Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Poleg staroste slovenskega gasilstva, je gasilske vrste zapustil tudi Zvonko Gredar

( 3 Ocen ) 

Umrla sta častni predsednik GZS Ernest Eöry in dolgoletni gasilec Zvonko Gredar

Zvonko GredarMurska Sobota - Prav v času, ko se ob dnevu mrtvih, spominjamo svojih najdražjih, ki so nas zapustili, je pomurske in s tem tudi slovenske gasilce doletela nova velika žalost. Minuli konec tedna, zadnji v letošnjem oktobru, je namreč smrt dveh uglednih gasilcev, pomursko in slovensko gasilstvo zavilo v črnino. Umrla sta častni predsednik Gasilske zveze Slovenije, 81-letni Ernest Eöry, ter dolgoletni gasilec PGD Spodnji Ivanjci, član komisije za zgodovino pri Gasilski zvezi Gornja Radgona ter predstavnik za mladino v pomurski regiji, 56-letni Zvonko Gredar.

Ernest EöryČastni predsednik GZS Ernest Eöry, ki se je rodil 16. januarja 1936 na Hodošu v Prekmurju, je v gasilski organizaciji deloval od svojega rosnega štirinajstega leta. Njegova pot gasilca se je namreč začela leta 1950, leta 1984 je bil izvoljen za predsednika Gasilske zveze Slovenije, od leta 2008 pa je bil častni predsednik zveze. Kot predsednik GZS si je tovariš Ernest najbolj prizadeval za usposabljanje in izobraževanje gasilcev, za razvoj operativne dejavnosti, za vključevanje mladih med gasilce in organizacijsko krepitev gasilske organizacije. Pod njegovim vodstvom se je gasilska organizacija uveljavila kot najštevilčnejša in dobro organizirana sila za zaščito, reševanje in pomoč na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Dolgoletni gasilec in funkcionar na območju Pomurja, tovariš Zvonko Gredar, je bil rojen 14. aprila 1960, zaposlen je bil na Pošti Slovenija, in kot družinski človek živel v gasilski družini na Ivanjskem Vrhu, kjer je tudi deloval v vrstah PGD Spodnji Ivanjci, v Gasilski zvezi Gornja Radgona, ter Pomurski gasilski regiji. Sam je ugotovil, da ga še posebej veseli in predvsem sprosti delo z mladimi, zato je na tem področju največ naredil, in se ga bodo mnogi mladi gasilci dolgo spominjali kot odličnega mentorja. "Pri delu z mladino ugotavljam, da je mlade potrebno vsak dan bolj spodbujati k samopomoči in pomoči drugemu. Če uspem pri tem poslanstvu, sem s tem opravil svojo nalogo", je pogosto poudarjal prezgodaj preminuli Zvonko Gredar.
Hvala obema, Ernestu in Zvonku, za vse kar sta naredila za pomursko in slovensko gasilstvo, ter naj jima bo lahka slovenska zemlja, katero sta imela najraje. Počivajta v miru! Svojcem in gasilskim tovarišem pa iskreno sožalje ob izgubi dragih oseb.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR V spomin Poleg staroste slovenskega gasilstva, je gasilske vrste zapustil tudi Zvonko Gredar