Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

 

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Prireditev, ki jo je ves čas spremljala Jürjovška pihalna godba, se je pričela s pozdravnim nagovorom predsednice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici Eme Lančič, ki je med drugim povedala: »Organizatorji smo veseli, da nam je vreme naklonjeno, veseli smo da se je našemu povabilu odzvalo tako lepo število obiskovalcev. Naš namen je, da obiskovalcem prikažemo, kako so v preteklosti v potu znoja potekala kmečka opravila ob žetvi pšenice. Obiskovalcem želimo obilo užitkov ob obujanju starih kmečkih običajev, tekmovalcem in žanjicam pa uspešen prikaz žetve.« Občinstvo in tekmovalce je pozdravil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je bil tudi v vlogi vodje sodnikov, ki so ocenjevali tekmovanje koscev. Ob tem je dejal, da DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici v teh 25 letih, odkar organizirajo to prireditev, opravilo pomembno vlogo pri obujanju in ohranjanju opravil in del pri žetvi in mlatitvi pšenice in drugih žit.
Sama žetev, ki je bila razdeljena na dva dela, in sicer prikaz žetve s srpi, ki ni bila tekmovalna, in žetev s kosami, ki je bila tekmovalna, se je pričela z odhodom v povorki na njivo od gasilskega doma, ki jo je s koračnico spremljala Jürjovška pihalna godba. Tekmovanje, ki ga je vodil Peter Kirič, se je pričelo s prikazom žetve s srpi. Žetev so prikazale žanjice Jožica Žajdela in Vera Mihalič DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici, Katarina Petrovič DG Juršinci, Marija Tanacek, Zdenka Klobasa in Simona Jančar DPŽ Gornja Radgona ter iz Društva kmetic Destrnik Ana Bombek, Jožefa Kukovec in Nada Murko. Sledilo je tekmovanje koscev in pobiralk. Prvič se je na prireditvi v vihtenju srpov predstavila ekipa mladih žanjic članic Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je pod mentorstvom Edija Leskovarja, prikazala, da tudi mladi znajo žeti. Voditelj prireditve je k žetvi pozval tudi poslanko DZ, Prlečko Mojco Žnidarič, ki je pokazala, da zna vihteti srp.
Za okrepčilo koscev in žanjic je na njivi skrbel gospodar Anton Klemenčič, ki je »delavcem« na njivi iz pütre ponujal hladno vodo iz 32 metrov globokega šolskega vodnjaka na Stari Gori. Po končani žetvi je, kot nekoč, odmevala tudi pesem, ki so jo zapeli Lovrenški ljudski pevci. Po postavljenih »rastavah« ali »jakecih«, so se obiskovalci in žanjci, odpravili pred gasilki dom, kjer so si najprej ogledali mlatitev pšenice s 100 let staro mlatilnico, ki jo je poganjala 150 let in več stara lokomobila, katero je »pedinal«, posluževal, njen lastnik in »mašinist« Franc Belšak. Tu so na prizorišču s cepci prikazali mlatitev Mlatiči iz Juršincev, ki jih vodi Anton Lajh. Prireditev se je nadaljevala z veselico, kjer je za dobro voljo skrbel Hišni Ansambel Avsenik, in kjer so organizatorji poskrbeli za bogato kulinarično in drugo ponudbo. Članice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici pa so obiskovalcem ponujale svoje sveže, v krušni peči pečene kmečke dobrote, kvasenice, »sirove« pogače, ocvirkovke in prleške gibanice, ki so bile na prireditvi najbolj iskana kulinarična dobrota. Kot je dejal eden izmed uživalcev »gibanc«, so bile tako dobre, da bi jih še »angelčki jedli«.
Čeprav je tekmovanje bilo v drugem planu, so ob koncu udeležencem podelili priznanja in pokale. Priznanja za sodelovanje in pokale najboljšim ekipam koscev so podelili: župan Anton Slana, predsednica DPŽ Sv. Jurij Ema Lančič, poslanka Mojca Žnidarič, Slovenska vinska kraljica Meta Frangež in predsednik PGD Stara Gora Anton Klemenčič. V tekmovalni disciplini, je v košnji prvo mesto dosegla ekipa Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici s koscem Janezom Mirom, pobiralkama Anito Stramič in Emo Lančič, druga je bila ekipa Društva podeželskih žena Gornja Radgona s koscem Petrom Jančarjem ter pobiralkama Anico Kramberger in Zdenko Klobasa, tretje mesto je osvojilo Društvo gospodinj Draženci, kosec Ignac Gojkošek, pobiralki pa Danica Janžekovič in Marija Repič.
Ob jubilejni prireditvi nam je predsednica DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici Ema Lančič povedala, da je z vsakoletno prireditvijo veliko skrbi in dela, a kljub temu: „Vesela sem, da imamo podporo pri občini, PGD Stara Gora, ter kmetijsko svetovalni službi, kjer nam je vseskozi v podporo kmetijska svetovalka Metka Marinič. Ne smem pa pozabiti omeniti prizadevnih članic društva, ki se vsako leto znojijo ob krušni peči pri peki kmečkih dobrot v gasilskem domu PGD Stara Gora. Zahvala gre tudi tekmovalcem, ki so voljni prikazati kako so se ta dela ob žetvi, v švicu, opravljale v preteklosti. Moram pa se tudi zahvaliti Francu Belšaku, ki nam s svojim »danfarjem«, vsako leto prikaže mlatitev in nam popestri prireditev«. Župan Anton Slana pa dodaja: »Srečen sem, da društvo neguje prikaz žetve in mlatitve na stari način. To je bilo eno najtežjih kmečkih opravil v preteklosti. Ker vseskozi nastopam kot sodnik, sem vesel, da je še toliko žanjic in koscev voljno sodelovati na tej tradicionalni žetvi.«
In kaj so nam povedali najstarejši udeleženci prikaza žetve. Marija Tanacek, ki je s svojimi 79 leti bila najstarejša žanjica: »Sem med tistimi, ki sem največkrat nastopala kot žanjica gostija. Moram povedati, da je največkrat nastopala tekmovalka domačinka Jožica Žajdela iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici. Ker se vseskozi ukvarjam s kmetijstvom, mi je to nekaka sprostitev. Zadovoljstvo mi je tudi, da imam doma polno sobo pokalov in priznaj za osvojena prva, druga in tretja mesta. Vseli me, da so organizatorji opustili tekmovanje žanjic, tako, da lahko sproščeno prikažemo kako se žanje, kako se izdela »pant« in kako se poveže snop. Mislim, da imajo od prikaza žetve sedaj več gledalci, saj ni take tekmovalne vihravosti.« In kaj pravi najstarejši udeleženec 87 letni kosec Ignac Gojkošek iz Dražencev pri Ptuju? »Na prireditvi se kot kosec udeležujem že 18 let. To mi je vsakoletna zabava in koristen izlet. Vesel sem, da me vsako leto, z mojima pobiralkama Danico Janžekovič in Marijo Repič, povabijo na to prireditev.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Tekmovanja Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve