Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Končan je 7. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja „Sobra 2018"

 

Zavezništvo zaupanja iz Gornje Radgone

Sejem SOBRA GR 2018Po štirih živahnih in razburljivih dneh, ko je nad Gornjo Radgono občasno „grmelo" skoraj kot pred 27 leti, ko je nastajala samostojna Slovenija, je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni zaključen 7. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja „Sobra 2018". Na dobrih 50.000 kvadratnih metrov razstavnih, predstavitvenih in tekmovalnih površin, se je predstavljalo 110 razstavljavcev iz 11 držav, ki so pokazali in prikazali marsikaj zanimivega. To je bilo pravo doživetje za ljudi vseh starosti, ki so poleg iz cele Slovenije prišli tudi iz tujine, zlasti sosednjih držav Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

»Ob zaključku letošnje, že 7. Sobre v petnajstih letih, lahko izrazim zadovoljstvo in zahvalo. Zadovoljstvo zato, ker nam je uspelo na stičišče štirih držav pripeljati štiri najpomembnejše institucije, ki nam zagotavljajo varnost, 110 razstavljavcev, ki iščejo priložnosti gospodarskega sodelovanja na področju obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ter preko 20.000 obiskovalcev, še posebej mladih. Zahvalo si zaslužijo tako institucije, ki se niso zgolj predstavile z razstavnimi prostori, ampak so izvajale številne aktivnosti, dinamične predstavitve, svetovanja in tekmovanja. Kljub temu, da so priprave na sejem potekale v času, ko smo v Sloveniji sestavljali novo vlado, so institucije, kot so Slovenska vojska, policija, Uprava za zaščito in reševanje in Gasilska zveza odlično pripravile vsebino in program predstavitev, kar kaže na to, da ustanove, ki skrbijo za varnost, delujejo izvrstno. Letošnji sejem Sobra je bil še posebej gasilski, saj sta zadnja dva dneva potekala tekmovanja gasilcev za naslove najboljših v državi, kar se je odražalo tudi na obisku sejma in razstavljavcih gasilske opreme", je ob zaključki sejma povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Dodal je, kako je prepričan, da je letošnja Sobra prispevala k prepoznavnosti institucij, ki skrbijo za našo varnost in da bo večja prepoznavnost imela tudi praktične učinke pri zagotavljanju večje proračunske pogače. V tem primeru se tudi razstavljavci in gospodarstvo nasploh lahko nadeja boljših rezultatov.
Letošnja Sobra je na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavila opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V zavezništvo zaupanja in sodelovanja je povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele v mlado generacijo. Namenjen je bil vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Poleg najnovejše opreme za obrambo, varnost, zaščito in reševanje so bili letos še posebej izpostavljene oprema za gasilce ter gasilska vozila. Ob njih so se predstavljali najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Pestra je bila tudi izbira opreme za osebno zaščito, oblačil, obutve, medicinskega in sanitetnega materiala, pripomočkov za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomne zaščite, alarmnih sistemov, mobilne opreme za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočkov za orientacijo ter opreme za prvo pomoč in varstvo pri delu.
Ob poslovnih razstavljavcih so se MORS, SV, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter GZS predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami.
Slovenska vojska se je vsak dan predstavljala s statičnimi in z dinamičnimi prikazi opreme in usposobljenosti svojih enot, z nastopi častne Garde, Športne enote in Orkestra SV. Obiskovalci so lahko poskusili okusno hrano iz vojaškega kotla, se preizkusili v streljanju z zračnim orožjem in na simulatorjih ter se popeljali z vojaškimi vozili. Pripadniki Slovenske vojske so 2.000 nabornikom predstavili opremo, znanja in vojaške poklice. Policija je pripravila številne nastope Policijskega orkestra, dinamične predstavitve dela specialnih enot, praktičnega policijskega postopka ter svetovanja obiskovalcem glede osebne zaščite, varovanja in samoobrambe. Prikazani so bili tudi reševanje v gorah, delo vodnikov službenih psov, spretnostne vožnje policistov motoristov... Na ogled so bila vozila in oprema različnih rednih in specialnih enot. V policijskem otroškem kotičku so potekale likovne delavnice.
Gasilska zveza Slovenije je pripravila strokovno srečanje, ki mu je sledila reševalna vaja v sodelovanju gasilcev ter SV in Policije. V soboto in nedeljo je bilo na sporedu Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na njem se je pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev, vmes pa je potekalo tudi tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči. Uprava RS za zaščito in reševanje je predstavila svojo organiziranost, delo, sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter svojo najnovejšo opremo. V okviru preventivne dejavnosti so predšolske in osnovnošolske otroke prve triade očarali in vzgajali z dvema brezplačnima lutkovnima predstavama.
Seveda ni manjkalo niti poslovnih in strokovnih srečanj, kot je srečanje Grozda obrambne industrije Slovenije z institucijami, ki so kupci namenske opreme, s predstavniki MORS, SV, Uprave za zaščito in reševanje ter GZS. Na njem je bil dan velik poudarek tudi gospodarski diplomaciji, ki sodi med prioritete nove slovenske vlade. Zraven je potekal tudi posvet gasilskih enot širšega pomena, na katerem so obravnavali konkretne probleme ravnanja gasilcev v nesrečah vozil z udeležbo nevarne snovi, problematiko prebijanja skozi kolone, specifiko reševanja ponesrečencev pri prometni nesreči tovornih vozil, hidravlično reševalno orodje nekoč in danes ter vse bolj aktualno problematiko gašenja vozil na alternativni pogon. Ne gre prezreti niti posveta ob mesecu požarne varnosti, na katerem so predstavili komisijo za požarno preventivo v novi zasedbi, aktivnosti v mesecu požarne varnosti, vprašalnik o požarni preventivi v domačem okolju, problematiko številk klic v sili ter požarno preventivo v zvezi z objekti spomeniške dediščine...
Gornjo Radgono so v času sejma obiskale mnoge eminentne osebnosti, iz tujine in domovine, s premierjem Marjanom Šarcem in predsednikom DZ Dejanom Židanom na čelu. Slavnostni govornik ob otvoritvi je bil obrambni minister Karel Erjavec, na zaključku pa minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Končan je 7. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja „Sobra 2018"