Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Predstavitev sejma AGRA 2017

( 1 Ocena ) 

AGRA, MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM, 55-ič SVEŽ V MEDNARODNEM LETU TRAJNOSTNEGA TURIZMA ZA RAZVOJ!

Jubilejni, 55. sejem AGRA, največji in najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v Srednji Evropi, bo tudi letos postregel s številnimi novostmi razstavljavcev na področju kmetijstva in živilstva, z atraktivnimi razstavami kmetijskih živali in z vzorčnimi rastlinskimi nasadi. Od sobote, 26. do četrtka, 31. avgusta 2017 se bo v Gornji Radgoni pod sloganom »Tradicionalno svež!« predstavilo preko 1800 razstavljavcev iz 36 držav. Ključni dogodek, ki bo obeležil sejem v letu 2017, bo srečanje skupine držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1. Pomembno poslanstvo mehanizma, ki ga na področju gozdarstva vodiSlovenija, na področju kmetijstva pa Bolgarija, je spodbujanje in poglobitev sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope predvsem na področju izmenjave idej, dobrih praks ter raziskav za inovativne rešitve.

Takšno sodelovanje razširja obzorja držav, jim pomaga do bolj trajnostnega modela kmetijstva in spodbuja medsebojni razvoj trgovine s kmetijskimi in živilskimi proizvodi. Posebna pozornost sejma AGRA bo namenjena Mednarodnemu letu trajnostnega turizma za razvoj, hrani iz naše bližine, trajnostnemu kmetovanju in gospodarjenju z gozdovi ter kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje. Država partnerica bo Kitajska, z državnimi in pokrajinskimi predstavitvami se bodo predstavile številne druge države in regije. Ob navedenem pa bo seveda AGRA predstavljala vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske in gozdarske mehanizacije, novosti na področju opreme in sredstev za pridelavo človeku in okolju prijaznih živil ter vrhunske pridelke, prehranske izdelke, jedi, vina in produkte slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Na razstavnih prostorih, z razstavami, s svetovanji ter s strokovnimi dogodki se bodo predstavile najvidnejše državne, zbornične, gospodarske in strokovne institucije. Sejem bodo oživele predstavitve avtohtonih živali, govedi, konjev, prašičev in drobnice v hlevih in maneži, predstavitve čebelarstva, malih živali ter rib v ribniku. Organizirane bodo zanimive delavnice in vodeni ogledi na osrednjem sejemskem vrtu, na permakulturnem in demonstracijskem vrtu ter v trajnih nasadih hmelja, slovenskega trsnega izbora, starih sort jablan in v gozdno parkovnem nasadu. Agro bodo spremljali tehtni strokovni posveti, pomembna poslovna druženja, stanovska in družabna srečanja ter tržnice, pokušnje, tekmovanja in zabavni dogodki.

 

OSEBNA IZKAZNICA AGRA 2017

1.820 razstavljavcev

36 sodelujočih držav

24.000 m2 razstavnih površin v halah

29.000 m2 zunanjih razstavnih površin

3.000 m2 razstav živali

15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža

Skupaj 71.300 m2 razstavnih površin

Število obiskovalcev 2016 – 123.000

 

TEŽIŠČA

Težišča sejma AGRA so: Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, srečanje skupine držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1, hrana iz naše bližine, trajnostno kmetovanje in gospodarjenje z gozdovi ter kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje

 

ZANIMIVE NOVOSTI LETOŠNJEGA SEJMA

Razstava avtohtonih pasem domačih živali z atraktivnimi dnevnimi predstavitvami s strokovnimi komentarji na maneži – predstavitev drežniške koze, cikaste krave, konjev pasem lipicanec, posavec in slovenske hladnokrvne pasme.

AGRA junior pokal – tekmovanje otrok v vodenju telička in podelitev pokalov najboljšim v nedeljo ob 11. uri na maneži.

Poligon Zeleni dragulji narave s predstavitvijo kolekcije različnih sort konoplje v kombinaciji z zdravilnimi zelišči in kmetijskimi pridelki, medovitih posevkov, namakalnih sistemov in energijskih točk. Vsak dan bodo potekali vodeni ogledi ter strokovne predstavitve o zdravilnih rastlinah, hmelju – štajerskem zelenem zlatu, industrijski konoplji, sonaravno pridelani hrani, permakulturi in zelenem kmetovanju.

Agrine dogodivščine - brezplačno varstvo in zanimive delavnice za otroke – v igralnici v hali D, kjer bodo otroci reciklirali in ustvarili igračko iz odpadnega papirja in plastike ali na permakulturnem vrtu v sejemski zeleni oazi, kjer bodo otroci ustvarjali z naravnimi materiali (slamo, lesom, glino), spoznavali vrt, nabirali zelenjavo in zelišča, naredili vrtiček, raziskovali bližnji gozd, si ogledali živali na sejmu.

 

16 + 1

Slovenija bo v času sejma AGRA gostiteljica 12. kmetijsko-trgovinskega foruma med LR Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope. To bo eden od najpomembnejših dogodkov v letošnjem letu v naši državi, na katerem pričakujemo politične in gospodarske delegacije iz vseh držav skupine 16 + 1. Politični del foruma bo potekal v petek, 25. avgusta 2017, na Brdu pri Kranju. Ministri bodo sodelovali na ministrski konferenci z naslovom »Pomen prehranskih verig na lokalni in globalni ravni«. Gospodarski del dogodka pa bo potekal na dan otvoritve 55. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA 2017, v soboto, 26. avgusta 2017, v Gornji Radgoni. Posamezne izmed sodelujočih držav se bodo predstavile tudi z razstavnimi prostori.

Pri skupini CEEC 16+1 gre sicer za mehanizem usklajevanja in sodelovanja na področju kmetijstva in gozdarstva med Kitajsko in državami Srednje ter Vzhodne Evrope. Poslanstvo tega mehanizma je spodbujanje in poglobitev sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope predvsem na podlagi izmenjave idej, dobrih praks, raziskav za inovativne rešitve. Takšno sodelovanje razširja obzorja držav, jim pomaga najti bolj trajnostni model kmetijstva in spodbuja razvoj medsebojne trgovine s kmetijskimi in živilskimi proizvodi. Poleg Kitajske in Slovenije v mehanizmu sodelujejo še: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Makedonija, Črna gora, Poljska, Romunija, Srbija in Slovaška, Slovenija pa je tista, ki je prevzela vodenje mehanizma za usklajevanje sodelovanja na področju gozdarstva s sedežem na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

 

DRŽAVA PARTNERICA SEJMA AGRA – LJUDSKA REPUBLIKA KITAJSKA

S predstavitvijo kitajskih kmetijskih in živilskih podjetij bo sejem AGRA nudil odlično poslovno okolje za povezovanje in sklepanje novih poslov.Na dan otvoritve bo država partnerica vključena tudi v otvoritveni protokol s kulturnim programom. Prisotnost je že potrdil kmetijski minister Kitajske, gospod Han Changfu.

Kitajska bo na sejmu bo prikazala svoje najboljše proizvode, umetnost priprave čaja in tradicionalne kulturne navade. Obiskovalci se bodo lahko na njenem razstavnem prostoru seznanili s kitajsko kulturo, pokusili kitajske kmetijske in živilske proizvode ter sklepali posle.

PODJETJA V OKVIRU KITAJSKEGA NACIONALNEGA RAZSTAVNEGA PROSTORA

Podjetje

Področje

Agricultural Trade Promotion CenterMinistry of Agriculture China

organizacija v okviru Ministrstva za kmetijstvo, z nalogo promoviranja mednarodne izmenjave na področju kmetijstva.

China Association of Agricultural Leading Enterprises

Združenje, ki zastopa vodilna kmetijska podjetja

China Aquatic Products Zhoushan Marine Fisheries Corporation

morski sadeži

Shandan Horse Farm

mesni proizvodi

Tibetan Indigenous Industry Co., Ltd.

orehovo olje

Jilin Beixian Eco Agri-industries Group Co., Ltd.

izdelki iz riža in žitaric

Hainan Guangling High-tech Industry Co., Ltd.

suho sadje

Hubei Zhaoliqiao Tea Co., Ltd.

čaj

Heibei Meikeduo Foods Group Co., Ltd

kostanj

Shandong Imperial Garden Biotech CO.,LTD

gobe

ZhiSheng Tea Industry Co., Ltd.

čaj

Haoxiangni Jujube Industry Co., Ltd.

kitajski dateljni

Shaoxing Royal Tea Village Co.,Ltd.

parjen čaj (sencha), biološko pridelani čaj - organic tea (ceftifikat CERES), praženi čaj (roasted tea), Longjing, praženi zeleni, pečeni zeleni, zeleni čaj v prahu, zeleni čaj, Eucommia, murvini listi, čaj Xuanmi, Yulu, čajniki za zeleni čaj itd.

Zhejiang Chun’an new Continent Tea Co., Ltd.

skoraj 50-letna tradicija na področju proizvodnje čaja, obdelave, trgovanja

Zhejiang Tea Group Co.,Ltd.

največji proizvajalec čaja na Kitajskem in največji izvoznik zelenega čaja na svetu, osredotočen na dobavljanje zelenega izjemno kakovostnega čaja in gotovih čajev potrošnikom po celem svetu

Zhejiang Linan Jiucheng Tea Co.,ltd

čaj oolong, parjeni zeleni čaj in druge vrste kitajskih zelenih čajev, vse vrste čajev za izvoz, v vseh vrstah embalaže - v manjših škatlicah ali čajnih vrečkah

Ningxia Economic and Technological Cooperation Development Co.,Ltd

jagode goji

NingXia RuiFeng RenHe Biotechnology Co.,Ltd

rdeče ali črne jagode goji

Ningxia Yisa Food Development Co.,Ltd

Sušene ali zamrznjene jagode goji

NINGXIA ZEZE TRADE CO.,LTD

pijače

Ningxia Love Goji Supply Chain Corporation

jagode goji

Ningxia New Cooperative Rural Logistics Development Co., Ltd

jagode goji in sorodni izdelki

Yantai Jinxiang Plastic Packaging Co., Ltd

embalaža

Ningxia Shengjiu Import&Export Trade Co.,Ltd

ohišja

 

MADŽARSKA

V sklopu Madžarskega paviljona bo nastopilo več kot 20 madžarskih podjetij s področja kmetijstva in živilstva v organizaciji Nacionalne trgovske hiše in Agrar Marketing centra. Nekatera madžarska podjetja se bodo predstavila tudi samostojno. Obiskovalce sejma bo razvajala gostilna iz Madžarske z njihovimi specialitetami in dobrotami. Madžarska bo imela na sejmu svoj poseben dan. Na Dan Madžarske, v torek, 29. avgusta, bo potekal poslovni forum, ki ga pripravljajo: lendavska pisarna Madžarske nacionalne trgovske hiše, Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani in Generalni konzulat Madžarske v Lendavi. Tema foruma bo krepitev že obstoječih dobrih madžarsko - slovenskih gospodarskih odnosov. V nadaljevanju bodo imela podjetja možnost predstavitve in navezave stikov z drugimi podjetji v sklopu mednarodnega kooperacijskega srečanja MEET4BUSINESS AGRA.

 

HRVAŠKA

V ponedeljek, 24. avgusta, na Dan Zagrebčke županije bodo predstavili mednarodne projekte in izdelke Zagrebačke županije. Predstavljajo se tudi Županijska zbornica Sisak in podjetniki in obrtniki iz občine Nedelišče.

 

POLJSKA

Poljska bo predstavila živilsko ponudbo, s katero je postala eden največjih dobaviteljev Evrope. Najbolj prepoznavna je po proizvodnji jabolk, šampinjonov in ameriških borovnic. Je tudi pomembna pridelovalka malin in paradižnika. Ob navedenih pridelkih izvaža tudi perutninsko meso, cigarete, čokolado in izdelke iz kakava, pekovske izdelke in slaščice, govedino, sladkorne sirupe, svinjino, pšenico, prekajene ribe (predvsem lososa), sir in skuto, drugo predelano in konzervirano meso, sadne sokove, ribje fileje, predelane in konzervirane ribe, hrano za hišne živali in zamrznjeno sadje.

 

DRUGE DRŽAVNE IN REGIONALNE PREDSTAVITVE

Ob omenjenih državaj se bodo predstavile tudi Češka, Slovaška, Litva, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Makedonija, Albanija, Romunija in Bolgarija.

 

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Agra bo predstavljala poljedelsko, živinorejsko, vinogradniško, sadjarsko in gozdarsko mehanizacijo najvidnejših svetovnih in domačih blagovnih znamk, orodja in opremo, živila in vina, eko živila, semena in sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin ter živali, opremo za živilsko-predelovalno industrijo, vinarstvo in vinogradništvo, izdelke za trajnostno gradnjo ter uporabo obnovljivih virov energije. Predstavljena bodo tudi transportna sredstva,

izdelki umetne in domače obrti ter rešitve za računalniško vodenje kmetij.

Pomembno vsebino predstavlja slovenska živilska industrija, ki bo nekatere branže predstavila s skupinskimi nastopi (žitarji, vinarji, sadjarji, …)

 

STROKOVNE PREDSTAVITVE

Nepogrešljive s strokovnimi razstavami, posveti, poslovnimi konferencami in nasveti za obiskovalce bodo najvidnejše institucije, kot so: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko-živilsko šolstvo, Ministrstvo za okolje in prostor, naravni parki Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijski inštitut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Združenje turističnih kmetij Slovenije, Zveza društev podeželske mladine Slovenije, razvojne agencije, energetsko svetovanje za občane mreže ENSVET, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Murska Sobota, lokalne akcijske skupine in druge najvidnejše ustanove, združenja, društva in posamezniki.

 

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

Rdeča nit predstavitve Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na sejmu AGRA bo v prvi vrsti internacionalizacija oz. pospeševanja vpetosti kmetijstva, gozdarstva in prehrane v mednarodno okolje. V okviru tega  MKGP  posebno pozornost med drugim namenja tudi sodelovanju znotraj pobude 16+1, zato bo letošnji sejem AGRA zelo zaznamovalo intenzivno mednarodno dogajanje, povezano z omenjenimi državami.
Druga osrednja tema bo pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Kot kaže, Slovenija »teče zadnji krog« v smislu, da bomo že konec letošnjega leta dosegli razglasitev pobude v Združenih narodih ter prihodnje leto 20. maja že po vsem svetu obeležili 1. svetovni dan čebel.

Predstavitev MKGP bo ob omenjenem usmerjena tudi v izboljšanje stika med potrošnikom in prehranskim sektorjem ter v varstvo potrošnika pred dvojno kakovostjo hrane; v zmanjševanje škod v kmetijstvu in gozdarstvu, ki so posledica podnebnih sprememb ter posledično v pomembnosti zavarovanj v teh panogah; letošnje Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj izpostavlja pomen turističnih kmetij; vedno aktualna pa je tudi tematika odprave administrativnih ovir; v skrb za ohranjanje vitalnosti gozdov skozi učinkovito gospodarjenje z državnimi gozdovi tudi v smislu preprečevanja škode.

Ministrstvo za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor bo predstavila Skupnost Naravnih parkov Slovenije, ki sodi pod njegovo okrilje. Svojo ponudbo doživljanja narave za pohodnike in kolesarje v zavarovanih območjih bo predstavilo več parkov iz Slovenije: Park Škocjanske jame, Javni zavod Krajinski park Goričko, Triglavski narodni park, Krajinski park Kolpa, Kozjanski regijski park, Javni zavod Kozjanski park, Krajinski park Pivška presihajoča jezera, Krajinski park Sečoveljske soline ter Krajinski park Logarska Dolina.

KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

KGZS bo predstavila delovanje strokovnih služb in organov KGZS, zveze, združenja, društev, mednarodno sodelovanje in posamezne kmetije. Promovirala bo kmetijstvo in podeželje. Na sejmu se bodo poleg osmih območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov pri KGZS predstavila številna združenja, zveze in društva, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k ohranitvi in razvoju slovenskega podeželja. Seveda bodo tudi letos pod okriljem zbornice sodelovali Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Sindikat kmetov Slovenije, strokovna združenja in zveze, kot so turistične kmetije, kmečki sirarji, predelovalci mesa, vinogradniki in vinarji, strojni krožki in drugi. Med drugim se bodo letos prvič predstavili v okviru zbornice tudi trsničarji Slovenije.

Zbornica bo sooblikovala strokovni program sejma, saj pripravlja tri predavanja (kako do sredstev za mlade kmete, o bolj prijazni davčni politiki do kmetov in o sladkorni pesi na naših njivah), dve okrogli mizi (z zmagovalci akcije S kmetije za vas o uspešni tržni kmetiji in o tem, kakov Sloveniji zagotoviti dovolj pujskov za shemo Izbrana kakovost in za naše potrošnike) in vrsto podelitev priznanj (kmetijam v akciji S kmetije za vas, za govedorejce, prašičerejce in najboljšim vinom Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije). Osrednji dogodek pa bo srečanje ob Dnevu KGZS v torek, 29. avgusta, ko bo KGZS predstavila prizadevanja, delo in dosežke zbornice od lanske do letošnje Agre.

Zadružna zveza Slovenije

Na razstavnem prostoru ZZS bo potekala promocija Zadružne zveze Slovenije in kmetijskih ter gozdarskih zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije.

SEMENARNA LJUBLJANA

Semenarna Ljubljana prispeva semena avtohtonih slovenskih sort in plodove, ki jih šola Rakičan razstavlja na osrednjem sejemskem vrtu in na Poligonu – Zeleni dragulji narave.  Prispeva pa tudi plodove slovenskih avtohtonih sort za Agrino kuhinjo.

GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

GZS ZKŽP je pripravila razstavo blagovnih znamk slovenskih živilskih podjetij, odličnih pekovskih izdelkov 2017 ter degustacije izdelkov. Predstavljeni bodo najboljši slovenski ponudniki s področja kmetijskih pridelkov, žitarstva, pekarstva, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, medu, ustekleničenih vod in brezalkoholnih pijač, olj, vin, … S samostojnimi razstavnimi prostori bodo nastopili: Ljubljanske mlekarne d.o.o., Perutnina Ptuj d.d., Panvita d.d., Kras d.d., Žito d.o.o.,,Pekarna Pečjak d.o.o., Mlekarna Celeia d.o.o., Medex d.o.o., Pomurske mlekarne d.d.

Na skupinskem prostoru z degustacijskimi pulti, bodo predstavljali svoje izdelke: Radenska d.o.o., Tovarna olja Gea d.d., Jeruzalem SAT oljarna in mešalnica Središče d.o.o., Topp d.o.o, Don don d.o.o, Hlebček d.o.o., Mlinopek d.d., Meso Kamnik d.d. Mlekarna Planika d.o.o., Paradajz d.o.o.,Pivka perutninarstvo d.d., Delamaris d.o.o., Mercator Emba d.d., Pekarna Baškovč d.o.o., A&V Lešnik d.o.o., BIO-SAD d.o.o., Evrosad d.o.o,, Meja Šentjur d.d., Mlin Korošec d.o.o., …

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE

Zavod za gozdove Slovenije je pripravil na demonstracijskem prostoru sejma naslednje prireditve:

19. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov (nedelja, 27. avgusta 2017 od 10:00 dalje), Demonstracije varnega dela z motorno žago s praktičnimi nasveti s poudarkom na varnosti pri delu (od 28. do 30. avgusta 2017, ob 11:30 in ob 13:30). Ob brunarici Zavoda za gozdove Slovenije v sejemski gozdni učni poti so pripravili predstavitve in aktivnosti za mlade in manj mlade obiskovalce sejma – spoznavanje skrivnosti in pestrosti gozda ter njegovega delovanja GOZD EKSPERIMENTOV IN GOZDNA PEDAGOGIKA, ter strokovno vodenje in spoznavanje drevesnih vrst in njihovega lesa v dendrološkem parku na sejmišču. S posebno razstavo bodo predstavili »Uspehe raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu«. Pripravili pa so tudi predavanje Novo znanje za vaš gozd – prikaz praktičnih pripomočkov za bolj učinkovito gospodarjenje z gozdovi, ki bo v nedeljo, 27.8.2017, 14.00 – 15.30 v dvorani 2.

KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE

Poudarek predstavitve KIS-a bo na raziskavah v kmetijstvu in slovenskih sortah krompirja.

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Na razstavnem prostoru ČZS bodo potekale predstavitev, prodaja in degustacija medu, vključenega v sheme kakovosti, razstava shem kakovosti, informiranje in predstavitev čebelarstva, razstava čebeljih pridelkov, literature, panjev, razdeljevanje informacijskega gradiva, degustacija medu in medenega peciva ter delavnice za otroke.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije

Predstavili bodo področje zakupa kmetijskih zemljišč, prometa z zemljišči in vzdrževanja melioracijskih sistemov.

Zveza sadjarskih društev Slovenije

Zvezo sadjarskih društev Slovenije je v letu 2015 ustanovilo 16 sadjarskih društev v Sloveniji. Na sejmu AGRA zveza predstavlja svoje cilje in poslanstvo.

EKO SKLAD

V okviru mreže ENSVET svetovalci nudijo brezplačne neodvisne strokovne nasvete obiskovalcem sejma s področja učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov energije in informacijo o možnostih pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov za te namene.

LOKALNE AKCIJSKE SKUPINE POMURJA

Lokalna akcijska skupina LAS Goričko 2020 - Bistra hiša Martjanci, LAS Pri dobrih ljudeh 2020 / Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA ter LAS Prlekija - Prleška razvojna agencija GIZ bodo predstavile delovanje in aktivnosti lokalno akcijskih skupin iz Pomurja, uspešno izvedene projekte iz preteklega in aktualnega programskega obdobja ter ponudbo posameznega območja LAS (kulinarične dobrote, izdelke domače obrti, turistične kmetije in kulturno-turistična društva).

Ministrstvo za finance, Finančna uprava Republike Slovenije

Finančna uprava Republike Slovenije bo izvajala informativno-svetovalne storitve za razstavljavce in obiskovalce o obdavčitvi kmetijstva in trošarinah, o prepovedih in omejitvah na področju prehrane ter glede zaščite pred ponaredki.

Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve

Na razstavnem prostoru MORS bo potekala promocija vključevanja v Slovensko vojsko.

Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Policijska uprava Murska Sobota

Predstavili bodo različno opremo Policije (motorno kolo, oprema za vzdrževanje javnega reda in miru, avdiovizualna oprema), preventivne materiale. Organizirali pa so tudi razstavo osamosvojitvene vojne za Slovenijo s predstavitvijo policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje. 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota

Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota bo predstavila svojo dejavnost in kovinarske izdelke Niros-kovinarstva Janez Tišler s.p., kruh in pecivo Pekarne Omar Marija Omar s.p. ter lesene sode in izdelke iz lesa Sodarstva Anton Küzma s.p.

Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona

Predstavljali in promovirali bodo Občino Gornja Radgona ter nudili informacije o turistični ponudbi in o prireditvah v občini.

 

KMETIJSKO ŽIVILSKO ŠOLSTVO SLOVENIJE

praktičnim delom in dejavnostmi bodo predstavljeni šolski programi kmetijskega in živilskega šolstva Slovenije. Poudarek bo na predstavitvi medovitih rastlin ter hrane iz naše bližine. Organizatorji letošnje predstavitve izobraževanja so: MKGP, Konzorcij biotehniških šol Slovenije ter biotehniške fakultete Ljubljana in Maribor, Visoka šola za vinogradništvo Nova gorica ter Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani.

RAZSTAVLJAVCI ŽELIJO IZPOSTAVITI …

PODJETJE

 IZDELKI IN NOVOSTI

AC-Profekt, prodaja in servis vozil d.o.o.

novi Peugeot 5008, novi Honda Civic in Civic Grant

Agrica Graz

inovativni stroj za spravilo buč AgroStahl Phönix

Agro zavarovalnica, podružnica v Sloveniji

specializirana vzajemna kmetijska zavarovalnica, zavarovanje posevkov, plodov in živali

AgroMedica d.o.o.

analize, zaščita rastlin, gnojenje, posebne rastline

Animalis, d.o.o.

hHigijena molže, Kenopure avtomatski penilec, silirni dodatki, SiloSolve FC

Apnenec d.o.o.

Kalcevita krmilo, Kalcevita apnenčeva moka, Kalcevita granulat 0-4 mm

Bauer GmbH, Röhren- und Pumpenwerk BAUER

namakanje, tehnologije za mešanje, črpanje, ločevanje, sodi za gnojevko, ...

BJB Strojno ključavničarstvo Janez Balažic s.p.

linija za izdelavo bučnega olja

Boma-hoha d.o.o.

hHlevske podložne gume, talne gume za komercialno rabo, umetna trava

Bossplast d.o.o.

sušilnik sena

Brodnik BR d.o.o.

kovinske table, kredne table in pisala, kozarci, vrči, figurice za srečo

Čebelarska zveza Slovenije

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med z zaščiteno označbo porekla, Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla

Darko Opara s.p.

parkovni komunalni »rider« Stiga FM21, premiera 2017, Parkovni komunalni Zero Turn »rider« Stiga ZTR 52, premiera 2017, nova generacija motornih verižnih žag Stiga SP

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d.d.

Dnevnik, Nedeljski dnevnik, Razvedrilo

E.B.F Euro bio Fert s.r.l.

Agri bio aktiv (revitalizator utrujene zemlje)

EKO GEA, Nejc Đorđić s.p.

mala biološka čistilna naprava H2E, preparat H2E NET in bioaktivator BCX 900

Elektronovak vl. Željko Novak

hladilne naprave za vodo, mobilne hladilne naprave, rezervoarji z lastnim hlajenjem, hladilne naprave za proizvodnjo penin

Euroinoks d.o.o.

stiskalnice za sadje in grozdje, mlini za sadje, stroji za rezanje zelja, sistemi za tračne obračalnike

Fužinar d.o.o., Ajdovščina

hidrostatični enoosni traktorji s priključki

GPZ z.o.o.

časopis Glas dežele, Actiprot, mineralna gnojila, bikovo seme

GRAWE Zavarovalnica d.d.

Grawe kmetija, več varnosti za slovenske kmetovalce: celovit paket zavarovanj za kmetijske dejavnosti. Atraktivni zavarovalni paket za Vas, Vaš dom in Vaše vozilo

Grlica d.o.o.

praktična predstavitev najnovejših akumulatorskih in električnih orodij Milkwaukee za profesionalno uporabo

Horizont Clair d.o.o.

blagovne znamke: Horizont, Swibo, Reber, Heiniger, Kwazar

Hosekra d.o.o.

kKritina z izolacijo iz kamene volne

I & J Trta d.o.o.

trsne cepljenke

INO Brežice d.o.o.

inovativni senzor za aktivni nadzor vibracij na profesionalnih kmetijsko komunalnih strojih - mulčerjih: Mulčer Elite open, Mulčer Boxer, Mulčer Triplex 800

Inoks plus d.o.o.

področje dekorative: enoramna stopnišča, svetlobni napisi in LED razsvetljava, avtomatizacija vhodov v povezavi z razsvetljavo

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

prodaja sadilnega materiala v hmeljarstvu, prodaja eko semena in sadik zelišč, različne kemijske analize, pregledi vzorcev rastlinskih tkiv na bolezni in škodljivce ter izobraževanje za NPK Hmeljar/hmeljarska in NPK Pivovar/pivovarka

ITRO d.o.o.

nove serije T4F, T5 in CR

KGZ Sloga Kranj z.o.o.

traktorji John Deere, 5R, 6R, 7R

Kmetijska zadruga Lenart z.o.o.

semena, vitamini, silirni dodatki

Kmetijski inštitut Slovenije

krompir v različnih fazah rasti

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

promocija kmetijstva in podeželja

Korotan, d.o.o., Kranj

traktorji Massey Ferguson, traktorski nakladalci in priključki Quicke, stroji za obdelavo tal Lemken

Lar transportni sistemi d.o.o.

transportna in industrijska kolesa, transportni sistemi

LAS Pri dobrih ljudeh 2020 / Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA

ročni izdelki, kulinarika, turistična ponudba območja, zeliščni in zelenjavni izdelki, rokodelski izdelki (liči, šibje).

LAS Prlekija - Prleška razvojna agencija giz

izdelki domače obrti (lončarski izdelki, nakit), kulinarika (tunka, olja, kaše, jabolka) turistične kmetije, kulturno-zabavni program društev.

Lek veterina d.o.o.

tekoče dopolnilne krmne mešanice

Lokalno akcijska skupina LAS Goričko 2020 - Bistra hiša Martjanci

promocija turističnih in kulturnih prireditev, ročnih izdelkov in pohodniških ter kolesarskih poti, domači produkti, kot so različna olja, kisi, sokovi, likerji, žgane pijače, medičarstvo, domača in umetnostna obrt posameznega območja LAS.

Maschio Gaspardo SpA

Round baler Mondiale Combi

Meko d.o.o.

gnojilo Agrovit, foliarna gnojila

Panvita kmetijstvo d.o.o.

prodaja kmetijske mehanizacije za obdelavo in setev, rezervnih delov in traktorjev znamk Kubota, Massey Ferguson in Zetor

Pep's wine d.o.o.

Pep's wine Sauvignon blanc / Pinot grgio, Pep's wine Brut penina

Perko tehtnice d.o.o.

Espera - ročni etiketirni stroj, Ishida UNI 9 - tehtnica, Ishida UNI 7 - tehtnica. mesoreznica Wolf, računalniška aplikacija PTI - N, ostali izdelki iz prodajnega programa Perko tehtnice d.o.o.

Petrovič d.o.o.

lahke kovinske konstrukcije

Pileus, okoljske rešitve, Iztok Miklavčič s.p.

vremenske postaje, merilniki za temperaturo, vlago, ter ostalih parametrov

PRIVOM Elektronik d.o.o.

električni pastirji

Puklavec Family Wines

vina in penine blagovne znamke Jeruzalem Ormož, Seven Numbers, Estate Selection

Rastlinjaki Gajšek d.o.o.

profesionalni rastlinjaki, vrtni rastlinjaki

Roko d.o.o.

travne mešanice in repromaterial za baliranje

ROSI Teh, trgovina in storitve d.o.o.

vse za kmetijsko in industrijsko hidravliko

Roto Slovenija d.o.o.

hišne čistilne naprave, zbiralniki deževnice, silosi, samokolnice

Sika d.o.o.

Sistem za parkirišča s sistemom SikalasticŸ-8800 in SikafloorŸ-359 je inovacija s področja hitrega nanašanja na tla. Z novim postopkom vbrizgavanja lahko nanos vodotesnega sloja z razpršilom ter nanos obrabnega sloja opravimo hkrati, kar pomeni, da lahko delo na parkirišču s površino 1.000 m2 končamo v enem samem dnevu. Nov postopek brizganja pomeni tudi prihranek materiala, saj porabimo tudi do 75 % manj agregatov.

Soven d.o.o.

izdelki iz slovenske volne

Tajfun Planina d.o.o.

viseče dvigalo za seno in elektronska premerka

Topling d.o.o.

pražilnik bučnih semen

Valenarius d.o.o.

prikaz vzorcev različnih premazov

Vinograd, d.o.o.

zapiralci steklenic, polnilne linije, etiketirke, pretočne črpalke, mlini za grozdje, škropilnice, oljarne …

Wolf Sistem d.o.o.

jeklene in lesene konstrukcije, jame za gnojevko

Wravor d.o.o.

horizontalne tražne žage

Zagrebačka županija

sadje in vrtnine, bučno olje, ocvirki

Zottel trade d.o.o.

pivovarska oprema, brzoparilniki

STROKOVNI PROGRAM IN STANOVSKI DNEVI

Med več kot 150-imi dogodki sejma AGRA bodo odmevali številni strokovni posveti, okrogle mize, predavanja in predstavitve o aktualni problematiki v kmetijstvu in živilski industriji. Predstavile se bodo vladne in nevladne institucije, države in regije, poslovna in strokovna združenja ter organizacije. Organizirani bodo strokovno vodeni ogledi razstav živali, vzorčnih nasadov ter sejemske učne gozdne poti ter pokušnje vin in prehranskih izdelkov.

STANOVSKI DNEVI

Sobota, 26. 8. 2017

dan oračev dan Murskega vala dan Ljudske republike Kitajske

Nedelja, 27. 8. 2017

dan čebelarjev dan gozdarjev in gozda dan podeželske mladinedan kmetijske tehnike dan Zavarovalnice Triglav

Ponedeljek, 28. 8. 2017

dan govedorejcev dan živilcev dan veterinarjev │dan semenarjevdan Porabja dan Zagrebačke županije

Torek, 29. 8. 2017

Dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije dan vinogradnikov in vinarjev dan konjerejcev │dan ljutomerskega kasača│dan sadjarjevdan sommelierjev dan Madžarske

Sreda, 30. 8. 2017

dan slovenskih zadružnikov │ dan prašičerejcev │dan rejcev drobnice │dan avstrijske Štajerske │dan kmetijsko-živilskega šolstva

Četrtek, 31. 8. 2017

dan naravnih parkovdan ekološkega kmetijstva dan pridelovalcev zelenjave dan sejemskih vrtov dan Civilne iniciative Ekoci dan traktorjev Steyr

KOOPERACIJSKO SREČANJE MEET4BUSINESS AGRA 2017

Mariborska razvojna agencija skupaj z drugimi soorganizatorji organizira 29. avgusta 2017 v sklopu evropske mreže Enterprise Europe Network kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS Agra 2017. Srečanje predstavlja edinstveno priložnost za podjetja, obrtnike, organizacije in zainteresirane posameznike, da navežejo stike in izmenjajo izkušnje s potencialnimi poslovnimi partnerji iz Slovenije in drugih Evropskih držav. Program omogoča individualne sestanke s potencialnimi partnerji na podlagi vnaprej izbranih srečanj. Tematska področja bodo: prehrana, kmetijstvo in kmetijska tehnika, trajnostni turizem, gozdarstvo, embalaža in tehnika pakiranja. Več informacij: http://meet4businessagra2017.talkb2b.net/

KULINARIČNA IN VINSKA PONUDBA

Na razstavnem prostoru Gospodarske zbornice, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter na razstavnih prostorih posameznih razstavljavcev bodo predstavljeni nagrajeni izdelki iz mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač in medu.

Vino Slovenija Gornja Radgona bo predstavilo najboljša vina na razstavi in skozi številne strokovno vodene in individualne degustacije. V Vinskem hramu bo vina predstavljala tudi 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert.

AGRINA KUHINJA

V Agrini kuhinji v hali C bodo pred očmi obiskovalcev pripravljali jedi iz izdelkov, nagrajenih na mednarodnih ocenjevanjih sejma AGRA ter sejemskih vrtov. Jedi bodo obiskovalcem vsak dan na voljo z brezplačnimi degustacijami.

Pri pripravi dogajanja sodelujejo Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, Izobraževani center Piramida, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih, DOSOR Radenci, Turistična kmetija Puhan, Gostilna Rajh, Društvo kmetic Ajda, Društvo za zaščito živali Pomurja in drugi uveljavljeni in bodoči mojstri kulinarike.

Plodove slovenskih avtohtonih sort za Agrino kuhinjo prispeva Semenarna Ljubljana.

Pokrovitelja Agrine kuhinje sta Kogast Grosuplje d.d. in TUŠ (Engrotuš, d.o.o.).

AGRINA TRŽNICA

K nakupom domačih dobrot in izdelkov bo obiskovalce vabila Agrina tržnica, na kateri se bodo predstavljali slovenski ponudniki – turistične kmetije ter ostali pridelovalci in proizvajalci. V hali C, kjer bo potekala pokrita tržnica bodo obiskovalci lahko kupili različna olja – bučno, oljčno, konopljino, laneno, orehovo,…, semena, ekološke moke iz različnih žitaric, različne vrste zdroba, domače testenine, sir in ostale mlečne izdelke, ptujski lük, kruh in pekovske izdelke, tudi brez glutena, suhomesnate izdelke, prekajeno meso, meso iz tünke, ocvirke, zaseko, vloženo zelenjavo, med, žganje, likerje, prekmursko in prleško gibanico, retaše, torte, čaje in zelišča, bio čokoladne izdelke, zeliščne kreme, ročno izdelane steklene in lesene izdelke,… Letos si bo možno tudi izdelati napis v eni minuti na različne domače pripomočke (predpasnike, prijemalke, košare za kruh, slinčke, copate ali brisače).

STROKOVNE PREDSTAVITVE ŽIVALI

Sejem bodo oživele strokovne razstave goveje živine, konjev, prašičev, drobnice, avtohtonih pasem domačih živali, čebelarstva, malih živali, konzumnih rib v ribniku ter kraškega ovčarja. Živali se bodo predstavljale na atraktivnih revijah na maneži in skozi vodene oglede. Predstavitve bo popestrila tudi prodajna ponudba mlečnih in mesnih izdelkov rejcev.

RAZSTAVA GOVEJE ŽIVINE

V govejem hlevu bodo predstavljene živali slovenskih priznanih rejskih organizacij pod okriljem KGZS in kmetijskih zavodov. Razstavljene bodo breje plemenske telice črnobele pasme, rjave pasme in lisaste pasme. Pasme lisasta, črnobela, rjava, limuzin in charolais bodo tudi zastopane s plemenskimi biki. Predstavljena bo tudi plemenska telica z ekološke reje. Prav tako bo na sejmu cikasto govedo, ki predstavlja slovensko avtohtono pasmo.
Na dan govedorejcev, v ponedeljek, 28. 8. 2017 bo strokovno ocenjevanje razstavljene goveje živine s podelitvijo nagrad, priznane rejske organizacije s področja govedoreje pa bodo obeležile 25 letnico svojega delovanja.

AGRA JUNIOR POKAL – TEKMOVANJE MLADIH V VODENJU TELIČKOV

Kot novost pri govedorejski razstavi bo v nedeljo na maneži med 11.00 in 13.00 potekalo tekmovanje otrok v vodenju teličkov ter slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev nagrad. Pri tekmovanju so otroci razdeljeni v tri starostne skupine: do 4 do 6 let prva skupina, od 6 do 10 let druga skupina in od 10 do 15 let tretja skupina. Prvi dve skupini tekmujejo na čas, najstarejša pa v vodenju.

RAZSTAVA PRAŠIČEV

Prašičji hlev bo nudil na ogled merjasce genotipov 44, 54 ter mladice genotipov 11 in 12. Prav tako bo v prašičjem hlevu posebej predstavljena Krškopoljska pasma prašičev.
Na dan prašičerejcev, v sredo, 30. 8. 2017 bodo organizirani strokovni posveti na aktualno problematiko ter srečanje prašičerejcev Slovenije.

DRŽAVNA RAZSTAVA DROBNICE

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije organizira državno razstavo drobnice. V njenem okviru bodo razstavljene vse pasme drobnice prisotne v Sloveniji. Razstavo bo spremljala prodaja izdelkov iz mesa, mleka in volne drobnice ter predstavitve na maneži. S prikazom striženja ovac in vodenja živali s psom pasme kraški ovčar bo še posebej živahno dogajanje na Dan rejcev drobnice, v sredo, 30.8.2017.

RAZSTAVA AVTOHTONIH PASEM DOMAČIH ŽIVALI IN RAZSTAVA KONJ - SLOVENSKIH AVTOHTONIH PASEM

V okviru razstave avtohtonih pasem živali bo celoten hlev D2 namenjen predstavitvi slovenskim avtohtonim pasmam živalim. Predstavljeni bodo: Lipicanski konj, Posavski konj, Slovenski hladnokrvni konj, Cikasto govedo, Krškopoljski prašič, Drežniška koza, Jezerko-solčavska ovca, Štajerska kokoš, Kranjska čebela. Vse pasme bodo dnevno s strokovnimi komentarji prikazovane na maneži, kjer bo predstavljena tudi njihova uporabnost ter možnost terapije s konji. V hlevu bodo rejci avtohtonih pasem svoje odlične izdelke nudili v pokušino ter prodajo.

Predstavljena bo kmetija s pridobljenim statusom Ark-kmetija. Na primeru jezersko-solčavske ovce bo predstavljena dobra praksa o tem, kako povečati gospodarnost reje slovenskih avtohtonih pasem domačih živali. Predstavitve »Kako do volne – od strižnje do izdelka« bodo potekale 26. 8., 27. 8., 28. 8. 2017 ob 10:30, oz. v soboto ob 11:30.

DRŽAVNA RAZSTAVA ČEBELARSTVA

Čebelarska zveza Slovenije, Zveza čebelarskih društev Pomurja in Javna svetovalna služba v čebelarstvu pripravljajo državno čebelarsko razstavo s prikazi in prodajo medu in izdelkov iz medu, literature, panjev in opreme za čebelarje ter degustacije medenega peciva in medu. Slovenski med in čebelje pridelke bo moč tudi kupiti. Na Dan čebelarjev v nedeljo, 27. 8. 2017 bodo podeljena priznanja najboljšim iz mednarodnega ocenjevanja medu, dogajanje pa bodo okrepila tudi strokovna srečanja in razglasitev zmagovalcev nagradnega razpisa za mlade čebelarje. Strokovne razprave v organizaciji ČZS, JSSČ bodo namenjene sistematičnemu mentorskemu vodenju čebelarjev začetnikov v čebelarskih društvih ter pomenu spodbujanja sejanja sončnic.

RAZSTAVA MALIH ŽIVALI, KRAŠKIH OVČARJEV IN RIB V RIBNIKU

Agra bo živa tudi z Razstavo malih živali v organizaciji Društva gojiteljev pasemskih malih živali Pomurja, razstavo rib v ribniku, ki jo organizira Pomurski sejem ter enodnevno razstavo in predstavitvijo avtohtone pasme kraškega ovčarja.

RASTLINSKI NASADI – SEJEMSKA ZELENA OAZA

VZORČNI NASAD BIOTEHNIŠKE ŠOLE RAKIČAN

Razstavo več kot 300 vrtnin in poljščin starih in avtohtonih sort pripravljajo na osrednjem sejemskem vrtu učenci in profesorji Biotehniške šole Rakičan, ki bodo zagotovili tudi vsakodnevne strokovno vodene oglede nasada in pridelkov. Biotehniška šola Rakičan že 30 let uspešno sodeluje s Kmetijsko-živilskim sejmom AGRA pri urejanju demonstracijskega vrta, čigar namen je obiskovalcem sejma predstaviti kmetijske rastline, ki jih pogosto gojimo kakor tudi rastline, ki so v opuščanju in bodo mogoče v prihodnosti pridobile na pomenu. V kolekciji kmetijskih rastlin so izpostavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin. Namen je prikazati, da tudi naše starejše sorte dajejo kakovostni pridelek glede na novejše sorte, ki v nekaterih primerih niso prilagojene našim podnebnim in talnim razmeram. S pomočjo ohranjanja avtohtonih sort pa seveda ohranjamo tudi biotsko pestrost ter preprečujemo t.i. gensko erozijo, torej izgubo določenih genov.

Semena avtohtonih slovenskih sort in plodove, ki jih šola Rakičan razstavlja na osrednjem sejemskem vrtu, prispeva Semenarna Ljubljana.

PERMAKULTURNI VRT

Permakulturni vrt, ki ga ureja Amarant kooperativa d.o.o., bo prikazal trajnostne okvire in samozadostne agrikulturne sisteme, ki so narejeni na osnovi naravnih ekosistemov.

V organizaciji Društva za permakulturo Slovenije bodo pri slamnati hiški poleg permakulturnega vrta potekale dnevne delavnice in predavanja o permakulturi, praktičnih rešitvah na vrtu, vročem kompostiranju, vrtu brez prekopavanja, domači izdelavi biooglja, kung fu motiki, naravni gradnji, na voljo bodo tudi brezplačne svetovalne urice permakulturnega načrtovanja.

Novost letošnje predstavitve permakulturnega vrta je brezplačno varstvo otrok starih med 5 in 12 let v organizaciji društva za Permakulturo Slovenije, ki bo potekalo vsak dan sejma od 10. do 16. ure. V tem času se bodo otroci v varnem okolju lahko prosto igrali in ustvarjali z različnimi naravnimi materiali (slamo, lesom, glino), spoznavali vrt in divje rastline v bližnjem gozdu, naredili majhen vrtiček in tudi obiskali živali na sejmu.

Člani Društva za permakulturo Slovenije bodo pred slamnato hiško ob vrtovih dnevno pripravljali tudi jedi iz vrtnin v krušni peči.

SEJEMSKA NJIVA – POLIGON ZELENI DRAGULJI NARAVE

Na sejemski njivi bo predstavljen raziskovalno-svetovalni poligon Zeleni dragulji narave, ki je nastal na pobudo Ekoci v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije in Pomurskim sejmom. Na poligonu je predstavljeno 15 sort konoplje v kombinaciji z zdravilnimi zelišči in kmetijskimi pridelki. Cilj projekta je raziskovanje, katere sorte konoplje sejati za posamezen namen uporabe v kombinacijami s poljščinami in zelišči za ekološko pridelavo.

Na posebni gredici so predstavljeni medoviti posevki, katerih prvotni namen je pridelava hrane ali krme ter podor (obogatitev tal z organsko snovjo), obenem pa nudijo odlično pašo za čebele. Na obrobju je posajen hmelj.

Med posevki so postavljeni različni namakalni sistemi, ki v sušnih obdobjih zagotavljajo zadostno količino vode v tleh in s tem pomembno vplivajo na količino in kakovost pridelka. (Sestrski poligon je na IHPS v Žalcu.)

Vsak dan bodo na poligonu in tudi na razstavnem prostoru Ekoci v hali D potekali vodeni ogledi ter strokovne predstavitve o zdravilnih rastlinah, hmelju – štajerskem zelenem zlatu, industrijski konoplji, sonaravno pridelani hrani, permakulturi in zelenem kmetovanju.

Semena so donirali Semenarna Ljubljana, RWA Slovenija ter Eko kmetija Marko Slavič, Vučja vas.

Bio park Nivo bo predstavljal na obrobju poligona energijsko pot z energijskimi točkami, ki blagodejno vplivajo na počutje telesa in duha ter naše telo napolnijo z energijo.

Pridelki iz sejemskih vrtov, še posebej kombinacije s fižolom, ptujskim lükom in bučnim oljem, bodo obiskovalcem na voljo v pokušnjo v Agrini kuhinji v četrtek, 31. 8. 2017, na dan sejemskih vrtov, ko bo ob 15. uri obiskovalcem na voljo tudi pobiranje pridelkov s sejemskih vrtov.

TRAJNI NASADI

ogled in prikaz dobrih praks strokovnjakom, kmetom in ljubiteljskim obiskovalcem Pomurski sejem neguje trajne vzorčne nasade. Vzorčni nasad trt – slovenski trsni izbor in nasad starih sort jablan ureja v sodelovanju s KGZ Maribor – Selekcijskim središčem Ivanjkovci. Gozdno parkovni nasad  v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije predstavlja gozdna drevesa, drevesne vrste (prerezi lesov) ter rabo in sledljivost lesa oz. biomase. Letošnja razstava »Uspehi raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu« je povezana z letošnjimi jubileji ključnih raziskovalnih inštitucij v gozdarstvu – 70. letnico Gozdarskega inštituta Slovenije in 70. letnico Biotehniške fakultete.

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE - DOGODKI

 

 • 1. AGRA junior pokal – tekmovanje otrok v vodenju telička

 • 19. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov

 • srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske

 • srečanje kmečkih žena in deklet

 • srečanje podeželske mladine

 • izbor najtežje buče

 • tekmovanje v vlečenju vrvi

 • tekmovanje v plesanju polke

 • plesanje maskot razstavljavcev

 • nogometna tekma slovenske vinske reprezentance

 • srečanje sommelierjev

 • srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo

 • 8. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

 • Agrina Kuhinja – kuhanje jedi iz nagrajenih izdelkov z ocenjevanj ter sejemskih vrtov

 • vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017 z Majo Žibert, 21. Vinsko

kraljico Slovenije

 • strokovno vodeni ogledi sejma, vzorčnih nasadov in razstav živali

 • igralnica za otroke

 

ODPRTJE SEJMA AGRA BO SPREMLJALA TUDI RADGONSKA NOČ

Prvi dan sejma Agra, 26. 8. 2017 bodo v centru mesta Gornja Radgona organizirali Radgonsko noč. Prireditev se bo začela s popoldanskim delom, in sicer tekmovanje v kuhanju golaža v organizaciji TD Majolka, na katerem bodo sodelovala TD iz vse Slovenije. Nadaljevala se bo z otroškim programom pred Mladinskim centrom ter zaključila z večernim koncertom legendarne hrvaške skupine Magazin.

STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI 2017

V pomembno poslovno in kakovostno poslanstvo Pomurskega sejma sodi poleg organizacije sejmov tudi organizacija strokovnih ocenjevanj kakovosti izdelkov. Objektivnost ocenjevanj zagotavlja sestava strokovnih komisij, v katerih ocenjujejo licencirani in priznani domači in tuji ocenjevalci kakovosti. Priznanja so zato odlično orodje tržnega komuniciranja. Najboljša priložnost za promocijo nagrajencev pa je seveda Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki ga spremlja svečana podelitev priznanj, možnosti za pokušnjo izdelkov ter kataloška objava rezultatov v tiskani in spletni obliki.

Mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov: 17. 5. (sveže meso), 14. 6. (mesni izdelki)

Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov: 30. 5. - 2. 6.

Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod: 20. 6.

Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona: 17. - 21. 7.

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo: 8. 8.

Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme: 24. - 25. 8

ODPIRALNI ČAS SEJMA

Sejem AGRA bo odprt od sobote, 26. do četrtka, 31. avgusta od 9.00 do 18.00 ure.

CENE VSTOPNIC

Pomurski sejem vabi k obisku tudi z ugodnimi cenami vstopnic in vstopnicami s popusti:

odrasli - 7,00 €

učenci, dijaki, študentje - 4,00 €

upokojenci in starejši od 60 let - 6,00 €

družinska vstopnica (2 odrasla in 3 otroci do 15 let) - 14,00 €

skupine nad 20 oseb - 6,00 €

skupine nad 20 oseb (učenci, dijaki, študentje) - 3,00 €

UGODNOSTI PRI NAKUPU VSTOPNIC

Kot novost ponuja sejem AGRA nakup rednih vstopnic za odrasle preko spleta in prodajne mreže Mojekarte.si po znižani ceni 6,00 €.

Pomurski sejem omogoča vsem, ki bodo sejem obiskali sejem ob predložitvi kupona, objavljenega na naslovnici letaka Tuš, nakup vstopnice za samo 5,00 €.

Vestnikovi naročniki dobijo ob nakupu vstopnice za odrasle na blagajni sejma AGRA od 26. do 31. avgusta še eno vstopnico brezplačno!

Zavarovalnica Vzajemna v programu Varuh zdravja nudi ugodnejši nakup sejemskih vstopnic za odrasle in družine.

S predložitvijo vozovnice APMS relacija do Gornje Radgone prejme imetnik tisti dan vstopnico za 5,00 €.

 • Popusti s kuponov se ne seštevajo!

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine

Parkiranje je brezplačno!

AGRA ZA ZELENO MOBILNOST – Z ORGANIZIRANIM AVTOBUSNIM PREVOZOM

IZLET NA SEJEM AGRA

V sodelovanju s TUŠ-em in Zavodom Ronja se bodo člani Tuš kluba lahko popeljali na sejem AGRA z avtobusom in dan izkoristili še za izlet po poteh slovenskih dobrot – po Prlekiji in Prekmurju. Cena paketa je 39 € in velja v soboto, 26. 8. ter v sredo, 30. 8. 2017.

Posebne ugodnosti za avtobusne prevoze z izleti pripravlja Pomurski sejem z Zavodom Ronja tudi za organizirane skupine. Cena paketa je 37 € in velja vse dni sejma.

NA SEJEM AGRA Z AVTOBUSOM APMS

Od ponedeljka, 28. 8. 2017, do četrtka, 31. 8. 2017, je v sodelovanju Pomurskega sejma in Avtobusnega prometa Murska Sobota po ugodnih cenah organiziran avtobusni prevoz na povratni relaciji Ljubljana – Maribor – Gornja Radgona.

Vstopna postaja

Ljubljana –

Gornja Radgona

Gornja Radgona – Ljubljana

Cena prevoza

Ljubljana AP – peron št. 3

8:20 (odhod)

18:45 (prihod)

20,16 €

Maribor AP – zunanji peron

10:00

17:05

9,40 €

Gornja Radgona AP

10:38 (prihod)

16:22 (odhod)

 

Informacije o ostalih avtobusnih prevozih APMS d.d. v Gornjo Radgono na spletni strani www.apms.si ali na tel. št.: 02/530 1666.

S predložitvijo vozovnice APMS iz katere koli relacije do Gornje Radgone prejme imetnik tisti dan sejemsko vstopnico za 5 € in lahko sodeluje v nagradni igri Zelena mobilnost.

Več informacij o možnostih avtobusnega prevoza mag. Vesna Dajčman, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 02/564 2118 ali 041/679 685.

PRIZORIŠČA 55. MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA AGRA 2017

Hala A, A1

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Čebelarska zveza Slovenije, predstavitve tujih držav, Ministrstvo za okolje in prostor RS - predstavitev naravnih parkov Slovenije, kmetijsko-živilsko šolstvo Slovenije, strokovne institucije, živila, embalaža , Zagrebačka županija, Županijska komora Sisak

Hala A2

Sredstva za prehrano in nego živali ter rastlin, oprema in orodja za kmetijstvo, blago za široko porabo

Hala B

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, predstavitev pomurskih obrtnikov, strokovne in poslovne institucije, semena

Hala B1

Osebna in dostavna vozila

Hala C

Agrina kuhinja z razstavo in pokušnjami nagrajenih izdelkov iz Agrinih ocenjevanj, vrtnin iz sejemskih vrtov in slovenskih tradicionalnih dobrot pripravljenih na sodoben način, Agrina tržnica s ponudbo slovenskih prehranskih izdelkov, turistične kmetije, blago za široko porabo

Hala C1

Stavbno pohištvo, obnovljivi viri energije, izdelki domače obrti

Hala C2

Hlevska in kmetijska oprema ter orodja, stroji in oprema za živilsko-predelovalno industrijo, oprema za gastronomijo, Slovenska vojska, Policija

Hala C3

"Vino Slovenija Gornja Radgona", oprema za vinarstvo in vinogradništvo, vinska turistična ponudba, predstavitve tujih držav: Albanija, BiH, Češka, Črna gora, Hrvaška, Litva, Makedonija, Romunija, Slovaška, Poljska, Madžarska, Kitajska

Hala D

Razstava nagrajenih izdelkov Ekoci Green design (Natečaj za izbor najbolj inovativnih oblačil iz naravnih materialov), igralnica za otroke (vsak dan med 10.00 - 17.00 z delavnicami, ustvarjanjem in presenečenji), gostinska ponudba domačih jedi, predstavitve Lokalnih akcijskih skupin, skupina LAS Goričko 2020 - Bistra hiša Martjanci, LAS Pri dobrih ljudeh 2020 / Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA, LAS Prlekija

Hala D1 – D5

D1 – razstava prašičev, D2 – razstava konjev- slovenske avtohtone pasme lipicanec, posavec in slovenske hladnokrvne pasme, razstava drugih slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, D3 – razstava goveje živine iz Slovenije in avstrijske Štajerske, D4 – razstava drobnice, D5 – razstava malih živali

Vinski hram

Razstava in vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona, pokušnje z Vinsko kraljico Slovenije Majo Žibert

Zunanji prostor

Kmetijska mehanizacija, orodja in oprema, gozdarska oprema, hlevska oprema, vinogradniška in vinarska oprema, namakalni sistemi, mreže za zaščito proti toči, cisterne za zbiranje deževnice in ekološke čistilne naprave, konstrukcije za hlevske objekte

Demonstracijski prostor – DP

Sekaško tekmovanje (nedelja ob 10.00), demonstracija varnega dela z motorno žago (ponedeljek, torek in sreda ob 11.30 in 13.30), demonstracije razstavljavcev

Vzorčni nasad N1

Zavod za gozdove Slovenije, strokovno voden ogled z gozdarjem po sejemski učni gozdni poti, delavnice za otroke z naslovom “Gozdna šola”, razstava "Uspehi raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu", razstava lesov

Vzorčni nasad N2

Vodeni ogledi po vzorčnem nasadu poljščin in vrtnin ter avtohtonih sort kmetijskih rastlin v izvedbi Biotehniške šole Rakičan

Vzorčni nasad N3

Vodeni ogledi po permakulturnem vrtu z biodinamičnim gospodarjenjem v izvedbi podjetja Amarant, delavnice in varstvo za otroke v izvedbi Društva za permakulturo Slovenije, sejemski vinograd s slovenskim trsnim izborom

Vzorčni nasad N4

Poligon Zeleni dragulji narave, ekološka hiša iz slamnatih bal na lesenih pilotih s pečjo iz naftnega soda, različni kompostniki, kompostno stranišče, ekstenzivni nasad starih sort jablan

Maneža

revije razstavljenih konjev in drugih avtohtonih pasem domačih živali

revije razstavljene goveje živine

revija razstavljene drobnice (sreda)

predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme Kraški ovčar (sreda)

DOGODKI IN DOŽIVETJA JUBILEJNEGA 55. MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA AGRA -

PROGRAM DOGAJANJA

Vsak dan:

9.00 – 19.00 / vzorčni nasadi

Vodeni ogledi po sejemskih vrtovih

 

9.00 – 19.00 / hala B, razstavni prostor Semenarne Ljubljana

Strokovno svetovanje kmetijskih svetovalcev

 

9.00 – 19.00 / vzorčni nasad N2, razstavni prostor Semenarne Ljubljana

Svetovanja iz področja vrtnarjenja

 

13.00 / vzorčni nasadi

Poligon Zeleni dragulji narave – strokovno vodenje

Sobota, 26. 8. 2017

dan oračev dan Murskega vala dan Ljudske republike Kitajske

10.00 / maneža

Otvoritev 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

 

10.00 – 13.00 / dvorana 4

Šahovski turnir za mlade za pokal Pomurskega sejma

Organizator: Šahovsko društvo Gornja Radgona

 

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.30 – 13.00 / maneža

Predstavitev »Kako do volne – od strižnje do izdelka«

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

13.00 – 14.00 / dvorana 2

Predavanje: Kako do sredstev za mlade kmete

Predava: Jože Očko

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

13.00 – 14.00 / maneža

Otvoritev govedorejske razstave z revijo razstavljenih živali

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

13.30 – 14.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma

Plesanje maskot razstavljavcev

Organizator: Pomurski sejem

 

14.00 – 16.00 / dvorana 4

Okrogla miza: Problematika kmetijske zemljiške politike v Sloveniji

Organizator: Slovenska kmečka zveza pri Slovenski ljudski stranki

 

14.00 – 15.30 / prireditveni prostor pred upravo sejma

Tekmovanje v plesanju polke

Organizatorji: ČZD Kmečki glas, Radio Murski val in Pomurski sejem

 

14.00 – 14.30 / maneža

Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

14.30 – 15.30 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

15.00 – 18.00 / dvorana 5

Poslovna konferenca držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1)

 

Program:

15.00 – 15.20 Pozdravni nagovori, minister mag. Dejan Židan – Slovenija, minister Han Changfu – Kitajska, minister Rumen Porodzanov – Bolgarija

15.20 – 15.30 Možnost za sodelovanje z državami 16+1 na področju prehranske industrije Slovenije in primer dobre prakse, dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij

15.30 – 15.50 Potencial za sodelovanje Kitajske z državami Srednje in Vzhodne Evrope na področju prehranske industrije, Agencija za promocijo trgovine – Ministrstvo za kmetijstvo Ljudske republike Kitajske

15.50 – 16.25 Predstavitev potencialov in ponudbe držav 16+1 na področju trgovine s prehranskimi proizvodi ter aktivnosti Združenja za promocijo sodelovanja v kmetijstvu med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope, g. Vasil Gelev, vodja APACCCEEC 16+1 – Bolgarija

16.30 – 18.00 Srečanje poslovnežev (free flow B2B networking event), pogostitev na razstavnem paviljonu Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij

 

Konferenca bo zaradi mednarodne udeležbe potekala v angleščini, uvodni nagovori ministrov pa bodo

simultano tolmačeni.

 

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in ZKŽP

 

16.00 – 17.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma

Zaključek nagradne akcije »Najtežja buča in najzanimivejša zbirka okrasnih buč«

Organizatorja: ČZD Kmečki glas, Lotrič meroslovje d.o.o. in Pomurski sejem

 

16.00 / maneža

Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov regijskega tekmovanja oračev za pokal Pomurskega sejma

 

20.00 – 2.00 / Gornja Radgona, Trg svobode v središču mesta

Radgonska noč

Organizatorji: Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Mladinski center Gornja Radgona in Občina Gornja Radgona

Nedelja, 27. 8. 2017

dan čebelarjev dan gozdarjev in gozda dan podeželske mladinedan kmetijske tehnike dan Zavarovalnice Triglav

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Jutranja kava z ministrom

 

9.30 – 10.30 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

10.00 – 11.00 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo

 

10.00 – 15.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma

Predstavitev nadzora v cestnem prometu in za to potrebne opreme

Organizator: Finančna uprava RS

 

10.00 / demonstracijski prostor

19. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov

Organizatorja: Zavod za gozdove Slovenije in Pomurski sejem

 

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Je stik in komunikacija s potrošnikom ključna za rast prehranskega sektorja? (Shema Izbrana kakovost – katere novosti prinaša nov val v kampanji?)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.00 – 13.00 / maneža

1. AGRA junior pokal – tekmovanje otrok v vodenju telička in podelitev pokalov najboljšim otrokom

Organizatorja: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Pomurski sejem

 

11.15 – 12.30 / dvorana 2

Strokovna razprava ČZS, JSSČ o sistematičnem mentorskem vodenju čebelarjev začetnikov v čebelarskih društvih

Organizator: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu

 

12.30 – 13.45 / dvorana 2

Strokovna razprava: Pomen sejanja sončnic, projekt »Kar sejemo, to žanjemo«

Organizator: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu

 

13.00 – 15.00 / maneža

Predstavitev »Kako do volne – od strižnje do izdelka«

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

14.00 – 15.30 / dvorana 2

Posvet: Novo znanje za vaš gozd – prikaz praktičnih pripomočkov za bolj učinkovito gospodarjenje z gozdovi

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

14.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja avtohtonih sort z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017 z Majo Žibert, Vinsko kraljico Slovenije 2017

 

14.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Predstavitev knjige Brez čebel ni življenja, Slovenija zgled celemu svetu na področju čebelarstva

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Leto dni po ustanovitvi SiDG – smo na pravi poti?

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

15.00 – 16.00 / maneža

FENDT tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante

Organizatorji: Pomurski sejem in Interexport, medijski pokrovitelj ČZD Kmečki glas

 

15.00 / hipodrom Ljutomer

Velike kasaške dirke za nagrado Pomurskega sejma

 

16.00 – 17.00 / dvorana 2

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 37. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme

 

16.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja vinskih posebnežev z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

 

16.00 – 16.30 / maneža

Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

17.00 / maneža

Podelitev priznanj in nagrad 19. državnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov

Ponedeljek, 28. 8. 2017

dan govedorejcev dan živilcev dan veterinarjev │dan semenarjevdan Porabja dan Zagrebačke županije

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Jutranja kava z ministrom

 

9.30 – 13.00 / dvorana 3

Okrogla miza: Ali je priglasitev sumov nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj na Agencijo RS za varstvo konkurence učinkovit ukrep?

Organizator: Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, dr. Jože Podgoršek

 

9.30 – 10.30 / dvorana 4

Predstavitev okoljskih merilnikov za agrokmetijstvo

Organizator: Pileus, okoljske rešitve, Iztok Miklavčič s.p.

 

9.30 – 11.00 / dvorana 5

Predavanje na dan semenarjev: Zagotavljanje kakovosti semena kmetijskih rastlin na trgu (UVHVVR), Rezultati naknadne kontrole semena zelenjadnic in semenskega krompirja v obdobju od 2007 do 2016 (KIS)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor

Demo predstavitev rezalno-cepilnega stroja TITAN podjetja UNIFOREST

 

10.00 – 13.00 / dvorana 1

Veterinarski posvet

Organizatorji: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Veterinarska zbornica in Veterinarska fakulteta

 

10.00 – 11.00 / dvorana 2

Predavanje na temo stanja kemijske in mikrobiološke varnosti živil (podatki iz monitoringov živil)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

10.00 – 12.30 / maneža

Ocenjevanje razstavljene goveje živine

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Kako uspešni smo v borbi proti podlubnikom in drugim škodljivcem?

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.15 – 12.45 / dvorana 5

Predstavitev: Izzivi slovenskega agroživilstva in sedemdesetletnica Biotehniške fakultete

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

 

11.30 – 13.30 / dvorana 2

Okrogla miza: Ekološka živila v gastronomiji, »BIO + LOKALNO = IDEALNO«

Organizator: Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

 

11.30 / demonstracijski prostor

Demonstracija varnega dela z motorno žago

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

12.00 – 15.00 / dvorana 4

Okrogla miza: Izkušnje Republike Hrvaške in Republike Slovenije pri izvajanju Programa razvoja podeželja (primer Zagrebačke županije in KGZS – Zavod Novo mesto)

Posebna gosta okrogle mize sta Krešimir Ivančić, pomočnik ministra za kmetijstvo RH in Tadeja Kvas Majer, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Organizator: Zagrebačka županija in KGZS – Zavod Novo mesto

 

13.00 – 14.00 / dvorana 5

Predavanje: Davki v kmetijstvu – zakaj morajo biti kmetom prijazni?

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

13.00 – 14.30 / maneža

Podelitev priznanj govedorejcem in svečana podelitev priznanj ob 25-letnici delovanja PRO v govedoreji

Organizatorja: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Pomurski sejem

 

13.30 / demonstracijski prostor

Demonstracija varnega dela z motorno žago

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

14.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja sauvignonov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017 z Majo Žibert, Vinsko kraljico Slovenije 2017

 

14.30 – 15.30 / dvorana 3

Predavanje: Vodimo trajnostne / vzdržne investicije v Evropsko kmetijstvo

Organizator: BSA kapital, investicije, d.o.o.

 

14.30 – 16.00 / maneža

Predstavitev »Kako do volne – od strižnje do izdelka«

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

15.00 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA:

- 21. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod

- 31. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov

- 38. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov

 

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Internacionalizacija – prodor slovenskega sektorja prehrane in znanja v tujino

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

16.00 – 17.00 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

16.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja rdečih sort z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

 

17.00 – 17.30 / maneža

Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

17.00 / Zdraviliški park Radenci

8. Salon Traminec

Torek, 29. 8. 2017

Dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije dan vinogradnikov in vinarjev dan konjerejcev │dan ljutomerskega kasača│dan sadjarjevdan sommelierjev dan Madžarske

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Jutranja kava z ministrom

 

9.30 – 11.00 / dvorana 2

Slavnostno srečanje ob 50. obletnici Vinske družbe Slovenije d.o.o. (samo za povabljene goste)

Organizator: Vinska družba Slovenije d.o.o.

 

9.30 – 11.00 / dvorana 4

Posvet: S sodelovanjem do uspeha

Organizator: Zveza kmetic Slovenije

 

9.30 – 11.00 / dvorana 5

Madžarski poslovni forum

Organizator: Madžarska nacionalna trgovska hiša inVeleposlaništvo Madžarske v Ljubljani

 

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor

Demo predstavitev rezalno-cepilnega stroja TITAN podjetja UNIFOREST

 

10.00 – 11.00 / dvorana 1

Srečanje ob dnevu KGZS

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

10.00 – 11.00 / dvorana 3

Predavanja na dan sadjarjev: Bakterijski ožig oljk (UVHVVR); Plodova vinska mušica (KGZS, KGZ Nova Gorica); Prognoza škodljivih organizmov v sadjarstvu (UVHVVR)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

10.00 – 11.00 / maneža

Predstavitev rodov in rejcev ljutomerskega kasača iz Šentjerneja

Organizator: Kasaško rejsko združenje Slovenije

 

10.00 – 11.00 / Vinski hram

Srečanje sommelierjev

 

10.00 - 14.00 / Hala B, razstavni prostor ČZD Kmečki glas

Predstavitev knjige Založbe Kmečki glas Skrivnosti dobrega vina in pogovor z avtorico prof. dr. Tatjano Košmerl

Organizator: ČZD Kmečki glas

 

11.00 – 12.00 / dvorana 1

Podelitev priznanj »S kmetije za vas«

Organizatorji: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas in Finance

 

11.00 – 12.00 / dvorana 4

Predavanja na dan vinogradnikov: Ukrepi za zatiranje zlate trsne rumenice (UVHVVR); Virusno obolenje vinske trte GPGV (Kmetijski inštitut Slovenije in Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Varstvo potrošnikov: So razlike med proizvodi istega proizvajalca potrošniku vidne in sprejemljive? (Zakaj dvojna kakovost hrane ni dopustna)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.00 – 12.00 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

11.00 – 12.00 / Vinski hram

Srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo: Vino – pijača druženja: Vino - duhovna pijača

 

11.30 - 13.45 / dvorana 2

Sadjarski posvet 2017

Organizator: Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Sekcija za sadjarstvo

 

11.30 – 14.00 / hala D2

Delavnica polstenja (barvanje volne in drugih naravnih vlaken z rastlinami, predstavitev s primeri, polstenje manjšega izdelka, udeleženec odnese svoj izdelek s seboj)

 

11.30 / demonstracijski prostor

Demonstracija varnega dela z motorno žago

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

12.00 – 13.00 / dvorana 1

Okrogla miza z zmagovalci »S kmetije za vas«

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

12.00 – 16.00 / dvorana 5

Mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS AGRA 2017

Organizatorji: Mariborska razvojna agencija / Enterprise Europe Network in Pomurski sejem d.d.

 

12.30 – 14.00 / dvorana 3

Predavanje na temo problematike glede potovanj (vnos rastlin, živali itd. iz tretjih držav)

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

13.00 – 13.30 / Vinski hram

Predstavitev in pokušnja vin iz ekološko pridelanega grozdja

 

13.00 – 14.00 / maneža

Predstavitev rodov in rejcev ljutomerskega kasača iz Šentjerneja

Organizator: Kasaško rejsko združenje Slovenije

 

13.30 / demonstracijski prostor

Demonstracija varnega dela z motorno žago

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

14.00 – 15.30 / dvorana 2

Strokovni posvet: Prehrambene potrebe jabolk; Foliarno gnojenje in fertirigacija

Predava: Giovanni Raise, dr. agronomije

Organizator: Agrochem d.o.o.

 

14.00 – 14.30 / Vinski hram

Vodena pokušnja šampionskih vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

 

15.00 – 16.30 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj 43. odprtega državnega ocenjevanja vin in 7. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona

 

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Podnebne spremembe: škoda v kmetijstvu in gozdarstvu ter pomen zavarovanj

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

15.00 – 16.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

16.00 – 17.00 / maneža

Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

17.00 / ŠRC Gornja Radgona

Nogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije

Sreda, 30. 8. 2017

dan slovenskih zadružnikov │ dan prašičerejcev │dan rejcev drobnice │dan avstrijske Štajerske │dan kmetijsko-živilskega šolstva

9.00 – 10.30 / dvorana 4

Skupna seja območnih enot KGZS Murska Sobota, Ptuj in Maribor

Organizator: KGZS, KGZ Murska Sobota

 

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Jutranja kava z ministrom

 

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor

Demo predstavitev rezalno-cepilnega stroja TITAN podjetja UNIFOREST

 

10.00 - 13.00 / dvorana 1

Podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije

Organizator: Zadružna zveza Slovenije

 

10.00 – 11.30 / dvorana 2

Delavnica: Kako pospešiti prenos znanja in inovacij v kmetijsko prakso? – Program razvoja podeželja RS 2014-2020 in Evropsko partnerstvo za inovacije

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

10.00 – 12.00 / dvorana 3

Strokovni posvet: Kmetijska logistika

Organizator: Konzorcij biotehniških šol Slovenije

 

10.00 – 13.00 / dvorana 5

Okrogla miza: Kako zagotoviti v Sloveniji dovolj rojenih pujskov za shemo IK in s tem zadovoljiti potrebe slovenskega potrošnika?

Posvetu sledi podelitev priznanj in pohval najboljšim rejam

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju s Slovensko zvezo prašičerejcev

 

10.00 – 11.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.00 – 13.00 / dvorana 4

Posvet: Ekonomika reje drobnice

Predavatelj: Damjan Jerič, KGZS, KGZ Murska Sobota

Organizatorja: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in revija Drobnica, Kmetijska založba

 

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Kako živijo slovenske turistične kmetije?

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

11.00 – 12.00 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

11.30 – 14.00 / hala D2

Delavnica polstenja (barvanje volne in drugih naravnih vlaken z rastlinami, predstavitev s primeri, polstenje manjšega izdelka, udeleženec odnese svoj izdelek s seboj)

 

11.30 / demonstracijski prostor

Demonstracija varnega dela z motorno žago

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

12.00 – 14.00 / dvorana 2

Ekosocialni forum: Ali lahko vplivamo na to, kdo so kupci kmetijskih zemljišč v Sloveniji?

Organizator: Ekosocialni forum Slovenije

 

13.00 – 13.30 / maneža

Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

13.30 – 14.45 / dvorana 1

Posvet: Zeleni dragulji narave – tržna priložnost, izziv krožnega gospodarstva in trajnostnega turizma

Organizator: Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije

 

13.30 / demonstracijski prostor

Demonstracija varnega dela z motorno žago

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

 

13.30 – 14.30 / maneža

Predstavitev pasem ovc in koz, ki jih redimo v Sloveniji, s strokovnim komentarjem

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

14.00 – 15.00 / dvorana 2

Predavanje: Sladkorna pesa na naših njivah

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

14.00 – 18.00 / dvorana 4

Srečanje rejcev krškopoljskih prašičev, predelovalcev, gostincev in posrednikov

Organizator: KGZS - Zavod Novo mesto

 

14.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja chardonnayev z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017 z Majo Žibert, Vinsko kraljico Slovenije 2017

 

14.30 – 15.00 / maneža

Prikaz striženja ovc in rokovanja z drobnico

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

15.00 – 16.00 / dvorana 1

Podelitev priznanj Najboljša vina VINIS-a

Organizator: Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije – VINIS in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

15.00 – 19.00 / dvorana 5

Srečanje ob 49. dnevu avstrijske Štajerske – srečanje regij Slovenske Gorice in jugovzhodne avstrijske Štajerske

Organizator: Okrajno glavarstvo Jugovzhodne Štajerske v sodelovanju z regijo Slovenske Gorice, regijo Jugovzhodne avstrijske Štajerske ter Pomurskim sejmom

 

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Okrogla miza: Manj birokracije (administrativnih zahtev) pri kandidiranju za sredstva kmetijske politike – mit ali realnost?

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

15.00 – 15.30 / maneža

Podelitev priznanj MKGP za najboljše reje drobnice v letu 2017

 

15.30 – 16.00 / maneža

Predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme kraški ovčar in podelitev priznanj lastnikom

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

16.00 – 17.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

16.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja rizlingov z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

Četrtek, 31. 8. 2017

dan naravnih parkovdan ekološkega kmetijstva dan pridelovalcev zelenjave dan sejemskih vrtov dan Eko civilne iniciative Ekoci dan traktorjev Steyr

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Čaj z državnim sekretarjem

 

9.30, 10.30, 12.30, 14.30 in 15.30 / demonstracijski prostor

Demo predstavitev rezalno-cepilnega stroja TITAN podjetja UNIFOREST

 

10.00 – 11.30 / dvorana 1

Posvet o ekološki pridelavi semen: 10 let dela Amaranta na razvojnem projektu ekološkega semenarstva in ohranjanja avtohtonih sort vrtnin

Program posveta:

- Kaj pomeni ohranjanje avtohtonih slovenskih sort

- Predstavitev dela Amarantovega kooperanta

- Predstavitev novih tehnologij in njihovih rezultatov pri pridelavi čebulčka

- Debata: izmenjava izkušenj med kooperanti in ostalimi zainteresiranimi kmeti in vrtičkarji

Organizator: Amarant kooperativa d.o.o.

 

10.00 – 11.30 / dvorana 2

Predavanje na temo smernic glede pridelave zelenjave in vrtnin v smislu mikrobiološke ustreznosti

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

10.00 – 11.00 / dvorana 3

Predavanje: Predstavitev tehnoloških navodil za varstvo plodovk

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

10.00 – 11.30 / dvorana 4

Predavanje: Ohranitvena obdelava tal – pogoj za kakovost agro-ekosistema

Organizator: Slovensko združenje za ohranitveno obdelavo in rodovitnost tal 

 

10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP

Predstavitev: EKO kmetovanje - certificiranje

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

10.00 – 11.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

11.00 – 12.00 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

12.00 – 16.00 / dvorana 2

Seminar in okrogla miza: Pogled v prihodnost: Kratke dobavne verige, javno naročanje in pametno agro-živilstvo

Organizator: Pomurski tehnološki park v sodelovanju s Slovenskim združenjem za integrirano pridelavo zelenjave Pikapolonica

 

12.00 / zunanji prostor pred upravo sejma

8. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

Organizator: Klub za ohranjanje tehnične kulturne dediščine in razvoj podeželja

 

13.00 – 14.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

14.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja penečih vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017 z Majo Žibert, Vinsko kraljico Slovenije 2017

 

14.00 – 14.30 / maneža

Predstavitev dela ovčarskega psa borderkolija z ovcami

Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

 

15.00 – 16.00 / vzorčni nasad N3

Pobiranje pridelkov s sejemskih vrtov

 

15.00 – 16.00 / maneža

Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj rejcem

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

 

16.00 / Vinski hram

Vodena pokušnja penečih vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Predstavitev sejma AGRA 2017