbH
Baserunner - cevni sistem z lemeži za polivanje gnojevke na travnikih rezalne glave za gnojevko serij dosimat in exacut, visokozmogljiva mobilna črpalka serije Farmer FX116-300
Engrotuš d.o.o.
Slovenske dobrote, predstavitev pripravljenih slovenskih jedi in pijač, Tuševih pridelovalcev, solata Mica, vino Ranina, Hrustljavčki, izdelki slovenskih dobavitevljev za Tuš, Sejemska trgovina Cas & cary.
Slava d.o.o.
Najnovejši tiskalnik za nalepke Primera LX2000e
Haas dom (Vaš dom d.o.o.)
Konstrukcijski sistemi, sistemi za zračenje (stransko, slemensko)
Robust d.o.o.
Žgalni sistem za razrez hlodovine
I.S.T. Avtodeli d.o.o.
Traktorska olja
Semina d.o.o.
Nove linije semen
INO Brežice d.o.o.
Vinogradniški vibracijski podrahljalnik z napravo za pnevmatsko dognojevanje in elektronsko kontrolo; Odmična hidravlična rotacijska kosilnica BD
Roltek d.o.o.
Zunanje žaluzije HERO za poševna okna, SES motorji, iveo Homer Server
Promos inženiring d.o.o.
PIUSI ročna rotacijska črpalka PRO za 205L sod
Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Semena na traku, kombinacija cvetlic, ki odganjajo polže, solkanski radič, fižol Barianec, mini vrt na tkanini
Pesenhofer & Weiß GmbH
»Kipp-Profi Klauenpflegestände, KM-Klauenmanager«
OROS Division Linamar Hungary Zrt.
»Combine front equipments, sunflower harvestinh headers, OROS SUN + CHOP - It can help to reach the perfect height of stalk stubs in every harvesting heights because of mechanical stalk chopper. It can be adjuster from the combine's cabin«
Saatotuli d.o.o.
Toplozračen vpih s pomočjo izrabe lesnih sekancev
Trisa d.o.o.
Gozdarski stroji (forwarderji, skiderji,...)
Grapak A1 d.o.o.
Kverneland program, Claas program, Tuchel, Grimme, Kramer,...
Darko Opara s.p.
1. Rotacijska vrtna motorna kosilnica Stiga TwinClip - 4 patenti, premiera 2016, 2. Rotacijska vrtna baterijska kosilnica Stiga 48S AE 80V-5AH s pogonom - premiera 2016, zaenkrat brez konkurence v svetu
Strojno ključavničarstvo Simon Jeram s.p.
Vodenje sirarskega kotla preko računalniške aplikacije, ki je nameščena na pametni telefon, tablico ali zunanji računalnik
Animalis, d.o.o.
Silosolve FC, Kemo mix
Matjaž d.o.o.
Potopni stebriček, avtomatska zapornica
Königin - Trade Kft.
»Auxiliary bee-keeping machines«
KWB, moč in toplota iz biomase d.o.o.
Kotel na polena in palete KWB Combifire
PRP GmbH, Podružnica PRP Technologies
agrOptim sunset/zenith, primeO S8, neOsol
Ekoteh d.o.o.
Drobilniki vej
Pilremag d.o.o.
Kombinirani kotel KOMBU 30kW na lesne sekance, pelete in drva
Struc kovačija Muta d.o.o.
Vodne tehtnice, zidarske in ravnalne letve, ravnalci, kotniki
Barbatus d.o.o.
Profesionalni sistem na lesno biomaso KPR-BSB 990, kombinirani sistem z uporabo lesnih sekancev in/ali slame v pravokotnih balah
Biofor System doo
Foliar fertilizer BioEho
Si-ja d.o.o.
Traktor Landini serija 2; Traktor Landini serija 6 V-shift
TPGozd Miha Jurančič Cvek s.p.
Gozdarska prikolica Palms z notranjim pogonom
Čili Pipp, Tomaž Pipp s.p.
Nove pekoče omake, čili lizike
Dany GmbH
Bio lesene pelete iz Avstrije
EMO ETT d.o.o.
Emajlirana posoda, deluje tudi na indukciji, primerna za vsa kuhališča.
4D d.o.o.
Novi modeli vrhunskih svetovnih blagovnih znamk, ki ponujajo vse za aktivno preživljanje prostega časa v naravi
4A d.o.o.
Tekoče foliarno gnojilo AS
Karba mge, d.o.o.
Rehau Synego
Perko tehtnice d.o.o.
Aplikacija PTI Sledljivost
E.B.F. Euro Bio Fert s.r.l.
Agri BIO aktiv; idealen za revitalizacijo utrujene zemlje
Inoks plus d.o.o.
Inox na področju dekorative ter za živilske in prehrambene izdelke, enoramna stopnišča, svetlobni napisi, avtomatizacija vhodov, novi modeli sodobnih notranih in zunanjih ograj
Kmetijski inštitut Slovenije
Uporaba daljinskega zaznavanja in hiperspektralnega slikanja v kmetijstvu
Holland Alma Kft.
»New disease resistant varieties are available in our fruit tree nursery which are suitable for organic farming. Plum - Topend Plus Jofela and Apple - Luna Rozela Orion Red Topaz Sirius«
Villager d.o.o.
Vrtne kosilnice, motokultivatorji, akomulatorsko ročno orodje
Petrokemija d.d. Tvornica gnojiva
Mineralno gnojilo - ASN
Prevozništvo Branko Kuhar s.p.
Najhitrejše rastoče drevo na svetu Pavlonija (Shang Tong)
Mediacor d.o.o.
Ročni model mlina za mletje moke z naravnimi kamni
Topp d.o.o.
Staran brinjevec v hrastovem sodu 700ml in set miniaturk bar 280ml
MN Group d.o.o.
Stekleni nadstreški, nadstreški za avtomobile
Tehstar d.o.o.
Dvoriščni nakladalniki - Thaler
Famteh d.o.o.
Stroji Rabaud za lesno obdelavo ind., vinogradnike, cestna podjetja
CGM Cvetko Gruden s.p.
Nova kolekcija poslovnih torb
AS Domžale moto center d.o.o.
Mulčerji blagovnih znamk Pubert in Vari
AC-Profekt, prodaja in servis vozil d.o.o.
Novi Mitsubishi
Radgonske gorice d.d.
Penina Alya
Begreen AG
Begreen F, Begreen F Platinum
Santa Bremor LLC JV
»Seafood paste Antarctic-Krill"
Savushkin product OJSC
»Greek yogurt, Curd, Cheese, Sour cream, Birch juice, Mors«
SZTR Termogal Plus
Kombajn za buče
AH Furman d.o.o.
Nova Toyota Hilux, novi Proace, nova Corolla
Arcont IP d.o.o.
Vhodna vrata linija Glass
Bals Andrej Sedej s.p.
Pocinkani silosi
Maschio Gaspardo spa
Extreme 265- Corona 6MT (in forse)

AGRA ZA ZELENO MOBILNOST – Z ORGANIZIRANIM AVTOBUSNIM PREVOZOM

Vse dni sejma, od sobote, 20. 8. 2016, do četrtka, 25. 8. 2016, je v sodelovanju Pomurskega sejma in Avtobusnega prometa Murska Sobota po ugodnih, paketnih cenah organiziran avtobusni prevoz na relaciji Ljubljana - Gornja Radgona – Ljubljana. Paket vsebuje prevoz, vstopnico za sejem in malico na sejmišču.

Vstopna postaja
Ljubljana –
Gornja Radgona
Gornja Radgona – Ljubljana
*Cena paketa
odrasli
*Cena paketa
mladina
Ljubljana AP – peron št. 3
7:30 (odhod)

19:06 (prihod)
25
23
Žalec
8:28
18:08
20
18
Celje AP – peron št. 8
8:41
17:54
19
17
Maribor AP – zunanji peron
9:30
17:05
15
13
Gornja Radgona
10:10 (prihod)
16:25 (odhod)

Račun morajo potniki shraniti do konca povratka vožnje, saj velja ob povratku kot dokazilo. Ob nakupu paketa prejmejo kupon za sodelovanje v nagradni igri "AGRA ZA ZELENO MOBILNOST - ZAPELJITE SE Z AVTOBUSOM NA SEJEM AGRA". Informacije: Vesna Dajčman, T: 02 5642 118, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

S predložitvijo vozovnice APMS relacija do Gornje Radgone prejme imetnik tisti dan vstopnico za 5,00 €.

Nedelja – parkiranje na parkirnem prostoru Arcont in brezplačni mini bus na sejmišče in nazaj.

ODPIRALNI ČAS SEJMA

Sejem AGRA bo odprt od sobote, 20. do srede, 24. avgusta od 9.00 do 19.00 ure, v četrtek, 25. avgusta od 9.00 do 18.00 ure.

PRIJAZNE CENE VSTOPNIC IN UGODNOSTI ZA OBISKOVALCE

Pomurski sejem vabi k obisku tudi z ugodnimi cenami vstopnic in vstopnicami s popusti. Cena celodnevne vstopnice za odrasle je 7,00 €, za učence, dijake in študente 4,00 € (V soboto 3,00 €). Upokojenci si lahko sejem ogledajo za 6,00 €. Družinska vstopnica (2 odrasla in 3 otroci do 15 let)  stane 14,00 €. Skupine nad 20 oseb lahko kupijo vstopnico s popustom, ki znaša 6,00 € na osebo, za skupine učencev, dijakov in študentov nad 20 oseb stane posamezna vstopnica 3,00 €. Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine. Parkiranje je brezplačno.

Pomurski sejem omogoča vsem, ki bodo sejem obiskali v soboto 20. in v četrtek 25. avgusta ob predložitvi kupona, objavljenega na naslovnici letaka Tuš, nakup vstopnice za samo 3,50 €.

Vestnikovi naročniki dobijo več in 50% popust s kuponom Vestnika pri nakupu vstopnic v četrtek 25. avgusta.
Zavarovalnica Vzajemna v programu Varuh zdravja nudi ugodnejši nakup sejemskih vstopnic za odrasle in družine.

S predložitvijo vozovnice APMS relacija do Gornje Radgone prejme imetnik tisti dan vstopnico za 5,00 €.

PRIZORIŠČA 54. MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA AGRA 2016

Hala A, A1
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Čebelarska zveza Slovenije, predstavitve tujih držav (Rep. Srbija - AP Vojvodina, Zagrebačka županija, Županijska komora Sisak, Poljska), naravni parki Slovenije, kmetijsko-živilsko šolstvo, strokovne institucije, živila, embalaža

Hala A2
Sredstva za prehrano in nego živali ter rastlin, oprema in orodja za kmetijstvo, blago za široko porabo

Hala B
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, predstavitev pomurskih obrtnikov, semena

Hala B1
Osebna in dostavna vozila

Hala C
Agrina kuhinja s pokušnjami jedi iz nagrajenih izdelkov in vrtnin iz sejemskih vrtov, Agrina tržnica z dobrotami slovenskih kmetij, razstava Slovenski Oskar za embalažo

Hala C1
Stavbno pohištvo, strešne kritine, obnovljivi viri energije, izdelki domače obrti

Hala C2
Hlevska in kmetijska oprema ter orodja, stroji in oprema za živilsko-predelovalno industrijo, oprema za gastronomijo

Hala C3
Država partnerica Madžarska, »Vino Slovenija Gornja Radgona«, oprema za vinarstvo in vinogradništvo, vinska turistična ponudba, skupinska predstavitev Belorusije

Hala D
Razstava nagrajenih izdelkov Ekoci Green design - inovativnih oblačil iz naravnih materialov, igralnica za otroke z delavnicami, ustvarjanjem in presenečenji, gostinska ponudba domačih jedi, Agrina tržnica

Hala D1 – D5
razstava prašičev, konjev pasme posavec, slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, goveje živine, drobnice, malih živali. Degustacija in prodaja proizvodov iz mesa in mleka.

Zunanji prostor
Kmetijska gozdarska, hlevska, vinogradniška in vinarska mehanizacija, orodja, oprema in sistemi, ekološke čistilne naprave

Vinski hram
Razstava in vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona

Demonstracijski prostor
Sekaško tekmovanje (nedelja ob 10.00), demonstracija varnega dela z motorno žago (ponedeljek, torek in sreda ob 11.30 in 13.30), demonstracije razstavljavcev

Vzorčni nasad N1
Zavod za gozdove Slovenije, strokovno voden ogled z gozdarjem po sejemski učni gozdni poti, delavnice za otroke z naslovom "Gozdna šola", razstava »Izzivi slovenskega gozda – o grožnjah, ki pretijo slovenskemu gozdu v spreminjajočem se naravnem okolju«, razstava lesov

Vzorčni nasad N2
Vodeni ogledi po vzorčnem nasadu poljščin in vrtnin ter avtohtonih sort kmetijskih rastlin v izvedbi Biotehniške šole Rakičan

Vzorčni nasad N3
Vodeni ogledi po permakulturnem vrtu z biodinamičnim gospodarjenjem v izvedbi podjetja Amarant, sejemski vinograd s slovenskim trsnim izborom

Vzorčni nasad N4
Sejemska njiva s prikazom slovenskih avtohtonih sort kmetijskih rastlin s poudarkom na stročnicah, ekološka hiša iz slamnatih bal na lesenih pilotih s pečjo iz naftnega soda, različni kompostniki, kompostno stranišče, ekstenzivni nasad starih sort jablan, Ankina kuhinja v nedeljo

Maneža
- revije konjev pasme posavec
- revije razstavljene goveje živine
- revija razstavljene drobnice (sreda)
- predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme Kraški ovčar (ponedeljek, torek, sreda)

PROGRAM DODAJANJA AGRA 2016

VSAK DAN

hala A, razstavni prostor MKGP
Jutranja kava z ministrom (razen v soboto, v četrtek pa čaj z državnim sekretarjem)
Okrogle mize na aktualne teme

dvorana 3
Predavanja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije: Od ideje do ...

Maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah
Revije razstavljene goveje živine (razen v soboto)

hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave (z izjemo srede)

hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

Vzorčni vrtovi
Vodeni ogledi skozi osrednji sejemski vrt, sejemsko njivo, permakulturni vrt in sejemsko učno gozdno pot
Kuhanje in pokušnja zelenjavnih jedi iz krušne peči ob hiški iz slamnatih bal

Demonstracijski prostor
Demonstracije varnega dela z motorno žago, Zavod za gozdove Slovenije (razen v soboto, nedeljo in četrtek)
Predstavitve rezalno cepilnega stroja podjetja UNIFOREST (razen v soboto, nedeljo in četrtek)

Vinski hram
Vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016 in pokušnje vin s Saro Stadler, Vinsko kraljico Slovenije 2016

Agrina kuhinja, hala C3
Agrina kuhinja z razstavo in pokušnjami nagrajenih izdelkov iz Agrinih ocenjevanj vrtnin iz sejemskih vrtov in slovenskih tradicionalnih dobrot pripravljenih na sodoben način, Agrina tržnica s ponudbo slovenskih prehranskih izdelkov, turistične kmetije, blago za široko porabo, razstava Slovenski Oskar za embalažo

SOBOTA, 20. 8. 2016
dan Pomurja, Slovencev v zamejstvu in po svetu, podeželske mladine, oračev, Murskega vala, TV AS, Zavarovalnice Triglav

9.00 – 19.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Promocija pomurskih srednjih šol

10.00 / maneža
Otvoritev 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

10.00 – 13.00 / dvorana 4
Šahovski turnir za mlade za pokal Pomurskega sejma

10.00 – 18.00 / dvorana 5
Svetovni kongres konoplje 2016 / World hemp congress 2016

11.00 – 12.00 / dvorana 3
Predavanje KGZS: Od ideje do mladega prevzemnika

11.00 / hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

11.00 – 13.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

12.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

12.30 – 14.30 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Mladi na Valu, zabavna prireditev Murskega vala za mlade

13.00 – 14.00 / maneža
Otvoritev govedorejske razstave z revijo razstavljenih živali

14.30 – 15.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Plesanje maskot razstavljavcev

15.00 – 16.30 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Tekmovanje v plesanju polke

15.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

15.00 – 17.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

16.00 – 19.00 / dvorana 5
Globalne tehnološke inovacije konoplje - Izobraževalno strokovno mednarodno tekmovanje World hemp congress in Društva zeliščarjev Pomurje

16.30 – 19.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Predstavitev društev Zveze podeželske mladine Slovenije

17.00 / maneža
Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov regijskega tekmovanja oračev za pokal Pomurskega sejma

NEDELJA, 21. 8. 2016
dan čebelarjev, gozdarjev in gozda, kmetijske tehnike, TV Idea

9.00 – 19.00 / pred upravo
Promocija Policije v organizaciji Policijske uprave Murska Sobota (prikazi spretnostne vožnje z motorjem, predstavitev policista vodnika službenega psa s psom – prikaz vaje v poslušnosti, predstavitev novega policijskega patruljnega vozila ter očal, ki simulirajo vpliv alkohola in jih lahko obiskovalci preizkusijo)

9.00 – 10.00 / dvorana 2
Strokovna razprava Čebelarske zveze Slovenije: Pomen ustanovitve skupine proizvajalcev – poslovno povezovanje v kmetijstvu postaja realnost

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Jutranja kava z ministrom

10.00 – 11.00 / dvorana 1
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo

10.00 – 11.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Mladi SO prihodnost; so temelj za nujne spremembe v kmetijstvu

10.00 – 15.30 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Predstavitev osrednje pomurske televizije TV IDEA, Sobotainfo.com in IDEA za nakup

10.00 / demonstracijski prostor
18. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov

10.00 – 19.00 / dvorana 5
Svetovni kongres konoplje 2016 / World hemp congress 2016

10.00 – 12.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

10.00 – 19.00 / vzorčni nasad N3
Ankina kuhinja v hiški iz slamnatih bal in v krušni peči na prostem

11.00 – 12.00 / dvorana 3
Predavanje KGZS: Od ideje do certificiranega lesnega izdelka

11.00 – 12.00 / dvorana 4
Predavanje MKGP: Smernice razvoja lokalne oskrbe z zelišči za obdobje 2016-2021

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualni razgovori mladih kmetov s predstavniki MKGP

11.00 / hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

11.15 – 12.30 / dvorana 2
Strokovna razprava Čebelarske zveze Slovenije: Možnosti predelave čebeljih pridelkov za izboljšanje ekonomičnosti čebelarstva

12.00 – 13.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine

12.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

12.30 – 13.30 / dvorana 2
Srečanje predsednika ČZS z vodstvi čebelarskih društev iz Pomurskega območja

12.30 – 14.00 / dvorana 3
Predavanje Društva za permakulturo Slovenije: Štirje tipi kompostiranja – Kako izbrati najprimernejšega, kako z njim rokovati ter kakšni so koristni stranski produkti in izzivi?

13.00 – 14.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualni razgovori mladih kmetov s predstavniki MKGP

13.30 – 15.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

14.00 – 15.30 / dvorana 2
Posvet Zavoda za gozdove Slovenije: Možnosti in nove rešitve za boljši dostop lastnikov gozdov do podatkov o gozdovih

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja belih zvrsti z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016 s Saro Stadler, Vinsko kraljico Slovenije 2016

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: Svetovni dan čebel združuje Slovenijo in povezuje svet

15.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

15.00 – 16.00 / maneža
FENDT tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante

15.00 / hipodrom Ljutomer
Velike kasaške dirke za nagrado Pomurskega sejma

15.30 – 17.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Predstavitev jesenske sheme TV IDEA

16.00 – 17.00 / maneža
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 36. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme

16.00 – 19.00 / dvorana 5
Delavnica: Mednarodna sekcija za industrijsko konopljo, uporaba industrijske konoplje v gospodarstvu

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja rdečih zvrsti z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016

17.00 / maneža
Podelitev priznanj 18. državnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov

PONEDELJEK, 22. 8. 2016
Dan živilcev, govedorejcev, veterinarjev, Porabja, Vojvodine, Agrobiznisa, Zagrebačke županije

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Jutranja kava z ministrom

9.30 / hala A, razstavni prostor TUŠ
Medijski slovenski zajtrk in predstavitev kulinaričnih daril

9.30 – 11.45 / maneža
Ocenjevanje razstavljene goveje živine

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor
Demo predstavitev rezalno cepilnega stroja podjetja UNIFOREST

10.00 – 12.15 / dvorana 2
Okrogla miza MKGP: Kaj o odnosih v verigi preskrbe s hrano pravijo drugi?

10.00 – 11.30 / dvorana 3
Predstavitev ukrepa »Sodelovanje« (uredba, lokalna oskrba in kratke dobavne verige, socialna diverzifikacija), MKGP

10.00 – 12.30 / dvorana 4
Predstavitev: Projekti in proizvodi Zagrebačke županije za Evropo

10.00 – 12.00 / dvorana 5
Posvet Agrobiznis.si, Časnik Finance: Moč blagovnih znamk v kmetijstvu – Kako izstopati v veliki konkurenci živil ter predstavitev projekta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije »S kmetije za vas« z razglasitvijo zmagovalcev

10.00 – 11.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: Državni gozdovi – priložnost za razvoj slovenske gozdno-lesne verige

11.00 – 13.00 / dvorana 1
Okrogla miza MKGP in ministra mag. Dejana Židana: Slovenija 25 let po osamosvojitvi

11.00 / hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

11.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago, Zavod za gozdove Slovenije

12.00 / hala A
Najbolje iz Vojvodine, novinarska konferenja, obisk podpredsednika vlade AP Vojvodine Ivana Đokovića, predstavitev Bogastva različnost z nastopom tamburašev, predstavitev kulinarike

12.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

12.30 – 15.30 / dvorana 2
Veterinarski posvet v organizaciji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Veterinarske zbornice in Veterinarske fakultete

13.00 – 15.00 / dvorana 4
Seminar Kmetijskega inštituta Slovenije, Agromehanike in Društva kmetijske tehnike Slovenije: Pravilna in varna uporaba škropilnic v integriranem varstvu rastlin

13.00 – 15.00 / dvorana 5
Okrogla miza Sindikata kmetov Slovenije: Mlečna kriza še kar traja

13.00 – 14.00 / Vinski hram
Predstavitev penečih vin Zagrebačke županije pod vodstvom vinske kraljice Zagrebačke županije

13.00 – 14.00 / maneža
Podelitev nagrad Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije govedorejcem

13.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago, Zavod za gozdove Slovenije

14.00 – 15.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja teranov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016 s Saro Stadler, Vinsko kraljico Slovenije 2016

14.30 – 15.30 / dvorana 3
Predavanje KGZS: Od ideje do priprave živila za degustacijo – kaj dosežem in kaj lahko izgubim

15.00 / dvorana 1
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA:
- 36. natečaja »Slovenski oskar za embalažo 2016«
- 20. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
- 30. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov
- 37. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: Ali živinorejo ogrožajo nove bolezni?

15.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

15.00 – 16.00 / maneža
Predstavitev rejcev ljutomerskega kasača

16.00 – 17.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja šiponov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016

17.00 – 18.00 / maneža
Prikaz dela z ovčarskim psom

17.00 / Grad Negova
7. Salon Traminec 2016

TOREK, 23. 8. 2016
Dan države partnerice Madžarske, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, vinogradnikov in vinarjev, konjerejcev, posavskega konja, sadjarjev, sommelierjev

9.00 – 11.00 / dvorana 4
64. seja Sveta regije, Razvojni center Murska Sobota

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Jutranja kava z ministrom

9.00 – 13.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualno svetovanje Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja: Evidence o delovnih opravilih za KOPOP

9.00 – 10.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine

9.30 – 11.30 / dvorana 1
Srečanje ob dnevu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

9.30 – 11.00 / dvorana 2
Okrogla miza Vinske družbe Slovenije d.o.o.: Ali smo vinarji v Sloveniji v enakopravnem statusno pravnem in tržnem položaju?

9.30 – 11.00 / dvorana 3
Posvet MKGP: Strokovne naloge na področju sadjarstva in vinogradništva

9.30 – 16.00 / dvorana 5
Mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS Agra 2016 v organizacije Mariborske razvojne agencije / Enterprise Europe Network ter partnerjev Belorusije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Italije, Madžarske, Rusije, Romunije, Nemčije in Slovenije

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor
Demo predstavitev rezalno cepilnega stroja podjetja UNIFOREST

10.00 – 11.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: Socialnovarstvene oskrbe kot dopolnilna dejavnost na kmetiji

10.00 – 11.00 / Vinski hram
Srečanje sommelierjev

10.00 – 14.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah, Prikaz poroke po starih običajih, Vožnja s kočijo s prikazom konj v delu in v vpregah, Podelitev priznanj konjerejcem

11.00 - 15.00 / dvorana 2
Sadjarski posvet 2015, GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Sekcija za sadjarstvo

11.00 – 13.00 / dvorana 4
Slavnostna akademija ob 20-letnici Združenja VINIS

11.00 / hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

11.00 – 12.00 / Vinski hram
Srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo: Vedeti piti – mladi in vino

11.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago, Zavod za gozdove Slovenije

12.00 – 13.00 / dvorana 1
Posvet Ekoci-Eko civilna iniciativa Slovenije s partnerji Ekoci Green Design: Kako od semena do obleke, delovnih mest in tržnih priložnosti?

12.00 – 13.30 / dvorana 3
Predstavitev MKGP: Označevanje živil z označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« in zbiranje prispevka za promocijo lokalne hrane

12.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

13.00 / vinski hram
Vodena pokušnja šampionskih vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2016

13.00 – 13.30 / dvorana 1
Novinarska konferenca Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije ob 10. Obletnici delovanja

13.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije

14.00 – 15.00 / dvorana 3
Predavanje KGZS: Od ideje do dopolnilne dejavnosti

14.00 – 16.00 / dvorana 4
Okrogla miza Veleposlaništva Republike Madžarske in  Ministrstva za okolje in prostor RS: Trajnostna proizvodnja in zelene storitve v naravnih parkih

14.00 – 18.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualno svetovanje Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja: Evidence o delovnih opravilih za KOPOP

14.00 / vinski hram
Predstavitev in pokušnja vin iz ekološko pridelanega grozdja

14.00 – 15.00 / maneža
Predavanje: Rodovniška knjiga posavskega konja – prvi poskus sistematizacije reje posavskega konja, Nišna uporaba konj – ali je možno primere dobrih praks iz tujine prenesti v Slovenijo?

15.00 – 16.30 / dvorana 1
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj 42. odprtega državnega ocenjevanja vin in 6. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: So javni zavodi uspešni pri oskrbi z lokalno hrano?

15.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

15.00 – 16.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine

16.00 – 17.00 / dvorana 2
Predstavitev Zveze za razvoj romske manjšine - Preporod: Zelena delovna mesta za romsko manjšino

16.00 – 17.00 / maneža
Prikaz dela z ovčarskim psom

17.00 – 19.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

17.00 / ŠRC Gornja Radgona
Nogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije

SREDA, 24. 8. 2016
dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, avstrijske Štajerske, kmetijsko-živilskega šolstva

9.00 – 11.00 / dvorana 2
Posvet GZS, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij: Živila v javnem naročanju

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Jutranja kava z ministrom

9.00 – 13.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualno svetovanje Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja: Evidence o delovnih opravilih za KOPOP

9.00 – 10.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor
Demo predstavitev rezalno cepilnega stroja podjetja UNIFOREST

10.00 - 13.00 / dvorana 1
Podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije

10.00 – 12.30 / dvorana 5
Posvet KGZS in Slovenske zveze prašičerejcev: Vizija obstoja in razvoja slovenske prašičereje s podelitvijo priznanj in pohval najboljšim rejam

10.00 – 11.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: Donirana hrana / pot od trgovine do krožnika

10.00 – 12.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

11.00 – 12.00 / dvorana 3
Predavanje KGZS: Od ideje do socialnega podjetništva

11.00 – 13.00 / dvorana 4
Predavanje Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, revije Drobnica in Kmetijske založbe: Dopolnilna dejavnost kot vir dodatnega prihodka pri reji drobnice

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualni razgovori mladih kmetov s predstavniki MKGP

11.30 – 13.30 / dvorana 2 (Seja je odprta za javnost)
Seja Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s točko Seznanitev s Programom namakanja v kmetijstvu do leta 2020

11.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago, Zavod za gozdove Slovenije

12.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

12.00 – 13.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine

13.00 – 14.30 / dvorana 3
Posvet MKGP: Strokovne naloge na področju poljedelstva in zelenjadarstva

13.00 – 16.00 / dvorana 4
Srečanje rejcev krškopoljskih prašičev, predelovalcev, gostincev in posrednikov, KGZS - Zavod Novo mesto

13.00 – 14.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualni razgovori mladih kmetov s predstavniki MKGP

13.30 – 15.30 / dvorana 1
Okrogla miza Zveze kmetic Slovenije v sodelovanju s ČZD Kmečki glas: Ženska – nosilka dopolnilnih dejavnosti na kmetiji ter predstavitev nove knjige Podeželske sladice

13.30 – 14.00 / maneža
Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

13.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago, Zavod za gozdove Slovenije

14.00 – 16.00 / dvorana 2
Ekosocialni forum: Dajmo priložnost slovenski hrani

14.00 – 18.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Individualno svetovanje Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja: Evidence o delovnih opravilih za KOPOP

14.00 – 14.30 / maneža
Predstavitev pasem ovc in koz, ki jih redimo v Sloveniji, s strokovnim komentarjem

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja sauvignonov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016 s Saro Stadler, Vinsko kraljico Slovenije 2016

14.30 – 15.00 / maneža
Prikaz striženja ovc in rokovanja z drobnico

15.00 – 19.00 / dvorana 5
Srečanje ob 48. dnevu avstrijske Štajerske – srečanje regij Slovenske Gorice in jugovzhodne avstrijske Štajerske

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza MKGP: Mednarodno leto stročnic 2016 – stročnice kot priložnost v kmetijstvu?

15.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

15.00 – 15.30 / maneža
Podelitev priznanj MKGP za najboljše reje drobnice v letu 2016

15.30 – 16.00 / maneža
Predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme kraški ovčar in podelitev priznanj lastnikom

16.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Zaključek nagradne akcije ČZD Kmečki glas in Pomurski sejem »Najtežja buča in najzanimivejša zbirka okrasnih buč«

16.00 – 19.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja modre frankinje z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016

ČETRTEK, 25. 8. 2016
dan Ekoci – Green design, ekološkega kmetijstva, naravnih parkov, sejemskih vrtov, traktorjev Steyr

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Čaj z državnim sekretarjem

10.00 – 12.00 / dvorana 1
Posvet EKOCI GREEN DESIGN, Ekoci - Eko civilne iniciative Slovenije s partnerji Ekoci Green Design: Bogastvo narave in ustvarjalnost ljudi v oblačilih iz naravnih materialov ter povezovanje v zelenem krožnem gospodarstvu, Razglasitev najbolj inovativnih oblačil  iz naravnih materialov ter podelitev plaket nagrajencem po oceni strokovne komisije in po oceni ljudstva

10.00 – 12.30 / dvorana 2
Posvet MKGP: Kohezijski projekti za boljše stanje ohranjenosti Nature 2000

10.00 – 12.00 / dvorana 4
Predavanje Amarant kooperativa d.o.o.: Pridelava zelenjave v jesensko-zimskem času za samooskrbo 365 dni

10.00 – 12.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

11.00 – 12.00 / dvorana 3
Predavanje KGZS: Od ideje do pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK)

11.00 / hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

12.00 / zunanji prostor pred upravo sejma
7. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

12.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

12.00 – 14.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine

13.00 – 14.30 / dvorana 2
Predavanje Slovenskega združenja za ohranitveno obdelavo in rodovitnost tal

14.00 – 15.00 / maneža
Dražba mladih bikov

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja renskih rizlingov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016 s Saro Stadler, Vinsko kraljico Slovenije 2016

15.00 / hala D2
Molža in degustacija kobiljega mleka in izdelkov iz kobiljega mleka

15.00 – 16.00 / vzorčni nasad N3
Pobiranje pridelkov s sejemskih vrtov

15.00 – 18.00 / maneža
Revija pasme posavski konj s prikazom konj v delu in v vpregah

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja refoškov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2016

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem AGRA 2016 celoten program