Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja"

( 1 Ocena ) 

Starodobni hrošči zaznamovali velikonočni ponedeljek - letos od Gornje Radgone, čez vinorodni Klöch, do postojanke „Rak"

Hrošči - zajčkova vožnjaTudi letošnji velikonočni ponedeljek je v Pomurju in sosednji avstrijski jugovzhodni Štajerski minil v nadvse zanimivem potepanju ljubiteljev hroščev. Na vrsti je bilo namreč tradicionalno, že 15. srečanje lastnikov znamenitih hroščev v organizaciji VW – Keeeber kluba Murska Sobota, ki je pritegnilo rekordno število udeležencev. Lepo in sončno vreme je razveselilo udeležence tokratnega potepanja, ki je potekalo od Gornje Radgone, čez Avstrijo, v Prekmurje (Cankova – Krašči – Rogašovci – Gornji Slaveči), kjer domuje edina planinska postojanka v Pomurju. Člani omenjenega kluba so se že pred štirinajstimi leti odločili skupinsko začetno pomladno vožnjo pripraviti na velikonočni ponedeljek. Tudi tokrat je prišlo več kot 150 udeležencev z rekordnimi 55 starimi, a lepo ohranjenimi in tudi predelanimi hrošči. Na potepanje so prišli tudi predstavniki nekaterih stanovskih društev iz drugih delov Slovenije ter iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške, celo iz Nemčije.

Letošnje potepanje hroščev se je tradicionalno začelo zgodaj dopoldne pri Andy's baru v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že pred tem dodobra napolnili mestne ulice. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti in klasični Volkswagnovi kombiji. Najstarejši udeleženec letošnje Zajčkove vožnje je hrošč, v lasti Barbare in Tomaža Kokalja iz Domžal, in sicer zavidanja vreden letnik 1954. Po močnem zajtrku se je kolona hroščev ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo po Gornji Radgoni. Ustavili so se na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar iz Pikapolonice. Sledila je vožnja čez reko Muro, v Avstrijo in vse do tamkajšnjega vinorodnega hribovja Klöch, kjer je pri golf igrišču bila vnovična postojanka za okrepčilo. Po vrnitvi v Slovenijo, na mejnem prehodu Gerlinci pa vožnja skozi Cankovo do tamkajšnjega gostišča „Lovski dom", kjer so se udeleženci znova okrepčali. Ker je zmanjkovalo časa je nato odpadla vožnja na Sotinski breg (najvišji pomurski vrh), zato pa je sledila vožnja vesele karavane na relaciji: Krašči – Sveti Jurij – Rogašovci – Serdica, do okrepčevalnice Rak, edine pomurske planinske postojanke na Gornji Slavečih, kjer jih je čakalo kosilo in zaključno druženje do večernih ur, kjer so se dogovorili, da se bodo prihodnje leto spet videli na 16. Zajčkovi vožnji, takrat na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone oziroma Pomurja.
Predsednik Keeeber kluba Stanko Šernek nam je povedal, da je lastnik najstarejšega hrošča v klubu z letnico 1960 David Šebjan iz Rakičana, najstarejši letošnji udeleženec pa je bil šest let starejši hrošč iz Domžal. Tudi sicer so bili vsi avtomobili iz obdobja med letoma 1954 do 1980. Najmlajši je bil posebej predelani hrošč, ki si ga je lastnik Bogdan Hafner iz Podgrada pri Gornji Radgoni naredil kar sam. Sicer pa so vsi udeleženi hrošči in kombiji normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo vse leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je škoda. »Uradno se vožnja začne ob veliki noči in traja vse do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah. Letos bomo imeli že 27. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub v Murski Soboti obstaja že od leta 1993,« je pojasnil Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov. Povprečen hrošč porabi od 7 do 8 litrov bencina na 100 km. Moč motorja se giblje med 23 in 50 konji, predelani pa dosegajo tudi do 6000 vrtljajev na minuto. In tudi danes se da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele zanje.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja"