Pomurci in Štajerci med 571 igralci, dobili novega kralja družabne kartaške igre

Kartanje šnopsaDolgi in mrzli zimski večeri, zlasti ob vikendih, so za mnoge Prekmurce, Prleke in Štajerce, poleg pikada, fliperja, namiznega nogometa in biljarda, namenjeni predvsem kartaškim (šnops) turnirjem in še nekaterim družabnim igram, ki so dobrodošle za druženje in krajšanje časa. Prav s takšnimi dogodki, predvsem družabnimi igrami in sploh druženji, se ukvarjajo mladi in manj mladi na skrajnjem severovzhodu države, s čimer potrjujejo, da televizija, internet, FB in sploh računalniki le niso povsem zastrupili večine ljudi, ki so se bolj kot ne prenehali družiti s prijatelji, sosedi, znanci in celo s svojimi domačimi.

Milan Niderl iz Gederovcev „Kralj šnopsa 2018

Ob druženju še izobraževanje kmečkih žensk

Društvo kmečkih žena ApačeDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga že dolgo vodi predsednica Ema Škrobar, med drugim skrbi tudi za dobro počutje svojih članic, ki jih je v društvu okoli 80. Tako vsako leto v začetku marca, nekako pred dnevom žena, pripravijo srečanje, ki predstavlja prijetno druženje in tudi izobraževanje članic društva. Tokrat so srečanje, ki je potekalo na Turistični kmetiji Marko v Nasovi, začeli z enim takšnim izobraževanje, in sicer s predavanjem vrtnarske strokovnjakinje Brigita Bukovec iz Vrtnarstva Kurbus. Predavala je o presajanju balkonskih rož in vzdrževanje orhidej, katere so v „Tropskem raju" pri Kurbusu na Meleh na ogled vse do 18. marca.

V Nasovi je potekalo prijetno srečanje članic DKŽ Apače

Na tradicionalno pustno rajanje prišli skorajda vsi krajani

Pust MahovciŠportno turistično društvo (ŠTD) Mahovci, vasice z nekaj več kot sto prebivalcev, je v sodelovanju z Vaškim odborom Mahovci tudi letos pripravilo tradicionalno pustno prireditev »Kurentovanje v Mahovcih«. Prireditev, ki se je pričela zgodaj popoldan, so letos s svojim obiskom počastili kurenti KUD Polanec iz Starš na Dravskem polju, ki imajo v svojih vrstah tudi člana ŠTD Mahovci Davida Habjaniča. V lepem zimskem vremenu se je na športnem centru v Mahovcih zbralo zelo veliko obiskovalcev, praktično več kot je v vasi prebivalcev, kateri so nestrpno pričakovali kurente. Slednji so se najprej ustavili na kmetiji Jančar, kjer so se okrepčali in pripravili za pohod po vasi.

»Kurentovanje v Mahovcih« spet navdušilo

Dedek Mraz prišel tudi v Lutverce

Dedek Mraz LutverciV prostovoljnem gasilskem društvu Lutverci že peto leto zapored pripravljamo obdaritev otrok vasi Lutverci in Plitvica s prihodom dedka Mraza. Tudi letos smo dedku Mrazu poslali povabilo, da naj obišče naše otroke, in res je prišel. V petek, 29. decembra 2017 ga je pričakalo 46 otrok s starši, starimi starši ali tetami. Tako smo gasilski dom napolnili do zadnjega kotička.

Dedek Mraz se je odzval vabilu

Turistična kmetija Roškar je gostila nepozabno srečanje in druženje rodbine s Plitvičkega Vrha

Rodbina JaušovecDandanes, v tem hitrem tempu življenja in tehnološkem napredku, ko tudi po lastni krivdi nimamo časa za druženja s prijatelji, znanci in celo s svojci ne, je vsako družabno in družinsko srečanje prav lepo doživetje. In tako se je nadvse prijetno srečanje potomcev Ane, ki je bila rojena leta 1904, in Jakoba Jaušovec (1906), in sta z družino živela na Plitvičkem Vrhu pri Gornji Radgoni, odvijalo minulo soboto, na Turistični kmetiji Roškar v Lastomercih. Na srečanju, kjer se je zbralo 60 potomcev rodbine Jaušovec, med njimi tudi še živeči otroci, ki so razumljivo že v letih. Prišli so: Tilika, Vili, Erna in Štefka, manjkala pa je le Anica, sploh pa so bili udeleženci srečanja od blizu in daleč, najdlje iz Slovenske Bistrice in Gradca. Srečanje, ki je že šesto po vrsti, pripravljali so jih vsaka tri leta, odslej pa bo potekalo vsaki dve leti, so letos pripravili: Vlasta Šalamun, Drago Sobočan in Miran Senčar.

Samo srečanje je bilo nepozabno in ganljivo, kar niti ne preseneča, saj gre za „isto kri". Sami veseli in nasmejani obrazi, kar je pomenilo še več zabave in smeha. Ker so potomci Ane in Jakoba pevci, Vili je celo vodja pevskih skupin, in med njimi številni glasbeniki, je razumljivo, da je odmevalo lepo petje in glasba. Za glasbeni program je sicer poskrbel Tibor Jaušovec, občasno pa mu je pomagalo kar osem harmonikarjev z igranjem na »frajtonarici«: Nace Sobočan, Boštjan Jaušovec, Nejc Senčar, Tadej Vajngerl, Dejan Potočnik in njegov sin Anže Potočnik, Miran Rola in njegov sin, in najmlajši harmonikar, star šele 5 let, Anže Rola. Mnogi so sicer pogrešali njihovega »prvega harmonikarja« Mira Jaušovca, ki pa se ni mogel udeležiti srečanja. Glasbeniki so tudi šaljivci, zato so prisotni bili deležni humorističnih nastopov muzikantov, tudi skečev, s katerimi so dodobra nasmejali prav vse prisotne. Svoj glasbeni nastop je prispevala tudi Neli Senčar, ki je zaigrala na saksofon.
Udeležence srečanja je v nekaj besedah pozdravila in nagovorila organizatorica srečanja Vlasta Šalamun, ki se je v svojem imenu in imenu soorganizatorjev Draga Sobočana in Mirana Senčarja zahvalila vsem, da so se udeležili tega nepozabnega srečanja. Povedala je, da se je število članov, potomcev rodu Jaušovec, od zadnjega srečanja samo večalo in da je na poti nov član te »družine«, ki se jim bo pridružil že v mesecu juniju. Svoj nagovor je zaključila z mislijo: »Danes je vedno, jutri nikoli, zato naj bo to srečanje za vsakega spet nepozabno«. In bilo je zares nepozabno, saj se je zabava odvijala vse do četrte ure zjutraj. Zaključili pa so jo spet s pesmijo, ki je bila rdeča nit tega srečanja.

(Foto: Ludvik Kramberger)

Srečalo se je 60 potomcev Jaušovec

Moj kraj Radgona

Za prikaz vremena omogočite piškotke na zavihku "Zasebnost"!

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Dolenjski farmacevti utonili v Dravi

 

Namizni tenis/Nadaljevalo se je državno prvenstvo

Ljubljana – Po nekoliko pospešenem tempu je danes (sreda) odigran 4. krog v obeh prvih namiznoteniških ligah. In med fanti, kjer so mariborčani praktično že ubranili naslov državnega prvaka, je bil v ospredju štajersko – dolenjski derbi, kjer so ptujčani premagali zdesetkano Krko, ki je nastopila brez Nevena Karkovića.

Pri dolenjskih farmacevtih je nepremagljiv bil le Uroš Slatinšek, ostalo je pripadlo ptujčanom. Vodilni mariborčani so tudi na gostovanju pri drugi ekipi Keme Puconci potrdili, da so dejansko nepremagljivi v domačem prvenstvu. Mlajši puconški igralci so uspeli osvojiti le štiri nize, kar potrjuje razliko v kakovostni med ekipami. V dvojnem sporedu v Puconcih pa je prva ekipa Keme imela le težji trening proti gostom s Koroškega, ki so edino točko osvojili le proti domačemu trenerju, 47 – letnemu Štefanu Kovaču, ki je zaigral namesto Bojana Ropoša, ki še vedno ima zdravstvene težave.

Dokaj negotovo je bilo v Mengšu, kjer pa so kljub vsemu po pričakovanju slavili gostje iz Šaleške doline. Pri gostiteljih se je s tremi zmagami izkazal le Klemen Jazbič, vse drugo pa je pripadlo velenjčanom. Na ljubljansko – prekmurskem derbiju pa so po dramatičnem spopadu tesno slavili gostje iz Murske Sobote.

Med dekleti je derbi vodilnih ekip v Logatcu, po pričakovanju pripadel aktualnim državnim prvakinjam s Koroške, ki so domačinkam prepustile le dve točki, in sicer sta Nina Zupančič in Ana Verdinek slavili proti mladim koroškim rezervistkam, dvojčicam Niki in Zali Veronik. Druga koroška ekipa – Muta, ki je gostovala v Ljubljani pa je po pričakovanju bila v podrejenem položaju, saj so „železničarke“ potrdile, da so trenutno močnejše. Za korošice je edino točko v „ptujskem spopadu“, proti Ivani Zera osvojila povratnica Vesna Rojko. Nadvse zanimivo in negotovo je bilo v Vrtojbi, kjer pa so nekdanje večkratne državne prvakinje le osvojile prvi točki v tem prvenstvu. Tudi kajuhovke, z izvrstno Špelo Polončič so imele isti cilj, toda gostiteljice, okrepljene z izkušeno Sašo Sivec so bile boljše. Najlažje delo so tokrat imele ilirijanke, ki so gostile in visoko premagale zaloško Vesno.

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, moški:

Kema Puconci II – Finea Maribor 0:5 (Železen – Plohl 0:3, Pelcar – Zafoštnik 0:3, Sukič – Komac 1:3, Horvat – Črepnjak 1:3, Železen – Komac 2:3).

Edigs Mengeš – Tempo Velenje 3:5 (Avbelj – Rosc 2:3, Jazbič – Kljajič 3:0, Orešnik – Slatinšek 0:3, Jazbič – Rosc 3:0, Avbelj – Slatinšek 0:3, Orešnik – Jazbec 0:3, Jazbič – Slatinšek 3:1, Orešnik – Rosc 2:3).

Ptuj – Krka 5:3 (Piljak – Novak 3:0, Pavič – Šmaljcelj 3:0, Slodej – Slatinšek 0:3, Pavič – Novak 3:0, Piljak – Slatinšek 0:3, Slodej – Šmaljcelj 3:0, Krušič – Slatinšek 0:3, Slodej – Novak 3:0).

Ilirija – Sobota 4:5 (Vidmar – Kocuvan 0:3, Golavšek – Kolbl 3:0, Tvrtkovič – Roudi 2:3, Goalvšek – Kocuvan 3:1, Vidmar – Roudi 1:3, Tvrtkovič – Kolbl 3:0, Golavšek – Roudi 3:1, Tvrtkovič – Kocuvan 0:3, Vidmar – Kolbl 1:3).

Kema Puconci I – Muta 5:1 (Kovač – Poročnik 0:3, Škraban – Kraser 3:1, Horvat – Petek 3:1, Škraban – Poročnik 3:2, Kovač – Petar 3:0, Horvat – Kraser 3:0).

Vrstni red:1. Finea Maribor 8, 2. Tempo Velenje 6, 3. Ptuj 6, 4. Sobota 6, 5. Krka 4, 6. Edigs Mengeš 4, 7. Kema Puconci 4, 8. Kema Puconci II 2, 9. Ilirija, 10. Muta brez točk.

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, ženske:

Logatec – Fužinar Interdiskont 2:5 (Gutnik – Fajmut 0:3, Zupančič – N. Veronik 3:0, Verdinek – Kasabova 0:3, Zupančič – Fajmut 0:3, Gutnik – Kasabova 1:3, Verdinek – Z. Veronik 3:1, Zupančič – Kasabova 0:3).

Ljubljana – Muta 5:1 (Zera – Verhnajk 3:1, Lužar – Miklavc 3:0, Založnik – Rojko 3:0, Lužar – Verhnjak 3:0, Zera – Rojko 2:3, Založnik – Miklavc 3:2).

Ilirija – Vesna Zalog 5:0 (Jerič – Supanič 3:0, Zalezina – Ristevski 3:0, Terbuc – Steinman 3:1, Zalezina – Supanič 3:0, Jerič – Steinman 3:0).

Iskra Avtoelektrika – Kajuh Slovan 5:3 (Sivec – Matis 3:0, Pavlin – Bončina 3:0, Silič – Polončič 1:3, Pavlin – Mitas 3:1, Sivec – Polončič 0:3, Silič – Bončina 3:0, Pavlin – Polončič 1:3, Silič – Matis 3:2).

Prost je bil Arrigoni Izola.

Vrstni red: 1. Fužinar Interdiskont 8, 2. Ljubljana 6, 3. Logatec 4, 4. Muta 4, 5. Arrigoni Izola 4, 6. Ilirija 4, 7. Iskra Avtoelektrika 2, 8. Kajuh Slovan, 9. Vesna Zalog brez točk.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Šport Dolenjski farmacevti utonili v Dravi