Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Končana sta radgonska „pomladna sejma" povezana z naravo

 

Kljub dežju Sejma Lov-ribolov in Naturo zadovoljila

Zaključek sejmovPo treh dneh, ki jih je v veliki meri motil dež, se je na Pomurskem sejmišču končalo prvo letošnje sejemsko dogajanje in sicer sejmi: Lov, Ribolov in Naturo, ki so vse „povezali z naravo", kot je bil slogan tokratnega dogajanja. „Letošnji 11. mednarodni sejem Lov in ribolov ter 5. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo so obiskovalcem približali vse tisto, kar potrebujemo za dejavnosti v naravi. Sporočili so jim, kaj moramo vedeti o sebi in naravnem okolju, da bodo aktivnosti, oddih in bivanje v naravi v korist nam in naravi.

Sejmi so na preko 16.000 m2 razstavnih površin predstavili skoraj 300 razstavljavcev, ki so ponujali opremo, pripomočke, spretnosti, znanja in izkušnje, športne užitke, kulinariko, glasbo, petje, tekmovanja, družabne dogodke, stanovska srečanja, z razstavo starodobnikov pa ob varovanju naravne in kulturne dediščine tudi vpogled v varovanje tehnične dediščine. Seznam sodelujočih institucij, društev, stanovskih organizacij, razstavljavcev in strokovnih sodelavcev ter vsebine spremljajočih dogodkov in prireditev nas navdajajo z optimističnim pogledom v prihodnost. Neokrnjena narava je velik privilegij, ki ga Slovenci imamo, še toliko bolj, ker je to dobrina, ki je mnogi nimajo. Za tako dragoceno dobrino, kot je naravno okolje s prostoživečimi živalmi na kopnem, v vodi in v zraku, z naravnimi potoki, rekami, jezeri in morjem pa je potrebno skrbeti. Lovci, ribiči, okoljevarstveniki, ekološki kmetje to že počnejo. Na vrsti so še politika, globalno gospodarstvo in znanost. Nič nam ne pomaga, če vemo vse o vesolju in pravkar odkriti črni luknji, če se nam na planetu Zemlja piše črni scenarij. Zato se ob zaključku sejma še enkrat iskreno zahvaljujem vsem tistim, ki ste kot razstavljavci, ustvarjalci strokovnega in družabnega dogajanja in kot obiskovalci v Gornji Radgoni širili skupno poslanstvo ohranjanja naravnega okolja, zdravega bivanja in trajnostnega razvoja. Kajti narava je le ena in od nas vseh." je ob zaključku sejma dejal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je zadovoljen tudi z obiskom, saj je v Gornjo Radgono v treh dneh prišlo 14.000 obiskovalcev.
Sicer pa sta 11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva od 12. do 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi so razen ob stanovskih kolegih nagovarjale širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavilo lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave ter usmerjalo javnost k trajnostnim izdelkom in osveščeni izbiri pri nakupih in prehrani. Poudarek je bil na promociji s kulinaričnimi aktivnostmi, saj so lahko obiskovalci sejma poskusili odlične sveže pripravljene ribje jedi. Lovska zveza Slovenije se je predstavila s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavili so projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa ter svojo bogato založniško dejavnost. Ribiška zveza Slovenije je predstavila ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter možnosti priprave ribjih jedi. Racoon d.o.o. je predstavil izdelke projekta »Slovenski ribiški produkt«. Zavod za gozdove Slovenije je osvetlil evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje.
Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed je prikazala sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami. Prijateljstvo med človekom in psom je poosebljala Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi. Strelska zveza Slovenije je omogočila Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo. Obiskovalci so lahko vsak dan uživali v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. Potekala je tudi Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC v organizaciji LKD Maribor in KZS. Lovci so se v velikem številu udeležili Slovenskega lovskega dneva, ki je v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije potekal pod naslovom Spreminjanje in izgubljanje življenjskega prostora divjadi. Potekalo je tudi 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem so bile na osrednjem sejemske odru v petek in v nedeljo predstavljene različne pasme lovskih psov. Obiskovalci so lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Podeljena so bila priznanja za najboljše divjačinske salame in najboljše slovenske ribiške produkte.
Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja Naturo je povezal ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci so obiskovalce povabili v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, k raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta bila deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov. Predstavljena je bila uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje. Stroko in najširšo javnost so vabili aktualni strokovni posveti in poljudna predavanja. Zavod za gozdove Slovenije je za obiskovalce pripravil predstavitve meditacije v gozdnem prostoru, pripovedovanje gozdnih zgodb ob tabornem ognju in delavnice gozdne pedagogike. Gostili so tudi posvet na temo trajnostnega turizma in rekreacije v gozdu. EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije je organizirala strokovno srečanje o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje. Turistična zveza Slovenije je pripravila posvetovanje o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije. Sejemsko ponudbo je obogatila Tržnica Naturo s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike. Obiskovalce so razgibale atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni so se lahko preizkusili v plezanju na umetni plezalni steni, tisti bolj umirjeni pa v pravilni telesni drži s priporočljivimi vajami. Za prve in druge so bile zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem. Vse skupaj je spremljala mednarodna razstava starodobnikov »Avto-moto klasika«...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Končana sta radgonska „pomladna sejma" povezana z naravo