Niti mraz in megla nista ovira za obisk Miklošovega senja v središču Murske Sobote - več tisoč obiskovalcev je najbolj segalo po kuhanem vinu in kuhanim klobasam

Miklavžev sejemPoleg „Trezinega senja" (Terezijin sejem), ki vsako leto 15. oktobra poteka v središču Murske Sobote, je „Miklošovo senje" (Miklavžev sejem), ki je na sporedu vsako leto 6. decembra (sv. Nikolaj je namreč zavetnik murskosoboške župnije in mesta Murska Sobota op.p.), gotovo ena največjih družabnih in tudi etnoloških prireditev v Murski Soboti in okolici. In to se je potrdilo tudi letos, ko kakšnim tristotim sejmarjem – razstavljalcem oz. prodajalcem, ter več tisočim obiskovalcem, niti mraz in megla, ki sta pritiskala ves dan, nista mogla do živega. Tako je tradicionalno Miklošovo senje tudi tokrat privabila množice obiskovalcev, saj je Slovenska in še nekatere ulice, že od zgodnjega jutra bila polna prodajalcev in obiskovalcev.

V soboto na klobaso in

Generacija prvošolčkov iz šolskega leta 1958/59 spet v šolskih klopeh

Obletnica šole 1958-66Bila je prav vesela in prijetna tista sobota, ko so se za svoje srečanje odločili, sedaj že sami upokojenci, ki so se prvič srečali natanko pred oseminpetdesetimi leti, ko so v šolskem letu 1958/59 bili prvošolčki in prvošolke na OŠ Radgona. Od takrat so naslednjih osem let skupaj sedeli v šolskih klopeh, si nabirali znanje in izkušnje v šoli, ki je takrat bila na radgonskem gradu, ter se potem razšli, vsak za svojim ciljem, vsak za svojo prihodnostjo. To je torej bilo pred dobrega pol stoletja, poleti 1966 in zato so kar nekaj časa potekale aktivnosti, da bi se omenjena generacija v kateri je kar 66 najstnikov končalo osnovnošolsko izobraževanje spet srečala. Hodili so v dveh oddelkih, kjer sta bila razrednika Avgust Posavec in Franc Stergar.

Prvič so se srečali pred 58, razšli pa pred 50 leti...

Znova lepo obiskan smučarski sejem v Gornji Radgoni - lastnike je zamenjalo veliko rabljene zimske in smučarske opreme

Ski sejem GRPodobno kot že skoraj 30 let doslej, je Smučarski klub Radgona, ki uspešno deluje več desetletij, in ki šteje okoli 130 članic in članov, tudi letos pripravil tradicionalni sejem rabljene smučarske opreme in vseh drugih potrebščin za zimske športe in rekreacijo. Ker je interes ponudnikov opreme bil zelo velik, so sejem pripravili na prostem, ob gasilskem domu v Gornji Radgoni, kjer se je v lepem in sončnem, a dokaj mrzlem vremenu zbralo veliko prodajalcev in kupcev opreme kakor tudi opazovalcev. Medtem ko lastniki in upravljalci zimsko - športnih središč, smučišč, vlečnic, žičnic..., čakajo, da bi padlo čim več snega, ki da bi ostal 'vse tja do maja', pa v številnih slovenskih družinah razmišljajo o tem, kako nabaviti zelo drago smučarsko opremo. In ker je veliko družin, ki si ne morejo privoščiti nove in drage smučarske opreme, ob tem pa predvsem otroci hitro prerastejo tovrstno opremo, so prav dobrodošli 'sejmi rabljene smučarske opreme', katere po večini slovenskih mest in krajev organizirajo smučarski in drugi klubi.

Otroška oprema je bila najbolj iskana

Sveti Miklavž pričakal otroke v trgovini Jager v Radencih

Sveti Miklavž JagerSpet je leto naokrog, in tu je mesec december, ki ga poznamo kot mesec lepih mislih, miru, voščil ter obdarovanj. Prav tako sodijo v ta sklop prazničnih dogodkov ali kot rečemo v ljudskem tonu » Veseli december«, trije dobri možje, ki obdarujejo pridnost otrok, sveti Miklavž ter lika Božiček in Dedek Mraz.

Prišel je Sveti Miklavž

Moj kraj Radgona

Za prikaz vremena omogočite piškotke na zavihku "Zasebnost"!

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Umrl mladenič s 5,53 promila alkohola v krvi

 

Zdravniki domnevajo, da je 17 – letnik, na žuru, ki ga je pripravil na svojem domu, popil najmanj liter alkohola

Beograd - V kraju Preljina pri Čačku na jugozahodu Srbije so se poslovili od 17 – letnega Nenada Božovića, ki je minulo nedeljo umrl zaradi zastrupitve z alkoholom. Obdukcija je namreč uradno potrdila, da je mladenič v krvi imel kar 5,53 promila alkohola. Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Čačku Branko Milovanović je potrdil, da je nesrečni fant umrl zaradi zastrupite z alkoholom.

Po prepričanju izvedenca – obducenta bi glede na telesno konstrukcijo in starost fanta, zanj bilo usodno, če bi v krvi imel že 1,5 promila alkohola. Ob tem direktorica Specialne bolnišnice za bolezni odvisnosti v Čačku, Jasna Daragan Saveljić, dr. med. trdi, da bi ugotovljena vsebnost alkohola v fantovi krvi (5,53 promila) bila smrtonosna tudi za odraslega človeka, hkrati pa je ocenila, da je fant popil najmanj en liter alkohola – najverjetneje rakije (slivovo žganje).

Tragedija se je zgodila v noči na nedeljo, ko je s prijatelji v svoji vasi pripravil „žurko“. Potem, ko je popil večjo količino alkohola so prijatelji menili, da je zaspal. V enem trenutku so opazili, da je prenehal dihati, ob tem so mu ustnice pomodrele, in šele takrat so prijatelji ocenili, da je nekaj narobe. Zato so poklicali starejšega soseda, nato pa še fantovega očeta, ki sta nesrečnega Nenada prepeljala na urgenco Zdravstvenega doma v Čačku, kjer so lahko le ugotovili, da je mrtev.

Nenad Božović je sicer bil dijak 2. letnika Živilsko – gostinske šole v Čačku, na lokalnem pokopališču v Preljini pa so se v četrtek od njega poslovili starši, svojci, prijatelji, sošolci, vrstniki in drugi. Sorodniki pa so prepovedali prisotnost novinarjem, ker naj bi si izmislili, da je fant umrl zaradi alkohola. Žal pa se je naslednji dan izkazalo, da so novinarji imeli prav...

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Svetovno Umrl mladenič s 5,53 promila alkohola v krvi