Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Upokojencem so vrata zbornice vedno odprta

 

Vodstvo OZS na obisku OOZ Gornja Radgona; Srečali so se radgonski upokojeni obrtniki in podjetniki

Srečanje upokojenih obrtnikovTako kot vsako leto ob prehodu v novo leto so tudi tokrat svoje tradicionalno srečanje imeli upokojeni obrtniki in podjetniki, nekdanji in tudi sedanji člani Območne obrtne zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Letošnjega srečanja, ki je znova potekalo v gostišču Kozel v Žibercih, se je izmed natanko 140, udeležilo okoli 80 upokojenih obrtnic in obrtnikov, kajti nekaterim tega ni dovolila bolezen ali kakšne druge težave. Kljub temu pa je na srečanju, ki so se ga udeležili tudi nekateri člani upravnega in nadzornega odbora OOZ Gornja Radgona, ter tudi prvič vodilni predstavniki OZS, predsednik Alojz Kovšca, ter predsednik in član UO Janez Koker in Daniel Zelko, bilo zelo prisrčno in slovesno.

Vesele in razigrane upokojene obrtnike in podjetnike iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, so pozdravili predsednik OZS Alojz Kovšca, predsednik OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko, ter župan občine Gornja Radgona in nekdanji predsednik OOZ Anton Kampuš. Slednji je še posebej v obrti in podjetništvu, brez velike industrije, videl perspektivo razvoja celotnega območja. „V občini Gornja Radgona je okrog 500 nezaposlenih, in žal najmanj polovica teh boga moli, da službe sploh ne bi dobilo. Potem pa s socialnimi in drugimi podporami prekašajo marsikaterega zaposlenega delavca, kar ni prav“, je med drugim dejal Kampuš, ki je prisotnim, nekdanjim stanovskim kolegom zaželel veliko zdravja in vse dobro v letu 2013 in še mnogo naslednjih let.

Podobne želje je izrazil tudi novi predsednik OZS Alojz Kovšca, ki je z najožjimi sodelavci prvič obiskal OOZ Gornja Radgona. Sam ni varčeval pri kritikah na račun politike in zlasti Vlade RS, kljub vsemu pa je iz njegovega nagovora izžareval optimizem glede prihodnosti obrtništva in podjetništva. „Žal smo iz EU povzeli preveč reči, ki niso dobre. Ob tem naša vlada zelo slabo vidi v naprej in dokler naši politiki ribijo v kalnem, nam iz drugih držav prihaja nelojalna konkurenca. Država nas torej ne zna zaščititi, po drugi strani pa če naši obrtniki kandidirajo v drugih EU državah, naletimo na številne težave in ovire“, je med drugim dejal Kovšca, ki je še posebej jezen na Vlado RS, da je določila prostovoljno članstvo v zbornici. „Tukaj ne bi bilo nič narobe, če bi danes živeli v blagostanju, ne pa v krizi kot je trenutno“, je nadaljeval novi prvi mož slovenskih obrtnikov, ki se je dotaknil tudi investiranja v Sloveniji. „V našo državo nihče ne sili z naložbami, saj naša delovno-pravna zakonodaja tega ne omogoča“, je dodal Kovšca, ki je dejal, da upokojene obrtnike, če „kdaj, potem vas sedaj zanesljivo potrebujemo, zlasti zaradi vaše modrosti in izkušenj“.

Ob odličnih kulinaričnih in tekočih dobrotah, je za prijetno popoldan in večer skrbel glasbenik Janko, en mož-ansambel ter harmonikar Janez Perko, tako da so se tudi najstarejši obrtniki s tega območja zelo prijetno razveselili, razigrali in zaplesali. Predsednik UO OOZ Gornja Radgona, ki še vedno šteje blizu 500 članov in članic, Vlado Rojko, je orisal trenutno stanje v obrtništvu in podjetništvu, novitete in spremembe, katere so nastopile v zadnjem letu dni in podobno. Sicer pa, čeprav se najbrž nihče izmed že upokojenih obrtnikov več ne bo ukvarjal z obrtništvom ali podjetništvom, vsekakor pa se »niso popolnoma izklopili«, so prav vsi pozorno in z velikim zanimanjem prisluhnili nagovoru. „Vi ste del nas in za vas so naša vrata vedno odprta, tako za klepet, kakšen nasvet ipd. Tudi sicer, kakorkoli že obračamo, zbornica mora obstajati tudi v prihodnje, kajti brez združevanja ne bo šlo. Vsi gotovo ne poznamo vseh zakonov in podzakonskih aktov, ki se nenehno spreminjajo, in zato so potrebni tudi svetovalci. Tukaj pa je še veliko drugih servisnih storitev“, je med drugim dejal predsednik radgonskih obrtnikov Vlado Rojko, ki je še posebej pozdravil prisotna, najstarejšega še živečega obrtnika, 91 – letnega Andreja Husarja, ter najstarejšega še aktivnega obrtnika, 86 – letnega fotografa Milana Klemenčiča.

„Pri nas v tej obrtniško - podjetniški sferi je to že tradicionalno več kot 25 let, da ob koncu leta povabimo vse svoje člane, ki so kot obrtniki ali podjetniki dočakali upokojitev in zanj pripravimo kar se da lepšo slovesnost, jih malo pogostimo, obdarimo, izmenjamo izkušnje in podobno. Ravno tako vsako leto podelimo kakšno jubilejno nagrado ob okroglem življenjskem ali kakšnem drugem jubileju. Sicer pa so se letošnjega srečanja udeležili tudi vsi tisti, ki so trenutno najbolj dejavni v OOZ, tako da lahko izmenjamo izkušnje o tem kako je bilo nekoč in kako je danes, kajti na področju obrtništva in podjetništva je skozi veliko sprememb”, nam je povedala sekretarka OOZ Gornja Radgona Majda Horvat.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Upokojencem so vrata zbornice vedno odprta