Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V Gornji Radgoni so okronali 4. slovensko medeno kraljico

( 1 Ocena ) 

Na slovenskem medenem prestolu Valentina Marinič

Medena kraljica in otroci vrtca Manko Golar GRNa sejmu Agra v Gornji Radgoni je potekala posebna slovesnost, ki je bila v znamenju zadovoljstva, ker smo po zaslugi Slovenije letos prvič praznovali „čebelje leto" oziroma prvi svetovni dan čebel. To je kot izjemen dosežek označil tudi dosedanji kmetijski minister in novi predsednik DZ Dejan Židan, saj je bila to, kot je dejal, ena največjih akcij Slovenije, država pa zastavonoša pobude, kako zaščititi svet. Židan je čebelerjem obljubil tudi pomoč DZ. V svojem nagovoru ga je dopolnil predsednik Čebelarske zveze Slovenija Boštjan Noč in že napovedal dva nova cilja, da na svetu čebelo razglasimo za ogroženo in da s trgovskih polic preženemo ponarejeni med.

O obeh ciljih so na sejmu slovenski čebelarji s kolegi iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore podpisali deklaracijo, ki jo bodo poslali v podpis vsem svetovnim organizacijam. Podpisniki deklaracije so zapisali, da se bodo zavzemali za razglasitev medonosnih čebel za ogroženo vrsto, sprejetje ukrepov za njihovo zaščito in nadzor nad ponarejenim medom. Prizadevali pa si bodo tudi za ozaveščanje potrošnikov o pomenu uživanja lokalno pridelanih čebeljih pridelkov, informiranje o poreklu medu in spodbujanje k nakupu lokalno pridelanega medu neposredno pri čebelarjih.
Hkrati so na svečanosti na Pomurskem sejmišču za 4. medeno kraljico Slovenije okronali 24-letno diplomirano ekonomistko Valentino Marinič iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Na slovesnosti sta poleg Židana in Noča, spregovorila tudi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, in dosedanja, 3. medena kraljica Slovenije, Mateja Šoštarič. Erjavec je opozoril na svetovni dan čebel, ki smo ga letos praznovali prvič, Pomurski sejem pa je idejo za to sledil ves čas in jo spodbujal. Zdaj je na ta račun na sejmu AGRA tudi medeni hram s slovenskim čebelnjakom, ob njem pa slovenske čebelarje predstavlja medena kraljica, razstavljeni pa so tudi izdelki sejemskega ocenjevanja. Predsednik komisije za odlikovanja ČZS Franc Sreš in predsednik ČZS Boštjan Noč sta 3. medeni kraljici Slovenije Mateji Šoštarič podelila najvišje odličje Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobila ga je za uspešno promocijo čebelarstva v Sloveniji in onkraj njenih meja ter za podporo svetovnemu dnevu čebel. Novi medeni kraljici je kot prvi čestital predsednik društva Medena kraljica Slovenije Branko Bratinščak, pokrovitelj njenega osebnega vozila Dušan Rajh, podjetje Avto Rajh, pa ji je izročil ključ kočije z vsaj stoterimi konji, Citroena C3. Predsednik ČZS Boštjan Noč je podelil tudi priznanja Petra Danjka tretje stopnje za posebne zasluge članom Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobili so jih član in podpredsednik društva Medena kraljica Slovenije Janez Vencelj za požrtvovalno delo in obisk čebelarskih dogodkov širom po Sloveniji vrsto let, DMKS Jožica Bratinščak, ki v projektu medena kraljica sodeluje že od leta 2009 in je desna roka predsedniku društva, in predsednik ČZD Pomurje Janko Rožman za hrabrost pri prevzemu krmila ČZD Pomurja.
Poleg tega, da so podelili nagrade ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji, so razglasili tudi rezultate ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo, kjer je šampionsko priznanje dobil akacijev med Petra Kolarja s Ptujske Gore. Na letošnjem ocenjevanju medu na sejmu Agra je bilo 146 vzorcev, ki sta jih poslala 102 čebelarja. Naslov prvak vrste za med z najvišjim številom točk v posamezni vrsti so poleg šampiona dobili cvetlični med Milka Jurinčiča iz Marezig, gozdni med Trajčeta Nikoloskega iz Ljubljane, lipov med Zvonka Žamuta iz Lenarta v Slovenskih goricah in kostanjev med Marinke Košir iz Polhovega Gradca. Strokovna komisija je podelila 51 zlatih, 56 srebrnih in 28 bronastih priznanj, predsednica komisije prof. dr. Terezija Golob pa je izpostavila udeležbo številnih vzorcev medu, pri čemer se je poleg 88 domačih čebelarjev za ocenjevanje odločilo 14 tujih iz petih držav. „Vzorci na ocenjevanju so bili čisti, brez primesi, nekaj je bilo odstopanj le pri označevanju medu. Le en vzorec je bil zaradi previsoke vsebnosti vode izključen iz ocenjevanja in le deset vzorcev je prejelo zahvalo za udeležbo in ostalo brez priznanja, vendar ne zaradi kake posebne napake, ampak le zaradi premalo izraženih senzoričnih značilnosti določene vrste medu," je poudarila Golobova. Hkrati sta Peter Kozmus, podpredsednik mednarodne zveze čebelarjev Apimondije in član ČZS ter predsednik ČZS Boštjan Noč podelila nagrade za vrhunske dosežke tekmovalcem na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji, Luki Kričeju, Mitji Kositru in Ožbeju Očku ter mentorju Blažu Lovriču z OŠ Selnica ob Dravi. V konkurenci mednarodno mešanih ekip je Mitja Kositer s svojo ekipo zasedel 1. mesto, med posamezniki pa med 84 tekmovalci Luka Kričej 3. mesto.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem V Gornji Radgoni so okronali 4. slovensko medeno kraljico