Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi kmeti, gozdarji in čebelarji

 

V ospredju današnje AGRE mladi kmeti, gozdarji in čebelarji

Mladi kmetiGornja Radgona, 26. 8. 2016 – Drugi dan sejma AGRA tradicionalno mine v znamenju čebelarjev, gozdarjev, kmetijske tehnike in mladih kmetov. Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta se odvijali dve odmevni okrogli mizi, prva je bila o gozdarstvu, na drugi pa so mladi kmetje razpravljali o uporabi sodobne tehnologije v kmetijstvu. Svečanega dogodka čebelarjev se je udeležil predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan. Sicer pa je bil dan poln različnih dogodkov, s strani MKGP pa sta se jih udeležila državna sekretarja mag. Tanja Strniša in mag. Marjan Podgoršek.

Predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan se je zjutraj na razstavnem prostoru MKGP pridružil mladim kmetom, ki bodo sicer vsako jutro na razstavnem prostoru imeli kavo ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol. Kava z mladimi kmeti je priložnost, da obiskovalci sejma pokramljajo z mladimi kmeti, ki jih bodo po bliže seznanili z vsemi izzivi, ki stojijo na njihovi poklicni poti. Predsednik DZ je v sproščenem ozračju ob kavi poklepetal s številnimi obiskovalci.

Dopoldne je potekala tudi svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu, kronanje 4. medene kraljice ter podelitev nagrad ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji. Dogodka se udeležil tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, ki je v uvodnem nagovoru povedal: »Na področju čebelarstva smo naredili res veliko. Projekti, ki so za nami, so doživeli izreden mednarodni uspeh. Naj spomnim le na Svetovni dan čebel,  Tradicionalni slovenski zajtrk, evropski medeni zajtrk, dan slovenske hrane idr. Vse to seveda ni samo po sebi umevno, za tako velike projekte je bilo potrebno prevzeti odgovornost. In mi smo jo prevzeli. Tudi po mojem odhodu s funkcije kmetijskega ministrstva bo potrebno vsako leto negovati to, kar smo skupaj naredili in se truditi da bodo projekti živeli še naprej. Ob tem vam bom stal ob strani tudi vnaprej. Verjemite mi, da tako močnega zaveznika v Državnem zboru RS še niste imeli.« Medena kraljica Mateja Šoštarič je na prireditvi svojo tiaro prepustila četrti medeni kraljici, ki je to postala Valentina Marinič.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je na pobudo ZSPM udeležila posveta z naslovom »Precizno kmetijstvo – utopija ali realnost slovenskega kmetijstva - nagovorila«. Kasneje je sodelovala tudi na srečanju vodstev ČZS, BIH, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije, kjer so podpisali skupno deklaracijo o zaščiti čebel.

V okviru sejma AGRA je tudi danes potekalo državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, ki je bilo že dvajseto po vrsti. Prvenstvo je slavnostno odprl državni sekretar mag. Marjan Podgoršek. V svojem govoru je zaželel tekmovalcem varno ravnanje z motornimi žagami in jih spomnil: »Vsi udeleženci sekaških tekmovanj ste tudi promotorji sodobne gozdne proizvodnje.« Ob koncu dneva je državni sekretar tekmovalcem podelil priznanja in razglasil zmagovalce.

Današnja prva okrogla miza na razstavnem prostoru MKGP je potekala pod naslovom »Gozdovi so naše bogastvo – ohranili jih bomo le s skrbnim ravnanjem«. Na njej so sodelovali državni sekretar mag. Marjan Podgoršek, Renata Martinčič, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo MGRT, Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije in Jože Jeromen, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov. Sogovorniki so na njej govorili o izzivih in priložnostih, ki jih ponuja bogastvo Slovenije z gozdovi in podprli čim večjo vključenost vseh akterjev pri nadaljnjem razvoju dejavnosti povezanih z gozdovi. Izpostavili so dejavnosti, ki se dogajajo v gozdu, kot so turizem, pohodništvo, kolesarstvo, pobiranje gozdnih plodov in z lovom povezanih dejavnosti. Na tem področju obstajajo velike rezerve skozi večjo vključenost lastnikov gozdov in lokalnih skupnosti pri samostojnem razvoju in upravljanju gozdnega prostora in dejavnosti povezanih z njim.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je udeležila dogodka z naslovom »Pametne vasi – sodobno kmetijstvo in kakovostno bivanje na podeželju v dobi digitalizacije«, ki ga je organiziral evropski poslanec Franc Bogovič. Kasneje se je udeležila še posveta, ki ga je organizirala pisarna EU parlamenta v sodelovanju z MKGO. V dialogu z evropskimi poslanci so se udeleženci pogovarjali o tem, kakšne bodo spremembe pri financiranju Skupne kmetijske politike, kohezijske politike, socialnih in izobraževalnih programov EU po letu 2020.

V popoldanskem času je na razstavnem prostoru MKGP potekala okrogla miza mladih kmetov »Uporabi sodobno tehnologijo in kmetije pametneje«. Na njej so sodelovali dr. Vesna Miličič iz Direktorata za kmetijstvo, prof. dr. Milan Lakota iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Marko Cafnik, inovator na področju novih tehnologij in režiser, doc. dr. Emilija Stojmenova Duh iz Fakultete za elektrotehniko, UL in dr. Blaž Grmšek strokovnjak za nove tehnologije v kmetijstvu. Okrogli mizi so sledile predstavitve sodobnih rešitev v kmetijstvu, in sicer robotski škropilnik proti plevelom v nasadih in delovanje FabLab mreže. Na okrogli mizi so sogovorniki izpostavili, da je industrijska revolucija 4.0 generacije že dejstvo, saj digitalizacija in tehnologija v kmetijstvu pomagata izboljšati konkurenčnost v kmetijskih gospodarstvih. S pametno tehnologijo prav tako varujemo okolje, ker je kmetovanje z njo veliko bolj precizno. Inovacije pa niso samo tehnološke ampak tudi socialne, to so novi poslovni modeli, e-poslovanje na kmetijah in tudi spletna prodaja. Poudarili so, da se je potrebno zavedati vseh prednosti, ki jih digitalizacija prinaša in, da se je potrebno povezati. Demonstrirali so tudi, kako zavarovati podatke, ki se nahajajo v pametnem oblaku in predstavili blockchain tehnologijo, ki je ena od rešitev. Okrogla miza se je končala v duhu: »Digitalizacija je tako kot dihanje – rabimo jo.«

Ponedeljek je na sejmu AGRA namenjen govedorejcem, živilcem, veterinarjem, Porabju in Zagrebački županiji. Na razstavnem prostoru MKGP se bo sejemski dan začel ob 9.00 s kavo ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol. Organizirani sta dve okrogli mizi. Dopoldanska bo govorila o akvakulturi, na popoldanski pa bodo mladi kmetje zagovarjali tezo, da je lahko vsaka kmetija uspešna. Zelo pester program imata jutri tudi oba državna sekretarja, ki se bosta udeležila številnih posvetov, bilateralnih razgovorov javnih razprav, seminarjev in pogovorov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Mladi kmeti, gozdarji in čebelarji