Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Končana sta radgonska „pomladna sejma" povezana z naravo

 

Kljub dežju Sejma Lov-ribolov in Naturo zadovoljila

Zaključek sejmovPo treh dneh, ki jih je v veliki meri motil dež, se je na Pomurskem sejmišču končalo prvo letošnje sejemsko dogajanje in sicer sejmi: Lov, Ribolov in Naturo, ki so vse „povezali z naravo", kot je bil slogan tokratnega dogajanja. „Letošnji 11. mednarodni sejem Lov in ribolov ter 5. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo so obiskovalcem približali vse tisto, kar potrebujemo za dejavnosti v naravi. Sporočili so jim, kaj moramo vedeti o sebi in naravnem okolju, da bodo aktivnosti, oddih in bivanje v naravi v korist nam in naravi.

Sejmi so na preko 16.000 m2 razstavnih površin predstavili skoraj 300 razstavljavcev, ki so ponujali opremo, pripomočke, spretnosti, znanja in izkušnje, športne užitke, kulinariko, glasbo, petje, tekmovanja, družabne dogodke, stanovska srečanja, z razstavo starodobnikov pa ob varovanju naravne in kulturne dediščine tudi vpogled v varovanje tehnične dediščine. Seznam sodelujočih institucij, društev, stanovskih organizacij, razstavljavcev in strokovnih sodelavcev ter vsebine spremljajočih dogodkov in prireditev nas navdajajo z optimističnim pogledom v prihodnost. Neokrnjena narava je velik privilegij, ki ga Slovenci imamo, še toliko bolj, ker je to dobrina, ki je mnogi nimajo. Za tako dragoceno dobrino, kot je naravno okolje s prostoživečimi živalmi na kopnem, v vodi in v zraku, z naravnimi potoki, rekami, jezeri in morjem pa je potrebno skrbeti. Lovci, ribiči, okoljevarstveniki, ekološki kmetje to že počnejo. Na vrsti so še politika, globalno gospodarstvo in znanost. Nič nam ne pomaga, če vemo vse o vesolju in pravkar odkriti črni luknji, če se nam na planetu Zemlja piše črni scenarij. Zato se ob zaključku sejma še enkrat iskreno zahvaljujem vsem tistim, ki ste kot razstavljavci, ustvarjalci strokovnega in družabnega dogajanja in kot obiskovalci v Gornji Radgoni širili skupno poslanstvo ohranjanja naravnega okolja, zdravega bivanja in trajnostnega razvoja. Kajti narava je le ena in od nas vseh." je ob zaključku sejma dejal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je zadovoljen tudi z obiskom, saj je v Gornjo Radgono v treh dneh prišlo 14.000 obiskovalcev.
Sicer pa sta 11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva od 12. do 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi so razen ob stanovskih kolegih nagovarjale širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavilo lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave ter usmerjalo javnost k trajnostnim izdelkom in osveščeni izbiri pri nakupih in prehrani. Poudarek je bil na promociji s kulinaričnimi aktivnostmi, saj so lahko obiskovalci sejma poskusili odlične sveže pripravljene ribje jedi. Lovska zveza Slovenije se je predstavila s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavili so projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa ter svojo bogato založniško dejavnost. Ribiška zveza Slovenije je predstavila ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter možnosti priprave ribjih jedi. Racoon d.o.o. je predstavil izdelke projekta »Slovenski ribiški produkt«. Zavod za gozdove Slovenije je osvetlil evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje.
Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed je prikazala sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami. Prijateljstvo med človekom in psom je poosebljala Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi. Strelska zveza Slovenije je omogočila Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo. Obiskovalci so lahko vsak dan uživali v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. Potekala je tudi Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC v organizaciji LKD Maribor in KZS. Lovci so se v velikem številu udeležili Slovenskega lovskega dneva, ki je v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije potekal pod naslovom Spreminjanje in izgubljanje življenjskega prostora divjadi. Potekalo je tudi 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem so bile na osrednjem sejemske odru v petek in v nedeljo predstavljene različne pasme lovskih psov. Obiskovalci so lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Podeljena so bila priznanja za najboljše divjačinske salame in najboljše slovenske ribiške produkte.
Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja Naturo je povezal ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci so obiskovalce povabili v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, k raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta bila deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov. Predstavljena je bila uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje. Stroko in najširšo javnost so vabili aktualni strokovni posveti in poljudna predavanja. Zavod za gozdove Slovenije je za obiskovalce pripravil predstavitve meditacije v gozdnem prostoru, pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju in delavnice gozdne pedagogike. Gostili so tudi posvet na temo trajnostnega turizma in rekreacije v gozdu. EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije je organizirala strokovno srečanje o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje. Turistična zveza Slovenije je pripravila posvetovanje o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije. Sejemsko ponudbo je obogatila Tržnica Naturo s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike. Obiskovalce so razgibale atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni so se lahko preizkusili v plezanju na umetni plezalni steni, tisti bolj umirjeni pa v pravilni telesni drži s priporočljivimi vajami. Za prve in druge so bile zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem. Vse skupaj je spremljala mednarodna razstava starodobnikov »Avto-moto klasika«...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Končana sta radgonska „pomladna sejma" povezana z naravo