Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slavnostno odprtje sejmov Lov, Ribolov in Naturo

 

Zagledani v naravo s sejmi Lov, Ribolov in Naturo

Otvoritev sejmovNa Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni je danes potekalo slavnostno odprtje 11. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva ter 5. Mednarodnega sejma zelenega turizma in bivanja. Prisotne goste so uvodoma nagovorili Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, mag. Igor Miličić, sekretar Ribiške zveze Slovenije in Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije. Slavnostni govornik in otvoritelj je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Za odličen glasbeni program je poskrbel Lovski pevski zbor Medvode, prireditev pa je povezovala Marjana Grčman.

11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva bosta od petka, 12. do nedelje, 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi.

Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavlja lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave. Javnost želijo usmeriti na trajnostne proizvode, posameznike pa na osveščeno izbiro pri nakupih ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture. Poudarek sejemske predstavitve je na promociji ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture preko kulinaričnih aktivnosti, saj lahko obiskovalci sejma poskusijo odlične sveže pripravljene ribje jedi in jedi iz akvakulture.
Otvoritev sejmovLovska zveza Slovenije skrbi za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in sobotnim »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavljajo tudi projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa.
Ribiška zveza Slovenije predstavlja ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi.
Racoon d.o.o. opozarja na projekt in izdelke »Slovenski ribiški produkt«.
Zavod za gozdove Slovenije predstavlja evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje.
Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed prikazuje sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami.
Prijateljstvo med človekom in psom pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi.
Strelska zveza Slovenije omogoča Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.
Razen tega, da bo sejem strokoven in poučen, pa je tudi zabaven, družaben in tekmovalen. Obiskovalci lahko vsak dan uživajo v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. V soboto bo od 9.00 do 16.00 še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. V nedeljo se bo ob 11.00 uri na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja NATURO povezuje ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci vabijo v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov.
Predstavljena je uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje.
Stroko in najširšo javnost vabijo aktualni strokovni posveti in predavanja znanih strokovnjakov. Odvil se je že posvet o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje, sledijo še poljudno - strokovna druženja o trajnostnem turizmu in rekreaciji v gozdu, o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije.
Sejemsko ponudbo bogati Tržnica NATURO s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike.
Obiskovalce razgibavajo atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni obiskovalci se lahko preizkusijo na umetni plezalni steni, tisti, bolj umirjeni pa v pravilnosti telesne drže s priporočljivimi vajami. Za vse so zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

Sejme LOV, RIBOLOV in NATURO podčrtuje tudi skrb za tehnično dediščino, ki gre z roko v roki s skrbjo za naravno in kuluturno dediščino. Spremlja jih mednarodna razstava starodobnikov »AVTO-MOTO KLASIKA«, prireditev razstavnega in prodajnega značaja, ki je posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

SEJMI V ŠTEVILKAH

SEJMA LOV IN RIBOLOV 2019
Razstavni prostor skupaj - m2 9.300
*razstavne hale 6.800
*zunanji prostor 2.500

Število razstavljavcev 160
*domači razstavljavci 113
*tuji razstavljavci 47

Sodelujoče države 12
Neposredni razstavljavci: Slovenija, Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Slovaška, Srbija

SEJEM NATURO 2019
Razstavni prostor skupaj – 1.700 m2
Število razstavljavcev – 135
Število sodelujočih držav – 4
Sodelujoče države – Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Madžarska

Razstavni prostor mednarodne razstave starodobnikov "AVTO-MOTO KLASIKA" – 5.000 m2

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Slavnostno odprtje sejmov Lov, Ribolov in Naturo