Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Druži jih ljubezen do starih vozil in druge tehnike

 

Desetič so pripravili srečanje ljubiteljev stare kmetijske in avto tehnike »Benedikt 2012«

Starodobniki - BenediktČeprav so pred nekaj tedni na Poleni v Lenartu pripravili svojo jubilejno, 10. srečanje, s čim so obeležili tudi desetletnico delovanja, saj so bili ustanovljeni 12. februarja 2002, se člani Kljuba starodobnikov Slovenskih goric, niso izneverili še eni tradiciji. V okviru praznovanja 13. občinskega praznika občine Benedikt, se namreč pred „Penzionom Petelin“ v središču Benedikta, pripravili še 10. srečanje članov Kluba starodobnikov Slovenskih goric, ki združuje 110 članic in članov, ljubiteljev stare tehnike, ki razpolagajo s približno 200 različnih starodobnikov.

Vse skupaj se je začelo že v zgodnjih jutranjih urah, ko so sprejeli in pozdravili vse udeležence, končalo pa pozno popoldan, ko so se popeljali po občini Benedikt in z nekaj postanki, končali z družabnim srečanjem pri benediškem lovskem domu.

Vmes so stare lepotce, med katerimi je najstarejši bil traktor „Svoboda“, letnik 1934, ki je last predsednika kluba Franca Lasbaherja, zraven pa še nekaj motorjev in traktorjev starih nad 70 let, občudovali praktično vsi prebivalci občine Benedikt, ter mnogi njihovi gosti, ki so prišli na proslavo občinskega praznika. Kot nam je povedal predsednik Kluba starodobnikov Slovenskih goric Franc Lasbaher, je srečanje potekalo s ciljem, da bi poglobili skrb za ohranjanje starih vozil in kulturne dediščine sploh, ter skrb za seznanjanje in obveščanje članov in drugih občanov o pomembnosti in zgodovini vozil ter kulturne dediščine. Zato so pravzaprav že pred desetimi leti v Benediktu tudi ustanovili svoj klub. Gre za društvo ljubiteljev starih avtomobilov, motorjev, kmetijske mehanizacije in druge stare tehnike, ki ima sedež na Mariborski cesti 21 v Benediktu v Slovenskih goricah, deluje pa za širše območje Slovenskih goric. Ustanovili so ga na pobudo Rudija Bunderla iz KGZ Ptuj, doma iz Oseka, in dveh benediških podjetnikov Franca Lasbaherja ter Bojana Mavriča, ki so tudi že sedaj lastniki večjega števila starih vozil in opreme, še posebej Lasbaher.

»Društvo je bilo ustanovljeno z namenom, da organiziramo združenje ljubiteljev starih vozil in druge tehnike ter opreme. To bomo dosegli v sodelovanju z organizacijami in institucijami, ki se strokovno ali drugače ukvarjajo s tem; prizadevamo se za čim višjo strokovno raven dela društva; Skrbimo tudi za varnost članov, jih v ta namen dodatno izobražujemo in skrbimo za preventivne varnostne ukrepe ter spoštovanje pravil v izvajanju svojih dejavnosti. V društvu organiziramo tudi razna srečanja in razstave, sodelujemo z drugimi društvi iz regije, predvsem pa skušamo osveščati članstvo in občane za ohranjanje kulturne dediščine na področju starih vozil in opreme. Vsekakor nam je v ospredju spoznavanje vozil in druge kulturne dediščine, pa druženje ljubiteljev oldtimerjev ipd«, nam je delovanje Kluba starodobnikov, predstavil njegov predsednik Franc Lasbaher, ki si želi, da bi čim več ljudi skrbelo za ohranjanje tehniške kulturne dediščine. »Mladim želimo vcepiti v srce, da bi varovali kulturno dediščino in mislim, da nam to uspeva tudi s takšnimi prireditvami«, pravi Franc Lasbaher, ki se ni mogel odločiti, kateri predstavljeni eksponat je še posebej navdušil občinstvo.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Druži jih ljubezen do starih vozil in druge tehnike