Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Guinnessov rekord iz radgonskega "Doma penine"

 

Bojan Kovačič je na harmoniko igral 50 ur, 9 minut in 42 sekund; presegel je vse rekorde in sedaj čaka na potrditev iz Londona.

Bojan KovačičČeprav je naša država Slovenija majhna, imamo Slovenke in Slovenci veliko zanimivih izdelkov ter znamenitosti, ki so največje, najboljše, najlepše, najbolj zanimive... in so zato vpisane v Guinnessovo knjigo rekordov. In čez nekaj mesecev naj bi med njimi bil tudi Bojan Kovačič iz Šratovcev pri Radencih, ki bo prihodnji mesec napolnil 37 let, pred dnevi pa se je lotil nenavadnega izziva. Profesor na Pedagoški akademiji v Mariboru, sicer specialist didaktike - podpodročje glasba, je namreč tik pred obeležitvijo 25-letnice nastanka samostojne Slovenije – Dneva državnosti, dosegel velik podvig, ki ga bodo najbrž dolgo poskušali podreti. Neuradno je namreč postavil Guinnessov rekord v neprekinjenem igranju klavirske harmonike. Za uradni svetovni rekord do sedaj velja uspeh Finca, ki je nenehno igral 31 ur in 25 minut, a ga je Bojan Kovačič, prehitel za skorajda 20 ur.

Postavljanje rekorda je Bojan pred dogodkom pospremil z lastnimi besedami: „Postavljanja rekorda sem se lotil iz čiste strasti do glasbe. 2. julija 2015, ko je preminil naš legendarni Slavko Avsenik, se je v meni zgodil premik. Po približno 15 letih neigranja sem ponovno vzel v roke harmoniko in začel preigravati Avsenikove skladbe. Skladbe Vilka in Slavka Avsenika so me potegnile v svoja skrita bistva. Sedaj znam že približno 50 njunih skladb. S postavljanjem rekorda želim promovirati slovensko glasbo in klavirsko harmoniko kot čudovit inštrument ter med ljudmi širiti ljubezen do glasbe. Moj repertoar obsega več kot 200 skladb, tako narodnozabavnih kot zabavnih, resnih in manj resnih. Če k temu prištejem še vse otroške pesmi, s katerimi se srečujem pri svojem poučevanju, skupno število preseže 400, morda celo 500 skladb in skladbic. Rekord sem soigralcem iz nogometnega kluba Vrabel (ŠD Šratovci) prvič omenil že novembra lani. Aktivno se na postavljanje rekorda pripravljam približno dva meseca, z nekaj daljšimi ali krajšimi prekinitvami zaradi aktivnosti, povezanimi z zaključkom doktorata. V tem času sem gradil repertoar in nabiral kondicijo pri igranju. Sedaj pa gre zares!"
In vse skupaj se je začelo v petek, 17. junija ob 18,00 uri v Domu penine v Gornji Radgoni, kjer je mrgolelo prijateljev, svojcev, navijačev in podpornikov glasbenika Kovačiča. Že v nedeljo okoli pol dveh zjutraj je doslej uradni rekord (31 ur in 25 minut) bil presežen, toda Bojanu je to bilo premalo. Dvignil je svoj načrt in si je omislil, da bo neprekinjeno igral do časa 42 ur in 37 minut. Ker je tudi ta čas presegel nekje okrog nedeljskega poldneva, a je igral kar dalje, saj je v času „Dneva odprtih vrat Radgonskih kleti", ko je zunaj lilo kot iz škafa, imel vedno večjo podporo desetin in stotnij navijačev. Ko pa se je nedelja prevesila še v tretjo noč, se je ura ustavila ob 20. uri, 9. minuti in 42. sekundi. Tako se je tudi končni čas ustavil pri 50 ur, 9 minut in 42 sekund igranja harmonike. V tem času je Bojan zaigral kar 933 skladb. Občudovanja vredno!
Ker je imel veliko podporo svojcev in prijateljev in ker je želel pustiti dober pečat na glasbenem področju, ki ga bo kdo težko prehitel, je Bojan vztrajal vse do konca in še dlje. Čeprav je imel vmes slabe trenutke, ga nič ni ustavilo pri doseganju nenavadnega cilja. Igral je dokler je dejansko imel moči in dokler so se prsti še premikali. Težave sta mu povzročali predvsem utrujenost in omotica, pa tudi želja po druženju z ostalimi ljudmi. „Razumem ga, saj to ni enostavno. Mi okrog njega lahko gremo ven, lahko gremo spat, on pa je vseskozi tukaj. Nimam kaj reči kot, kapo dol, saj nam je Bojan lahko vzor", je svojega prijatelja občudoval radenski podžupan Aleš Kaučič, Bojanova starša, mama Alojzija in oče Marjan, ki sta gotovo največ časa bila ob njem, sta sina zelo ponosna in vesela, da je zdržal toliko časa.
„Sama sem vedno verjela vanj", pove mama, oče pa dodaja: „To so izredni napori, predvsem v rokah. Ampak on je toliko vztrajen, da ve premagati vse bolečine". Pred začetkom velikega izziva, ki ga je nato premagal je Bojan, med drugim povedal: „Ker sem bil nekoč muzikant, potem sem imel približno petnajstletno pavzo, zdaj pa se je spet vnela ta želja po aktivnem igranju harmonike, zato sem se odločil za podiranje tega rekorda", po doseženem in preseženem cilju pa je dodal, da si je želel narediti nekaj dobrega in pustiti zanimiv pečat na glasbenem področju. „Občutki so fenomenalni, rekord je dosežen oziroma presežen in to je to. Trenutno nisem nič utrujen, sem poln adrenalina. Kljub temu, najprej se bom dobro naspal, potem pa vso dokumentacijo poslal v London, od koder pričakujem pozitiven odgovor". Ker je vse potekalo po predpisih, vse so snemali, zraven so bile priče, nihče ne dvomi, da bo v Londonu vse skupaj potrjeno in b Bojan Kovačič novi slovenski Guinnessov rekorder.
Nek mislec je že pred stoletji zatrdil: »Koliko ljudi, toliko različnih želja, idej in ciljev, toda toliko tudi konjičkov«. To da njegova „teorija" o različnih konjičkih drži se lahko prepričamo skoraj vsak dan, kajti vedno, bodisi kar v življenju ali preko medijev, lahko zasledimo nekaj novega, nekaj nenavadnega, o čemer še včeraj niti sanjali nismo. In najbrž se nikomur, ki ga ne pozna, ni niti sanjalo, kakšno ljubezen oziroma kakšen konjiček ima Bojan Kovačič...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Tekmovanja Guinnessov rekord iz radgonskega "Doma penine"