Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otroci spoznavajo tenis

 

V Teniškem klubu Radgona poučuje tudi otroke iz vrtca in osnovnošolce

Tenis otrociKot že vrsto let so v Teniškem klubu Radgona, ki šteje 130 članic in članov, in katerega predsednik je Marjan Misja, tudi letos pripravili tečaj tenisa za otroke. Najprej je vaditelj tenisa z ustrezno licenco Iztok Vršič, prvih teniških korakov učil 16 majhnih otročkov, deklic in fantkov starih štiri in pet let. In čeprav so še teniški loparji večji kot nekateri malčki iz vrtca, so otroci bili navdušeni, večina teh pa bo gotovo še naprej igralo tenis. „Preko Športne zveze Gornja Radgona smo se prijavili na posebni občinski razpis, kjer smo bili uspešni pri pridobitvi ustreznih finančnih sredstev, tako da je tečaj tenisa za te malčke oz. njihove starše brezplačen. Sedaj bomo nadaljevali s tečaji tenisa za šest, sedem, osem, devet in desetletne otroke“, nam je povedal predsednik kluba Marjan Misja, ki je ponosen, da se praktično celi julij, na večini teniških terenih na ŠRC Trate, tare otrok, ki si želijo kar se da bolje spoznati vse čare lepega belega športa.

Poleg Vršiča so tudi drugi dejavni člani omenjenega kluba tako na teniška igrišča privabili predvsem radgonske malčke in osnovnošolce, nekaj pa jih je tudi od drugod, vsem pa želijo predvsem predstaviti teniško igro ter jih navdušiti za ta šport. Že pred tem pa so zagotovili teniške loparje, žogice in strokovno vodstvo, kar je je v takšnih primerih nujno. Otroci, ki so razdeljeni na skupine glede na starost predvsem spoznavajo tenis in vse povezano z njim. Tisti večji so med drugim spoznali tudi oba osnovna udarca in začetni udarec, manjši otroci pa so se najprej seznanili z nošenjem in udarjanjem žoge z loparjem. Vsekakor pa to ni vse, kajti otroci se bodo v nekaj naslednjih tednih naučili marsikaj, in ne bo nobeno presenečenje, če bo kateri izmed njih tudi po začetnem tečaju, nadaljeval z igranjem tenisa.

Vsekakor gre za koristno prakso, kajti poleg učenja tenisa in ukvarjanja s športom, so v TK Radgona, predvsem poskrbeli, da otroci koristno in zdravo preživijo prosti čas. Ob pogledu na vse te malčke na teniških terenih in tudi na drugih igriščih ŠRC Trate, je marsikomu prijetno pri srcu. Škoda je le, da nekateri starši in drugi skrbniki niso dojeli, da se na tem športnem in rekreacijskem centru lahko dogaja marsikaj zanimivega in prijetnega za vsakega otroka, od tistega, ki je komajda shodil (ali tudi ne) pa vse tja do dijakov in študentov, seveda tudi do očetov, mamic, tet in stricev, ter dedkov in babic...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Šport Otroci spoznavajo tenis