Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja"

( 1 Ocena ) 

Starodobni hrošči zaznamovali velikonočni ponedeljek - letos od Gornje Radgone, čez vinorodni Klöch, do postojanke „Rak"

Hrošči - zajčkova vožnjaTudi letošnji velikonočni ponedeljek je v Pomurju in sosednji avstrijski jugovzhodni Štajerski minil v nadvse zanimivem potepanju ljubiteljev hroščev. Na vrsti je bilo namreč tradicionalno, že 15. srečanje lastnikov znamenitih hroščev v organizaciji VW – Keeeber kluba Murska Sobota, ki je pritegnilo rekordno število udeležencev. Lepo in sončno vreme je razveselilo udeležence tokratnega potepanja, ki je potekalo od Gornje Radgone, čez Avstrijo, v Prekmurje (Cankova – Krašči – Rogašovci – Gornji Slaveči), kjer domuje edina planinska postojanka v Pomurju. Člani omenjenega kluba so se že pred štirinajstimi leti odločili skupinsko začetno pomladno vožnjo pripraviti na velikonočni ponedeljek. Tudi tokrat je prišlo več kot 150 udeležencev z rekordnimi 55 starimi, a lepo ohranjenimi in tudi predelanimi hrošči. Na potepanje so prišli tudi predstavniki nekaterih stanovskih društev iz drugih delov Slovenije ter iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške, celo iz Nemčije.

Letošnje potepanje hroščev se je tradicionalno začelo zgodaj dopoldne pri Andy's baru v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že pred tem dodobra napolnili mestne ulice. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti in klasični Volkswagnovi kombiji. Najstarejši udeleženec letošnje Zajčkove vožnje je hrošč, v lasti Barbare in Tomaža Kokalja iz Domžal, in sicer zavidanja vreden letnik 1954. Po močnem zajtrku se je kolona hroščev ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo po Gornji Radgoni. Ustavili so se na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar iz Pikapolonice. Sledila je vožnja čez reko Muro, v Avstrijo in vse do tamkajšnjega vinorodnega hribovja Klöch, kjer je pri golf igrišču bila vnovična postojanka za okrepčilo. Po vrnitvi v Slovenijo, na mejnem prehodu Gerlinci pa vožnja skozi Cankovo do tamkajšnjega gostišča „Lovski dom", kjer so se udeleženci znova okrepčali. Ker je zmanjkovalo časa je nato odpadla vožnja na Sotinski breg (najvišji pomurski vrh), zato pa je sledila vožnja vesele karavane na relaciji: Krašči – Sveti Jurij – Rogašovci – Serdica, do okrepčevalnice Rak, edine pomurske planinske postojanke na Gornji Slavečih, kjer jih je čakalo kosilo in zaključno druženje do večernih ur, kjer so se dogovorili, da se bodo prihodnje leto spet videli na 16. Zajčkovi vožnji, takrat na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone oziroma Pomurja.
Predsednik Keeeber kluba Stanko Šernek nam je povedal, da je lastnik najstarejšega hrošča v klubu z letnico 1960 David Šebjan iz Rakičana, najstarejši letošnji udeleženec pa je bil šest let starejši hrošč iz Domžal. Tudi sicer so bili vsi avtomobili iz obdobja med letoma 1954 do 1980. Najmlajši je bil posebej predelani hrošč, ki si ga je lastnik Bogdan Hafner iz Podgrada pri Gornji Radgoni naredil kar sam. Sicer pa so vsi udeleženi hrošči in kombiji normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo vse leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je škoda. »Uradno se vožnja začne ob veliki noči in traja vse do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah. Letos bomo imeli že 27. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub v Murski Soboti obstaja že od leta 1993,« je pojasnil Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov. Povprečen hrošč porabi od 7 do 8 litrov bencina na 100 km. Moč motorja se giblje med 23 in 50 konji, predelani pa dosegajo tudi do 6000 vrtljajev na minuto. In tudi danes se da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele zanje.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Srečanja Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja"