Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Primorska burja na prleškem Jeruzalemu!

 

Zgodovinski dogodek sajenja trt v P&F Jeruzalem Ormož, ob prijetnem vzdušju, spremljal močen veter in naliv

Zasaditev trtePridne roke vinogradnikov, v največjem slovenskem vinarju P&F Jeruzalem Ormož, obdelujejo vinograde z dobrima dvema milijonoma trsov, torej za vsakega slovenskega državljana po enega. In to pomlad se je na terasah njihovega vinograda zgodil zgodovinski dogodek, prva javna obnova vinograda z 31.000 trtami. Dober vinogradnik namreč redno skrbi za svoj vinograd in jih letno obnavlja. Pravijo, da je vinograd vinarju sveto mesto in le svojega najbližjega povabi, da mu razkrije skrivnosti njegove trte in s pozornostjo pridelane žlahtne kapljice. To skrivnost so zaposleni v P&F Jeruzalem Ormož, minulo zelo vetrovno in dokaj deževno sredo, delili s številnimi gosti od blizu in daleč, iz Slovenije in tujine. Tako so pri sajenju novega vinogradnika sodelovali številni predstavniki podjetij in znani Slovenci ter si pri največjem slovenskem vinarju posadili svoje vinske trte sorte šipon. Dobra stotnija gostov je posadila po deset trsov iz katerih bodo že čez dve leti pridobili prvo svoje vino. Zbrane so na izjemno zanimivem in prijetnem dogodku, pozdravili tudi lastnik P&F Holding Vino Vladimir Puklavec, P&F wineries B.V. Puklavec, direktor P&F Jeruzalem Ormož Mitja Herga. Pester in pisan program, z veliko degustacijami vrhunskih vin in kulinaričnih dobrot, je vodila Jasna Kuljaj, za glasbeni nastop ob degustaciji vin pa je poskrbela Nuša Derenda.

Sajenje trt se je sicer odvijalo pri Zidanici Malek v Svetinjah na Jeruzalemu, nov veter (pravzaprav burjo) z nalivom pa naj bi prinesla nekdanja slovenska vinska kraljica Andreja Erzetič, ki je sedaj zaposlena v omenjenem podjetju, ter tudi aktualna SVK Špela Štokelj, saj obe izvirata s Primorskega... „Kot dober lastnik bomo trte, ki ste si jih danes zasadili gostje, skrbno negovali in čez dve leti boste že pili svoj mošt. Običajno je na prvi mošt treba čakati od štiri do pet let", je po sajenju trt povedal direktor največjega slovenskega vinarja P&F Jeruzalem Ormož, Mitja Herga, ki je dodal: „Skoraj vsako leto je treba na novo posaditi kakšen vinograd. Sicer pa si prizadevamo ohraniti tradicijo, zato še vedno obiramo grozdje ročno. V preteklih letih smo se sicer bolj poglabljali v vinske kleti, v katere smo tudi veliko vlagali. Danes imamo tako najsodobnejšo in najmodernejšo klet v tem delu Evrope, morda eno izmed najmodernejših kleti na svetu, a vinogradnik nikakor ne sme pozabiti na svoje vinograde, saj se kakovost rodi prav tam in s pomočjo človeških rok lahko pričakujemo dober rezultat. Tako p&f wineries sadi 30 hektarjev vinogradov oziroma 110.000 trt,« je dejal direktor P&F Jeruzalem Ormož Mitja Herga. Kot zanimivost je še izpostavil, da p&f wineries obdeluje 2 milijona trt, torej ima vsak Slovenec svojo, za katere pa je treba vztrajno skrbeti.

Več kot sto zbranih v Zidanici Malek v Svetinjah pri Ljutomeru je pozdravil tudi lastnik P&F Holding Vino Vladimir Puklavec: „Družina sama ne more opraviti ničesar. Potrebuje sodelavce, ki delo opravljajo nad pričakovanji in s pomočjo katerih smo zgradili najmodernejšo klet v Evropi, o čemer priča že naše ime – Puklavec and friends, direktorica p&f wineries B. V. Tatjana Puklavec, ki je odgovorna za marketing in prodajo v izvozu, pa je izpostavila, da so lani z izvozom prodali kar tri milijone litrov vina, letos planirajo skoraj šest milijonov, in da so v tujini izjemno uspešni, saj jim je uspelo prodreti tudi na ameriški trg.

Prvo trto so sicer posadili Vladimir Puklavec s hčerko Tatjano in Mitja Herga, pri tem jim je trte podajala letošnja vinska kraljica Špela Štokelj, navodila pa je pojasnjeval vodja njihovega vinogradništva Robert Jambriško. Zatem so si svoje vinske trte sorte šipon posadili tudi številni predstavniki podjetij in znani Slovenci. Sajenje je pomenilo, da je vsak posadil 10 trt, dobil pa je rokavice, predpasnik in svojega vinogradnika oz. mentorja v pomoč. Trte je bilo treba obrezati, pravilno vstaviti v jamo, ustrezno potlačiti zemljo ter zagrniti na primerno višino.

Kot rečeno, dogodek je povezovala Jasna Kuljaj, za glasbeno popestritev pa je poskrbela Nuša Derenda. Med drugimi pa so si trte posadili tudi pevka Nuša Derenda, modna oblikovalka Urša Drofenik, mister Slovenije za Mister Universe World Bojan Ilijanič, Janez Bratovž - JB restavracija, Jani Klemenčič - Čili restavracija Bled in olimpijec, Drago Bulc - Homo turisticus, nekdanji direktor Mure Božo Kuharič, ter poslovneži: direktorica podjetja Plastika Skaza Tanja Skaza, center manager Cityparka Toni Pugelj, predsednik uprave Cetis Roman Žnidarič, direktor podjetja Energetika Šentrupert Uroš Pikl, direktorica Dežele kozolcev Šentrupert Urša Repše, direktorica Učeče se organizacije Marjetka Kastner in direktorica Vivo cateringa Jerneja Kamnikar...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Primorska burja na prleškem Jeruzalemu!