Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Okronali so 4. medeno kraljico Slovenije

 

Na sejmu AGRA so danes okronali 4. medeno kraljico Slovenije, podelili nagrade ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji ter razglasili rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo

4. medena kraljica4. medena kraljica Slovenije je postala 24-letna Valentina Marinič, ki prihaja iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Je diplomirana ekonomistka Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Na slovesnosti so spregovorili predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS, in 3. medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič. Erjavec je opozoril na svetovni dan čebel, ki smo ga letos praznovali prvič, Pomurski sejem pa je idejo za to sledil ves čas in jo spodbujal. Zdaj je na ta račun na sejmu AGRA tudi medeni hram s slovenskim čebelnjakom, ob njem pa slovenske čebelarje predstavlja medena kraljica, razstavljeni pa so tudi izdelki sejemskega ocenjevanja.

Tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenija Boštjan Noč je zelo zadovoljen z razglasitvijo svetovnega dneva čebel, s čimer smo, kot je povedal, dosegli željo, da svet spozna, da je čebela kralj živali. Zahvalil se je vsem, ki so k temu prispevali, napovedal pa tudi dva nova cilja: da na svetu čebelo razglasimo za ogroženo, pri čemer moramo ta cilj podpreti enotno, in da s trgovskih polic preženemo ponarejeni oziroma lažni med.
Zato je čebelarska zveza Slovenije s čebelarskimi organizacijam iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore podpisala deklaracijo o obeh predlogih, ki jo bodo poslali v podpis vsem svetovnim organizacijam.
»Čebelje leto« oziroma svetovni dan čebel je kot izjemen dosežek označil tudi dosedanji kmetijski minister in predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan. Kot je povedal, je bila to ena največjih akcij Slovenije, država pa zastavonoša pobude kako zaščititi svet. Čebelarje je pozval, naj še naprej navzven delujejo tako enotno kot so do zdaj, sicer pa so v zadnjih desetih letih v tej panogi po njegovi oceni veliko dosegli. Te dosežke moram varovati, obenem pa vsako leto ponavljati, kako pomembne so čebele in poslanstvo čebelarjev, je še povedal Židan in čebelarjem obljubil tudi podporo iz Državnega zbora.
Predsednik komisije za odlikovanja Franc Sreš in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta 3. medeni kraljici Slovenije Mateji Šoštarič podelila najvišje odličje Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobila ga je za uspešno promocijo čebelarstva v Sloveniji in onkraj njenih meja ter za podporo svetovnemu dnevu čebel.
Novi medeni kraljici je kot prvi čestital predsednik društva Medena kraljica Slovenije (DMKS) Branko Bratinščak, pokrovitelj njenega osebnega vozila Dušan Rajh, podjetje Avto Rajh, pa ji je izročil ključ kočije z vsaj stoterimi konji, Citroena C3.
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je podeli tudi priznanja Petra Danjka tretje stopnje za posebne zasluge članom Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobili so jih član in podpredsednik društva Medena kraljica Slovenije Janez Vencelj za požrtvovalno delo in obisk čebelarskih dogodkov širom po Sloveniji vrsto let, DMKS Jožica Bratinščak, ki v projektu medena kraljica sodeluje že od leta 2009 in je desna roka predsedniku društva, in predsednik ČZD Pomurje Janko Rožman za hrabrost pri prevzemu krmila Čebelarske zveze društev Pomurja.

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni je potekalo 3. avgusta 2018 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Strokovno delo je opravila ocenjevalna komisija pod predsedstvom prof. dr. Terezije Golob, Biotehniška fakulteta Ljubljana s člani: mag. Amalijo Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o. in Jakob Madjar, Terenski svetovalec Čebelarske zveze Slovenije.

Na ocenjevanju sta sodelovala 102 čebelarja s 146 vzorci medu.

Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije. Na vseh vzorcih so bile v skladu s pravilnikom predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

STATISTIČNI PODATKI O UDELEŽENCIH IN REZULTATIH OCENJEVANJA

Na ocenjevanju sta sodelovala 102 čebelarja z 146 vzorci medu:

Država

čebelarji

Vzorci

Slovenija

88

129

Hrvaška
Madžarska

6
1

7
1

Slovaška

4

6

Srbija

1

1

Makedonija

2

2

PODELJENA ODLIČJA PO VRSTI MEDU

Vrsta

Št. vzorcev

Zlata med.

Srebrna med.

Bronasta med.

Akacija

31

11

6

14

Cvetlični

33

10

18

5

Gozdni

20

6

8

6

Sončnični

2

2

 

 

Hoja

3

2

1

 

Lipa

29

12

16

1

Kostanj

17

8

7

2

Skupaj

135

51

56

28

ŠAMPION

Šampionsko priznanje za med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev je prejel Akacijev med, Peter Kolar, Ptujska Gora.

PRVAK VRSTE

Naslov Prvak vrste za med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti (najmanj 7 vzorcev v vrsti) so si prislužili:

Akacijev med, Peter Kolar, Ptujska Gora
Cvetlični med, Milko Jurinčič, Marezige
Gozdni med, dr. Trajče Nikoloski, Ljubljana
Lipov med, Zvonko Žamut, Lenart v Slov. goricah
Kostanjev med, Marinka Košir s.p., Polhov Gradec

KOMENTAR PREDSEDNICE KOMISIJE

»Podnebje iz leta v leto s spremenljivimi in velikokrat ekstremnimi vremenskimi pogoji omogoča različno letino medu, predvsem različen pridelek posamezne vrste medu. Tudi letos so vremenske razmere krojile slabšo letino nekaterih vrst medu. Skladno s tem je bila tudi udeležba vzorcev medu, ki so jih čebelarji poslali na ocenjevanje, zelo pestra: prevladovali so vzorci cvetličnega, akacijevega in lipovega medu. Občutno manj kot lansko leto je bilo vzorcev gozdnega medu, slabo je bil zastopan tudi kostanjev med, bili so le trije vzorci hojevega, medtem ko smrekovega medu sploh ni bilo.
Kljub temu bi na letošnjem ocenjevanju izpostavila udeležbo kar 146 vzorcev medu. Prav tako je razveseljivo dejstvo, da se je poleg 88 domačih čebelarjev za ocenjevanje odločilo 14 tujih iz petih držav.
Seveda količina medu nikakor ne odraža kakovosti, za katero lahko ugotavljamo, da je bila odlična. Vzorci, ki so prispeli na ocenjevanje, so bili čisti, brez primesi, nekaj je bilo odstopanj le pri označevanju medu, zato smo deset vzorcev glede na izmerjeno vrednost električne prevodnosti prerazporedili, in sicer osem vzorcev iz cvetličnega v gozdnega in dva vzorca gozdnega v cvetlični. Le en vzorec je bil zaradi previsoke vsebnosti vode izključen iz ocenjevanja.
Podelili smo 51 zlatih priznanj, 56 srebrnih in 28 bronastih. Le deset vzorcev je prejelo zahvalo za udeležbo in ostalo brez priznanja, vendar ne zaradi kake posebne napake, ampak le zaradi premalo izraženih senzoričnih značilnosti določene vrste medu. Vsem čebelarjem, ne glede na barvo priznanja, iskreno čestitam.« Predsednica komisije: prof. dr. Terezija Golob

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Okronali so 4. medeno kraljico Slovenije