Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Katica pred Zdenko in Marto

 

Na 20. žetvi zlatega klasa, Franc Belšak mlatil z danfarjem in staro mlatilnico

Žetev Stara GoraGotovo je, da sodi kraj Stara Gora z znamenitim mlinom na veter ter etno muzejem in cerkvijo sv. Duha, med pomembnejša turistična središča Slovenskih goric in Prlekije. Za občino Sveti Jurij ob Ščavnici pa je to pravzaprav osrednji turistični biser, ki z lepo urejenim Blaguškim jezerom, pritegne v omenjeno občino daleč največ turistov in obiskovalcev od blizu in daleč. Toda na Stari Gori se zavedajo, da moraš nenehno skrbeti za popestritev ponudbe in dogajanj. In med dopolnilno ponudbo gotovo sodi tudi tradicionalna prireditev, ki jo tukaj imenujejo »Žetev zlatega klasja«. Letošnja, že 20. žetev je minila prav na volilno nedeljo (13.7), udeležilo pa se je veliko tekmovalk in tekmovalcev ter predvsem obiskovalcev in gostov. Čeprav je v ospredju bil prikaz žetve in tekmovanje žanjic, ekipno in posamično, prikaz košnje in tekmovanje koscev, ter prikaz mlatitve z mlatilnico, je bilo še nekaj zanimivosti, med katerimi tudi tekmovanje županov.

Tudi sicer je na Stari Gori eden centrov družabnega dogajanja, tako na prostem kot v gasilskem domu. V prostornem gasilskem domu, ki so ga postavili gasilci, ob pomoči Slavka Vrzela, in lepi okolici, kjer rastejo stoletne, in tudi nedavno posajene lipe, se odvijajo številne družabne prireditve. Med njimi je tudi omenjeni dan žetve zlatega klasa, ki so ga letos že dvajsetič, ob pomoči kmetijskih svetovalcev KGZ Murska Sobota, pripravile prizadevne članice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, pomagali pa so tudi člani PGD Stara Gora. Ob gasilskem domu je prireditev vodila Breda Žunič, ki v svojem prepričljivem vodenju nizala podatke o dosedanjih tekmovanjih in pomenu tekmovanja. O njeni zgodovini, je ob pozdravu obiskovalcev in tekmovalcev, spregovorila predsednica društva Ema Lančič. Kot je dejala, se je prireditev obdržala po zaslugi mnogih, ki pomagajo pri organizaciji prireditve, ter tudi tekmovalk in tekmovalcev, ki se udeležujejo tekmovanja. Vesela je, da je prireditev vseskozi dobro obiskovana, saj jo obiščejo številni obiskovalci od blizu in daleč. Obiskovalce in tekmovalce je pozdravil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je bil obenem vodja sodniške komisije, katera je spremljala tekmovanje žanjic in koscev.
Med drugim je povedal, kako je ponosen, da imajo v občini tako delavno društvo, ki s svojo dejavnostjo skrbi za ohranjanje kmečkih običajev in kmečkih dobrot. Društvu se je zahvalil, da na tak način goji tradicijo druženja na tej dobro obiskani prireditvi. Zahvalil se je tudi tistim, ki so skozi 20 let prirejanja prireditve, na svojih njivah omogočili izvedbo tekmovanja. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, v katerem je sodelovala Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici, Folklorna skupina Anton Krempl Mala Nedelja in brata, učenca OŠ Mala Nedelja, harmonikar Tilen in pevec Kristjan Voršič. Po končanem uvodnem delu predstavitve prireditve in žrebanju pozicij tekmovalk in tekmovalcev, so se tekmovalci in obiskovalci prireditve podali na njivo, kjer so tekmovalce že čakale pripravljene parcele.
Tekmovanja, katerega se je udeležilo 11 žanjic in 5 koscev, sta z mikrofonom v roki spremljala in komentirala Breda Žunič in Kristjan Jaušovec, ki sta spregovorila kako je nekoč bilo na njivi. Obujala sta spomine na čas, ko se je to delo opravljalo ročno. Tekmovanje so pričele žanjice, nato je sledilo tekmovanje koscev in pobiralk. V košnji so se pomerili tudi domači župan in podžupan Anton Slana in Andrej Kraner ter radgonski župan Anton Kampuš. Po končanem tekmovanju so na njivi postavili »rastave«, ob njih pa pripravili bogato malico za žanjice in kosce na katero jih je povabila »gospodinja« Ema Lančič. Za pijačo pa je poskrbel »gospodar« njive, predsednik PGD Stara Gora Anton Klemenčič. Prireditev je z prikazom mlatenja pšenice z »danfarom«, lokomobilo iz leta 1886 in 100 let staro mlatilnico popestril domačin Franc Belšak.
Po končanem tekmovanju so se obiskovalci in tekmovalci, vrnili na prizorišče pred gasilskim domom, kjer so zmagovalcem tekmovanja podelili priznanja in pokale, ki sta jih podeljevala predsednica Ema Lančič in župan Anton Slana. Kot je povedala predsednica, so vsi, ki so tekmovali zmagovalci, vendar so prvi trije iz posameznih kategorij tekmovanja prejeli pokale. V tekmovanju žanjic je bila prva Katica Petrovič iz Društva gospodinj Juršinci, sledili sta ji Zdenka Klobasa iz DPŽ Gornja Radgona in Marta Klemenčič DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici. Ekipno je med žanjicami zmaga pripadala Društvu gospodinj Juršinci (Marija Filipič, Elizabeta Majerič, in Katica Petrovič), pred ekipimi DPŽ Gornja Radgona I (Marija Tanacek, Anica Kramberger in Zdenka Klobasa) in DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici (Jožica Žajdela, Marta Klemenčič in Anica Tancoš). V tekmovanju koscev je bila prva ekipa KUD Beltinci (kosec Janez Koren, ter pobiralki Lizika Zadravec in Lizika Tod), sledili sta ekipi DKŽ Sv. Jurij ob Ščavnici (kosec Edi Leskovar, ter pobiralki Marta Klemenčič in Anica Tancoš) in DPŽ Gornja Radgona(kosec Peter Jančar, ter pobiralki Marija Tanacek in Anica Kramberger). Prireditev se je nadaljevala z veselico, na kateri je za zabavo poskrbel ansambel Prleški kvintet. Seveda tudi zvečer za obiskovalce ni manjkalo kmečkih dobrot iz krušne peči (pogač, ocvirkovc in prleških gibanic), ki so jih sproti pekle članice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Tekmovanja Katica pred Zdenko in Marto