Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomurski sejem letos s štirimi sejmi in nekaterimi novostmi

 

Lani razstavljalci iz 40 držav in 155.000 obiskovalcev

Sejem 2019 tiskovna konferencaGornja Radgona – Podobno kot že vrsto let je vodstvo Pomurskega sejma tudi letos, po prvem dejanju, kronanju kraljice, pripravilo srečanje z novinarji, kjer so predstavili dogajanja v minulem letu ter napovedali dogodke v letu 2019. Predsednik uprave Janeza Erjavec svojih lanskih šest sejmov uvršča med najbolj bogate doslej, saj se je na njih predstavilo 2330 razstavljavcev iz 40 držav, ogledalo pa si jih je 155.000 obiskovalcev. Pomurski sejmarji za letos napovedujejo štiri sejme v dveh terminih in obljubljajo nekatere vsebinske novosti. Sploh pa so na Pomurskem sejmu z lansko sejemsko bero izredno zadovoljni, ker so zapolnili vse napovedane vsebine in dosegli načrtovani prihodek v višini dveh milijonov evrov neto, dobička za zdaj še ne morejo napovedovati, saj bilanca ni zaključena, Erjavec pa je opozoril tudi na plačilno nedisciplino.

Ko gre za leto 2019 bodo najprej med 12. in 14. aprilom v Gornji Radgoni organizirali bienalne sejme Lov, Ribolov in Naturo, ki so si po besedah Erjavca pri njih izborili domovinsko pravico in so jih dobro sprejeli tako ustanove s teh področij lovstva, ribolova ter aktivnosti in oddiha v naravi kot številne organizacije in društva. Ko gre za Medical pa so se odločili, da bo slednja prireditev poslej bianalno vsako drugo leto, načrtujejo pa, da bi kljub temu pripravil kakšen posvet s medicinskega področja. Glavni poudarki na treh omejenih aprilskih sejmih bodo na varovanju narave, sožitju narave in človeka, doživljajskem turizmu in izobraževanju mladih. Vrhunec sejma Lov bo 11. slovenski lovski dan, tradicionalno srečanje, namenjeno ozaveščanju javnosti o pomenu lova, lovstva in in trajnostne rabe naravnih virov. Sejem Naturo bo obogatil razstavni prostor sonaravnega bivanja, kjer bodo prikazali naravno gradnjo, opremo za dom, vrtnarjenje in urejanje okolice. Osrednjo predstavitev pa pripravlja Turistična zveza Slovenije, na njej bodo dejavnost in ponudbo predstavila turistična društva iz vse Slovenije. Sočasno bo potekala še razstava Avto-moto klasika, na kateri predstavljajo varovanje tehnične dediščine.
„Največji praznik lovstva, ribištva in prijateljevanja z neokrnjenim okoljem v sosedski regiji štirih držav bo v letu 2019 ponujal lovcem, kinologom, ribičem in drugim ljubiteljem narave novosti in ugodne nakupe lovske, kinološke in ribiške opreme, terenska vozila, oblačila, obutev ter druge izdelke za dobro počutje v naravi. Glavni poudarki spremljajočih razstav in predstavitev bodo na varovanju narave, sožitju narave in človeka, doživljajskem turizmu in izobraževanju mladih. Strokovne prikaze pripravljajo krovne slovenske stanovske organizacije, ki skrbijo za sožitje človeka z naravo ter vzgojo mladih generacij naravovarstvenikov. Lovska zveza Slovenije se bo predstavila na osrednjem razstavnem prostoru z različnimi razstavami in stanovskim dogajanjem. Vrhunec strokovnega druženja bo 11. Slovenski lovski dan, tradicionalno srečanje, namenjeno ozaveščanju javnosti o pomenu lova, lovstva in trajnostne rabe naravnih virov. LZS organizira državno tekmovanje v oponašanju jelenjega rukanja, dogajanje pa bodo popestrili tudi nastopi lovskih rogistov in pevskih zborov ter predstavitve lovskih psov. Lovsko kinološko društvo Maribor pripravlja Državno razstavo psov vseh lovskih pasem – CAC", je dejal Erjavec, ki je dodal, da bo v tridnevnem dogajanju tudi veliko dogajanj zanimivih za širšo javnost, med njimi tudi tradicionalno mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Drugič zapovrstjo pa bo potekalo mednarodno ocenjevanje divjačinskih salam.
Letošnji, 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, paradni sejem Pomurskega sejma, ki ima od novembra novo predsednico, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandro Pivec, ki je nalogo prevzela od prejšnjega kmetijskega ministra, bo med 24. in 29. avgustom, in sicer pod sloganom „Sejem nove generacije". Na sejmu konec avgusta pričakujejo več kot 1800 razstavljavcev iz kakšnih 35 držav, v ospredju bodo digitalno in natančno kmetijstvo, digitalizacija v agroživilstvu in drugih novih tehnologijah, mednarodno gospodarsko sodelovanje, generacijska pomladitev, hrana iz bližine, ekološko kmetijstvo in krožno gospodarstvo. Veliko pozornosti bodo namenili tudi evropski kmetijski politiki ter strokovnim razstavam in vzorčnim nasadom, za katere je vedno večje zanimanje. „Razstavljavci bodo ponudili najboljše informacije in izdelke s področja tehnologij za pridelavo in predelavo. Obiskovalci bodo lahko videli, otipali in preizkusili vrhunsko tehniko in mehanizacijo za kmetijstvo, gozdarstvo, sadjarstvo, vinogradništvo in predelavo živil. Okusili bodo lahko najboljše, kar ponujajo kmetje, živilci in vinarji iz Slovenije in sveta. Prikazani bodo programi embalaže, sodobnih kmetijskih gradenj, orodij in opreme, klimatizacijske tehnike, izrabe obnovljivih virov energije pa tudi izdelki domače in umetnostne obrti", je dejal prvi mož Pomurskega sejma.
Posebej bo zanimiv dan Pomurja, oračev in mladih kmetov, pa dan podeželske mladine, čebelarjev, gozdarjev in gozda ter kmetijske tehnike, dan živilcev, govedorejcev, veterinarjev, Porabja in semenarjev. Torek, 27.8. bo posvečen sadjarjem, KGZ Slovenije, konjerejcem, vinogradnikom in vinarjem, turističnim kmetijam in Madžarski. Sreda bo dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, kmetijsko živilskega šolstva, rejcev drobnice in dan avstrijske Štajerske. V četrtek pa bodo na svoj račun prišli podaniki naravnih parkov, ekološkega kmetijstva, sejemskih vrtov in pridelovalci zelenjave. Tradicionalno bodo sejem spremljale strokovne razstave avtohtonih pasem domačih živali, goveje živine, konj, drobnice, prašičev, perutnine, malih živali in rib. Obiskovalce bodo očarali vzorčni nasadi avtohtonih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin, permakulturno - biodinamični vrt s hiško iz slamnatih bal, učni poligon Zeleni dragulji narave s prikazom krožnega gospodarstva, z vrtninami, hmeljem, industrijsko konopljo, dišavnicami in zelišči ter seveda vse bogatejši gozdno parkovni nasad s sejemsko učno gozdno potjo. V vzorčne vrtove bodo vabile praktične delavnice, na maneži se bodo vrstile revije in predstavitve živali in njihovih rejcev.
Sejem AGRA bo pristno družaben s srečanjem mladih kmetov, 21. državnim sekaškim tekmovanjem lastnikov gozdov, 51. srečanjem ob dnevu avstrijske Štajerske, s tekmovanji v plesanju polke in v vlečenju vrvi, z nogometno tekmo slovenske vinske reprezentance, s srečanjem sommelierjev, vinskih vitezov, 10. srečanjem starodobnikov Steyr ter številnimi zanimivimi aktivnostmi za otroke. Da bo AGRA v letu 2019 ponovno najpomembnejši tovrstni dogodek v tem delu Evrope, pritrjujejo tudi anketne raziskave. Kar 96,8 % razstavljavcev je potrdilo, da je sejem zanje poslovno uspešen. Ob vse večjem interesu novih podjetij za predstavitve, pa je sodelovanje v letu 2019 zagotovila tudi velika večina sedanjih partnerjev.
Letos bo Pomurski sejem pripravil šest strokovnih mednarodnih ocenjevanj, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, medu, kmetijske mehanizacije in opreme ter največje Vino Slovenija. Lani so skupno ocenili 1315 izdelkov. Maja bo pod njihovim okriljem slikarska kolonija, doslej je to bilo „Vinogradi obeh bregov Mure", letos pa „Most na Muri". Erjavec je tudi povedal, da bodo letos oglede sejma Agra organizirali iz Kopra, Nove gorice, Kranja, Novega mesta, Ljubljane, Celja in Maribora...Pomurski sejem bo v letu 2019 aktivno sodeloval v projektih Mesta sejmov in penine Gornja Radgona, v Združenju evropskih kmetijskih sejmov EURASCO in z Društvom agrarnih novinarjev Slovenije.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Pomurski sejem letos s štirimi sejmi in nekaterimi novostmi