Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Najpogosteje je bilo slišati, da mora biti delavec pred dobičkom, in da pravice delavcem niso podeljene, ampak izborjene

Kres GRČeprav jim je tudi letos močno nagajalo vreme, saj je občasno „lilo kot iz škafa", je tudi letošnje kresovanje na ŠTC Trate potrdilo, da je radgonsko kresovanje nekaj posebnega, in da ga nihče ne sme odpovedovati tudi če je napovedan dež. Spet se je namreč, kljub deževnemu in tudi mrzlemu vremenu, na tradicionalni prvomajski prireditvi, ki se vsako leto odvija na predvečer praznika dela, zbralo veliko ljudi iz cele regije in tudi iz sosednje Avstrije. V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, ter še nekaterih soorganizatorjev, kot so: radgonska občina, PGD Gornja Radgona, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Komunala Radgona, Casa del Nonno...; se je tokrat vse skupaj začelo že ob 19. uri, ko so legendarni Čuki, na prizorišču kresovanja razvajali otroke in njihove starše.

Čukom je na radgonskem kresovanju uspelo pregnali dež

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja"

( 1 Ocena ) 

Starodobni hrošči zaznamovali velikonočni ponedeljek - letos od Gornje Radgone, čez vinorodni Klöch, do postojanke „Rak"

Hrošči - zajčkova vožnjaTudi letošnji velikonočni ponedeljek je v Pomurju in sosednji avstrijski jugovzhodni Štajerski minil v nadvse zanimivem potepanju ljubiteljev hroščev. Na vrsti je bilo namreč tradicionalno, že 15. srečanje lastnikov znamenitih hroščev v organizaciji VW – Keeeber kluba Murska Sobota, ki je pritegnilo rekordno število udeležencev. Lepo in sončno vreme je razveselilo udeležence tokratnega potepanja, ki je potekalo od Gornje Radgone, čez Avstrijo, v Prekmurje (Cankova – Krašči – Rogašovci – Gornji Slaveči), kjer domuje edina planinska postojanka v Pomurju. Člani omenjenega kluba so se že pred štirinajstimi leti odločili skupinsko začetno pomladno vožnjo pripraviti na velikonočni ponedeljek. Tudi tokrat je prišlo več kot 150 udeležencev z rekordnimi 55 starimi, a lepo ohranjenimi in tudi predelanimi hrošči. Na potepanje so prišli tudi predstavniki nekaterih stanovskih društev iz drugih delov Slovenije ter iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške, celo iz Nemčije.

Letošnje potepanje hroščev se je tradicionalno začelo zgodaj dopoldne pri Andy's baru v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že pred tem dodobra napolnili mestne ulice. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti in klasični Volkswagnovi kombiji. Najstarejši udeleženec letošnje Zajčkove vožnje je hrošč, v lasti Barbare in Tomaža Kokalja iz Domžal, in sicer zavidanja vreden letnik 1954. Po močnem zajtrku se je kolona hroščev ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo po Gornji Radgoni. Ustavili so se na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar iz Pikapolonice. Sledila je vožnja čez reko Muro, v Avstrijo in vse do tamkajšnjega vinorodnega hribovja Klöch, kjer je pri golf igrišču bila vnovična postojanka za okrepčilo. Po vrnitvi v Slovenijo, na mejnem prehodu Gerlinci pa vožnja skozi Cankovo do tamkajšnjega gostišča „Lovski dom", kjer so se udeleženci znova okrepčali. Ker je zmanjkovalo časa je nato odpadla vožnja na Sotinski breg (najvišji pomurski vrh), zato pa je sledila vožnja vesele karavane na relaciji: Krašči – Sveti Jurij – Rogašovci – Serdica, do okrepčevalnice Rak, edine pomurske planinske postojanke na Gornji Slavečih, kjer jih je čakalo kosilo in zaključno druženje do večernih ur, kjer so se dogovorili, da se bodo prihodnje leto spet videli na 16. Zajčkovi vožnji, takrat na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone oziroma Pomurja.
Predsednik Keeeber kluba Stanko Šernek nam je povedal, da je lastnik najstarejšega hrošča v klubu z letnico 1960 David Šebjan iz Rakičana, najstarejši letošnji udeleženec pa je bil šest let starejši hrošč iz Domžal. Tudi sicer so bili vsi avtomobili iz obdobja med letoma 1954 do 1980. Najmlajši je bil posebej predelani hrošč, ki si ga je lastnik Bogdan Hafner iz Podgrada pri Gornji Radgoni naredil kar sam. Sicer pa so vsi udeleženi hrošči in kombiji normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo vse leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je škoda. »Uradno se vožnja začne ob veliki noči in traja vse do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah. Letos bomo imeli že 27. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub v Murski Soboti obstaja že od leta 1993,« je pojasnil Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov. Povprečen hrošč porabi od 7 do 8 litrov bencina na 100 km. Moč motorja se giblje med 23 in 50 konji, predelani pa dosegajo tudi do 6000 vrtljajev na minuto. In tudi danes se da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele zanje.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja"