Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Minilo je 50 let od takrat, ko so zadnjič sedli v osnovnošolske klopi

 

Sošolka je spekla torto za 49 „lačnih" ust

Srečanje sošolcev GRIzjemno prijetno in ganljivo je bilo konec tedna v gostišču „Mencinger" v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer se je na veselem srečanju zbrala generacija učencev, ki je pred pol stoletja, davnega leta 1969 opravila »malo maturo« v OŠ Gornja Radgona. Na srečanje namenjeno 50 - letnici zaključka šolanje v takratni osnovni šoli na radgonskem gradu, je prišlo 49 nekdanjih sošolcev, ki so svoje veselje in zadovoljstvo biti na dogodku izrazili z gromkim aplavzom, ki so ga posvetili eden drugemu ter vsem tistim, ki jih že pogrešajo. Prijetnem dogajanju so se pridružili tudi njihovi nekdanji učitelji oz. ravnateljica in ravnatelj, in sicer: Vanda Jošt, Jelena Uran, Pavla Škof, Milena Poštrak, Anica Plevnik in Milan Nekrep.

V zelo srčnem snidenju in uvodu v srečanje so ugotovili, da jih je k Mencingerjevim prinesel topel veter z juga, pa hladen piš panonske ravnice, polarni mraz s severa, »brexit nevihta« iz zahoda. Torej prišli so sošolci iz Gornje Radgone, Pomurja in drugih delov naše lepe domovine, a tudi iz drugih delov Evrope. Čase izpred 50 let so obudili s prepevanjem uspešnic takratnih zvezd jugoslovanske zabavne glasbe, sicer pa je bil pozen popoldan ob dobri jedači in pijači odličnega gostitelja namenjen brezmejnemu klepetu ter pregledovanju fotografij iz šolskih dni. Še posebej fascinantno je bilo, da se tukaj ni poznala razlika med posamezniki, čeprav so eni, sedaj večinoma že upokojeni babice in dedki, pokojnino zaslužili na kmetiji, ali so bili delavci v gradbeništvu, v tovarnah, nekateri na vodilnih in vodstvenih položajih, nekateri v politiki, drugi so magistri in doktorji ved.
Srečanje sošolcev GRZbrane na srečanju je v imenu učiteljskega zbora pozdravil nekdanji ravnatelj v osnovni šoli Milan Nekrep, ki se je zahvalil za vabilo, hkrati pa poudaril, da radi prihajajo na taka srečanja in radi ugotavljajo, da so njihovi nekdanji učenci uspeli v življenju, saj menijo, da so svoj delček k temu prispevali tudi oni. Seveda je vsem skupaj zaželel še veliko takih ponovitev. Ko je bilo vzdušje na višku, je nekdanja učenka Dragica, sicer poklicna slaščičarka iz Izole, svoje sošolce ponovno, kot to velja za večino dosedanjih srečanj, presenetila s torto velikanko, ki je šla zelo zelo v slast. V poznem marčevskem večeru, ko so glasilke postajale že počasi utrujene, so se nekdanji sošolci pričeli poslavljati. V eno so ugotavljali, da je takih snidenj premalo, in bi jih kazalo v bodoče organizirati pogosteje. „Bomo videli, kako bo, verjetno se bomo pogosteje srečevali, a pomembneje je vendarle, da ostanemo vsi zdravi, kot smo si družno zaželeli!" nam je zaupal eden izmed soorganizatorjev dogodka, dr. Peter Kralj.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Minilo je 50 let od takrat, ko so zadnjič sedli v osnovnošolske klopi