Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Druži jih ljubezen do starih vozil in druge tehnike

 

Desetič so pripravili srečanje ljubiteljev stare kmetijske in avto tehnike »Benedikt 2012«

Starodobniki - BenediktČeprav so pred nekaj tedni na Poleni v Lenartu pripravili svojo jubilejno, 10. srečanje, s čim so obeležili tudi desetletnico delovanja, saj so bili ustanovljeni 12. februarja 2002, se člani Kljuba starodobnikov Slovenskih goric, niso izneverili še eni tradiciji. V okviru praznovanja 13. občinskega praznika občine Benedikt, se namreč pred „Penzionom Petelin“ v središču Benedikta, pripravili še 10. srečanje članov Kluba starodobnikov Slovenskih goric, ki združuje 110 članic in članov, ljubiteljev stare tehnike, ki razpolagajo s približno 200 različnih starodobnikov.

Vse skupaj se je začelo že v zgodnjih jutranjih urah, ko so sprejeli in pozdravili vse udeležence, končalo pa pozno popoldan, ko so se popeljali po občini Benedikt in z nekaj postanki, končali z družabnim srečanjem pri benediškem lovskem domu.

Vmes so stare lepotce, med katerimi je najstarejši bil traktor „Svoboda“, letnik 1934, ki je last predsednika kluba Franca Lasbaherja, zraven pa še nekaj motorjev in traktorjev starih nad 70 let, občudovali praktično vsi prebivalci občine Benedikt, ter mnogi njihovi gosti, ki so prišli na proslavo občinskega praznika. Kot nam je povedal predsednik Kluba starodobnikov Slovenskih goric Franc Lasbaher, je srečanje potekalo s ciljem, da bi poglobili skrb za ohranjanje starih vozil in kulturne dediščine sploh, ter skrb za seznanjanje in obveščanje članov in drugih občanov o pomembnosti in zgodovini vozil ter kulturne dediščine. Zato so pravzaprav že pred desetimi leti v Benediktu tudi ustanovili svoj klub. Gre za društvo ljubiteljev starih avtomobilov, motorjev, kmetijske mehanizacije in druge stare tehnike, ki ima sedež na Mariborski cesti 21 v Benediktu v Slovenskih goricah, deluje pa za širše območje Slovenskih goric. Ustanovili so ga na pobudo Rudija Bunderla iz KGZ Ptuj, doma iz Oseka, in dveh benediških podjetnikov Franca Lasbaherja ter Bojana Mavriča, ki so tudi že sedaj lastniki večjega števila starih vozil in opreme, še posebej Lasbaher.

»Društvo je bilo ustanovljeno z namenom, da organiziramo združenje ljubiteljev starih vozil in druge tehnike ter opreme. To bomo dosegli v sodelovanju z organizacijami in institucijami, ki se strokovno ali drugače ukvarjajo s tem; prizadevamo se za čim višjo strokovno raven dela društva; Skrbimo tudi za varnost članov, jih v ta namen dodatno izobražujemo in skrbimo za preventivne varnostne ukrepe ter spoštovanje pravil v izvajanju svojih dejavnosti. V društvu organiziramo tudi razna srečanja in razstave, sodelujemo z drugimi društvi iz regije, predvsem pa skušamo osveščati članstvo in občane za ohranjanje kulturne dediščine na področju starih vozil in opreme. Vsekakor nam je v ospredju spoznavanje vozil in druge kulturne dediščine, pa druženje ljubiteljev oldtimerjev ipd«, nam je delovanje Kluba starodobnikov, predstavil njegov predsednik Franc Lasbaher, ki si želi, da bi čim več ljudi skrbelo za ohranjanje tehniške kulturne dediščine. »Mladim želimo vcepiti v srce, da bi varovali kulturno dediščino in mislim, da nam to uspeva tudi s takšnimi prireditvami«, pravi Franc Lasbaher, ki se ni mogel odločiti, kateri predstavljeni eksponat je še posebej navdušil občinstvo.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Druži jih ljubezen do starih vozil in druge tehnike