Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gostitelji so pometali s konkurenco!

( 1 Ocena ) 

Gornja Radgona gostila 20. izbirno regijsko preverjanje ekip prve pomoči CZ in RK Pomurja

Prva pomoč CZ  GR zmagovalciNa petih lokacijah (osnovna šola, avtobusna postaja, Pomursko sejmišče, mestni park in reka Mura) po mestu Gornja Radgona je v organizaciji Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje iz Murske Sobote in Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, potekalo 20. izbirno regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa v Pomurju.   Namesto 17. prijavljenih, so se že v zgodnjih jutranjih urah, na ploščadi pred OŠ Gornja Radgona, zbrali predstavniki 13. ekip, iz Slovenije ter sosednjih držav: Avstrije, Hrvaške in Madžarske, kjer so jih pred začetkom tekmovanja pozdravili: župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš, predsednica OZ RK Gornja Radgona Silva Vračko, predstavnica Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Olga Andrejek, in Martin Smodiš, vodja Izpostave URSZR v Murski Soboti.

Vsi so med drugim poudarjali, kako se je februarja pri nas, ter maja v BiH, Srbiji in na Hrvaškem, potrdil pravi pomen pripravljenosti ekip prve pomoči CZ in RK. In medtem, ko so ekipe tekmovale, čeprav so rezultati bili v drugem planu, na štirih prizoriščih hudih nesreč, kjer so reševali predpisane naloge o reševanju in nudenju prve pomoči, so občani Gornje Radgone in okolice, na različnih lokacijah spremljali še predstavitev raznih enot in drugih organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito in reševanjem. Tako so se med drugimi še predstavili: enote Civilne zaščite, Slovenske vojske (72. brigada SV - predstavitev Role 2 in čete za zveze s satelitsko komunikacijo),  Kinološka zveza Slovenije z enoto reševalnih psov, gasilci, potapljači, policija, taborniki, Rdeči križ, službe nujne medicinske pomoči, DARS, AMZS ter drugi. Seveda so si Radgončani z zanimanjem ogledali tudi tekmovanja, ter z zadovoljstvom ugotovili, da so odlično pripravljeni pomagati v primeru naravnih in drugih nesreč. S predstavitvami so organizatorji želeli približati prvo pomoč javnosti ter občanom prikazati delo in poslanstvo ekip prve pomoči, članom ekip pa omogočili preizkus znanja v reševalnih aktivnostih kot bi dejansko potekale ob množični nesreči.

V tekmovalnem delu, kjer so sodelovale ekipe za prvo pomoč CZ in RK, ki jih organizirajo lokalne skupnosti - občine, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, šole in drugi javni zavodi ter druge nevladne organizacije, ki so organizirane v skladu z Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito in reševanje, so zgodba zase bili člani domače ekipe iz Gornje Radgone, ki se ji je v skupnem številu točk še najbolj približala ekipa iz Novega mesta, ki pa je nastopila izven konkurence. Vsaka ekipa je usposobljenost in znanje prikazala pri dajanju prve pomoči poškodovanim v različnih situacijah. Sicer pa so vse sodelujoče ekipe, kljub hudi vročini in dokaj težavnemu kroženju med „delovnimi mesti" po Gornji Radgoni, pokazale izredno pripravljenost in znanje v nudenju prve pomoči na vseh štirih delovnih točkah, končni vrstni red, kategorija A: 1. OZ RK Gornja Radgona 3800 točk; 2. CZ Občine Ljutomer 3533; 3. OŠ UE Ljutomer 3520; 4. OZ RK Ljutomer 3485; 5. CZ MO Murska Sobota – 1. ekipa 3275; 6. CZ Občine Beltinci 2848; 7. CZ MO Murska Sobota – 2. ekipa 2273; OZ RK Novo mesto 3780 točk (izven konkurence); kategorija B – izven konkurence: 1. Gimnazija Ljutomer 3330; 2. OŠ Gornja Radgona – 1. ekipa 3123; 3. OŠ Gornja Radgona – 2. ekipa 2635; kategorija C – izven konkurence: 1. CZ Čakovec (Hrvaška) 3155;  2. CZ Zalabaksa (Madžarska) 2475. Zmagovalna ekipa, torej ekipa OZ RK Gornja Radgona, bo tako 27. septembra letos nastopila na 20. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK Slovenije v Kopru, kjer bo zastopala pomursko regijo.

Kot je povedal Martin Smodiš je bila tematika letošnjega regijskega preverjanja usposobljenosti preverjanje delovanja in usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK v nudenju prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, ki lahko po oceni ogroženosti prizadenejo območje regije in države. Namen letošnjega regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči in predstavitve dejavnosti organov, organizacij, enot in služb, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči je: utrjevati in širiti znanje za preprečevanje nesreč, če pa do njih pride, kvalitetno in ustrezno pomagati sebi in drugim; pri članih ekip vzpodbujati težnjo po čim boljšem znanju, obvladanju veščin in osvajanju novosti na področju priporočil prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah; obnavljati teoretično in praktično znanje članov ekip in s tem vzdrževati njihovo stalno usposobljenost za dajanje prve pomoči; pri članih ekip razvijati izurjenost za usklajeno delo vseh članov ekipe pri dajanju prve pomoči ob najrazličnejših poškodbah; razvijati med državljani, člani RK, pripadniki CZ v lokalnih skupnostih, gospodarskih družbah, zavodih in drugih organizacijah zanimanje za prvo pomoč ter dejavnosti RK in CZ v celoti, okrepiti obmejno sodelovanje ter preizkusiti sodelovanje domačih in tujih reševalnih ekip ob naravnih in drugih nesrečah: predstaviti organiziranost, opremo in naloge organov, organizacij, enot in služb, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Tekmovanja Gostitelji so pometali s konkurenco!