Nekdanji miličniki obiskali svojega komandirja, ki se je upokojil leta 1986

Policisti upokojenci na obiskuKar nekaj solz radosti je spontano spustil Martin Španbauer, ki bo letos jeseni napolnil 85 let, ko ga je na njegovem lepem in prijetnem domu na Noričkem Vrhu, streljaj iz Gornje Radgone, obiskalo kakšnih 20 njegovih nekdanjih sodelavcev na Policijski postaji Gornja Radgona. Na pobudo upokojene policistke Marije Rantaša so namreč policisti in administratorka, ki so bili na PP Gornja Radgona, ko se je leta 1986 upokojil njihov takratni komandir Martin Španbauer, organizirali to srečanje, ki se je začelo pri nekdanji radgonski policijski postaji na Maistrovem trgu, kjer sicer spomeniško zaščitena stavba močno propada. Po obisku pri svojem nekdanjem komandirju Španbauerju, so si ogledali tudi novo policijsko postajo, katero jim je razkazal sedanji komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin.

Obisk upokojenih policistov PP GR

Pospravili so odpadke iz štirih vasi

Čistilna akcija TD MajolkaČlanice in člani enega najbolj dejavnih društev na radgonskem območju, Turistično društvo Majolka se tudi to pomlad niso izneverili tradiciji, ko v okolju kjer delujejo in večinoma živijo, skrbijo tudi za urejenost in čistočo naravnega okolja. Tako so minulo nedeljo v popoldanskem času izvedli tradicionalno čistilno akcijo na področju Krajevne skupnosti Črešnjevci – Zbigovci v občini Gornja Radgona, kjer so pospravili štiri vasi. Več deset aktivistov se je zbralo pri prodajalni Tuš v središču Črešnjevcev in se nato razdelilo v dve skupini. Ena skupina je čistila ob glavni cesti Gornja Radgona – Ptuj, skozi Črešnjevce in Orehovce, nato čez Orehovski Vrh, do gasilskega doma PGD Zbigovci. Druga skupina pa skozi Črešnjevce mimo Holtove vile in Zbogivce, prav tako do doma PGD Zbigovci.

Turistično društvo Majolka pripravilo še eno odmevno čistilno akcijo

Ob visokem življenjskem jubileju na obisku pri Ivanki Perša z Rožičkega Vrha

Ivanka Perša jubilejDandanes, ko se ljudje med seboj vse manj obiskujejo, ko vedno nekam hitimo in ne poznamo niti najbližjih sosedov, nekaterim obisk veliko pomeni. Ob obiskih je uživala tudi Ivanka Perša, ko so jo ob njenem okoglem življenjskem jubileju, 90. rojstnem dnevu obiskali župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ter poverjenici Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Rozina Kraner in Jožica. Čeprav je ob obisku bila v bolniški postelji, je izkazala veselje in zadovoljstvo, da jo je obiskala omenjena delegacija. Ob njeni »ortopedski« postelji, so se zbali tudi njeni najbližji, družini sinov Marjana in Draga, po izrečenih čestitkah in izročitvi darila župana in Rdečega križa, so s slavljenko tudi nazdravili. Pozneje, pri obloženi mizi, ki so jo pripravile snahe Sonja, Silva in Majda, smo lahko izvedeli veliko zanimivega iz pestrega življenja slavljenke, ki se je rodila 3. aprila 1929 na Rožičkem Vrhu.

Tudi starejši in onemogli v postelji so veseli obiskov

Radgonski lovci spregovorili o narejenem v minulem obdobju

Lovci GR zborV svojem lovskem domu v Hercegovščaku so se na 70. zboru zbrali člani in članica LD Gornja Radgona, ki se ga je udeležilo 48 (od skupno 54) članov ter nekaj gostov, med katerimi tudi domači župan, sicer tudi lovec LD Negova, Stanislav Rojko. In potem, ko so prisluhnili poročilom starešine ter komisij in referentov je radgonska zelena bratovščina, ki se je za zbor odlično pripravila, saj je vse teklo kot po loju, v ospredje postavila letošnje aktivnosti, kjer bo proslava lepega jubileja – 70. letnice obstoja in uspešnega delovanja. Med spremljanjem dogajanja na zboru, so se prisotni gostje lahko prepričali, da v radgonski LD vlada pravo tovarištvo, kjer ne poznajo ne levo, ne desno, temveč so vsi v enotni isti smeri – naprej. Zato niti ne preseneča, da je starešina Milan Kolarič izrazil zadovoljstvo in ponos nad prehojeno potjo, hkrati pa optimizem za prihodnost. Njihovo društvo ne pozna politike, temveč je odprto vsakemu lovcu in ne preiskuje njihovih političnih ali kakšnih drugih nazorov. Kdor je vnet lovec, je vedno dobrodošel, saj lovci poznajo samo eno barvo – to je zelena – barvo svojih lovišč.

V ospredju praznovanje 70-letnice

Želeli bi nekoga zaposliti preko javnih del

TD Sveti JurijV prostorih Turističnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, v starem šolskem poslopju na Stari Gori, je potekal redni letni zbor na katerem so se zbrali članice in člani društva ter gostje, med katerimi tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ter predstavniki društev, ki sodelujejo s TD Sv. Jurij ob Ščavnici, med njimi tudi predsednik KD za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici Franci Čuš. Vsi prisotni so na zboru, ki ga je vodil Branko Gerlica, prisluhnili predsedniku društva Janezu Miru, ki je poročal o delovanju društva v minulem obdobju in nalogah za tekoče leto. Kot je dejal, je bilo delovanje društva nekoliko okrnjeno, saj niso uspeli pridobiti delavca preko javnih del, ki bi skrbel za vodenje turistične dejavnosti v društvu. Pri tem sta jim bila v veliko pomoč Edi Sedmak in Boris Kovačič, ki sta sprejemala najavljene goste.

Letni zbor TD Sv. Jurij ob Ščavnici potrdil dobro delo, toda...

Brez žensk bi vse bilo bolj siromašno

Kmečke ženske ApačeV občini Apače, kjer deluje veliko različnih društev, je med najbolj aktivnimi Društvo kmečkih žena Apače, v katerega je vključeno okoli 45 članic. Društvo, ki prihodnje leto praznuje 30 - letnico obstoja in uspešnega delovanja, vseskozi vodi prizadevna predsednica Ema Škrobar. Pod njenim dobrim vodenjem in prizadevnimi članicami, je delovanje društva zelo uspešno. Da je tako smo lahko slišali tudi na letnem zboru društva, ki je potekal v Gostilni Zver v Apačah. Zbor, na katerem se je zbralo 39 članic društva, je vodila Lojzka Frajham, ki je uvodoma sporočila, da se je domači župan, dr. Andrej Šteyer opravičil, ker je bil službeno zadržan, a jim je pisno zaželel uspešen potek zbora in se zahvalil za vse, kar dobrega storijo za občino Apače, kajti jasno je, da bi vse bilo bistveno bolj siromašno, če ne bi bilo tako pridnih žensk.

DKŽ Apače uspešno opravlja veliko poslanstvo

Samo Herceg četrti, Martin Žökš četrti, v Splitu

PicopekiOčitno je, da predvsem med mladimi priljubljene pice tudi na skrajnjem severovzhodu države „ogrožajo" še tradicionalne prekmurske domače kulinarične dobrote, ki se jih ne bi smel nihče sramovati. Temu vsekakor prispevajo tudi vedno boljši pomurski picopeki, ki čedalje pogosteje nizajo nove in nove uspehe, ne le po Sloveniji temveč tudi v tujini, kar sta z vrhunskimi uvrstitvami na močnem in odmevnem mednarodnem tekmovanju v peki pic v dalmatinski prestolnici Splitu, tokrat potrdila Prekmurca, Samo Herceg in Martin Žökš.

Prekmurca dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v peki pic

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Končana sta radgonska „pomladna sejma" povezana z naravo

 

Kljub dežju Sejma Lov-ribolov in Naturo zadovoljila

Zaključek sejmovPo treh dneh, ki jih je v veliki meri motil dež, se je na Pomurskem sejmišču končalo prvo letošnje sejemsko dogajanje in sicer sejmi: Lov, Ribolov in Naturo, ki so vse „povezali z naravo", kot je bil slogan tokratnega dogajanja. „Letošnji 11. mednarodni sejem Lov in ribolov ter 5. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo so obiskovalcem približali vse tisto, kar potrebujemo za dejavnosti v naravi. Sporočili so jim, kaj moramo vedeti o sebi in naravnem okolju, da bodo aktivnosti, oddih in bivanje v naravi v korist nam in naravi.

Sejmi so na preko 16.000 m2 razstavnih površin predstavili skoraj 300 razstavljavcev, ki so ponujali opremo, pripomočke, spretnosti, znanja in izkušnje, športne užitke, kulinariko, glasbo, petje, tekmovanja, družabne dogodke, stanovska srečanja, z razstavo starodobnikov pa ob varovanju naravne in kulturne dediščine tudi vpogled v varovanje tehnične dediščine. Seznam sodelujočih institucij, društev, stanovskih organizacij, razstavljavcev in strokovnih sodelavcev ter vsebine spremljajočih dogodkov in prireditev nas navdajajo z optimističnim pogledom v prihodnost. Neokrnjena narava je velik privilegij, ki ga Slovenci imamo, še toliko bolj, ker je to dobrina, ki je mnogi nimajo. Za tako dragoceno dobrino, kot je naravno okolje s prostoživečimi živalmi na kopnem, v vodi in v zraku, z naravnimi potoki, rekami, jezeri in morjem pa je potrebno skrbeti. Lovci, ribiči, okoljevarstveniki, ekološki kmetje to že počnejo. Na vrsti so še politika, globalno gospodarstvo in znanost. Nič nam ne pomaga, če vemo vse o vesolju in pravkar odkriti črni luknji, če se nam na planetu Zemlja piše črni scenarij. Zato se ob zaključku sejma še enkrat iskreno zahvaljujem vsem tistim, ki ste kot razstavljavci, ustvarjalci strokovnega in družabnega dogajanja in kot obiskovalci v Gornji Radgoni širili skupno poslanstvo ohranjanja naravnega okolja, zdravega bivanja in trajnostnega razvoja. Kajti narava je le ena in od nas vseh." je ob zaključku sejma dejal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je zadovoljen tudi z obiskom, saj je v Gornjo Radgono v treh dneh prišlo 14.000 obiskovalcev.
Sicer pa sta 11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva od 12. do 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi so razen ob stanovskih kolegih nagovarjale širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavilo lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave ter usmerjalo javnost k trajnostnim izdelkom in osveščeni izbiri pri nakupih in prehrani. Poudarek je bil na promociji s kulinaričnimi aktivnostmi, saj so lahko obiskovalci sejma poskusili odlične sveže pripravljene ribje jedi. Lovska zveza Slovenije se je predstavila s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavili so projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa ter svojo bogato založniško dejavnost. Ribiška zveza Slovenije je predstavila ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter možnosti priprave ribjih jedi. Racoon d.o.o. je predstavil izdelke projekta »Slovenski ribiški produkt«. Zavod za gozdove Slovenije je osvetlil evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje.
Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed je prikazala sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami. Prijateljstvo med človekom in psom je poosebljala Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi. Strelska zveza Slovenije je omogočila Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo. Obiskovalci so lahko vsak dan uživali v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. Potekala je tudi Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC v organizaciji LKD Maribor in KZS. Lovci so se v velikem številu udeležili Slovenskega lovskega dneva, ki je v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije potekal pod naslovom Spreminjanje in izgubljanje življenjskega prostora divjadi. Potekalo je tudi 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem so bile na osrednjem sejemske odru v petek in v nedeljo predstavljene različne pasme lovskih psov. Obiskovalci so lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Podeljena so bila priznanja za najboljše divjačinske salame in najboljše slovenske ribiške produkte.
Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja Naturo je povezal ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci so obiskovalce povabili v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, k raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta bila deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov. Predstavljena je bila uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje. Stroko in najširšo javnost so vabili aktualni strokovni posveti in poljudna predavanja. Zavod za gozdove Slovenije je za obiskovalce pripravil predstavitve meditacije v gozdnem prostoru, pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju in delavnice gozdne pedagogike. Gostili so tudi posvet na temo trajnostnega turizma in rekreacije v gozdu. EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije je organizirala strokovno srečanje o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje. Turistična zveza Slovenije je pripravila posvetovanje o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije. Sejemsko ponudbo je obogatila Tržnica Naturo s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike. Obiskovalce so razgibale atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni so se lahko preizkusili v plezanju na umetni plezalni steni, tisti bolj umirjeni pa v pravilni telesni drži s priporočljivimi vajami. Za prve in druge so bile zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem. Vse skupaj je spremljala mednarodna razstava starodobnikov »Avto-moto klasika«...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Končana sta radgonska „pomladna sejma" povezana z naravo