Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otvoritev AGRA 2018

 

Slavnostno odprtje 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

V soboto, 25. avgusta 2018, je vrata odprl 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Na sejmišču družbe Pomurski sejem d.d. v Gornji Radgoni se do četrtka, 30. avgusta 2018, obiskovalcem predstavlja 1.840 razstavljavcev iz 32 držav. Sejem AGRA se letos predstavlja pod sloganom Sejem nove generacije, izpostavlja pa predvsem mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje.

Sejem AGRA 2018 - otvoritevSejem je odprl predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan, ki je med drugim v svojem nagovoru dejal: »Smo v času priprave nove skupne kmetijske politike. Se je zavedamo? Kaj prinaša, kaj odnaša? Žal danes ni med nami predstavnika evropske komisije, da bi se na lastne oči prepričal kakšno je naše kmetijstvo. Naša generacija upam, da se zaveda svoje vloge, da je za lastno prihodnost potrebno preudarno poskrbeti. Zavedam se, da smo vsi zgolj ljudje, ki delamo napake.

A ključno v času, ko imamo vse, je to, da poiščemo drugo opcijo, plan B. Digitalni pripomočki so tukaj ključnega pomena. Vse imamo na dlani. Zavedati pa se moramo, da so še vedno pripomočki, kot sta to traktor ali lopata. Za razvoj tega so potrebni ljudje, ki se kalijo skozi generacije.«
V imenu organizatorja sejma je na otvoritveni slovesnosti spregovoril predsednik uprave Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec. »AGRA je več kot samo kmetijsko-živilski sejem. V njegovi tesni povezanosti z antičnim izrazom agrikultura vidimo, da gre za eno temeljnih vsebin človeškega preživetja. Ne samo fizičnega preživetja, ampak vsakršnega preživetja. Zato je prav, da se v vsakem trenutku vprašamo kaj počnemo na področju agrikulture, kaj počnemo na področju kmetijstva in ali počnemo prave stvari. O teh izzivih se vedno znova sprašujemo ob vsakoletnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA. In vedno znova iščemo najboljše rešitve in nove vsebine,« je dejal Erjavec, ki je izpostavil, da se AGRA od drugih podobnih sejmov razlikuje po strokovnih razstavah, posvetih, ocenjevanjih in obsejemskih dogodkih. Vseh dogodkov v sklopu letošnjega sejma bo kar 150.
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, ki se poslavlja od funkcije kmetijskega ministra, je spregovoril o prehojeni poti na omenjenem ministrstvu. »Bili smo veseli marsikaterega uspeha, ko pa smo doživeli tudi neuspehe, ki jih vedno doživiš, pa je to bil samo dodaten argument, da poskušamo delati še bolje. In v izjemno težkih časih, v časih, ko so klimatske spremembe 'šibale' po Sloveniji, nam je uspelo preobrniti trende. Proizvodnja hrane v Sloveniji ponovno narašča. So izjeme, izjema so tista leta, ko kmet ne more pridelati, pa čeprav uporablja najboljše tehnologije, ker toče, suše, ne moreš premagati. Vsaj večinoma ne. Vendar kljub vsemu nam počasi kmetijska in prehranska proizvodnja narašča, srečali smo z ujmami, ki so bile grozljive, srečali smo se v naših gozdovih z lubadarjem in ga premagali. Srečali smo se z vetrolomom, podobno kot večina evropskih držav v srcu Evrope. In skupaj smo ga premagali tako, da nas štejejo v skupino dveh najboljših držav. Nas in Švico. Ali obratno, mi in Švica, Švica in mi.«
Država partnerica letošnjega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je Republika Makedonija. V njenem imenu je na otvoritvi spregovoril minister Republike Makedonije za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Ljupcho Nikolovski. »Sejem AGRA predstavlja za številne države, regije in organizacije priložnost na avtentičen način predstaviti svojo proizvodnjo hrane in vina. Ta sejem je kraj kjer je mogoče videti najbolj sodobno opremo v živilski industriji, kmetijsko mehanizacijo, repromateriale in najnovejše tehnološke dosežke v proizvodnem procesu na področju kmetijstva. Zlasti razveseljuje dejstvo, da je letos fokus na mladih kmetovalcih in v njihovem vključevanju v kmetijsko poslovanje. Vprašanje glede mladih kmetovalcev je izjemnega pomena za kmetijstvo po vsem svetu. Ti kmetovalci so naslednja generacija, ki bo razvijala, modernizirala in promovirala kmetijstvo.«
Na otvoritvi so spregovorili tudi župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, slovesnost pa so s kulturnim programom popestrili 8-članska zasedba Luboyna Brass Fantasy in 20-članska makedonska folklorna skupina sv. Ciril in Metod iz Kranja.
Na odprtju sejma AGRA so bili prisotni kot gostje tudi: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gorazd Žmavc, minister za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu, Katarina Pungračič, Vinska Kraljica Slovenije 2018, dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijsko-živilskih podjetij GZS, Jannes Maes, predsednik evropskega sveta mladih kmetov, številne poslanke, poslanci Državnega zbora in svetniki Državnega sveta republike Slovenije, predstavniki Slovenske Vojske, predstavniki veleposlaništev in ministrskih delegacij iz republik Avstrija, Belorusija, Bosna In Hercegovina, Estonija,Hrvaška, Indija, Kosovo, Litva, Luksenburg, Madžarska, Makedonija, Poljska, Slovaška ter številni predstavniki medijev in razstavljavcev.

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA z bogatim programom vabi obiskovalce do četrtka, 30. avgusta 2018.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Otvoritev AGRA 2018