Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

 

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Prireditev, ki jo je ves čas spremljala Jürjovška pihalna godba, se je pričela s pozdravnim nagovorom predsednice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici Eme Lančič, ki je med drugim povedala: »Organizatorji smo veseli, da nam je vreme naklonjeno, veseli smo da se je našemu povabilu odzvalo tako lepo število obiskovalcev. Naš namen je, da obiskovalcem prikažemo, kako so v preteklosti v potu znoja potekala kmečka opravila ob žetvi pšenice. Obiskovalcem želimo obilo užitkov ob obujanju starih kmečkih običajev, tekmovalcem in žanjicam pa uspešen prikaz žetve.« Občinstvo in tekmovalce je pozdravil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je bil tudi v vlogi vodje sodnikov, ki so ocenjevali tekmovanje koscev. Ob tem je dejal, da DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici v teh 25 letih, odkar organizirajo to prireditev, opravilo pomembno vlogo pri obujanju in ohranjanju opravil in del pri žetvi in mlatitvi pšenice in drugih žit.
Sama žetev, ki je bila razdeljena na dva dela, in sicer prikaz žetve s srpi, ki ni bila tekmovalna, in žetev s kosami, ki je bila tekmovalna, se je pričela z odhodom v povorki na njivo od gasilskega doma, ki jo je s koračnico spremljala Jürjovška pihalna godba. Tekmovanje, ki ga je vodil Peter Kirič, se je pričelo s prikazom žetve s srpi. Žetev so prikazale žanjice Jožica Žajdela in Vera Mihalič DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici, Katarina Petrovič DG Juršinci, Marija Tanacek, Zdenka Klobasa in Simona Jančar DPŽ Gornja Radgona ter iz Društva kmetic Destrnik Ana Bombek, Jožefa Kukovec in Nada Murko. Sledilo je tekmovanje koscev in pobiralk. Prvič se je na prireditvi v vihtenju srpov predstavila ekipa mladih žanjic članic Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je pod mentorstvom Edija Leskovarja, prikazala, da tudi mladi znajo žeti. Voditelj prireditve je k žetvi pozval tudi poslanko DZ, Prlečko Mojco Žnidarič, ki je pokazala, da zna vihteti srp.
Za okrepčilo koscev in žanjic je na njivi skrbel gospodar Anton Klemenčič, ki je »delavcem« na njivi iz pütre ponujal hladno vodo iz 32 metrov globokega šolskega vodnjaka na Stari Gori. Po končani žetvi je, kot nekoč, odmevala tudi pesem, ki so jo zapeli Lovrenški ljudski pevci. Po postavljenih »rastavah« ali »jakecih«, so se obiskovalci in žanjci, odpravili pred gasilki dom, kjer so si najprej ogledali mlatitev pšenice s 100 let staro mlatilnico, ki jo je poganjala 150 let in več stara lokomobila, katero je »pedinal«, posluževal, njen lastnik in »mašinist« Franc Belšak. Tu so na prizorišču s cepci prikazali mlatitev Mlatiči iz Juršincev, ki jih vodi Anton Lajh. Prireditev se je nadaljevala z veselico, kjer je za dobro voljo skrbel Hišni Ansambel Avsenik, in kjer so organizatorji poskrbeli za bogato kulinarično in drugo ponudbo. Članice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici pa so obiskovalcem ponujale svoje sveže, v krušni peči pečene kmečke dobrote, kvasenice, »sirove« pogače, ocvirkovke in prleške gibanice, ki so bile na prireditvi najbolj iskana kulinarična dobrota. Kot je dejal eden izmed uživalcev »gibanc«, so bile tako dobre, da bi jih še »angelčki jedli«.
Čeprav je tekmovanje bilo v drugem planu, so ob koncu udeležencem podelili priznanja in pokale. Priznanja za sodelovanje in pokale najboljšim ekipam koscev so podelili: župan Anton Slana, predsednica DPŽ Sv. Jurij Ema Lančič, poslanka Mojca Žnidarič, Slovenska vinska kraljica Meta Frangež in predsednik PGD Stara Gora Anton Klemenčič. V tekmovalni disciplini, je v košnji prvo mesto dosegla ekipa Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici s koscem Janezom Mirom, pobiralkama Anito Stramič in Emo Lančič, druga je bila ekipa Društva podeželskih žena Gornja Radgona s koscem Petrom Jančarjem ter pobiralkama Anico Kramberger in Zdenko Klobasa, tretje mesto je osvojilo Društvo gospodinj Draženci, kosec Ignac Gojkošek, pobiralki pa Danica Janžekovič in Marija Repič.
Ob jubilejni prireditvi nam je predsednica DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici Ema Lančič povedala, da je z vsakoletno prireditvijo veliko skrbi in dela, a kljub temu: „Vesela sem, da imamo podporo pri občini, PGD Stara Gora, ter kmetijsko svetovalni službi, kjer nam je vseskozi v podporo kmetijska svetovalka Metka Marinič. Ne smem pa pozabiti omeniti prizadevnih članic društva, ki se vsako leto znojijo ob krušni peči pri peki kmečkih dobrot v gasilskem domu PGD Stara Gora. Zahvala gre tudi tekmovalcem, ki so voljni prikazati kako so se ta dela ob žetvi, v švicu, opravljale v preteklosti. Moram pa se tudi zahvaliti Francu Belšaku, ki nam s svojim »danfarjem«, vsako leto prikaže mlatitev in nam popestri prireditev«. Župan Anton Slana pa dodaja: »Srečen sem, da društvo neguje prikaz žetve in mlatitve na stari način. To je bilo eno najtežjih kmečkih opravil v preteklosti. Ker vseskozi nastopam kot sodnik, sem vesel, da je še toliko žanjic in koscev voljno sodelovati na tej tradicionalni žetvi.«
In kaj so nam povedali najstarejši udeleženci prikaza žetve. Marija Tanacek, ki je s svojimi 79 leti bila najstarejša žanjica: »Sem med tistimi, ki sem največkrat nastopala kot žanjica gostija. Moram povedati, da je največkrat nastopala tekmovalka domačinka Jožica Žajdela iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici. Ker se vseskozi ukvarjam s kmetijstvom, mi je to nekaka sprostitev. Zadovoljstvo mi je tudi, da imam doma polno sobo pokalov in priznaj za osvojena prva, druga in tretja mesta. Vseli me, da so organizatorji opustili tekmovanje žanjic, tako, da lahko sproščeno prikažemo kako se žanje, kako se izdela »pant« in kako se poveže snop. Mislim, da imajo od prikaza žetve sedaj več gledalci, saj ni take tekmovalne vihravosti.« In kaj pravi najstarejši udeleženec 87 letni kosec Ignac Gojkošek iz Dražencev pri Ptuju? »Na prireditvi se kot kosec udeležujem že 18 let. To mi je vsakoletna zabava in koristen izlet. Vesel sem, da me vsako leto, z mojima pobiralkama Danico Janžekovič in Marijo Repič, povabijo na to prireditev.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Tekmovanja Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve