Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prodaja raste, priznanja tudi

 

Največji slovenski vinar P&F Jeruzalem Ormož lani izvozil skoraj 3 milijona steklenic vina in prejel 74 mednarodnih priznanj

Novinarska konferencaSlovenski vinar P&F Jeruzalem Ormož je kljub težavam in krizi uspešno zaključil poslovno leto 2013. „Povečali smo prihodke v tujini za 3,2 milijona evrov, kar je 342 odstotkov več kot leta 2012. Ponosni smo, da smo prejeli tudi 74 mednarodnih priznanj za naša vina in da izvažamo več kot 70 odstotkov. Pri tem smo izvozili približno 3 milijone steklenic vin", je rezultate poslovanja za lani na posebni novinarski konferenci strnil direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer Mitja Herga. Tako so skupaj s partnerji pri projektu promocije kakovostnih in vrhunskih vin ZGP Štajerska Slovenija predstavili uspešno zaključeno leto 2013 in osvojene mednarodne nagrade. Kot osrednja dva plana za letos pa je Mitja Herga navedel: „Prodati želimo 6 milijonov steklenic vin, saj smo že pričeli s polno zasedenostjo polnilnice. Večjo prodajo pričakujemo v izvozu na trgih Nemčije, Velike Britanije, Rusije, Hrvaške in Nizozemske. Na domačem trgu pa želimo doseči rast prodaje za od 6 do 8 odstotkov, predvsem v programu buteljk in penin".

Za prepoznavnost kakovostnih in vrhunskih vin ZGP Štajerska Slovenija je nujno nenehno delo na kakovosti vina. Strateški pristop in stremljenje k popolnosti je vinski kleti P&F Jeruzalem Ormož lani prineslo odlične rezultate. Podjetje P&F Jeruzalem Ormož je lani na domačem trgu ustvarilo za 11 % oz. za 389.000 € več prihodkov kot leta 2012, predvsem na račun buteljčnega programa in penin. Na povečanje prodaje so vodilni v podjetju zelo ponosni, saj je v težkih gospodarskih razmerah na trgu zelo težko ohraniti prodajo na enaki ravni, kaj šele povečati. Uspeh iz poslovanja pa so v letu 2013 beležili predvsem v tujini, kar samo še potrjuje izvozno usmerjenost podjetja. Največji izvozni trgi so Nemčija, Nizozemska, Anglija in Hrvaška. K uspešni prodaji v tujini pa so zagotovo pripomogle tudi številne mednarodne nagrade za kakovost vin, saj so jih lani našteli kar 74.

Leto 2013 pa je bilo za P&F Jeruzalem Ormož še posebej prelomno na angleškem trgu, saj so jeseni uspeli priti v največjo angleško trgovsko verigo Tesco, ki je k svojemu izboru hišnih vin dodala njihovo zvrst Sauvignon Blanc & Furmint, letos pa bodo v prodajni asortiman vključili še dve njihovi vini. Letos načrtujejo preko prodajne verige Tesco prodati 500.000 steklenic. Tako za ormoškega vinarja postaja Velika Britanija vse bolj pomemben izvozni trg, saj je od leta 2010 prisoten tudi v trgovski verigi Waitrose, in sicer z vinom sauvignon & sivi pinot, od letos pa tudi s sauvignonom in penino rose. Prek trgovca Waitrose letos načrtujejo prodajo 120.000 steklenic, njihova želja za angleški trg pa je še bolj ambiciozna, saj želijo letos vstopiti v še eno angleško trgovsko verigo. Nizozemska je drugi največji izvozni trg, kjer izstopata trgovski verigi Jumbo in C1000, ki sta z lanskoletno prodano količino 780.000 steklenic postala tudi njihova največja kupca. Poleg njiju sta za vinarja pomembna kupca tudi Hema in Metro.

V podjetju P&F Jeruzalem Ormož si bodo lansko leto zapomnili po številnih mednarodnih priznanjih, med katerimi najbolj izstopa pet zlatih medalj na WSWA Wine competition v ZDA, zlata medalja za sauvignon na Concours Mondial du Sauvignon v Bruslju, naziv »Najboljši slovenski vinar« na Berlin Wein Trophy 2013, dve zlati in dve srebrni medalji na prestižnem mednarodnem tekmovanju vin na svetu Mundus Vini ter laskavi naziv »TOP 3 sauvignoni na svetu«, ki ga je prejel njihov sauvignon na največjem svetovnem vinskem ocenjevanju 100 izbranih kleti - AWC Vienna.

Pomoč pri iskanju odličnosti kakovostnih in vrhunskih vin ZGP Štajerska Slovenija je tudi možnost sofinanciranja marketinških aktivnosti, ki so pomemben del izgradnje pozicije blagovne znamke tako vinarja kot tudi vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vinska klet P&F Jeruzalem Ormož od oktobra 2013 uspešno izvaja projekt promocije vin ZGP Štajerska Slovenija tako v Sloveniji kot tudi zunaj nje. Kakovost svojih vin promovirajo skozi niz marketinških aktivnosti, kot so družabni večeri, promocije v trgovskih centrih, nagrajena vina pa je mogoče pokusiti tudi na številnih prireditvah, kot so bili dnevi penin v Portorožu, Vindel v Mariboru in Ljubljanska vinska pot.

Kakovostna in vrhunska vina ZGP si vztrajno utirajo pot po svetu. P&F Jeruzalem Ormož in njihovi partnerji pri projektu so ponosni, da pomagajo graditi del zgodbe Štajerske Slovenije, pri čemer jim je v pomoč ta projekt, ki zajema aktivnosti komuniciranja, informiranja, in pospeševanja prodaje, s posebnim poudarkom na bogati tradiciji pridelave vin v ožjem vinorodnem podokolišu Ljutomer-Ormož ter njihovih okusih. Uspeh vinarjev, zbranih v skupini P&F Jeruzalem Ormož, dokazuje izjemen potencial štajerskih vin in Štajerske kot vinske turistične regije.

Družina Puklavec

    P&F Jeruzalem Ormož je največji slovenski vinar. Za vinsko klet od leta 2009 skrbi družina Puklavec, ponaša pa se z več kot 80-letno vinarsko tradicijo. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in še vedno ohranjajo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, kar jim omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih vin. Jeruzalem je svetovno znano ime in v vseh vinskih enciklopedijah. Napisano je, da vinorodni podokoliš ljutomersko-ormoške gorice spada med 5 % najboljših svetovnih leg na svetu...

Povprečen Slovenec lani popil 37,5 litra vina

   Proizvodnja vina v Sloveniji je po začasnih statističnih podatkih v tržnem letu 2012/13 znašala 646.300 hektolitrov, medtem ko smo ga popili 784.900 hektolitrov. Povprečen Slovenec je tako lani spil 37,5 litra vina, največ belega - 25,4 litra. To je nekoliko manj kot v predhodnem letu, znižala pa se je tudi stopnja samooskrbe - na 82 odstotkov. Slovenci najraje posegamo po belem vinu, kar kaže tudi domača proizvodnja. Od proizvedenih 646.300 hektolitrov vina je bilo v tržnem letu 2012/13 pridelanega kar 456.300 hektolitrov belega vina.

   Glede na kakovostno razdelitev vin je v tržnem letu 2012/13 k skupni proizvodnji vina najvišji delež prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla (69 odstotkov). Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom je predstavljala 26 odstotkov, proizvodnja sortnih in ostalih vin pa pet odstotkov. Od 784.900 hektolitrov popitega vina v državi je bilo belega kar 532.300 hektolitrov, kar v celotnem kolaču predstavlja 68 odstotkov. Stopnja samooskrbe z belim vinom je medtem znašala 85,7 odstotka.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Prodaja raste, priznanja tudi