V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice" iz Tišine

 

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Letošnja bogračiada, ki je potekala na nekoliko ponesrečen dan, saj je Murska Sobota, zaradi maratona v Radencih, bila „zaprta", je na dvorišče Hotela Diana privabila le 15 ekip (podjetnike, politične stranke, društva, šole...), kar je najmanj v zadnjih letih. Številni nasmejani kuharji so v kotlih počasi kuhali bograč in poskušali skuhati najboljšega - takšnega, ki bo prepričal strokovno komisijo. Zdenka Tompa, Janez Gjergjek in Peter Tratnik so ocenjevali teksturo, barvo, gostoto, kuhanost sestavin in zlasti okus jedi.
Čeprav je recept poenoten in vsaka ekipa od organizatorja prejme tri osnovne sestavine, se po treh urah kuhanja med seboj precej razlikujejo, pravi predsednica strokovne komisije Zdenka Tompa. „Pomemben je namreč postopek. Bograč mora imeti zadostno količino čebule, govejega, svinjskega in divjačinskega mesa, nekaj sveže paprike in česna, krompirja, proti koncu pa je potrebno dodati tudi vino. Bograč ni kot juha in ni zelo gost, pomembno je namreč razmerje med mesom, krompirjem in omako," še razloži Tompova. Da je pravilen postopek zares pomemben, potrjuje tudi Jože Bertalanič iz Turističnega društva Dobrovnik, ki je že pred to bogračiado, dvakrat odnesel zlato in eno bronasto priznanje. Po njegovem je predvsem čebulo potrebno dobro prepražiti, da res lepo zlato porjavi in dobi pravo aromo. Po besedah lastnice hotela Diana, Jasne Klepec, ki je v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, pripravila bogračiado, je slednja, kljub tekmovalnemu značaju pomembna za druženje. Sama je tudi povedala, da je zadovoljna s številom ekip udeleženk, ker da je število optimalno, ravno dovolj za njihov zunanji prostor. Tudi z obiskom gostov so organizatorji bili zadovoljni, za njihovo dobro voljo pa so skrbeli člani glasbene skupine Calypso. Organizatorji so poskrbeli tudi za dodatno spremljevalno dogajanje in bogat animacijski program, kjer so mnogi obiskovalci bili nagrajeni. Pozabili seveda niso niti na najmlajše, saj so malčki med drugim, v otroškem kotičku izdelovali kuharske kape. Vsak otrok, ki je izdelal kapo, je prejel kuponček za brezplačen sladoled...
In čeprav je za nekatere veljalo olimpijsko pravilo, da je pomembno sodelovati, je zanimivo videti, kdo je postal Bograč Master Chef? Med številnimi dobrimi izdelki se je komisija odločila, da je najboljši bograč skuhala ekipa Društvo žena in deklet ovčine Tišina Sončnica (Jana Zelko, Štefka Šnajder in Jožefa Rajbar), ki je še večkrat slavila na tovrstnih tekmovanjih. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Socialnih demokratov v postavi: dr. Aleksander Jevšek, mag. Dejan Židan in Peter Horvat, na tretje pa ekipa Saubermacher-Komunala Murska Sobota (Teodor Gyurica, Ivan Režonja in Sašo Gomboc). Vse ostale ekipe (Stranka Alenke Bratušek, SMC stranka modernega centra, Pri vročem kotličku, Kuharji iz jojšja, Stranka Lista Marjana Šarca, Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Levica Pomurje, Mestne četrti MS, Gimnazija Murska Sobota, ZOT in TD Dobrovnik, ter Prijatelji Franca Kanglerja) pa so zasedle 4. mesto.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Tekmovanja Najboljši bograč so skuhale „Sončnice" iz Tišine