Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lovci in strelci so v Negovi tekmovali v trapu

 

Zmagovalci od Pomurja do Primorja!

LD Negova trapPodobno kot že kakšnih 40 let, je ob Lovskem domu Negova, tudi letos ob izteku maja-meseca mladosti, potekalo tradicionalno srečanje lovcev in krajanov. Člani Lovske družine Negova namreč tradicionalno povabijo krajane, lovce sosednjih družin in stanovske kolege od drugod, na druženje ob lovskem golažu, ki je za vse udeležence in strelce brezplačen. Ob tem so tudi letos na svojem strelišču pri lovski koči v Negovi, pripravili tradicionalno streljanje na glinaste golobe, hkrati pa je potekalo tudi pomursko izbirno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, za nastop na državnem tekmovanju na AGRI v Gornji Radgoni, ki ga je pripravil Zavod za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota. Zato ne preseneča, da se je v Negovi zbralo veliko ljudi, ki so tako ali drugače povezani z naravnim okoljem.

„S krajani običajno pokramljamo o tekoči problematiki, tudi morebitni škodi po divjadi, se malo pošalimo in ugotavljamo, da še nam dobro gre in da na vasi še vedno vsi ne glede na poreklo in status »vkup držimo« kot je dejal naš rojak, akademik dr. Anton Trstenjak. Če bi se vsaj malo tega zavedali, bi nam bilo v naši deželi še lepše", pove eden izmed organizatorjev srečanja Vlado Šiško.
Večina prisotnih v Negovi, zlasti lovci, strelci in tudi gozdarji pa so se, poleg druženja, pomerili tudi v trapu-streljanju na umetne golobe. Tokrat so med tekmovalci bili lovci in strelci, od Prekmurja do Primorske, saj je bila najbolj oddaljena ekipa LD Sabotin iz Kojskega. Prav tako so tudi zmagovalci razporejeni vse od Pomurja do Primorja. Približno stotnija udeležencev se je borila za lepe pokale in vredne praktične nagrade, streljalo pa se je ekipno in posamično, strelci pa so lahko izbirali med lovskim ali športnim stavom. Posebej zanimiv je pokalno lovski stav na dva glinasta goloba hkrati, saj v tej disciplini lovec-strelec najprej ustreli goloba iz bunkerja in če tega zadane s prvim strelom lahko še strelja na goloba ki prileti iz stroja, ki je montiran na preži...
V ekipni tekmi je zmagala LD Sabotin, pred SD Kungota in Pomurskimi gozdarji. V konkurenci članov do 55 let je bil Davorin Toš (Trnovska vas), 2. David Hlupič (Sabotin), 3. Andrej Hodnik (Osek) itd.: Veterani od 55-65 let: 1. Dani Marhold (SD Kungota), 2. Stanislav Rojko, 3. Vlado Šiško (oba Negova) itd.; Super veterani od 65 naprej: 1. Ivan Bezjak (LD Dobrava), 2. Tomaž Šišernik (LD Mala Nedelja), 3. Anton Korošak (Negova) itd.
V posebnem nagradnem streljanju za praktične nagrade do 15 mesta v športnem stavu pa je slavil domačin iz Negove, župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, sledijo pa: 2. Mirko Drole (SD Sabotin), 3. Franc Horvat (SD Sladki Vrh), 4. Gabrijel Vučko (LD Apače), 5. Vlado Šiško (LD Negova), 6. Gašper Petrič (SD Radgona), 7. Henrik Debenjak (SD Sabotin), 8. Marjan Kovač (SD Sladki Vrh), 9. Alojz Martinčič (LD Apače), 10. Franc Gumilar (SD Štefan Kovač MS), 11. Albin Bratuša (LD Mala Nedelja), 12. Darko Hlupič (Slovenj Gradec), 13. David Hlupič (LD Sabotin), 14. Anton Korošak (LD Negova), 15. Franc Stajnko (SD Ormož) itd.
Pokale vsem najboljšim ter praktične nagrade vsem drugim je podelil radgonski župan Stanko Rojko, ki se je tudi zahvalil vsem sodelujočim. Ob tem je tudi sam bil deležen kar nekaj nagrad in pokalov. Lepi nagradi pa sta prejeli tudi edini tekmovalki med veliko prevlado moški, Anica Ščap (LD Apače) in Alenka Šiško (LD Negova). Seveda si priznanje zasluži tudi kuharska ekipa, na čelu z Marjanom in Simonom.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Strelstvo Lovci in strelci so v Negovi tekmovali v trapu