Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

AGRA 2018 podrobno

 

Sejem nove generacije, 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2018

AGRA 2018AGRA se bo kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo. Izpostavil bo mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Odgovarjal bo na izzive preživetja in blagostanja v prihodnosti in odpiral nove razvojne perspektive kmetijstva, samooskrbe in zdrave prehrane. Ob mladih kmetih bodo vabili hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje.

Država partnerica bo Makedonija s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 32 držav.
Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje, posvečeni tudi novemu, slovenskemu in svetovnemu Dnevu čebel. V svoje okrilje bo ob Vinskem hramu prvič vabil novi Medeni hram. Sejemsko dogajanje bo tehtno z aktualnimi strokovnimi posveti, poslovnimi, stanovskimi in družabnimi srečanji ter družabno s tržnicami, pokušnjami, tekmovanji in zabavnimi dogodki.

OSEBNA IZKAZNICA AGRA 2018

1.840 razstavljavcev
32 sodelujočih držav
24.000 m2 razstavnih površin v halah
29.000 m2 zunanjih razstavnih površin
3.000 m2 razstav živali
15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža
Skupaj 71.300 m2 razstavnih površin
Število obiskovalcev 2017 – 120.000

TEŽIŠČA 2018

Podeželska mladina in mladi kmetje
Hrana iz naše bližine
Generacijska pomladitev
Digitalizacija
Inovativnost, znanje in povezovanje
Trajnostno gospodarjenje z gozdovi
Kmetijska tehnika za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje
Ekološko kmetijstvo

NOVOSTI

Medeni hram
Tržnica mladih kmetov, nedelja
Konjeništvo kot športna disciplina – predstavitev preskakovanja ovir, torek
Razstava volov in prikaz volovske vprege, vsak dan
Predstavitev krave dojilje s teličkom iz eko kmetije
Vsakodnevna možnost brezplačnega jahanja na konju pasme posavec za obiskovalce
Promocija akvakulture in pokušnja ribjih jedi iz slovenske pridelave na razstavnem prostoru MKGP
Premierna predstavitev Društva rejcev vodnih živali Slovenije na razstavnem prostoru KGZS
Na podelitvi priznanj ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona bodo poleg Vinarja leta prvič razglašeni tudi Prvaki držav, torek

DRŽAVA PARTNERICA MAKEDONIJA

Makedonija se bo na sejmu AGRA slovenski in mednarodni poslovni javnosti predstavila z eko kmetijstvom, vini in izdelki, s turistično ponudbo in investicijskimi poslovnimi priložnostmi.
Vino, ki ga na tem področju pridelujejo že 4 tisočletja, je eden od simbolov makedonske države. Predstavitve na mednarodnih ocenjevanjih velikokrat nagrajenih makedonskih vin (tudi Šampion Vino Slovenija Gornja Radgona za suho rdeče vino mlajše od treh let je makedonski Domaine Lepovo Grand Cuvée 2015, Tikveš Winery, Skopje) bodo spremljale predstavitve makedonske kuhinje, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih kuhinj na Balkanu. Makedonija bo predstavila tudi svoje raznovrstne mlečne izdelke, različne vrste žganj, žit, zelenjave in drugih kmetijskih pridelkov in izdelkov s poudarkom na 100% ekološki pridelavi. Ekološko pridelavo v Makedoniji namreč podpirajo tako ugodno okolje, izkušnje in strokovno znanje, kot tudi spodbudna kmetijska politika, ki podpira največje ekološko kmetijstvo v jugovzhodni Evropi. Ekološko kmetovanje v makedonskem sektorju je bilo uvedeno leta 1997 do danes pa število certificiranih ekoloških izvajalcev stabilno raste vse do sedanjih 533 ekoloških pridelovalcev in 3240 hektarjev ekološko certificiranih zemljišč v skladu z zakonodajo EU. Kot poglavitne ekološke kulture bo Makedonija na sejmu AGRA predstavila izdelke živilske predelave, konzervirano sadje in zelenjavo, ajvar, lutenico, vino, organske žitarice, krmne rastline, pa tudi izdelke iz ekološke vzreje, predvsem ovčarstva in čebelarstva.
Pomembna bo tudi predstavitev Makedonije kot turistične destinacije neokrnjene narave, zibelke kulture in križišča civilizacij.
Makedonija, ki leži na strateškemu vzhodno zahodnemu koridorju 8 in severno južnemu koridorju 10, velja po poslovnem poročilu Svetovne banke za tretjo najboljšo državo za zagon novega posla. Registracija novega podjetja je mogoča že v štirih urah. Pohvalijo se lahko z najnižjimi davki v Evropi, nizkimi obratovalnimi stroški, elektronskim plačilom davčnih dajatev, stabilno obrestno mero, liberalnim režimom izdaje viz. Mednarodni sporazumi s Turčijo in Ukrajino omogočajo dostop do 650 milijonov strank. Tujim investitorjem lahko ponudijo visoko usposobljeno delovno silo, makroekonomsko stabilnost, poslovno orientirano vlado. Makedonija je prva država iz jugovzhodne Evrope, ki je v letu 2001 podpisala stabilizacijsko pridružitveni sporazum z EU.
Makedonija se bo s svojo tradicionalno in sodobno kulturo predstavila tudi v okviru kulturnega programa na odprtju sejma AGRA. V soboto ob 15. uri v dvorani 1 organizira tudi Makedonski poslovni forum, na katerem bodo predstavljene možnosti sodelovanja z Makedonijo in makedonskimi podjetji na področju gospodarstva, kmetijstva, živilstva, turizma in investicij. Na njem bosta tudi slovenski in makedonski minister za kmetijstvo.

MADŽARSKA

V okviru skupne Madžarske razstave se bo predstavilo 19 podjetij, ki jih združuje neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Mrežo sta ustanovila madžarsko ministrstvo za zunanje zadeve ter madžarska zbornica za trgovino in industrijo kot državno razvojno institucijo za podporo podjetjem pri razvoju mednarodnega poslovanja. Mreža predstavlja kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo, industrijo za varovanje zdravja in medicinsko tehnologijo, strojni inženiring, elektroniko in vozila, informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, okoljsko industrijo, kulturno in kreativno industrijo, izobraževanje, športno ekonomijo in rešitve za urban razvoj.
Podjetja, ki bodo sodelovala na sejmu AGRA pod njenim okriljem, bodo predstavljala sode in alternativne izdelke za vinarstvo iz hrasta, kmetijske pridelke, prehranske izdelke, prekajene mesnine, brezglutenske prehranske proizvode, čistilno opremo in sredstva, izdelke iz porcelana in stekla za laboratorije, farmacijo, gospodinjstvo, darila in dekoracijo, opremo za čebelarstvo, perutninske krmilnice in valilnice, aparate za proizvodnjo sladoleda in drugo opremo za prehransko industrijo, mline, mlinske kamne, sita, lupilce za krompir in čebulo, embalažo ter pokrivne materiale za kmetijstvo in vrtnarstvo, čistilce in naprave za razvrščanje (klasificiranje) semen graha, leče, soje, pšenice, riža, sončnic, koruze, detelje, buč, peteršilja, trav, raznih organskih pridelkov, grozdja, cvetja, okrasnih rastlin ter drugih žitaric in semen, rešitve s področja obnovljivih virov energije in gradbeništva, ogrevalne sisteme s porabo energije kategorije A+ za pasivne stavbe, rešitve s področja komunikacij, informatike, sistemske integracije, izdelave spletnih portalov, oblačila iz vezenin ...

AVSTRIJA

Avstrija se bo predstavila z regijsko blagovno znamko Vulkanland. Pod njenim okriljem bodo ponujali svoje izdelke in storitve Berghofer Mühle GmbH (bučno seme in olje), Einrichtungswerkstätte Gross GmbH&CoKG (inovativno pohištvo in oprema), Müller Stiegenbau (lesene stopnice in stopnice v kombinaciji lesa, kovine in stekla), Kobatl BioHof (vina in ekološko pridelani izdelki, kot so sadni sokovi, kis in bučno olje), Peterquelle (stekleničene izvirske vode in brezalkoholne pijače), Raabauer Eisvogel (ekološka olja, sokovi, sirupi, sladkorji), Spirit of Regions (strokovno vodeno pohodništvo po deželi vulkanov, kulinarična krožna potovanja), Aroniahof Kober (organski izdelki iz jagod aronije), Regionalmanagement (osrednja informacijska točka v regiji Vulkanland).
Številna avstrijska podjetja se sejma udeležujejo tudi s samostojnimi razstavnimi prostori. V četrtek bo potekalo jubilejno, 50. srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske, na katerem je potrdil prisotnost tudi deželni glavar Hermann Schützenhofer.

POLJSKA

Poljska bo predstavila živilsko ponudbo, s katero je postala eden največjih dobaviteljev Evrope. Najbolj prepoznavna je po proizvodnji jabolk, šampinjonov in ameriških borovnic ter je pomembna pridelovalka malin in paradižnika. Ob navedenem izvaža tudi perutninsko meso, cigarete, čokolado in izdelke iz kakava, pekovske izdelke in slaščice, govedino, sladkorne sirupe, svinjino, pšenico, prekajene ribe (predvsem lososa), sir in skuto, drugo predelano in konzervirano meso, sadne sokove, ribje fileje, predelane in konzervirane ribe, hrano za hišne živali in zamrznjeno sadje. Predstavili bodo tudi ponudbo embalaže.

HRVAŠKA

V hali A bosta Hrvatska gospodarska komora in Županijska komora Sisak ob predstavitvi svojih podjetij pospeševali hrvaški izvoz in tuja vlaganja. Posamezni razstavljavci bodo predstavili lupilce in selektorje za žitarice in stročnice, mline, sadje, zelenjavo, olive, sadike, seme, izdelke iz rib, kovinske konstrukcije in izdelke, opornike za rastline, vinograde in sadovnjake, izdelke mesnopredelovalne industrije, pecivo, med in čebelje pridelke.
V hali C3 bodo obrtniki iz Međimurja ponujali sode, hladilne sisteme in opremo za vinarstvo ter leseno embalažo za sadje in zelenjavo.
Zagrebačka županija se bo s svojim agroživilskim podmladkom vključila v ponedeljkovo srečanje mladih strokovnjakov s področja kmetijstva in prehrane.
Hrvaški proizvajalci so bili za svojo kakovost nagrajeni z najvišjimi priznanji na ocenjevanju mesnih, mlečnih izdelkov, medu in vin pod okriljem sejma AGRA. Hrvaška je med prvimi tremi državami, ki so na ocenjevanju Vino Slovenija prejeli priznanja za Prvaka države. Laskavi naziv bo prejel »Traminac izborna berba prosušenih bobica 2015«, OPG Đurinski, Kupljenovo.

INDIJA

Indija bo predstavila svoje gospodarstvo in možnosti za poslovno sodelovanje, navezovanje stikov, investicije in turizem. Na indijskem razstavnem prostoru bo moč poskusiti in kupiti nekatere najbolj priljubljene indijske izdelke. V ponedeljek, 27. 8. 2018 pripravlja Veleposlaništvo Indije ob 10. uri v dvorani 3 seminar: »Make in India« - Priložnosti v živilsko-predelovalni industriji.

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Mlade vizije sejma AGRA bo podkrepila vrhunska ponudba razstavljavcev s področja kmetijstva in živilstva. Predstavili bodo najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Vabile bodo tudi domače premierne predstavitve, kot je npr. novi senzor za nadzor vibracij ter dvovrstni vibracijski podrahljalnik s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje z elektroniko, INO Brežice, ki ju bo mogoče videti v delovanju v ponedeljek in torek v sejemskem vinogradu. Farmtech d.o.o. bo premierno predstavil poliestrsko cisterno za gnojevko Polycis. Med novostmi bodo izstopali še pametni priključki in naprave za kmetijstvo, sadjarstvo, poljedelstvo, vrtnarstvo, vinogradništvo, živinorejo, gozdarstvo in gastronomijo.
Predstavljeni bodo vrhunski pridelki, prehranski izdelki, jedi in vina slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij.
Vinska hala bo prekipevala od ponudbe slovenskih vinarjev ter proizvajalcev vinogradniške in vinarske opreme. Ob Vinski družbi Slovenije, v okviru katere se predstavljajo Vinakoper, Vinakras, Vinska klet Goriška brda in Zadruga konzorcij cviček, samostojno nastopajo še Radgonske gorice, Združenje družinskih vinogradnikov in vinarjev, Puklavec Family Wines, Vinis – zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije, Vinar Kupljen, Hiša penin Frangež, Zavod Slovino in PRJ Halo, skupna predstavitev Haloz. Pa tudi država partner  - Makedonija bo predstavljala svoja vrhunska vina, pri čemer ne smemo spregledati njihovega šampiona med rdečimi vini. Ob vinarjih se bodo predstavili ponudniki vinogradniške in vinarske opreme.
Pestra bo predstavitev programa kmetijskih gradenj, ki bo obsegal toplotno tehniko, strešne kritine, ograje, klimatizacijo, sončne elektrarne, stavbno pohištvo, talne obloge, pohištvo, opremo za vrt in okolico hiše, gradbene stroje, opremo in orodja.

STROKOVNE PREDSTAVITVE

Na razstavnih prostorih, z razstavami, s svetovanji ter s strokovnimi dogodki bodo dejavne najvidnejše državne, zbornične, gospodarske in strokovne institucije, na čelu z Zvezo slovenske podeželske mladine.

NA MLADIH KMETIH PODEŽELJE STOJI

Zveza podeželske mladine Slovenije se predstavlja na treh razstavnih točkah. Na svojem razstavnem prostoru v hali A so za mlade obiskovalce pripravili vodnik po zanje najzanimivejših sejemskih predstavitvah, ki je hkrati nagradna igra s simboličnimi nagradami.
V hali A, na informativni točki na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, bodo predstavljali svojo dejavnost, namenjeno mladim kmetovalcem ter povezovanje mladih v kmetijstvu in živilstvu. V sodelovanju z MKGP se bodo dnevno vrstile predstavitve prodornih mladih prevzemnikov kmetij in njihovih najboljših praks.
Na razstavnem prostoru pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije v hali B bodo imeli mladi poseben prostor, na katerem se bodo predstavljala njihova društva, združenja, kulturne in druge dejavnosti mladih na podeželju.
Pripravili so natečaj za Traktor leta po izboru mladih kmetov, na katerem so lahko sodelovali ponudniki, ki se predstavljajo na sejmu AGRA. Zmagovalec bo razglašen pred odprtjem sejma in na sejmu seveda primerno predstavljen. Na natečaju za naziv »Mladim kmetom prijazno podjetje« so sodelovali razstavljavci, ki so v času sejma mladim kmetom ponudili posebne ugodnosti, kar bo na razstavnih prostorih tudi označeno s posebnim znakom.
Na posebni nedeljski tržnici mladih kmetov bodo mladi pridelovalci ponudili v pokušnjo in nakup svoja vina, pridelke in izdelke dopolnilne dejavnosti kmetij. Sestali se bodo na srečanju mladih strokovnjakov, ki delajo v agroživilstvu ter na številnih drugih tematskih predavanjih, strokovnih in stanovskih druženjih. Že pred sejmom bo potekala skupščina in delovna skupna CEJE - Evropskega združenja mladih kmetov, ki se bo nadaljevala s skupno konferenco z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

MLADIM KMETOM PRIJAZNA PODJETJA

Naziv so si prislužili: Agroremont d.o.o., Animalis d.o.o., Avto-mat & co. d.o.o., Deželna banka Slovenije d.d., Finančna uprava Republike Slovenije, Gorenje GTI, Govedorejsko poslovno združenje GPZ z.o.o., Grapak A1 d.o.o., Itro d.o.o., JPZ Posredništvo Janez Zorko s.p., Lagerhof Nejc Šuc s.p., M&M Intercom, Mehanizacija Miler d.o.o., Ortopedica d.o.o., Pomurske mlekarne d.d., Pomurski sejem, Sano, sodobna prehrana živali d.o.o., Semenarna Ljubljana d.o.o., Semina d.o.o., Sindikat kmetov Slovenije, SIP Strojna industrija d.d., Slava d.o.o., Tajfun Planina d.o.o., Tekoma Marguč d.o.o., Tovarna kos in srpov d.o.o., Vzorec Raka d.o.o., Zadruga kooperativa Kristal z.o.o., Zavarovalnica Triglav, Zepter - Slovenica d.o.o. in Zupan d.o.o.

TRŽNICA MLADIH KMETOV

Na tržnici mladih kmetov, ki bo v nedeljo, 26. avgusta na predstavitvenem prostoru pred upravno stavbo Pomurskega sejma bodo sodelovali:

IME IN PRIIMEK
KRAJ IN REGIJA
DEJAVNOST NA KMETIJI
Jan Mehak
Tomažja vas, Škocjan
leseni izdelki iz vinske trte
Žan Koroša
Križevci pri Ljutomeru, Prlekija
poljedelstvo, prašičereja, predelava mesa, bučno olje, prleška tünka
Sebastjan Zajc
Podstran, Moravče
živinoreja, leseni izdelki Zajchek Woods
Igor Paldauf
Vučja vas, Križevci pri Ljutomeru, Prlekija
poljedelstvo prašičereja, mlevski izdelki, bučno in sončnično olje
Matej Osterc
Vučja vas, Križevci pri Ljutomeru, Prlekija
poljedelstvo, prašičereja, zeliščarstvo, sadjarstvo, čebelarstvo, vinogradništvo, prodaja izdelkov iz sivke
Matic Vizjak
Zadrže, Šmarje pri Jelšah
čebelarstvo, vinarstvo, predelava čilija, mlevski izdelki, kremni med, pikantne omake
Damjana Ostanek Heric
Male Pece, Šentvid pri Stični
vrtnarstvo - predelava zelenjave, vložena zelenjava
Jože Malnarič
Kal, Semič, Bela Krajina
vinogradništvo in vinarstvo - rumeni muškat, rose, laški rizling
Barbara Zakrajšek
Šentjur na polju, Loka pri Zidanem mostu
mlinarstvo - ajdova moka, zbrob, kaša, pirina moka, zdrob, otrobi, ješprenj, koruzna moka ...
Žiga Bogovič
Mali Kamen, Senovo
ekološka kmetija, sadjarstvo, čebelarstvo, vinogradništvo, izdelki kozjereje, bio med, bio cvetni prah, žganje, naravna mila, marmelada ...
Boris Svenšek
Sela, Lovrenc na Dravskem polju, Podravje
oljarna - predelava bučnih semen, bučno olje
Jerneja Jančar
Črešnjevci, Gornja Radgona, Pomurje
prašičereja, vinogradništvo, prodaja domačih jajc, bučno olje, sončnično olje
Jernej Kočivnik
Sveti Primož nad Muto, Muta, Koroška
živinoreja, predelava mesa in sadja, izletniška kmetija, suhomesni izdelki, jabolčni mošt, kis, med
Bogdan Mak - posestvo Sončni raj
Vodole, Malečnik, Štajerska
zeliščni čaji, moka, zdrob, izdelki iz konoplje, medeni park z »zipline« spustom
Metod Gutman
Filovci, Bogojina, Prekmurje
vinogradništvo - buteljčna vina
Robi Matečko
Sp. Hlapje, Jakobski dol
vinogradništvo in vinarstvo - peneča vina
Davorin Selinšek
Starše, Podravje
predelava mlečnih izdelkov - siri, jogurti, skuta
MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

Mladi kmetje oz. mladi prevzemniki kmetij, ki so prejeli sredstva v okviru PRP 2014 – 2020, se bodo v okviru razstavnega prostora MKGP vsak dan predstavljali s svojimi pridelki in izdelki.
Posebna pozornost bo posvečena promociji akvakulture. Sektor za lovstvo in ribištvo bo ozaveščal domačo in tujo javnost o trajnostnih ribiških proizvodih in proizvodih iz akvakulture ter o pomenu lokalnega ribištva in ribogojstva. Predstavili bodo različne možnosti priprave rib in izdelkov iz akvakulture ter ponujali v pokušnjo sveže pripravljene jedi kot so ribji paprikaš, namazi, kanapeji in klapavice v rdeči buzari. Otroci bodo skozi igro spoznavali lokalne ribolovne in ribogojske vrste, za vse udeležence pa bodo pripravljene atraktivne nagrade skozi nagradno igro, kjer bo za pridobitev nagrade potrebno pokazati nekaj znanja o ribištvu in akvakulturi.
Ena izmed osrednjih tem predstavitve MKGP bodo vsebine s področja Programa razvoja podeželja 2014–2020:
ozaveščanje o aktualni problematiki invazivnih tujerodnih vrst ter ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja mejic, pomembnega krajinskega elementa za kmetovanje.
Na področju gozdov in gozdarstva oz. promocije gozdno-lesne verigo bo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije potekalo informiranje obiskovalcev sejma o kulturi ustreznega obnašanja in skrbnega ravnanja obiskovalcev gozda (nabiralništvo, vožnja v gozdu z različnimi vozili), sledljivosti lesa in sistema potrebne skrbnosti oz. skrbnega vodenja evidenc o legalni sečnji, sanaciji poškodovanih gozdnih površin oz. skrbni obnovi v ujmah poškodovanih gozdov s pomočjo ukrepov Programa razvoja podeželja 2014-2020. Iz programa razvoja podeželja se financira tudi odprava posledic naravnih nesreč v gozdovih, za kar je rezerviranih 20,4 mio EUR. Ukrepi so namenjeni tudi operacijam kot so odprava škode in obnova gozdov po naravni nesreči in vključujejo nakupe sadik gozdnega drevja ter potrebnega materiala za zaščito sadik pred divjadjo. Sektor za gozdarstvo se je za promocijo omenjenih vsebin uskladil z Zavodom za gozdove Slovenije.
Pod okriljem ministrstva se bo celovito in živo predstavilo kmetijsko-živilsko šolstvo Slovenije.

KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

KGZS bo predstavila delovanje strokovnih služb in organov KGZS, zveze, združenja, društev, mednarodno sodelovanje in posamezne kmetije. Promovirala bo kmetijstvo in podeželje. Na sejmu se bodo poleg osmih območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov pri KGZS predstavila številna združenja, zveze in društva, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k ohranitvi in razvoju slovenskega podeželja. Seveda bodo tudi letos pod okriljem zbornice sodelovali Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Sindikat kmetov Slovenije, strokovna združenja in zveze, kot so turistične kmetije, kmečki sirarji, predelovalci mesa, vinogradniki in vinarji, strojni krožki in drugi. Letos se bosta prvič predstavili v okviru zbornice tudi Društvo rejcev vodnih živali Slovenije in Zveza sadjarskih društev Slovenije.
Zbornica bo sooblikovala strokovni program sejma, saj pripravlja predavanje o podeželju kot priložnosti za mlade kmete in nova delovna mesta, okroglo mizo o predstavitvi novega poslovnega modela v slovenski prašičereji, dva posveta (Sladkorna pesa nas povezuje in Izbrana kakovost – zelenjava) in vrsto podelitev priznanj (kmetijam v akciji S kmetije za vas, za govedorejce in prašičerejce). Osrednji dogodek pa bo srečanje ob Dnevu KGZS v torek, 28. avgusta, ko bo KGZS predstavila razmišljanja in predloge za novo skupno kmetijsko politiko po letu 2020.

Zadružna zveza Slovenije

Na sejmu AGRA se bo predstavila tudi Zadružna zveza Slovenije in zadruge članice. Na zadružnem razstavnem prostoru v hali B, kjer bo dogajanje povezano s sloganom »Zadruge soustvarjamo trajnostno družbo«, se bodo predstavile zadruge nagrajene s priznanjem Zadružne zveze Slovenije: Kmečka zadruga Krško, Koroška kmetijsko gozdarska zadruga Slovenj Gradec, Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce, Kmetijsko gozdarska zadruga M Sora Žiri, Kmetijsko gozdarska zadruga Slovenske Konjice in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija. Svoje delovanje in izdelke bodo predstavile tudi Kmetijska zadruga Laško, Kmetijska zadruga Krka Novo mesto, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi, Kmetijska zadruga Rače, Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka, Kmetijsko gozdarska zadruga Ribnica, Vinska klet Goriška Brda, Vinakras Sežana in Kmetijska zadruga Metlika.
Osrednji zadružni dogodek sejma bo Dan slovenskih zadružnikov, ki bo letos potekal v sredo, 29. avgusta 2018. Takrat bomo ob 10. uri v dvorani 1 svečano podelili priznanja zaslužnim zadružnikom in zadrugam. Podelitve se bodo udeležili številni ugledni gostje, med njimi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in drugi.

SEMENARNA LJUBLJANA

Semenarna Ljubljana prispeva semena avtohtonih slovenskih sort in plodove, ki jih šola Rakičan razstavlja na osrednjem sejemskem vrtu in na Poligonu – Zeleni dragulji narave. Na svojem razstavnem prostoru v vzorčnih vrtovih bodo nudili svetovanja s področja vrtnarjenja, v hali B pa strokovno svetovanje kmetijskih svetovalcev.

ZBORNICA KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ, GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije organizira predstavitev slovensko živilskopredelovalne industrije s pokušnjami slovenskih vrhunskih blagovnih znamk v hali A. Na skupnem razstavnem prostoru se bodo predstavljala podjetja s svojimi degustacijskimi pulti, številna od njih pa se bodo v sosedstvu skupne predstavitve predstavila tudi z lastnimi razstavnimi prostori. Najboljše, kar ponuja slovenska živilskopredelovalna industrija bo predstavilo več kot 30 ponudnikov.
Na posebni razstavi v hali A bodo predstavili nagrajene odlične pekovske izdelke.
Program strokovnega in poslovnega sejemskega dogajanja podpisujejo s torkovim sadjarskim posvetom ter v sredo s srečanjem SRIP Hrana, strateško razvojno-inovacijskega partnerstva za področje trajnostne pridelave hrane. GZS ZKŽP pa s svojimi predstavniki sodeluje tudi na ponedeljkovem srečanju mladih strokovnjakov v agroživilstvu v dvorani 5.

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE

Zavod za gozdove Slovenije bo v duhu Evropskega leta kulturne dediščine v razstavah in strokovnih posvetih predstavil, kakšen je kulturni odnos do gozda. V nedeljo 26. avgusta pripravljajo jubilejno, že 20. sekaško prvenstvo lastnikov gozdov, ki je namenjeno izključno lastnikom gozdov oziroma nepoklicnim izvajalcem del v gozdovih. Na njem bodo posebej izpostavljeni tudi mladi lastniki gozdov. Pomerilo se bo najmanj 14 ekip ali skupno najmanj 56 tekmovalk in tekmovalcev iz vse Slovenije. Sodelovala bo tudi ekipa Slovenske podeželske mladine. Tekmovanje je eden od osrednjih nedeljskih dogodkov na sejmu ter žanje veliko pozornost medijev ter sejemskih obiskovalcev. Namen tekmovanja je popularizirati varno in zdravo delo v gozdu ter predstaviti sodobne naprave in opremo, ki je poleg znanja pogoj za varno, zdravo in učinkovito delo v gozdu. Zavod za gozdove Slovenije je tekmovanje prvič organiziral leta 1998 v Kranju ter ga po treh letih preselil na Pomurski sejem. Do sedaj je sodelovalo čez 900 tekmovalcev in tekmovalk, udeležilo pa se ga je preko 280 ekip.
Zavod za gozdove pa bo zelo dejaven tudi druge vse sejemske dni. Od 27. do 29. 8. 2018 so pripravili demonstracije varnega dela z motorno žago z nasveti za varno delo in pravilno uporabo varovalne opreme pri sečnji v gozdu.
Vse dni bodo predstavljali informacijski, svetovalni in izobraževalni servis za lastnike gozdov. Ponujajo jim spletni dostop do bogate baze podatkov o gozdovih in priložnost za bolj učinkovito delo s spletnimi orodji za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi, kar je še posebej zanimivo za mlajše kmetovalce.
Gozdarski inštitut Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravljata v skupni brunarici še tematsko razstavo ob Evropskem letu kulturne dediščine 2018 na temo: Slovenski gozd, odraz kulture naše družbe.
Pripravili so učne aktivnosti za mlade in manj mlade obiskovalce sejma, spoznavanje skrivnosti gozda na Sejemski učni gozdni poti. Obiskovalci bodo lahko ob vodenju strokovnjakov spoznali drevesne vrste v dendrološkem parku, njihove posebnosti in vloge v prihodnosti.
Za lastnike gozdov, za tiste, ki se z gozdarstvom ukvarjajo poklicno ter zainteresirano javnost pripravljalo strokovno predstavitev Drevesne vrste v slovenskem gozdu jutri ter vpliv podnebnih sprememb na vrstno in strukturno pestrost slovenskih gozdov.

KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE

Kmetijski inštitut Slovenije letos na sejmu praznuje 120 let svojega uspešnega strokovnega delovanja na področju
žlahtnjenja, raziskav, projektov, analiz, avtohtonih sort in njihov prispevek k razvoju slovenskega kmetijstva včeraj, danes in jutri.

EKO SKLAD

V okviru mreže ENSVET svetovalci nudijo brezplačne neodvisne strokovne nasvete obiskovalcem sejma s področja učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov energije in informacijo o možnostih pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov za te namene.

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE, OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA MURSKA SOBOTA

Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota praznuje letos 50-letnico svojega uspešnega delovanja tudi na sejmu AGRA. V torek 28. 8. so organizirali v sklopu Agrine kuhinje v hali C, Dan gostincev in živilcev Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota. V torek se bodo ob 15. uri v dvorani 2 srečali tudi pomurski in podravski gostinci, gostili pa tudi znanega kuharskega mojstra svetovnega kova, chefa  Janeza Bratovža.
Prisotne bo uvodoma nagovoril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, g. Blaž Cvar. Predstavili bodo aktualno dogajanje na področja gostinstva in turizma ter primere dobrih praks. Predstavili bodo oblikovanje skupnega haloškega turističnega območja s prepoznavno blagovno znamko Kulinarične Haloze, ki je nastal v sodelovanju z ekipo projekta »Haloze, dežela tisočerih gričev«. Haloška gostišča so v tem projektu vozlišča ponudbe hrane, vina, lokalnih surovin, nastanitev, kulturnega izročila, informacij. Gostinec iz Majšperka, g. Jani Vuk in vodja projekta g. Slavko P. Dobnik bosta razložila, kako si želijo haloška gostišča zaživeti kot nosilci pristne haloške kulture in tradicije. Slovenija si prizadeva, da bo leta 2021 evropska gastronomska regija leta. Zato bo imelo srečanje tudi izobraževalni namen za »Dvig kvalitete v kulinarični ponudbi«. Izobraževanje bo izvedel kuharski mojster svetovnega kova, chef Janez Bratovž, ki je steber kulinaričnega užitka v JB restavraciji.

LOKALNE AKCIJSKE SKUPINE

Na sejmu bodo nastopile Lokalno akcijska skupina LAS Goričko 2020 - Bistra hiša Martjanci, LAS Pri dobrih ljudeh 2020 / Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA, LAS Prlekija – Prleška razvojna agencija GIZ in Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Predstavile bodo uspešno izvedene projekte iz preteklega in aktualnega programskega obdobja ter ponudbo posameznih območij LAS s ponudbo ekoloških kmetij, kulinaričnimi dobrotami (olje, med sir, zeliščni in zelenjavni izdelki), izdelki domače obrti, turističnimi kmetijami in kulturno-turističnimi društvi. Ob njihovih predstavitvah bo med obilico dobrega tudi obilo dobrega razpoloženja!

STROKOVNE RAZSTAVE

Najbolje prakse reje bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži. Ob avtohtonih živalih bodo prikazani govedo, konji, drobnica, čebelarstvo, male živali ter ribe v ribniku s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. Kot zanimivost bodo konji predstavljeni tudi v svoji športni funkciji s preskakovanjem ovir ter z rekreativno ježo za sejemske obiskovalce.
Vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje bodo v bujnem razcvetu in s poudarkom na čebelarstvu. Organizirane bodo zanimive delavnice in vodeni ogledi na osrednjem sejemskem vrtu, na permakulturnem in demonstracijskem vrtu ter v trajnih nasadih hmelja, slovenskega trsnega izbora, starih sort jablan in v gozdno parkovnem nasadu. Poligon Zeleni dragulji narave bo spodbujal sejanje in sajenje medovitih rastlin, konoplje za industrijske, prehranske in zdravstvene namene ter lan kot staro rastlino, ki ne sme oditi v pozabo. Poligon je odraz dolgoletnega sodelovanja Pomurskega sejma z Inštitutom za pivovarstvo hmeljarstvo iz Žalca in Ekoci, civilno iniciativo Slovenije. Inštitut se ob urejanju poligona osredotoča na strokovno predstavitev hmelja, 14 različnih vrst konoplje, zdravilnih in aromatičnih rastlin. V oglednem nasadu so prikazani tudi različni sistemi namakanja.
Ob permakulturnem vrtu in hiški iz slamnatih bal bosta sonaravno hrano in gradnjo predstavljala Društvo za permakulturo Slovenije in Združenje za naravno gradnjo s številnimi predavanji in praktičnimi delavnicami. Etri skupnost bo ponudila možnosti doseganja trajnostnih ciljev OZN v naši državi, osvetlila ekonomsko, socialno in okoljsko dimenzijo trajnostnega razvoja ter projekt socialne aktivacije, ki se izvaja po celi Sloveniji tudi v povezovanju s pridelavo in predelavo hrane.

RAZSTAVA SLOVENSKIH AVTOHTONIH PASEM DOMAČIH ŽIVALI

Javna služba nalog genske banke v živinoreji (JSGBŽ) je na sejmu AGRA vključena v organizacijo razstave slovenskih avtohtonih pasem domačih živali od leta 2010. Vsako leto program razstave dopolnjuje in nadgrajuje. Poleg same razstave je vključena tudi promocija rabe slovenskih avtohtonih pasem skozi njihove izdelke. V večini primerov gre za lokalne (pogosto butične) izdelke, ki jih rejci promovirajo na stojnicah v sklopu razstave. Na ta način se povečuje ozaveščenost javnosti o vlogi in pomenu slovenskih avtohtonih pasem domačih živali. Poudarek letošnje razstave avtohtonim pasem je na kmetijah s statusom ark in hkrati na kmetijah mladih prevzemnikov.
Cikasto govedo bo predstavila kmetija s statusom ark središče »Pri Uricu«, mladega kmeta Mihe Smoleja, Planina pod Golico, Jesenice.
Krškopoljskega prašiča bo predstavila Kmetija Kamenik, Zgornje Laže, Loče.
Jezersko-solčavsko ovco bo predstavila ark kmetija »pri Mušču«, mladega rejca Klemna Petka, Rore, Gornji Grad.
Ovce belokranjske pramenke bo predstavila ekološka kmetija "Novakovi", Nika Novaka, Mala Sela, Adlešiči.
Avtohtono pasmo koz, drežniško kozo, bo predstavil mlad rejec Blaž Kravanja, Mala vas, Bovec.
Kranjsko čebelo bo predstavljalo Čebelarstvo Cvet iz Doba pri Domžalah, lastnikov Katje in Mitje Nakrst.
Štajersko kokoš, pravzaprav 10 kokoši in nepogrešljivega petelina, bo predstavil Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Ob avtohtonih živalih bodo rejci nudili v pokušnjo in nakup izdelke iz mleka drežniške koze, iz mleka cike, suhomesnate izdelke iz mesa krškopoljskega prašiča, med kranjske čebele, izdelke iz volne »Bicke« jezersko solčavske ovce ter izdelke iz avtohtonih rastlin. Predstavili bodo tudi izdelavo sveč iz voska kranjske čebele, prikazovali predenje in polstenje, izdelave zeliščnega mazila in vabili k turističnemu obisku njihovih kmetij.

RAZSTAVA GOVEDI

V letu 2018 bo razstava govedi predstavljala samo plemenske živali mladih prevzemnikov, ki predstavljajo temelj razvoja slovenske govedoreje v prihodnosti. Predstavili bodo kolekcije brejih plemenskih telic svetlo lisaste, črno bele in rjave pasme, krave avtohtone cikaste pasme in krave mesnih pasem s teleti. Predstavljeni bodo tudi nekateri plemenski biki, ki so za obiskovalce prava paša za oči.
Kolekcija plemenskih telic črno bele pasme bo poudarila mlečni tip. Pri lisasti pasmi so poleg dobre mlečnosti zelo pomembne tudi dobre pitovne in klavne lastnosti. Ob plemenskih telicah bodo razstavljene krave dojilje iz ekološke reje. Za rjavo pasmo v slovenskem prostoru je značilna visoka prireja mleka z odlično kakovostjo in visoko vsebnostjo beljakovin. Cikasta pasma govedi ima v slovenskem prostoru velik prispevek k biološki raznovrstnosti. Živali te pasme dobro izkoriščajo krmo in imajo glede na telesno maso visoko mlečnost. Mesne pasme šarole in limuzin so selekcionirane v smeri intenzivne prireje mesa. Na sejmu bodo prvič predstavljeni voli rjave pasme, ki bodo skupaj s kravami predstavili tradicionalno volovsko vprego ter krava dojilja s teličkom iz ekološke reje.
Na predstavitvi v maneži bodo živali v večini primerov vodili mladi rejci.
Tradicionalno bo predstavljena tudi kolekcija telic lisaste pasme gostujočih rejcev iz sosednje Avstrije.

RAZSTAVA AVTOHTONIH PASEM KONJ

V okviru razstave avtohtonih slovenskih pasem konj se predstavljajo slovenski hladnokrvni konj, posavec in lipicanec s svojim pomenom v slovenski konjereji.

Tako slovenski hladnokrvni konj kot posavski konj se priložnostno uporabljata za lažja dela v kmetijstvu in gozdarstvu ter popestrita marsikatero turistično prireditev. Glavni dohodek od reje pri teh dveh pasmah predstavlja prireja mesa. Uživanje slednjega pripomore k boljšemu zdravju, zato je vse bolj cenjeno. V zadnjem času pa k nam prihaja tudi zavedanje o pozitivnih učinkih kobiljega mleka. Poznano je, da si ljudje, ki imajo kronične bolezni, z uživanjem kobiljega mleka, izboljšajo kakovost življenja.
Slovenski hladnokrvni konj je avtohtona pasma, ki se je v Sloveniji izoblikovala v obdobju zadnjih 80 let na osnovi avtohtone populacije konj hladnokrvnega tipa. V pasmo slovenski hladnokrvni konj je bila poimenovana leta 1964. Ker so konji primerni za vzrejo v ravninskih in hribovitih predelih, se je zelo razširila in s tem postala najštevilčnejša pasma konj, ki jo rejci danes redijo pri nas. Slovenskega hladnokrvnega konja še vedno najdemo kot pomočnika pri delu v gozdu in na polju ali kot parterja v prostem času. S prisotnostjo na različnih slovesnih, kmečkih, turističnih in drugih prireditvah izvrstno promovira slovensko tradicijo in s tem ohranja kulturno dediščino. Slovenska hladnokrvna pasma se na sejmu predstavlja s kolekcijo različnih kategorij plemenskih živali, ki bo prikazana s strani mladih prevzemnikov kmetij.
Posavski konj je slovenska avtohtona pasma, ki se je izoblikovala v pokrajinah v porečju reke Save na območju Hrvaške in Slovenije v preteklem stoletju na osnovi avtohtone populacije, s križanjem z različnimi pasmami konj, med katerimi prevladoval hladnokrvec ardenskega tipa. Na sejmu bodo posavci predstavljeni kot odlični delovni konji, v vpregi in z vožnjami s kočijo. Na letošnjem sejmu AGRA pa bodo za obiskovalce še posebej pomembni zato, ker se bodo lahko z njimi vsak dan preizkusili v ježi na maneži.
Lipicanec je slovenska avtohtona pasma, ki se je v času od ustanovitve Kobilarne Lipica leta 1580, izoblikovala v Kobilarni Lipica in se razvijala na temeljih vsestranskega preizkušanja v Španski dvorni jahalni šoli na Dunaju, v zadnjem stoletju pa tudi v posameznih državnih kobilarnah tradicionalnih rejskih dežel–Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Romunije in Slovaške. Je ena najstarejših kulturnih pasem konj v Evropi in na svetu. Lipicanski konj je v mednarodnih krogih veliko bolj poznan kot prej navedeni pasmi in praviloma tudi bolj spoštovan kot doma. Najpogosteje ga uporabljamo kot rekreativnega konja, srečamo pa ga tudi na tekmovanjih v dresuri in na tekmovanjih v vpregah, kjer na mednarodnem prostoru dosega zavidljive rezultate. Še posebej ga odlikuje zmožnost izvedbe najzahtevnejših nalog iz klasične španske jahalne šole nad zemljo. Slovi kot vsestransko uporaben konj, ki že stoletja krasi svečanosti na različnih nivojih.
Združenje rejcev lipicanca Slovenije, priznana rejska organizacija, bo na sejmu predstavila lipicance iz vzrejnih hlevov Hof der lipizzaner, Biš občina Trnovska vas ter iz vzrejnega hleva Ozmec, ki se nahaja v občini Gorišnica. Njihova kobila Gaeta XX dosega odlične rezultate na tekmovanjih v vožnji dvovpreg. Njena posebnost je, da je črne barve.
Enodnevna predstavitev tradicionalne pasme Ljutomerski kasač na sejmu AGRA bo letos potekala z dobitniki derbijev in prvenstev oziroma rejskih dirk v Sloveniji. Ljutomerski kasač kljub svojim koreninam, ki izhajajo iz področja Ljutomera ostaja pasma, ki se lahko na naših stezah kosa s kasači tujega porekla. Ljutomerski kasač ne predstavlja samo športne pasme, ampak tudi kulturno dediščino Prlekije, kjer je ta pasma nastala.

NOVOST NA SEJMU - ŠPORTNA KONJEREJA

Na novo ustanovljen Inštitut za ekonomiko in tehnologije športne konjereje pod okriljem Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV UM) v sodelovanju z Jahalnim klubom (JK) Kasco Svečina že od leta 2010 proučuje in raziskuje najnovejše tehnologije pri oskrbi in reji športnih konj. Skozi pedagoško in raziskovalno delo se znanja in izkušnje profesorjev in študentov prepletajo s stroko in mladimi jahači. Jahalni klub Kasco Svečina, kateri je leta 2017 praznoval deseto obletnico delovanja, z infrastrukturo in izposojo (tekmovalnih) konj omogočajo študentom priti do novih znanj in spoznanj. Študenti se s klubom povezujejo preko obveznih pedagoških vaj pri predmetu Ekonomika in tehnologije športne konjereje in seminarskih ter zaključnih del njihovega študija. Odličen doprinos k novim spoznanjem so prinesle raziskave ki so bile narejene med letom 2010 in 2016 ter so bile usmerjene v proučevanje izbire tehnološko in ekonomsko najbolj ustreznega nastilja za konje, proučevanju stresnih situacij pri intenzivnem treniranju konj v preskakovanju zaprek in izračunavanju najustreznejšega krmnega obroka za športne konje.
V maneži bodo v torek, 28. 8. 2018 med 10. in 11. uro bodo na maneži predstavili preskakovanje zaprek, kot ene izmed športnih disciplin konjeništva, rezultate in dosežke sodelovanja med stroko in prakso.

PRAŠIČI

Razstava prašičev v letošnjem letu ne bo obsegala živih živali zaradi tveganja z okužbo afriške prašičje kuge. Ta se v Slovenijo sicer še ni razširila, potrebno pa je storiti vse, da se tudi ne bi.
Na predstavitvi slovenske prašičereje bodo sodelovali predstavniki krovnih rejskih organizacij in strokovnih organizacij za vzrejo prašičev, ki bodo informirali obiskovalce o dosežkih rejskega programa SloHibrid. Svoje stanovsko srečanje bodo imeli v sredo. Na ta dan bodo nagrajena tudi zgledna vzrejna središča in vzorčne kmetije, ki vzrejajo oziroma uporabljajo plemenske živali, s katerimi dokazujejo, da je tudi z domačimi živalmi mogoče dosegati odlične rezultate prireje.
Predstavitev so posvetili ozaveščanju prašičerejcev, kako lahko svoje reje zaščitijo s preprečevanjem vseh možnih poti prenosa bolezni (ograjevanje rej, urejanje vhoda/izhoda za ljudi in prašiče, izvedba karantene za kupljene živali, previdnost pri prehrani, prevozih, potovanjih ... )
Geslu »kupujmo, vzrejamo in jejmo slovensko«, dodajajo »varujmo slovensko«!

DROBNICA

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije je stanovska organizacija, ki v svojih vrstah združuje rejce ovc in koz in jim pomaga pri njihovem delu. V zvezo je včlanjenih enaindvajset društev rejcev drobnice iz cele Slovenije, ki štejejo od štirideset do preko tristo članov. Na razstavnem prostoru D4 bodo razstavili avtohtone in tradicionalne pasme ovc in koz: belokranjsko pramenko, istrsko pramenko, jezersko-solčavsko ovco, oplemenjeno jezersko-solčavsko ovco, slovensko srnasto pasmo koz in bursko pasmo koz ter tujerodno mesno pasmo ovc ile de france. Obiskovalci sejma bodo lahko ob promocijskem pultu lahko povprašali rejce in strokovnjake o reji drobnice in vsem, kar jih zanima o tej gospodarski panogi, če razmišljajo, da bi začeli s kozjerejo ali ovčerejo.
Poleg živali bodo rejci predstavili in ponudili izdelke, ki jih dobimo z rejo drobnice: volno in volnene izdelke, mleko in mlečne izdelke ter ovčje in kozje mesnine.
Vsak dan bo potekal prikaz ročnega tkanja od 10. do 12. ure, prikaz polstenja od 12. do 14. ure ter prikaz predenja od 14. do 16. ure.
Na dan drobnice, v sredo, 29. avgusta 2018, organizirajo predavanje na temo Izbrana kakovost in Zakon o promociji. Na maneži bodo predstavili pasme ovc in koz, ki jih redimo v Sloveniji, s strokovnim komentarjem, prikazali striženje ovc in rokovanje z drobnico ter podelili priznanja MKGP za najboljše reje drobnice. Potekala bo tudi predstavitev slovenske avtohtone pasme kraški ovčar in podelitev priznanj lastnikom.

DRŽAVNA RAZSTAVA ČEBELARSTVA

Čebelarska zveza Slovenije, Zveza čebelarskih društev Pomurja in Javna svetovalna služba v čebelarstvu pripravljajo državno čebelarsko razstavo s prikazi in prodajo medu in izdelkov iz medu, literature, panjev in opreme za čebelarje ter degustacije medenega peciva in medu. Slovenski med in čebelje pridelke bo moč tudi kupiti. Dan čebelarjev bo v nedeljo, 26. avgusta. Pričel se bo s svečano razglasitvijo in podelitvijo priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo in kronanjem 4. Medene kraljice. Sledila bo strokovna razprava: Prevzem kmetije in možnosti vstopa v podukrep 6.1 na podlagi števila čebeljih družin.
V hali A bodo vse dni potekale degustacija čebeljih pridelkov in izdelkov, zanimivo bo tudi najmlajšim obiskovalcem. Javna svetovalna služba v čebelarstvu skupaj z Vrtcem Manka Golarja iz Gornje Radgone na razstavnem prostoru organizira delavnice za otroke na temo čebelarstva. Obiskovalci bodo na omenjenem prostoru lahko prejeli koristne informacije na čebelarsko tematiko. Na sejmu se bodo predstavili tudi čebelarji Čebelarske zveze društev Pomurja. V sklopu projekta promocije evropskih shem kakovosti Enjoy it's from Europe bodo predstavljene sheme kakovosti medu iz Slovenije: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med. Potekalo bo srečanje vodstev Čebelarske zveze Slovenije in Čebelarske zveze Hrvaške ter ČZS ter srečanje vodstev čebelarskih zvez Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije. Počastili bodo člane in mentorje čebelarskega krožka iz OŠ Selnica ob Dravi za izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v Franciji. Organizirajo strokovno razpravo Skrb za kakovost medu. Čebelarska zveza Slovenije bo na novinarski konferenci predstavila zaključke iz podpisa deklaracije med čebelarskimi zvezami Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije ter
Predstavitev deklaracije o skupnem sodelovanju med Čebelarsko zvezo Slovenije in Medexom d.o.o.

DRUGE RAZSTAVE ŽIVALI

Kot veleva sejemska tradicija, bodo na posebnih razstavah predstavljene tudi male živali ter ribe v ribniku.

VZORČNI NASADI

OSREDNJI SEJEMSKI VRT BIOTEHNIŠKE ŠOLE RAKIČAN

Biotehniška šola Rakičan že 31 let uspešno sodeluje s Kmetijsko-živilskim sejmom AGRA pri urejanju demonstracijskega vrta. Ta prikazuje kmetijske rastline, ki jih pogosto gojimo kakor tudi rastline, ki so v opuščanju in bodo mogoče v prihodnosti pridobile na pomenu.
Na letošnjem sejmu AGRA predstavljajo na demonstracijskem vrtu več kot 300 rastlin, poleg kolekcije kmetijskih rastlin tudi avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin. Namen je prikazati, da tudi naše starejše sorte dajejo kakovostni pridelek glede na novejše sorte, ki v nekaterih primerih niso niti prilagojene našim podnebnim in talnim razmeram in zato ne morejo prikazati svojega biološkega maksimuma tako glede pridelka kot kakovosti le-tega. S pomočjo ohranjanja avtohtonih sort ohranjamo biotski pestrost ter preprečujemo t.i. gensko erozijo, torej izgubo določenih genov.
Na vrtu bodo predstavili: hibride koruze, 30 sort krompirja, kapustnice (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, kitajski kapus ...), solatnice (razne solate in radiči), stročnice (grah, bob, fižol leča, lupina ter soja), strniščne in prezimne dosevke (oljna oz. krmna redkev, bela gorjušica, proso, ajda, repica, repa, kavla, krmni ohrovt, facelija, sudanska trava, sirek, trave, okrasne trave in TDM, alternativne poljščine (tobak, topinambur, sončnica, buča, miscantus, kvinoja ...), začimbnice in dišavnice (šatraj, koper, janež, kumina, kurkuma, kava, cimet, navadna melisa, poprova ali črna meta, ameriški slamnik, kloščevec, navadna konopljika, česen, bazilika, pravi žajbelj, andska jagoda ali perujsko volčje jabolko), cvetlice (enoletnice, dvoletnice, trajnice) ter plevele.
V nedeljo in v sredo bodo lahko obiskovalci uživali v pokušnji praženega krompirja iz sejemskega vrta.

PERMAKULTURA IN NARAVNA GRADNJA

Prvi stik permakulture s Pomurskim sejmom je bil leta 2013, v iz Švice financiranem projektu Od semena do krožnika. Biodinamiki Pomurja so vodili dvoletno prizadevanje za oživljanje semenenja vrtnin, k načrtovanju vrta pa so povabili lokalnega permakulturnega načrtovalca Tomislava Gjerkeša. Hitro se je pokazala potreba po zatočišču in kuhinji na vrtnarskih delavnicah, kar je vodilo k postavitvi s slamo krite hiške iz slamnatih bal s pomočjo financiranja LAS Prlekija. V bližini hiške se je še posadila združba visokodebelnih avtohtonih sort jabolk in uredila njiva za prikaz ekološke pridelave hrane na večjih površinah. Permakulturni vrt sedaj upravlja slovenska ekološka semenarna AMARANT po biodinamični metodi. Sejemsko njivo Zeleni dragulji narave upravlja Inštitut za pivovarstvo in hmeljarstvo iz Žalca. V času Agre pa pri slamnati hiški Društvo za permakulturo Slovenije že tretjo leto pripravlja obsežen program drugačnih pristopov s številnimi delavnicami o naravni gradnji, regenerativnem kmetijstvu, ekološki pridelavi semen, sadjarstvu, vrtnarskem orodju ter permakulturi. V osnovi je permakultura orodje celostnega načrtovanja, kjer se inteligenca narave vključuje v človeško okolje. Poleg pridelovanja hrane, ki ugodno vpliva na kvaliteto tal, vode in zraka, se na AGRI predstavlja še z naravno gradnjo.
Celotna sobota bo namenjena predavanjem in delavnicam o gradnji bivališč iz naravnih in lokalnih materialov, ki dosegajo in presegajo standarde sodobne gradnje.
V nedeljo bo v ospredju regenerativno kmetijstvo. Kmetijstvo, kjer tla izboljšujemo ter hkrati dosegamo ekonomsko uspešnost kmetovanja. Predstavljena bo ohranitvena obdelava tal na velikih površinah in uspešni majhni kmetiji na področju zelenjadarstva in živinoreje. To so pristopi primerni za hribovite kmetije ter za mlade kmete, ki želijo več kot običajno.
Ponedeljek bo posvečen pridelavi semen. Od možnosti za pridelovalce, do medresorskega srečanja, do predstavitve aplikacije za izmenjavo semen.
V torek bo prikaz letne rezi visokodebelnega sadovnjaka poleg hiške. Obiskovalci se bodo lahko udeležili delavnice, na kateri bodo vadili cepljenje z okulacijo in v razkol, poglobljeno pa bodo predstavljene stare sorte slovenskih jabolk.
V sredo bo čas za Kung fu motiko, ali kako pravilno uporabljati ročno orodje, da si z delom ne povzročamo telesnih težav. Predstavljena bodo v Sloveniji na novo razvita vrtnarska orodja.
Zadnji dan sejma bo na sporedu vrt brez prekopavanja ali kako uspešno spremeniti celoten koncept vrtnarjenja, da se izognemo težaškemu ter življenju v tleh neprijaznemu prekopavanju.
Poleg zanimivih permakulturnih delavnic bodo ob slamnati hiške predstavljeni štirje osnovni tipi kompostiranja ter kompostno stranišče, domača pridelava ter uporaba biooglja, v poznih popoldanskih uricah pa bodo vsak dan brezplačne svetovalne urice permakulturnega načrtovanja.

OGLEDNI NASAD ZELENI DRAGULJI

Na oglednem nasadu Zeleni dragulji narave, ki je plod sodelovanja Ekoci – civilne iniciative Slovenije, Društva za permakulturo Slovenije, IHPS Žalec in Pomurskega sejma, si bodo lahko obiskovalci sejma AGRA ogledali zanimive sonaravne rešitve za pridelavo hrane v času podnebnih sprememb. Za mlade kmetovalce, ki jim je sejem letos še posebej posvečen, za vrtičkarje in vse tiste, ki jih zanima sodoben način sobivanja z naravo, bo nadvse zanimivo, kako v samooskrbnem krogu preživetja uspevajo stare, ohranjene sorte slovenskih kmetijskih in vrtnih rastlin, poljščine, stare sorte žit, medovite rastline in travinje. Poligon Zeleni dragulji narave pa daje letos še poseben poudarek in namenom uporabe lanu, 14 sortam industrijske konoplje ter zdravilnim rastlinam. Namen poligona je tudi preizkus, katere sorte konoplje so najprimernejše za gojenje v Sloveniji (razpis MKGP). Zasnova gredice v obliki spirale omogoča prikaz sonaravnih rešitev vključno z upoštevanjem permakulturnih načel, vetrnih zaščit, zastiranja, namakanja in naravnega plemenitenja tal z zoolitom. Prikazane so uporaba avtohtonih domačih sort poljščin, stare prakse pridelave, kar ima poseben pomen prav v času podnebnih sprememb.
Ogledni nasad Zeleni dragulji narave nadgrajuje tekmovanje v izdelavi oblačil iz konoplje, lanu in volne Ekoci Green design ki daje navdih in ustvarjalen zagon za nove inovativne tekstilne panoge na znanstveni osnovi. Natečaj je namenjen iskanju in razvoju novih ustvarjalnih in gospodarskih priložnosti ob podpori stroke, ki zaznava potrebe okolja na lokalnem, državnem in svetovnem nivoju in se zaveda učinkov našega delovanja v globalnem svetu. Nagrajenci bodo na sejmu razglašeni v četrtek, 30. avgusta.

DOGAJANJE NA POLIGONU ZELENI DRAGULJI NARAVE

Vse dni bodo na sporedu izmenjevalnice semen, predstavitve permakulture vetrne zaščite ter kapljičnega namakanjaf. V soboto bodo po odprtju poligona ob 11.00 uri sledile strokovne predstavitve permakulturne - sonaravne zasnove, ob 13.00 uri nasveti, kako za zdravo rast rastlin zagotoviti zdravo zemljo. Od 11.00 do 16.00 ure bodo potekali prikazi pridelave od lanu do platna pod taktirko in s kolovrati Društva Destrnik.
V nedeljo bo ob 10.00 uri Inštitut za pivovarstvo in hmeljarstvo predstavljal, kako do znanja preko delovanje javne službe za zelišča in genske banke zdravilnih in aromatičnih rastlin ter hmelja. Ob 10.30 uri bodo pojasnili, kako zasaditi grede z zelišči za kulinariko, zdravje in medonosne rastline.
V ponedeljek bodo ob 12.00 uri predstavili, kakšen je vpliv zeolitov na preprečevanje izpiranja hranljivih snovi v podtalnico. Ob 13.00 uri bo društvo Ajda Štajerska predstavilo biodinamične preparate kot naravno pomoč rastlinam.
Torek prinaša ob 12.00 uri nasvete Montane za bogatenje tal z dragocenimi minerali in mikroorganizmi. Ob 13.00 bodo lahko obiskovalci spoznavali rastline, ki so si na vrtu dobri sosedje, Ajda Štajerska pa jih bo obdarovala tudi s semeni medovitih rastlin v podporo svetovnemu dnevu čebel. Ob 15.00 uri bo moč izvedeti, zakaj permakultura veleva, da tla ne smejo biti gola.
Sreda prinaša ob 10.00 delavnico z zasaditvijo tematskih gred z zelišči. Ob 11.00 uri predstavitev starih poljščin, ki pomenijo samooskrbo v vseh letnih časih. Ob 13.00 uri bo predstavitev oroševanja proti pozebi. Ob 15.00 uri sledi prikaz Sovena, kako s konopljino zastirko pomagamo rastlinam.
V četrtek bodo celodnevne vodene oglede popestrile predstavitve različnih sort lanu za tekstil, pomena zeolitov v ekologiji in pravilnega namakanja zemlje.

INŠTITUT ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE

IHPS v Žalcu je javni zavod, katerega ustanovitelj je Republika Slovenija. Deluje od leta 1952. Glavna dejavnost je raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju naravoslovja in tehnologije, poleg tega pa opravljajo še strokovno delo kot dejavnost javnih služb s področja kmetijstva, strokovne naloge po pooblastilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in pridobivanje sredstev na trgu v okviru registriranih dejavnosti. Raziskovalno delo je organizirano v raziskovalni skupini za rastline, tla in okolje, ki je vodena v evidenci Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Usmerjeno je na področja rastlin (hmelj, poljščine, konoplja, zdravilne in aromatične rastline), tal, okolja, varstva rastlin, agrokemije in pivovarstva. Vsa ta področja se medsebojno dopolnjujejo. Na področju raziskav v hmeljarstvu je njihova glavna naloga žlahtnjenje sort hmelja, ki so prilagojene domačemu okolju.
Na oglednem nasadu Zeleni dragulji narave je posajen vzorčni nasad hmelja (sorti Aurora in Bobek), konoplje (14 različnih sort v sklopu CRPa: Pridelovanje industrijske konoplje (Canabis sativa L.) v Sloveniji, ki zajema celovito raziskavo o možnostih uspešne pridelave industrijske konoplje v naših pridelovalnih razmerah) ter zdravilne in aromatične rastline (različni nameni uporabe, predstavitev del javne službe za zelišča). V oglednem nasadu so prikazani tudi različni sistemi namakanja.

EKOCI – EKO CIVILNA INICIATIVA SLOVENIJE

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije sodeluje pri predstavitvi na sejmu AGRA z združenjem za trajnostno prihodnost, Pomurskim sejmom, Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Univerzo v Mariboru, Montano, Ajdo Štajerska, Namakalnimi sistemi Marolt, Semenarno Ljubljana, podjetjem Soven in Permakulturnim društvom Slovenija. Njihov osnovni cilj je predstaviti dobre rešitve za prenos znanja iz teorije v prakso na področju bio krožnega gospodarstva.
Na poligonu Zeleni dragulji narave bodo s posveti, svetovanji ter prikazi posevkov in tehnik sonaravne pridelave prikazali dobre prakse pri pridelave hrane. Kako izboljšati gospodarjenje na kmetiji bo pomagalo pri razmisleku o prihodnosti kmetij mladim kmetom, kako uporabiti stare dobre prakse pri pridelavi hrane, uporabne za sodobni čas in kako se prilagoditi podnebnim spremembam pa bo zanimivo tako za vrtičkarje in za vse, ki jih zanima, od kod prihaja in kako je pridelana hrana, ki jo pojemo.
Boj proti podnebnim spremembam bodo bili s prikazi na posevkih, prenosom znanja in svetovanjem na Izmenjevalnici semen in znanja.
Na vzorčnem nasadu bodo lahko obiskovalci spoznali sonaravno pridelavo hrane, namakanje, zastiranje, plemenitenje tal z zoolitom, uporabo permakulturnih načel v praksi, upoštevanje naravnih danosti pri pridelavi, pomen semen in pravilno izbiro rastlin za dobro uspevanje v medsebojnih kombinacijah, stare dobre prakse kmetovanja, biodinamiko, industrijske rastline, zdravilne rastline ter stare sorte poljščin.
V natečaju Ekoci green design pa bodo prikazana izdelana oblačila primeru uporabe tekstila iz naravnih surovin, industrijske konoplje, lanu in volne kot odgovor na oblačila »hitre mode« in iskanje novih izzivov v tekstilni panogi.
Ekoci organizira na sejmu poleg vsakodnevnih svetovanj v vzorčnem nasadu tudi več strokovnih posvetov.
V soboto 25. 8. 2018 bo ob 15.00 uri v dvorani 5 na sporedu posvet o industrijski konoplji in naravnih materialih kot potencialu za kmetijstvo, tekstilno panogo, zdravje in okolje ter trajnostno prihodnost in »zerro waste« družbo.
V četrtek 30. 8. 2018 bodo spregovorili o izzivih v bio krožnem gospodarstvu v praksi. Ob 9.30 uri bo na Poligonu zeleni dragulji narave predstavitev sort industrijske konoplje, posajenih v okviru Poligona. V nadaljevanju bodo v dvorani 1 ob 10.00 uri spregovorili o tem, katero sorto konoplje je najbolje sejati za prehrano in katero za tekstil. Sledila bo še predstavitev tržnih potencialov konoplje v bio gospodarstvu in njen pomen v lokalni skupnosti. Razglasili in nagradili bodo tudi zmagovalce natečaja EKOCI GREEN DESIGN za izdelavo oblačil iz konoplje, lanu in volne ter drugih naravnih materialov.

PREDSTAVITEV TRAJNOSTNIH CILJEV OZN

Etri skupnost bo ob potki, ki vodi skozi Sejemsko učno gozdno pot k permakulturnemu vrtu predstavila vladne in nevladne organizacije, ki pokrivajo področja razpisov za doseganje trajnostnih ciljev OZN, Združenje socialnih podjetij, semenarstvo, zdravju in naravi prijazno kulinariko, urbano vrtnarjenje, koncept zero waste v prehrani, konopljine izdelke, pivo kraft pivovarjev in tekstilno embalažo.

EKOCI GREEN DESIGN V HALI D

V hali D bodo razstavljeni modeli oblačil, ki sodelujejo v natečaju Ekoci Green design za izdelavo oblačil iz konoplje, lanu in volne in drugih naravnih materialov. Konopljina in lanena oblačila ter spodnje perilo bo predstavljal Terra Sleep, volnena oblačila Soven, povezovanje pomena oblačenja s kulturno dediščino Marjetka Škorjanc ter oblačila iz recikliranih materialov Maja Modrijan.
Vsak dan bodo lahko obiskovalci sodelovali pri ocenjevanju razstavljenih oblačil v okviru natečaja Ekoci Green design.
Svetovalnica za trajnostno prihodnost bo predstavila teme, kot so celostni pristop k zdravju – pravilna prehrana, obleka in stil življenja (mag. Sonja Bertalanič), razlogi za uporabo oblačila iz konoplje (Terra Sleep). Predstavila se bo UM katedra za strojništvo in oblikovanj. V info trajnostnem kotičku bo Slavica Bidemajer svetovala o temah: Skupaj za zdravje človeka in narave, Misteriji, Zarja, Pomagaj si sam, Ravnovesje na visokih petkah ...
V četrtek, 30. 8.2 018 od 10.00 do 16.00 ure bo potekala predstavitev sodelujočih natečajnikov in partnerjev Ekoci Green design ter razglasitev zmagovalca po izboru obiskovalcev sejma. Po 16.00 uri bo moč razstavljene modele oblačil tudi kupiti.

TEKMOVANJA

- 20. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov
- tekmovanje v plesanju polke
- tekmovanje v vlečenju vrvi
- nogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije
- šahovski turnir

DRUŽABNE PRIREDITVE

- srečanje podeželske mladine
- srečanje kmečkih žena in deklet
- srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo in naznanitev Evropske trgatve v torek, ob 14.00 uri
- srečanje sommelierjev
- vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 s Katarino Pungračič, Vinsko kraljico Slovenije 2018 v Vinskem hramu
- Srečanje Vinske kraljic Slovenije in vinskih kraljic sosednjih držav v ponedeljek
- pokušnja vin iz Haloz in postavitev haloškega klopotca ob 12.00 uri v ponedeljek v sejemskem vinogradu
- predstavitev vin blagovne znamke Kraljica nekdanjih VKS v torek z degustacijo
- degustacija makedonskih vin v Vinskem hramu v nedeljo
- strokovno vodeni ogledi sejma, vzorčnih nasadov in razstav živali
- igralnica za otroke v hali D
- permakulturne delavnice
- 50 let dneva Avstrijske Štajerske na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v četrtek
- 25. tradicionalna kolesarska vožnja iz Šentilja do Gornje Radgone ob Dnevu Avstrijske Štajerske
- razstava slik mednarodne slikarske kolonije avstrijskih in slovenskih umetnikov Bregovi obeh bregov Mure v hali B
- 9. srečanje starodobnih traktorjev Steyr
- predstavitev traktorja leta po izboru mladih kmetov 2018

NOVOST – MEDENI HRAM

V počastitev uspešne iniciative Čebelarske zveze Slovenije za obeležitev Svetovnega dneva čebel, ki jo je podprlo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je Pomurski sejem poleg Vinskega uredil še Medeni hram. V njem bo v skicah in z načrti predstavljen slovenski čebelnjak in čebelarski pripomočki. Vsak dan se bo v Medenem hramu pod taktirko regijskih čebelarskih društev predstavljal drug čebelar s pokušnjo in prodajo čebeljih pridelkov in medenih izdelkov. V njem bo predstavljen projekt Medene kraljice Slovenije, tu pa so našli svoj prestol tudi nagrajeni izdelki iz ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo pod okriljem sejma AGRA.

AGRINA KUHINJA

V Agrini kuhinji v hali C1 bodo gostujoči kuharji pred očmi obiskovalcev pripravljali odlične kulinarične kreacije ter jih razvajali z regionalnimi dobrotami in prehranskimi izdelki preverjeno vrhunske kakovosti. Poslanstvo Agrine kuhinje je spodbuda k večji potrošnji kakovostnih prehranskih izdelkov na domačih jedilnikih in na jedilnikih gostinskih ponudnikov, zato bo posebno pozornost namenila tudi pripravi in promociji nagrajenih izdelkov iz Agrinih mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in vina. Kulinarične mojstrovine bodo pripravljene tudi s pridelki Agrinih vrtov in pestro ponudbe izdelkov trgovske znamke Tuš (Engrotuš, d.o.o.), ki je s podjetjem Kogast Grosuplje d.d. pokrovitelj Agrine kuhinje.
Jedi bodo vrhunski kuharji pripravljali ter ponujali v pokušnjo v obliki tradicionalnih regionalnih specialitet, pripravljenih na sodoben način. Poskusiti bo mogoče tradicionalno prleško gibanico, bučno juho in druge jedi iz buč, kulinarične kreacije mladih kuharjev v procesu izobraževanja, tudi čaj iz tatarske ajde, brezglutenske in naturopatske jedi, pa jedi iz fižola, ptujskega luka, bučnega olja, jedi z nagrajenih mlečnih in mesnih izdelkov, ter različne brezmesne jedi. Na lastne oči in brbončice se bodo lahko obiskovalci prepričali, kako iz domačih izdelkov pripraviti okusen in zdrav obrok.
In kdo bo vihtel kuhalnice po dnevih? V soboto bo Izobraževani center Piramida pripravljal jedi in napitke iz tatarske ajde. V nedeljo bo Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih skupaj z Društvom kmetic AJDA kuhalo bučno juho in bučne štruklje ter peklo prleško gibanico, bučno ocvirkovico ter domače pecivo.
V ponedeljek bodo mladi kuharski mojstri Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pripravljali jedi iz nagrajenih izdelkov Agrinih ocenjevanj.
V torek bodo v Agrini kuhinji praznovali Dan gostincev in živilcev območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič pa bo predstavljala harmoničnost hrane in vina.
V sredo bodo obiskovalci lahko uživali v Tuševem kulinaričnem kotičku, v katerem bodo pripravljali tradicionalne jedi na sodoben način. Na kulinaričnem sporedu bodo Pigi »nageci», domača tradicionalna klobasa in salama, Rock' n chips, pražen krompir s čebulo in zaseko, kislo zelje s štajersko prekmurskim bučnim oljem, slovenski hlebček kruha ter za posladek medenjaki, vinsko pecivo in janeževi upognjenci.
V petek bodo kuhali mojstri zdrave prehrane iz Doma starejših občanov Radenci jedi s pridelki Agrinih vrtov, Nikitina kuhinjica pa bo pripravljala in stregla naturopatske in brezglutenske jedi.

AGRINE DOGODIVŠČINE ZA OTROKE

V igralnici v hali D bo zagotovljeno enourno brezplačno varstvo in zanimive delavnice za otroke. Na razstavnem prostoru Zveze slovenske podeželske mladine so mladi kmetje za otroke pripravili zanimivo igro »Odkrij AGRO«, kjer bodo otroci spoznavali sejem z zbiranjem štampiljk pri razstavljavcih, na koncu pa prejeli simbolično nagrado. Vsak dan bo na maneži za otroke na voljo tudi brezplačno jahanje konjev.

VSA PRIZORIŠČA AGRA 2018

Hala A, A1
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Čebelarska zveza Slovenije, predstavitve tujih držav, Ministrstvo za okolje in prostor RS - predstavitev naravnih parkov Slovenije, kmetijsko-živilsko šolstvo Slovenije, strokovne institucije, živila, embalaža

Hala A2
Sredstva za prehrano in nego živali ter rastlin, oprema in orodja za kmetijstvo, blago za široko porabo

Hala B
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, predstavitev pomurskih obrtnikov, strokovne in poslovne institucije, semena

Hala B1
Osebna in dostavna vozila, motorna kolesa

Hala C
Stavbno pohištvo, obnovljivi viri energije

Hala C1
Agrina kuhinja z razstavo in pokušnjami nagrajenih izdelkov iz Agrinih ocenjevanj, vrtnin iz sejemskih vrtov in slovenskih tradicionalnih dobrot pripravljenih na sodoben način, Agrina tržnica s ponudbo slovenskih prehranskih izdelkov, turistične kmetije, izdelki domače obrti, blago za široko porabo

Hala C2
Hlevska in kmetijska oprema ter orodja, stroji in oprema za živilsko-predelovalno industrijo, oprema za gastronomijo

Hala C3
»Vino Slovenija Gornja Radgona, oprema za vinarstvo in vinogradništvo, vinska turistična ponudba, predstavitve tujih držav: Makedonija, Indija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Poljska

Hala D
Razstava nagrajenih izdelkov Ekoci Green design (Natečaj za izbor najbolj inovativnih oblačil iz naravnih materialov), igralnica za otroke (vsak dan med 10.00 - 17.00 z delavnicami, ustvarjanjem in presenečenji), gostinska ponudba domačih jedi, predstavitve Lokalnih akcijskih skupin

Hala D1 – D5
D1 – razstava prašičev, D2 – razstava konjev pasem lipicanec, posavec in slovenske hladnokrvne pasme, razstava drugih slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, D3 – razstava goveje živine iz Slovenije in avstrijske Štajerske, D4 – razstava drobnice, D5 – razstava malih živali

Zunanji prostor
Kmetijska mehanizacija, orodja in oprema, gozdarska oprema, hlevska oprema, vinogradniška in vinarska oprema, namakalni sistemi, mreže za zaščito proti toči, cisterne za zbiranje deževnice in ekološke čistilne naprave, konstrukcije za hlevske objekte

Vinski hram
Razstava in vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona

Medeni hram
Razstava nagrajenih izdelkov iz ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo pod okriljem sejma AGRA, pokušnja in prodaja čebeljih pridelkov in medenih izdelkov, predstavitev projekta Medena kraljica Slovenije, predstavitev tradicionalnega slovenskega čebelnjaka

Demonstracijski prostor – DP
Sekaško tekmovanje (nedelja ob 10.00), demonstracija varnega dela z motorno žago (ponedeljek, torek in sreda ob 11.30 in 13.30), demonstracije razstavljavcev

Vzorčni nasad N1
Zavod za gozdove Slovenije, spoznavanje drevesnih vrst v dendrološkem parku – strokovno voden ogled z gozdarjem po sejemski učni gozdni poti, Gozdna pedagogika in Gozd eksperimentov – učne aktivnosti za mlade in manj mlade obiskovalce sejma, razstava posterjev "Slovenski gozd, odraz kulture naše družbe", razstava lesov

Vzorčni nasad N2
Vodeni ogledi po vzorčnem nasadu poljščin in vrtnin ter avtohtonih sort kmetijskih rastlin v izvedbi Biotehniške šole Rakičan

Vzorčni nasad N3
Vodeni ogledi po permakulturnem vrtu z biodinamičnim gospodarjenjem v izvedbi podjetja Amarant, sejemski vinograd s slovenskim trsnim izborom

Vzorčni nasad N4
Poligon Zeleni dragulji narave, permakulturne delavnice v izvedbi Društva za permakulturo Slovenije, ekološka hiška iz slamnatih bal na lesenih pilotih s pečjo iz naftnega soda, različni kompostniki, kompostno stranišče, ekstenzivni nasad starih sort jablan

Maneža
- revije razstavljenih konjev in drugih avtohtonih pasem domačih živali
- revije razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitve volovske vprege
- revija razstavljene drobnice (sreda)
- predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme Kraški ovčar (sreda)

STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI 2018

Pomembno poslanstvo Pomurskega sejma je poleg organizacije sejmov tudi organizacija strokovnih ocenjevanj kakovosti izdelkov. Objektivnost ocenjevanj zagotavlja preverjen sistem in sestava strokovnih komisij, v katerih ocenjujejo priznani domači in tuji ocenjevalci kakovosti z uradno potrjenimi licencami. Njihovo nepristranskost in strokovnost potrjuje tudi zaupanje potrošnikov v Sloveniji in daleč izza njenih meja, zaradi česar so odlično orodje tržnega komuniciranja. Najboljša priložnost za promocijo nagrajencev pa je seveda Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki ga spremlja svečana podelitev priznanj, možnosti za pokušnjo izdelkov ter kataloška objava rezultatov v tiskani in spletni obliki.
16. maja je v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani potekalo uvodno dejanje 39. Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov – ocenjevanje svežega mesa. Sledilo mu je Mednarodno ocenjevanje mesnih izdelkov (13. 6.), Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov (5. - 8. 6.), Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod (19. 6.), Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona (16. - 20. 7.), Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo (7. 8.). Tik pred odprtjem sejma AGRA bo potekalo še Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme (23. - 24. 8.). V nedeljo bodo podeljena priznanja nagrajenemu medu in kmetijski mehanizaciji, v ponedeljek mesu, mesninam, mlečnim izdelkom, sokovom in brezalkoholnim pijačam ter v torek vinu.

SEJEM INPAK

Bienalno bo sejmu AGRA potekal 21. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike, INPAK in razstava izdelkov, ki so sodelovali na ocenjevanju 37. slovenski oskar za embalažo. Nosilci naziva Slovenski oskar za embalažo 2018 bodo razglašeni in nagrajeni v ponedeljek, 27. avgusta.

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNICE

Termin sejma:
25. – 30. 8. 2018

Odpiralni čas sejma za obiskovalce:
9.00 – 18.00

Cene enodnevnih vstopnic
• odrasli 8,00 €
• odrasli – spletni nakup 6,00 €
• učenci, dijaki, študentje 5,00 €
• upokojenci in starejši od 60 let 7,00 €
• družinska vstopnica (2 odrasla in 5 otrok do 15 let)  16,00 €
• skupine nad 20 oseb 6,00 €
• skupine nad 20 oseb (učenci, dijaki, študentje)  4,00 €

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine.

Parkiranje je brezplačno!

UGODNOSTI PRI NAKUPU VSTOPNIC

AGRA omogoča nakup rednih vstopnic za odrasle preko spleta in prodajne mreže Mojekarte.si po znižani ceni 6,00 €.

Pomurski sejem omogoča vsem, ki bodo sejem obiskali sejem ob predložitvi kupona, objavljenega na naslovnici letaka Tuš, nakup vstopnice za samo 6,00 €.

Vestnikovi naročniki dobijo ob nakupu vstopnice za odrasle na blagajni sejma AGRA od 25. do 30. avgusta še eno vstopnico brezplačno!
AGRA ŠE BLIŽJE NARAVI IN OBISKOVALCEM – Z ORGANIZIRANIM AVTOBUSNIM PREVOZOM

Sejem lahko obiščete tudi organizirano, po ugodnih paketnih cenah. Za prevoz, vodenje, vstopnico, 2x toplo hrano in degustacije boste iz Maribora odšteli samo 28, iz Celja 31, Ljubljane 33, Kranja ali Novega mesta 34, iz Nove Gorice ali Kopra pa le 40 evrov na osebo.

Informacije in rezervacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 080 1460.

KOLEDAR IN URNIK SEJEMSKIH SPOZNANJ IN DOŽIVETIJ

Vsak dan:

9.00 – 18.00 / maneža
Brezplačno jahanje za otroke in vožnja z dvovprego

9.00 – 18.00 / vzorčni nasadi
Vodeni ogledi po sejemskih vrtovih:
- vrt Biotehniške šole Rakičan
- vrt Zeleni dragulji narave
- permakulturno-biodinamični vrt
- slamnata hiška

9.00 – 18.00 / hala B, razstavni prostor Semenarne Ljubljana
Strokovno svetovanje kmetijskih svetovalcev

9.00 – 18.00 / hala D1
Strokovno voden ogled prašičerejske razstave
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

9.00 – 18.00 / vzorčni nasad N2, razstavni prostor Semenarne Ljubljana
Svetovanja iz področja vrtnarjenja

10.00 – 12.00 / hala D4, razstavni prostor Zveze društev rejcev drobnice Slovenije
Prikaz ročnega tkanja z lesenimi statvami

12.00 – 14.00 / hala D4, razstavni prostor Zveze društev rejcev drobnice Slovenije
Prikaz ročnega polstenja – izdelave tekstila iz ovčje volne

14.00 – 16.00 / hala D4, razstavni prostor Zveze društev rejcev drobnice Slovenije
Prikaz predenja volne na lesen kolovrat

Sobota, 25. 8. 2018
dan oračev │ dan Makedonije │ dan mladih kmetov

9.00 – 18.00 / hala C1, Agrina kuhinja
Pripravljanje jedi iz ajde in predstavitev nove, dopolnjene dvojezične knjige AJDA / BUCKWHEAT , ki bo naprodaj po 20-odstotno znižani, sejemski ceni
Organizatorja: IC Piramida Maribor in ČZD Kmečki glas

10.00 / maneža
Otvoritev 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

10.00 – 13.00 / dvorana 4
Šahovski turnir za mlade za pokal Pomurskega sejma
Organizator: Šahovsko društvo Gornja Radgona

11.30 – 13.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

13.00 – 15.00 / maneža
Otvoritev govedorejske razstave z revijo razstavljenih živali mladih kmetov in predstavitvijo volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

13.30 – 14.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Plesanje maskot razstavljavcev
Organizator: Pomurski sejem

14.00 – 15.30 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Tekmovanje v plesanju polke
Organizatorji: ČZD Kmečki glas, TV IDEA - Kanal 10 in Pomurski sejem

15.00 – 16.00 / dvorana 1
Makedonski poslovni forum
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Makedonije

15.00 – 16.30 / dvorana 5
Posvet: Industrijska konoplja in naravni materiali – potencial za kmetijstvo, tekstilno panogo, zdravje in okolje ter trajnostno prihodnost in »Zero Waste« družbo
Organizator: Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije

15.00 – 16.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

16.00 / maneža
Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov regijskega tekmovanja oračev za pokal Pomurskega sejma

16.00 – 17.00 / pred Vhodom 1
Voden sprehod: Invazivne tujerodne vrste v naši okolici – naučimo se jih prepoznati
Organizator: Zavod RS za varstvo narave, projekt Life Artemis, s podporo Ministrstva za okolje in prostor in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

17.00 – 18.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

20.00 – 2.00 / Gornja Radgona, Trg svobode v središču mesta
Radgonska noč

Nedelja, 26. 8. 2018
dan čebelarjev │dan gozdarjev in gozda │ dan podeželske mladine│dan kmetijske tehnike

9.00 – 18.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Tržnica mladih kmetov
Organizator: Zveza slovenske podeželske mladine

9.00 – 11.30 / dvorana 3
Predavanje: Kdo je odgovoren za škode po divjadi in zvereh?
Organizatorja: Zveza lastnikov gozdov Slovenije

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Kava z mladimi kmeti – ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol

10.00 – 11.00 / dvorana 1
- Kronanje 4. medene kraljice Slovenije
- Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo
- Podelitev nagrad ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji

10.00 – 12.00 / dvorana 5
Posvet: Precizno kmetijstvo – utopija ali realnost slovenskega kmetijstva
Kaj prinašajo novi poslovni modeli, kaj industrija 4.0 in nove tehnologije, kaj novi načini razmišljanja? Kako tehnologijo pripeljati na domačo kmetijo?
Program:
*10.00 – 10.50 STROKOVNE PREDSTAVITVE
- Povečevanje učinkovitosti kmetijstva z uporabo sodobnih digitalnih tehnologij, Miran Lakota, FKBV
- Uporaba RTK navigacijske tehnologije pri obdelavi tal (primerjava natančnosti s klasičnim vodenjem), Damijan Kelc, FKBV
- Digitalna tehnologija kot pripomoček pri natančni setvi, Denis Stajnko, FKBV
*10.50 – 11.20 RAZPRAVA
- Kako lahko sodobne digitalne tehnologije prispevajo k večji zaposlenosti in inovativnosti mladih na kmetijah?
- Zakaj na kmetiji (n)imamo sodobnih digitalnih tehnologij?
- Kaj je potrebno, da sodobne digitalne tehnologije pridejo na naše kmetije?
*11.20 - 11.30 PREDSTAVITEV ZAKLJUČKOV SREČANJA
*11.30 - NEFORMALNO DRUŽENJE
Organizatorji: Zveza slovenske podeželske mladine, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Katedra za biosistemsko inženirstvo in Socialna akademija

10.00 – 15.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Predstavitev nadzora v cestnem prometu in za to potrebne opreme ter predstavitev zaseženih primerkov ogroženih živalskih in rastlinskih vrst - Konvencija CITES
Organizator: Finančna uprava RS

10.00 / demonstracijski prostor
20. jubilejno državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov
Organizatorja: Zavod za gozdove Slovenije in Pomurski sejem

10.00 – 11.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

11.00 – 12.30 / dvorana 2
Strokovna razprava: Prevzem kmetije in možnosti vstopa v podukrep 6.1 na podlagi števila čebeljih družin
Organizator: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu

11.00 – 14.00 / dvorana 4
Predavanje: Zakaj je potrebno spremeniti odnos do konoplje? Predavata Rajko Škarič in Adriana Dolinar, predavatelja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave - od 11.00 do 12.30
Predavanje: Kako je črevesna flora povezana z zdravjem možganov? Predava Adriana Dolinar, predavateljica projekta Skupaj za zdravje človeka in narave - od 12.30 do 13.30
Organizator: Združenje za obuditev celostnega človeka

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Gozdovi so naše bogastvo – ohranili jih bomo le s skrbnim ravnanjem z njimi
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

11.00 – 12.00 / maneža
Predstavitev: Z evropskimi sredstvi do novega turističnega produkta – Lokalna kulinarična dediščina kot gonilo trajnostnega turizma v Občini Sevnica
Organizator: Javni štipendijski, razvojni invalidski in preživninski sklad RS

12.00 – 13.30 / dvorana 1
Konferenca: Pametne vasi – sodobno kmetijstvo in kakovostno bivanje na podeželju v dobi digitalizacije
Organizator: Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta

12.00 – 13.00 / dvorana 3
Predavanje: Invazivne tujerodne vrste – kako lahko zmanjšamo njihove posledice?
Organizator: Zavod RS za varstvo narave, projekt Life Artemis

12.00 – 15.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Degustacija ribjih jedi
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

12.00 – 13.30 / maneža
Revija razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

13.00 – 14.00 / dvorana 2
Posvet: Obveznosti subjektov, ki prvič dajejo na trg oz. že trgujejo z lesom v EU oz. v Sloveniji (Uredba EU št. 995/2010) in Ukrepi Programa razvoja podeželja 2014-2020 na področju obnove gozdov, prizadetih zaradi ujm in napada podlubnikov
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

13.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Strokovna razprava: Skrb za kakovost medu
Organizatorja: Čebelarska zveza Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

13.30 – 14.30 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj rejcem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

14.00 – 16.00 / dvorana 1
Dialog z evropskimi poslanci: Kakšne bodo spremembe pri financiranju skupne kmetijske politike, kohezijske politike, socialnih in izobraževalnih programov EU po letu 2020?
Organizator: Evropski parlament, Pisarna v Sloveniji v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

14.00 – 15.30 / dvorana 2
Posvet: Kakšne sadike potrebujemo za bodoče slovenske gozdove?
Organizatorja: Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja makedonskih vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 s Katarino Pungračič, Vinsko kraljico Slovenije 2018

14.00 / hipodrom Ljutomer
Velike kasaške dirke za nagrado Pomurskega sejma

14.30 – 15.30 / dvorana 3
Novinarska konferenca Čebelarske zveze Slovenije
- Predstavitev zaključkov iz podpisa deklaracije med čebelarskimi zvezami Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije
- Predstavitev deklaracije o skupnem sodelovanju med Čebelarsko zvezo Slovenije in Medexom d.o.o.
Organizator: Čebelarska zveza Slovenije

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Mladi kmetje – Uporabi sodobno tehnologijo in kmetuj pametneje!
Okrogli mizi sledi predstavitev dveh primerov dobrih praks
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

15.00 – 16.00 / maneža
FENDT tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante
Organizatorji: Pomurski sejem in Interexport, medijski pokrovitelj ČZD Kmečki glas

16.00 – 17.00 / dvorana 2
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 38. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja makedonskih vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018

17.00 / maneža
Podelitev priznanj in nagrad 20. državnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov

Ponedeljek, 27. 8. 2018
dan govedorejcev │dan živilcev │dan veterinarjev │dan semenarjev │dan Porabja │dan Zagrebačke županije

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Kava z mladimi kmeti – ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol

9.00 – 11.30 / dvorana 5
Srečanje mladih strokovnjakov s področja kmetijstva in agroživilstva
Program:
- Pozdrav in predstavitev vsebine srečanja
- Motivacijski govor mladega kmeta
- Predstavitev najpogostejših pasti in zagat pri kmetovanju mladega kmeta
- Spoznajmo se
- Moj poklic danes
- Moj poklic jutri
- Možnosti povezovanja
- Neformalno druženje
Organizator: Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

9.30 – 11.15 / dvorana 1
Javna razprava o predlogu strateškega načrta promocije kmetijskih in živilskih proizvodov 2019-2024 po Zakonu o promociji
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

10.00 – 11.30 / dvorana 3
Seminar: »Make in India« - Priložnosti v živilsko-predelovalni industriji
Organizator: Veleposlaništvo Indije

10.00 – 11.30 / dvorana 4
Posvet kmečkih žena: Vključevanje in sodelovanje v stanovskih organizacijah
Organizator: Zveza kmetic Slovenije

10.00 – 12.30 / maneža
Ocenjevanje razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

10.30 – 12.30 / dvorana 2
Predavanje: Ekološka živila v gastronomiji – prispevek k dvigu kakovosti in varovanju okolja
Organizator: Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline

11.00 / Vinski hram
Srečanje Katarine Pungračič, Vinske kraljice Slovenije 2018, z vinskimi kraljicami iz drugih držav

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Akvakultura – steber prihodnjega razvoja ribištva v Sloveniji
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

11.00 – 13.00 / hala B, razstavni prostor ČZD Kmečki glas
Pogovor z avtorico Mišo Pušenjak in predstavitev knjige NARAVNO VARSTVO VRTNIN. Knjiga bo naprodaj po 20-odstotno znižani, sejemski ceni
Organizatorja: ČZD Kmečki glas

11.00 - 12.00 / sejemski vinograd, vzorčni nasad 3
Demonstracija 1: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in vinogradniškega mulčerja z odmično hidravlično rotacijsko kosilnico;
Demonstracija 2: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in dvorednega vibracijskega podrahljalnika s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje
Organizator: INO Brežice d.o.o.

11.30 – 14.15 / dvorana 1
Veterinarski posvet
Organizatorji: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Veterinarska zbornica in Veterinarska fakulteta

11.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

12.00 – 13.00 / dvorana 3
Predavanje: Podeželje kot priložnost za mlade kmete in nova delovna mesta
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

12.00 – 13.00 / dvorana 4
Predavanje: Predstavitev nove evropske uredbe o označevanju osnovnih sestavin v živilih (poreklo izdelka in poreklo surovine, ki ga sestavlja)
Organizatorja: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

12.00 – 17.00 / dvorana 5
Seminar in okrogla miza: Preobrazba agroživilstva skozi nove paradigme lokalne dobave, digitalizacije in sodelovanja
Organizatorja: Pomurski tehnološki park

12.00 – 15.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Degustacija ribjih jedi
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

12.00 – 12.30 / sejemski vinograd, vzorčni nasad 3
Postavitev haloškega klopotca
Organizator: LAS Haloze-PRJ Halo

13.00 – 15.00 / dvorana 2
Posvet: Odnosi v verigi preskrbe s hrano – partnerji in njihova vloga pri odpravljanju nepoštenih praks
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano in Agencija RS za varstvo konkurence

13.00 – 14.30 / maneža
Podelitev priznanj govedorejcem

13.30 – 15.00 / dvorana 3
Posvet: Semenarstvo – Pomen uradno potrjenega (certificiranega) semena za uspešno pridelavo kmetijskih rastlin
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

13.30 – 14.00 / dvorana 4
Novinarska konferenca: Kdo naj slovensko zemljo obdeluje v bodoče?
Organizator: Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine

13.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

14.00 – 15.30 / dvorana 4
Okrogla miza: Družinske kmetije – temelj ekonomskega in socialnega razvoja podeželja – prihodnost mladih kmetov
Organizator: Sindikat kmetov Slovenije

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja vin iz Haloz z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 s Katarino Pungračič, Vinsko kraljico Slovenije 2018

15.00 / dvorana 1
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA:
- 22. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
- 32. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov
- 39. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov
- 37. odprtega natečaja »Slovenski oskar za embalažo 2018«

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Mladi kmetje – Vsaka kmetija je lahko uspešna
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

15.00 - 16.00 / sejemski vinograd, vzorčni nasad 3
Demonstracija 1: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in vinogradniškega mulčerja z odmično hidravlično rotacijsko kosilnico;
Demonstracija 2: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in dvorednega vibracijskega podrahljalnika s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje
Organizator: INO Brežice d.o.o.

16.00 – 17.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja vin iz vinorodnega okoliša Prekmurje z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018

17.00 / Zdraviliški park Radenci
9. Salon Traminec

Torek, 28. 8. 2018
Dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije │dan vinogradnikov in vinarjev │dan konjerejcev │dan ljutomerskega kasača│dan sadjarjev│dan sommelierjev │dan Madžarske

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Kava z mladimi kmeti – ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol

9.30 – 11.00 / dvorana 2
Posvet: Za in Proti – vsebinska prenova Zakona o vinu: o proaktivnih spremembah vinskega zakona in prihodnosti sektorja
Organizator: Vinska družba Slovenije d.o.o.

9.30 – 10.30 / dvorana 4
Posvet: Robotika v kmetijstvu
9.30 – 9.50 Robotika v kmetijstvu (prikaz manjšega študentskega robota FKBV), Jurij Rakun FKBV
9.50 – 10.10 Robotizacija večjih kmetijskih platform (Eip-agri Italija), Giorgio Pantano, Az. Agricola, partner v EIP Rovitis
Organizator: Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Katedra za biosistemsko inženirstvo

9.30 – 11.00 / dvorana 5
Madžarski poslovni forum
Organizator: Madžarska nacionalna trgovska hiša in Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani

10.00 – 11.30 / dvorana 1
Srečanje ob dnevu KGZS: Nova SKP – priložnost za Slovenijo in mlade kmete?
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

10.00 – 11.00 / dvorana 3
Predavanje: Hrušev ožig 2003-2018 in Marmorirana smrdljivka – nov škodljivec rastlin
Organizatorja: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

10.00 – 11.00 / maneža
Preskakovanje zaprek kot športna disciplina konjeništva
Organizator: Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru v sodelovanju z Jahalnim klubom Kasco Svečina

10.00 – 11.00 / Vinski hram
Srečanje sommelierjev in predstavitev vin Kraljica d.o.o.

11.00 – 16.00 / dvorana 5
Mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS AGRA 2018
Organizatorji: Mariborska razvojna agencija / Enterprise Europe Network in Pomurski sejem d.d.

11.00 – 12.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj rejcem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Mladi kmetje – Kako narediti življenje in delo na kmetiji bolj privlačno za mlada dekleta?
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

11.00 - 12.00 / sejemski vinograd, vzorčni nasad 3
Demonstracija 1: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in vinogradniškega mulčerja z odmično hidravlično rotacijsko kosilnico;
Demonstracija 2: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in dvorednega vibracijskega podrahljalnika s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje
Organizator: INO Brežice d.o.o.

11.30 – 12.45 / dvorana 1
Podelitev priznanj »S kmetije za vas«
Organizatorji: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas in Finance

11.30 - 14.00 / dvorana 2
Sadjarski posvet 2018
Organizator: Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Sekcija za sadjarstvo

11.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

11.30 – 12.30 / Vinski hram
Srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo

12.00 – 15.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Degustacija ribjih jedi
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

12.45 – 13.30 / dvorana 1
Druženje ob dnevu KGZS
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

13.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Predstavitev projekta »Young Village Folk«
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

13.00 – 13.30 / Vinski hram
Vodena pokušnja šampionskih vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2018

13.00 – 14.00 / maneža
Predstavitev tradicionalne pasme ljutomerski kasač (z zmagovalci derbijev in ostalih rejskih dirk)
Organizator: Kasaško rejsko združenje Slovenije

13.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

14.00 – 14.45 / prireditveni prostor pred upravo sejma
Svečana oznanitev evropske trgatve
Organizator: Društvo Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo

14.00 – 14.30 / Vinski hram
Predstavitev in pokušnja vin iz ekološko pridelanega grozdja

14.00 – 15.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

15.00 – 16.30 / dvorana 1
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj 44. odprtega državnega ocenjevanja vin in 8. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona

15.00 – 18.00 / dvorana 2
Srečanje pomurskih in podravskih gostincev
Organizator: Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Kako lahko slovenski proizvajalci hrane zaščitijo svoja živila pred škodljivimi posegi s strani konkurence?
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

15.00 – 16.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

15.00 - 16.00 / sejemski vinograd, vzorčni nasad 3
Demonstracija 1: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in vinogradniškega mulčerja z odmično hidravlično rotacijsko kosilnico;
Demonstracija 2: predstavitev pametne rešitve INO VIBRATION CONTROL in dvorednega vibracijskega podrahljalnika s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje
Organizator: INO Brežice d.o.o.

15.00 - 17.00 / dvorana 4
Delavnica: Podeželsko mladinsko delo - opolnomočenje mladih preko mladinskega dela, da ostanejo na podeželju
Organizator: Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju z EPeKa
(delavnica poteka v angleškem jeziku)

16.00 – 17.00 / maneža
Predstavitev tradicionalne pasme ljutomerski kasač (z zmagovalci derbijev in ostalih rejskih dirk)
Organizator: Kasaško rejsko združenje Slovenije

16.00 – 17.00 / pred Vhodom 1
Voden sprehod: Invazivne tujerodne vrste v naši okolici – naučimo se jih prepoznati
Organizator: Zavod RS za varstvo narave, projekt Life Artemis, s podporo Ministrstva za okolje in prostor in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

18.00 / ŠRC Gornja Radgona
Nogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije

Sreda, 29. 8. 2018
dan slovenskih zadružnikov │ dan prašičerejcev │dan rejcev drobnice │ dan kmetijsko-živilskega šolstva

9.00 - 10.30 / dvorana 4
Konferenca: Pomen naravovarstvenega izobraževanja za uspešno kmetovanje
Organizator: Konzorcij biotehniških šol Slovenije

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Kava z mladimi kmeti – ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol

9.00 – 17.00 / hala C1, Agrina kuhinja
TUŠev kulinarični kotiček – pokušnja tradicionalnih jedi pripravljenih na sodoben način, predstavitev Matica Vizjaka – Inovativnega mladega kmeta 2017, predstavitev pridelovalcev za TUŠevo znamko "Slovensko, s podeželja"
Organizator: Engrotuš d.o.o.

9.30 - 11.30 / dvorana 3
Posvet: Seneno mleko in seneno meso – priložnost dodane vrednosti v kmetijstvu
Degustacija senenega mleka in mlečnih izdelkov iz senenega mleka z Mlečno kraljico Zelene doline 2018
Organizator: IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM

10.00 - 13.00 / dvorana 1
Podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije
Organizator: Zadružna zveza Slovenije

10.00 - 11.30 / dvorana 2
Posvet: Priprava nove zakonodaje na področju živinoreje
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

10.00 – 12.30 / dvorana 5
Okrogla miza: Predstavitev novega poslovnega modela v slovenski prašičereji
Predava: David Skornšek, direktor Farm Ihan
Okrogli mizi sledi podelitev priznanj najboljšim rejam
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju s Slovensko zvezo prašičerejcev

10.00 – 12.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

11.00 – 13.00 / dvorana 4
Posvet: Izbrana kakovost in Zakon o promociji
Organizatorja: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in revija Drobnica, Kmetijska založba

11.00 – 12.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Mladi kmetje – Prenos znanja in izkušenj mladih iz tujine na domače dvorišče
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

11.00 – 13.00 / hala B, razstavni prostor ČZD Kmečki glas
Pogovor z avtorico Marjetko Ženko in predstavitev knjige REJA OVC IN KOZ. Knjiga bo naprodaj po 20-odstotno znižani, sejemski ceni
Organizatorja: ČZD Kmečki glas

12.00 – 13.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

11.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

12.00 – 14.00 / dvorana 2
Ekosocialni forum: Potencial družinskih kmetij v Sloveniji za socialne inovacije
Organizator: Ekosocialni forum Slovenije

12.00 – 15.00 / dvorana 3
Srečanje partnerjev SRIP HRANA
Organizator: Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

12.00 – 15.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Degustacija ribjih jedi
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

13.30 – 15.00 / dvorana 1
Okrogla miza: Pomen klopotca za vinsko regijo Štajerske
Organizatorji: LAS Haloze-PRJ Halo, Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije 2018 in Turistična zveza Slovenije

13.30 – 16.30 / dvorana 4
Seminar o pasmi krškopoljski prašič
Organizatorja: KGZ Novo mesto in Društvo rejcev krškopoljskih prašičev

13.30 / demonstracijski prostor
Demonstracija varnega dela z motorno žago
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

13.30 – 14.00 / hala C1, Agrina kuhinja
Posvet: "Slovensko, s podeželja" – priložnost za pridelovalce
Organizator: Engrotuš d.o.o.

14.00 – 14.30 / maneža
Predstavitev pasem ovc in koz, ki jih redimo v Sloveniji, s strokovnim komentarjem
Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

14.00 – 15.30 / dvorana 2
Posvet: Sladkorna pesa nas povezuje – primer uspešnega povezovanja pridelovalcev v skupino proizvajalcev in priložnost za mlade kmete
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja vin iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 s Katarino Pungračič, Vinsko kraljico Slovenije 2018

14.30 – 15.00 / maneža
Prikaz striženja ovc in rokovanja z drobnico
Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

15.00 – 16.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Okrogla miza: Mladi kmetje – Povezovanje povečuje uspešnost kmetovalcev – kako ga okrepiti?
Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

15.00 – 15.30 / maneža
Podelitev priznanj MKGP za najboljše reje drobnice v letu 2018

15.30 – 16.00 / maneža
Predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme kraški ovčar in podelitev priznanj lastnikom
Organizator: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije

16.00 – 17.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja vin iz vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Vipavska dolina z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018

16.30 – 17.30 / dvorana 4
Predavanje: Varovanje drobnice pred vsiljivci in zvermi s pomočjo kraškega ovčarja
Organizator: Klub kraških ovčarjev Slovenije

17.00 – 18.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

Četrtek, 30. 8. 2018
dan avstrijske Štajerske │dan naravnih parkov│ dan ekološkega kmetijstva │ dan pridelovalcev zelenjave │dan sejemskih vrtov │ dan Eko civilne iniciative Ekoci │ dan traktorjev Steyr

9.00 – 10.00 / hala A, razstavni prostor MKGP
Kava z mladimi kmeti – ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol

10.00 – 12.00 / dvorana 1
Posvet: Industrijska konoplja – izzivi v bio krožnem gospodarstvu v praksi
- Ogled in predstavitev poligona Zeleni dragulji narave; predstavitev sort industrijske konoplje, ki so najbolj primerne kot surovina za tekstil ter za prehranske namene in ostalih sort konoplje, posajenih v okviru Poligona s strokovnim vodenjem
- Katere sorte konoplje se nakazujejo kot najbolj primerne za pridelavo semena in olja v naših razmerah, dr. Barbara Čeh, IHPS
- Mehanske lastnosti vlaken iz različnih sort konoplje, pridelane v naših razmerah, dr. Silvo Hribernik, Fakulteta za strojništvo UM
- Tržni potenciali v bio gospoodarstvu in pomen v lokalni skupnosti
- Razglasitev nagrajencev in podelitev priznanj Ekoci Green design
Organizatorja: Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

10.00 – 11.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

11.00 – 13.00 / dvorana 4
Posvet: Izbrana kakovost – zelenjava
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

11.00 – 12.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

12.00 – 14.00 / dvorana 2
Posvet: Zelena javna naročila ekološke hrane v javnih zavodih
Organizator: Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

12.00 / zunanji prostor pred upravo sejma
9. srečanje starodobnih traktorjev Steyr
Organizator: Klub za ohranjanje tehnične kulturne dediščine in razvoj podeželja

13.00 – 14.00 / maneža
Revija razstavljene goveje živine mladih rejcev in predstavitev volovske vprege
Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

14.00 / dvorana 5
Srečanje ob 50. dnevu avstrijske Štajerske – srečanje regij Slovenske Gorice in jugovzhodne avstrijske Štajerske
Organizator: Okrajno glavarstvo Jugovzhodne Štajerske v sodelovanju z regijo Slovenske Gorice, regijo Jugovzhodne avstrijske Štajerske ter Pomurskim sejmom

14.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja vin iz vinorodnih okolišev Kras in Goriška Brda z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 s Katarino Pungračič, Vinsko kraljico Slovenije 2018

15.00 – 16.00 / maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem konj s strokovnim komentarjem
Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko

16.00 / Vinski hram
Vodena pokušnja vin iz vinorodnih okolišev Dolenjska, Bizeljsko Sremič in Bela Krajina z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2018

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem AGRA 2018 podrobno