Nekdanji miličniki obiskali svojega komandirja, ki se je upokojil leta 1986

Policisti upokojenci na obiskuKar nekaj solz radosti je spontano spustil Martin Španbauer, ki bo letos jeseni napolnil 85 let, ko ga je na njegovem lepem in prijetnem domu na Noričkem Vrhu, streljaj iz Gornje Radgone, obiskalo kakšnih 20 njegovih nekdanjih sodelavcev na Policijski postaji Gornja Radgona. Na pobudo upokojene policistke Marije Rantaša so namreč policisti in administratorka, ki so bili na PP Gornja Radgona, ko se je leta 1986 upokojil njihov takratni komandir Martin Španbauer, organizirali to srečanje, ki se je začelo pri nekdanji radgonski policijski postaji na Maistrovem trgu, kjer sicer spomeniško zaščitena stavba močno propada. Po obisku pri svojem nekdanjem komandirju Španbauerju, so si ogledali tudi novo policijsko postajo, katero jim je razkazal sedanji komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin.

Obisk upokojenih policistov PP GR

Pospravili so odpadke iz štirih vasi

Čistilna akcija TD MajolkaČlanice in člani enega najbolj dejavnih društev na radgonskem območju, Turistično društvo Majolka se tudi to pomlad niso izneverili tradiciji, ko v okolju kjer delujejo in večinoma živijo, skrbijo tudi za urejenost in čistočo naravnega okolja. Tako so minulo nedeljo v popoldanskem času izvedli tradicionalno čistilno akcijo na področju Krajevne skupnosti Črešnjevci – Zbigovci v občini Gornja Radgona, kjer so pospravili štiri vasi. Več deset aktivistov se je zbralo pri prodajalni Tuš v središču Črešnjevcev in se nato razdelilo v dve skupini. Ena skupina je čistila ob glavni cesti Gornja Radgona – Ptuj, skozi Črešnjevce in Orehovce, nato čez Orehovski Vrh, do gasilskega doma PGD Zbigovci. Druga skupina pa skozi Črešnjevce mimo Holtove vile in Zbogivce, prav tako do doma PGD Zbigovci.

Turistično društvo Majolka pripravilo še eno odmevno čistilno akcijo

Ob visokem življenjskem jubileju na obisku pri Ivanki Perša z Rožičkega Vrha

Ivanka Perša jubilejDandanes, ko se ljudje med seboj vse manj obiskujejo, ko vedno nekam hitimo in ne poznamo niti najbližjih sosedov, nekaterim obisk veliko pomeni. Ob obiskih je uživala tudi Ivanka Perša, ko so jo ob njenem okoglem življenjskem jubileju, 90. rojstnem dnevu obiskali župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ter poverjenici Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Rozina Kraner in Jožica. Čeprav je ob obisku bila v bolniški postelji, je izkazala veselje in zadovoljstvo, da jo je obiskala omenjena delegacija. Ob njeni »ortopedski« postelji, so se zbali tudi njeni najbližji, družini sinov Marjana in Draga, po izrečenih čestitkah in izročitvi darila župana in Rdečega križa, so s slavljenko tudi nazdravili. Pozneje, pri obloženi mizi, ki so jo pripravile snahe Sonja, Silva in Majda, smo lahko izvedeli veliko zanimivega iz pestrega življenja slavljenke, ki se je rodila 3. aprila 1929 na Rožičkem Vrhu.

Tudi starejši in onemogli v postelji so veseli obiskov

Radgonski lovci spregovorili o narejenem v minulem obdobju

Lovci GR zborV svojem lovskem domu v Hercegovščaku so se na 70. zboru zbrali člani in članica LD Gornja Radgona, ki se ga je udeležilo 48 (od skupno 54) članov ter nekaj gostov, med katerimi tudi domači župan, sicer tudi lovec LD Negova, Stanislav Rojko. In potem, ko so prisluhnili poročilom starešine ter komisij in referentov je radgonska zelena bratovščina, ki se je za zbor odlično pripravila, saj je vse teklo kot po loju, v ospredje postavila letošnje aktivnosti, kjer bo proslava lepega jubileja – 70. letnice obstoja in uspešnega delovanja. Med spremljanjem dogajanja na zboru, so se prisotni gostje lahko prepričali, da v radgonski LD vlada pravo tovarištvo, kjer ne poznajo ne levo, ne desno, temveč so vsi v enotni isti smeri – naprej. Zato niti ne preseneča, da je starešina Milan Kolarič izrazil zadovoljstvo in ponos nad prehojeno potjo, hkrati pa optimizem za prihodnost. Njihovo društvo ne pozna politike, temveč je odprto vsakemu lovcu in ne preiskuje njihovih političnih ali kakšnih drugih nazorov. Kdor je vnet lovec, je vedno dobrodošel, saj lovci poznajo samo eno barvo – to je zelena – barvo svojih lovišč.

V ospredju praznovanje 70-letnice

Želeli bi nekoga zaposliti preko javnih del

TD Sveti JurijV prostorih Turističnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, v starem šolskem poslopju na Stari Gori, je potekal redni letni zbor na katerem so se zbrali članice in člani društva ter gostje, med katerimi tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ter predstavniki društev, ki sodelujejo s TD Sv. Jurij ob Ščavnici, med njimi tudi predsednik KD za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici Franci Čuš. Vsi prisotni so na zboru, ki ga je vodil Branko Gerlica, prisluhnili predsedniku društva Janezu Miru, ki je poročal o delovanju društva v minulem obdobju in nalogah za tekoče leto. Kot je dejal, je bilo delovanje društva nekoliko okrnjeno, saj niso uspeli pridobiti delavca preko javnih del, ki bi skrbel za vodenje turistične dejavnosti v društvu. Pri tem sta jim bila v veliko pomoč Edi Sedmak in Boris Kovačič, ki sta sprejemala najavljene goste.

Letni zbor TD Sv. Jurij ob Ščavnici potrdil dobro delo, toda...

Brez žensk bi vse bilo bolj siromašno

Kmečke ženske ApačeV občini Apače, kjer deluje veliko različnih društev, je med najbolj aktivnimi Društvo kmečkih žena Apače, v katerega je vključeno okoli 45 članic. Društvo, ki prihodnje leto praznuje 30 - letnico obstoja in uspešnega delovanja, vseskozi vodi prizadevna predsednica Ema Škrobar. Pod njenim dobrim vodenjem in prizadevnimi članicami, je delovanje društva zelo uspešno. Da je tako smo lahko slišali tudi na letnem zboru društva, ki je potekal v Gostilni Zver v Apačah. Zbor, na katerem se je zbralo 39 članic društva, je vodila Lojzka Frajham, ki je uvodoma sporočila, da se je domači župan, dr. Andrej Šteyer opravičil, ker je bil službeno zadržan, a jim je pisno zaželel uspešen potek zbora in se zahvalil za vse, kar dobrega storijo za občino Apače, kajti jasno je, da bi vse bilo bistveno bolj siromašno, če ne bi bilo tako pridnih žensk.

DKŽ Apače uspešno opravlja veliko poslanstvo

Samo Herceg četrti, Martin Žökš četrti, v Splitu

PicopekiOčitno je, da predvsem med mladimi priljubljene pice tudi na skrajnjem severovzhodu države „ogrožajo" še tradicionalne prekmurske domače kulinarične dobrote, ki se jih ne bi smel nihče sramovati. Temu vsekakor prispevajo tudi vedno boljši pomurski picopeki, ki čedalje pogosteje nizajo nove in nove uspehe, ne le po Sloveniji temveč tudi v tujini, kar sta z vrhunskimi uvrstitvami na močnem in odmevnem mednarodnem tekmovanju v peki pic v dalmatinski prestolnici Splitu, tokrat potrdila Prekmurca, Samo Herceg in Martin Žökš.

Prekmurca dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v peki pic

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slavnostno odprtje sejmov Lov, Ribolov in Naturo

 

Zagledani v naravo s sejmi Lov, Ribolov in Naturo

Otvoritev sejmovNa Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni je danes potekalo slavnostno odprtje 11. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva ter 5. Mednarodnega sejma zelenega turizma in bivanja. Prisotne goste so uvodoma nagovorili Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, mag. Igor Miličić, sekretar Ribiške zveze Slovenije in Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije. Slavnostni govornik in otvoritelj je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Za odličen glasbeni program je poskrbel Lovski pevski zbor Medvode, prireditev pa je povezovala Marjana Grčman.

11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva bosta od petka, 12. do nedelje, 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi.

Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavlja lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave. Javnost želijo usmeriti na trajnostne proizvode, posameznike pa na osveščeno izbiro pri nakupih ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture. Poudarek sejemske predstavitve je na promociji ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture preko kulinaričnih aktivnosti, saj lahko obiskovalci sejma poskusijo odlične sveže pripravljene ribje jedi in jedi iz akvakulture.
Otvoritev sejmovLovska zveza Slovenije skrbi za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in sobotnim »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavljajo tudi projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa.
Ribiška zveza Slovenije predstavlja ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi.
Racoon d.o.o. opozarja na projekt in izdelke »Slovenski ribiški produkt«.
Zavod za gozdove Slovenije predstavlja evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje.
Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed prikazuje sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami.
Prijateljstvo med človekom in psom pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi.
Strelska zveza Slovenije omogoča Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.
Razen tega, da bo sejem strokoven in poučen, pa je tudi zabaven, družaben in tekmovalen. Obiskovalci lahko vsak dan uživajo v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. V soboto bo od 9.00 do 16.00 še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. V nedeljo se bo ob 11.00 uri na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja NATURO povezuje ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci vabijo v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov.
Predstavljena je uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje.
Stroko in najširšo javnost vabijo aktualni strokovni posveti in predavanja znanih strokovnjakov. Odvil se je že posvet o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje, sledijo še poljudno - strokovna druženja o trajnostnem turizmu in rekreaciji v gozdu, o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije.
Sejemsko ponudbo bogati Tržnica NATURO s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike.
Obiskovalce razgibavajo atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni obiskovalci se lahko preizkusijo na umetni plezalni steni, tisti, bolj umirjeni pa v pravilnosti telesne drže s priporočljivimi vajami. Za vse so zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

Sejme LOV, RIBOLOV in NATURO podčrtuje tudi skrb za tehnično dediščino, ki gre z roko v roki s skrbjo za naravno in kuluturno dediščino. Spremlja jih mednarodna razstava starodobnikov »AVTO-MOTO KLASIKA«, prireditev razstavnega in prodajnega značaja, ki je posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

SEJMI V ŠTEVILKAH

SEJMA LOV IN RIBOLOV 2019
Razstavni prostor skupaj - m2 9.300
*razstavne hale 6.800
*zunanji prostor 2.500

Število razstavljavcev 160
*domači razstavljavci 113
*tuji razstavljavci 47

Sodelujoče države 12
Neposredni razstavljavci: Slovenija, Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Slovaška, Srbija

SEJEM NATURO 2019
Razstavni prostor skupaj – 1.700 m2
Število razstavljavcev – 135
Število sodelujočih držav – 4
Sodelujoče države – Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Madžarska

Razstavni prostor mednarodne razstave starodobnikov "AVTO-MOTO KLASIKA" – 5.000 m2

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Slavnostno odprtje sejmov Lov, Ribolov in Naturo