Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Najpogosteje je bilo slišati, da mora biti delavec pred dobičkom, in da pravice delavcem niso podeljene, ampak izborjene

Kres GRČeprav jim je tudi letos močno nagajalo vreme, saj je občasno „lilo kot iz škafa", je tudi letošnje kresovanje na ŠTC Trate potrdilo, da je radgonsko kresovanje nekaj posebnega, in da ga nihče ne sme odpovedovati tudi če je napovedan dež. Spet se je namreč, kljub deževnemu in tudi mrzlemu vremenu, na tradicionalni prvomajski prireditvi, ki se vsako leto odvija na predvečer praznika dela, zbralo veliko ljudi iz cele regije in tudi iz sosednje Avstrije. V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, ter še nekaterih soorganizatorjev, kot so: radgonska občina, PGD Gornja Radgona, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Komunala Radgona, Casa del Nonno...; se je tokrat vse skupaj začelo že ob 19. uri, ko so legendarni Čuki, na prizorišču kresovanja razvajali otroke in njihove starše.

Čukom je na radgonskem kresovanju uspelo pregnali dež

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Minilo je 50 let od takrat, ko so zadnjič sedli v osnovnošolske klopi

 

Sošolka je spekla torto za 49 „lačnih" ust

Srečanje sošolcev GRIzjemno prijetno in ganljivo je bilo konec tedna v gostišču „Mencinger" v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer se je na veselem srečanju zbrala generacija učencev, ki je pred pol stoletja, davnega leta 1969 opravila »malo maturo« v OŠ Gornja Radgona. Na srečanje namenjeno 50 - letnici zaključka šolanje v takratni osnovni šoli na radgonskem gradu, je prišlo 49 nekdanjih sošolcev, ki so svoje veselje in zadovoljstvo biti na dogodku izrazili z gromkim aplavzom, ki so ga posvetili eden drugemu ter vsem tistim, ki jih že pogrešajo. Prijetnem dogajanju so se pridružili tudi njihovi nekdanji učitelji oz. ravnateljica in ravnatelj, in sicer: Vanda Jošt, Jelena Uran, Pavla Škof, Milena Poštrak, Anica Plevnik in Milan Nekrep.

V zelo srčnem snidenju in uvodu v srečanje so ugotovili, da jih je k Mencingerjevim prinesel topel veter z juga, pa hladen piš panonske ravnice, polarni mraz s severa, »brexit nevihta« iz zahoda. Torej prišli so sošolci iz Gornje Radgone, Pomurja in drugih delov naše lepe domovine, a tudi iz drugih delov Evrope. Čase izpred 50 let so obudili s prepevanjem uspešnic takratnih zvezd jugoslovanske zabavne glasbe, sicer pa je bil pozen popoldan ob dobri jedači in pijači odličnega gostitelja namenjen brezmejnemu klepetu ter pregledovanju fotografij iz šolskih dni. Še posebej fascinantno je bilo, da se tukaj ni poznala razlika med posamezniki, čeprav so eni, sedaj večinoma že upokojeni babice in dedki, pokojnino zaslužili na kmetiji, ali so bili delavci v gradbeništvu, v tovarnah, nekateri na vodilnih in vodstvenih položajih, nekateri v politiki, drugi so magistri in doktorji ved.
Srečanje sošolcev GRZbrane na srečanju je v imenu učiteljskega zbora pozdravil nekdanji ravnatelj v osnovni šoli Milan Nekrep, ki se je zahvalil za vabilo, hkrati pa poudaril, da radi prihajajo na taka srečanja in radi ugotavljajo, da so njihovi nekdanji učenci uspeli v življenju, saj menijo, da so svoj delček k temu prispevali tudi oni. Seveda je vsem skupaj zaželel še veliko takih ponovitev. Ko je bilo vzdušje na višku, je nekdanja učenka Dragica, sicer poklicna slaščičarka iz Izole, svoje sošolce ponovno, kot to velja za večino dosedanjih srečanj, presenetila s torto velikanko, ki je šla zelo zelo v slast. V poznem marčevskem večeru, ko so glasilke postajale že počasi utrujene, so se nekdanji sošolci pričeli poslavljati. V eno so ugotavljali, da je takih snidenj premalo, in bi jih kazalo v bodoče organizirati pogosteje. „Bomo videli, kako bo, verjetno se bomo pogosteje srečevali, a pomembneje je vendarle, da ostanemo vsi zdravi, kot smo si družno zaželeli!" nam je zaupal eden izmed soorganizatorjev dogodka, dr. Peter Kralj.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Minilo je 50 let od takrat, ko so zadnjič sedli v osnovnošolske klopi