Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Sandra Vučko zasedla slovenski vinski dvor!

 

Špela Štokelj z Vipavskega je predala krono 19. slovenski vinski kraljici Sandri Vučko iz Cvena pri Ljutomeru

Kronanje Vinske kraljice 2015Podobno kot že vrsto let, prvi petek po Treh kraljih, so v hotelu Radin v Radencih okronali Slovensko vinsko kraljico (SVK). Pred številnimi gosti, ljubitelji vina, bivšimi kraljicami in drugimi obiskovalci, sta kmetijski minister, mag. Dejan Židan in direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec, tokrat okronala že 19. SVK, in sicer 25-letno Sandro Vučko iz Cvena pri Ljutomeru. Tako se je krona iz Vipavske doline (Planina pri Ajdovščini) preselila v Prlekijo, kajti dosedanja kraljica Špela Štokelj je krono izročila svoji naslednici, kronanja pa se je udeležilo 15 (od 19) dosedanjih SVK.
Torej, kot 19. SVK za leto 2015, je poslanstvu nacionalne vinske krone prisegla Sandra Vučko, katero so hitro po kronanju in zaprisegi sprejeli tudi v „Klub SVK". Kraljica Sandra bo v letu 2015

združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino. V novembru 2014 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Med osmimi kandidatkami je bodoča pravnica iz Prlekije pokazala največ iz poznavanja tujih jezikov ter zlasti vinogradništva in vinarstva, nenazadnje pa tudi iz splošne razgledanosti.
Na slovesnosti kronanja v Radencih sta prisotne uvodoma nagovorila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca projekta SVK ter mag. Dejan Židan, Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Špela Štokelj, ki je svoje poslanstvo opravila s polno mero predanosti, v
ponos vinogradnikov, vinarjev, organizatorja in pokroviteljev, se je še zadnjič v vlogi Vinske kraljice Slovenije za leto 2014 ozrla v svoje kraljevsko leto. Nato ji je predsednik KGZ Slovenije, Cvetko Zupančič, snel krono, s katero sta nato Židan in Erjavec okronala njeno naslednico Sandro Vučko. Ta je svečano prisegla svojemu novemu poslanstvu in prvič nagovorila javnost kot Vinska kraljica Slovenije 2015. Povedala je, da je študentka prava, ki izhaja iz vinogradniške družine s stoletno tradicijo. Zato zna ceniti trud, delo, vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja ter žlahtno kapljico, ki je plod njihovega dela. Opozorila je na pomen povezovanja vina in kulinarike ter dodala, da se ji zdi še posebej pomembno, da Slovenija mladim zagotovi več možnosti ter spodbud, da ostanejo v svoji domovini ter o njej v tujino širijo dober glas. Ena od najboljših priložnosti za to pa je ravno obdelava zemlje in pridelava vina. Vino je namreč poleg tega, da je pomembna gospodarska priložnost tudi pomemben del slovenske nacionalne kulture, krajine, kulinarike, življenja in turizma. Obljubila je, da bo dobra poslanica vsem slovenskim vinorodnim deželam. Ko pa bo odložila krono, se želi še naprej ukvarjati z vinogradništvom in vinom. Kajti vino povezuje slovenske ljudi z naravo in med sabo v nepremagljivo sožitje, ki omogoča širjenje dobrega imena Slovenije in njenih vin tako doma kot v tujini. Sandra Vučko sicer ni novinka v kraljevskih krogih, saj je v preteklosti že bila vinska kraljica Ljutomera.
Devetnajsti VKS je najprej čestitala in zbrane nagovorila Alenka Senčar, direktorica strateškega marketinga Nove KBM, ki je generalni pokrovitelj projekta Vinska kraljica Slovenije. Sledil ji je pokrovitelj avtomobila Vinske kraljice Slovenije 2015, direktor podjetja Avto Rajh iz Ljutomera - Dušan Rajh, ki ji je za eno leto predal ključe vozila Ford Fiesta dizel. Kot pokrovitelj vina SVK 2015, Šipona Gomila letnika 2013, je prisotne nagovoril direktor in glavni enolog vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, Mitja Herga. Kot predstavnica kraljičine matične občine Ljutomer, je spregovorila županja, mag. Olga Karba. V imenu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je prisotne nagovoril njen predsednik Cvetko Zupančič. Vinske kraljice Slovenije preteklih letnikov pa so jo sprejele v svojo družbo tako, da so ji podarile njen portret v kraljevski opravi, ki ga je naslikala Tamara Vogrin – Tara. Za glasbeno spremljavo je s slovenskimi zimzelenimi popevkami poskrbel ansambel Jožeta Zadravca, prireditev pa je povezoval mariborski viničar, novinar-urednik Stane Kocutar.
Sandra Vučko se je sicer rodila 9. marca 1989 v Murski Soboti. Izobražuje se na Pravni fakulteti Maribor, kjer bo kmalu dosegla naziv univerzitetni diplomirani pravnik (smer poslovno gospodarsko pravo). Del svojih študijski obveznosti je pol leta opravljala tudi v tujini na Mykolo Romeris University faculty of Law v Vilni (Litva). Razen v slovenskem jeziku zna s pregovoriti tudi v angleškem, nemškem, hrvaškem in osnovno tudi v španskem. Številne komunikacijske veščine je pridobila tudi s študentskim delom v domačem kmečkem turizmu – Izletniški kmetiji „Na koncu vasi" in v podjetju Teleing. Pri kraljevanju pa ji bodo zagotovo dobrodošle tudi izkušnje, ki jih je pridobila v letih 2011-2013 kot Ljutomerska vinska kraljica Martina XVI. Vinska kraljica Slovenije 2015 je za svoje vino izbrala Šipon Gomila, vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, letnik 2013, alkohol 13.0 % Vol., nepovreti sladkor 3,7 g/l, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Vinorodni podokoliš Ljutomersko-Ormoške gorice. Trta za to vino rase na peščeno glinenih tleh, v spodnjih plasteh je tudi lapor. Grozdje pridelano je v vzgojni obliki enojni guyot z naravi prijazno integrirano pridelavo. Grozdni sok je fermentiral v jeklenih tankih pri nizki temperaturi. Vino, ki ga je potrebno servirati pri temperaturi 10-12 stopinj Celzija, je polnega telesa, intenzivno aromatično, z značilnim sortnim karakterjem in kompleksnim okusom, katerem se prepletajo arome po belem cvetju, zeliščnih notah, citrusih in začimbah. Svežina, pikantnost in intenziven karakter so njegove odlike. Odlično se poda k belemu mesu, svinjini, testeninam, morskim sadežem in solatam s kozjim sirom...
Vseh devetnajst
Sedaj ko so so v Sandri Vučko izbrali 19. slovensko vinsko kraljico, je zanimivo videti katerih 18 deklet je dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora", in sicer vse od leta 1996. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko - kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko - ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, v letu 2007 Maja Benčina iz okolice Vipave, v letu 2008 je to bila Svetlana Širec (iz Krčevine, torej iz mariborsko – ptujskega območja), leto 2009: Karolina Kobal (Vrhpolje pri Vipavi), leto 2010: Andreja Erzetič (Vedrijan v Goriških Brdih); leto 2011: Simona Žugelj (Čuril pri Metliki); Leto 2012: Martina Baškovič (Krška vas); Leto 2013: Neža Pavlič (Dobrnež pri Slovenskih Konjicah); Leto 2014: Špela Štokelj (Planina pri Ajdovščini); 2015: Sandra Vučko (Cven pri Ljutomeru).

SANDRA VUČKO JE POVEDALA...
"V posebno čast si štejem, da vas lahko s ponosom nagovorim kot vinska kraljica Slovenije za leto 2015. Čeprav za večnost kratek in droban bo trenutek mojega kraljevanja, si želim, da bi bil dober in svetel za mojo vinorodno deželo. Za vse, ki me še ne poznate, naj povem, da sem odraščala v osrčju Prlekije, katere biser so jeruzalemski vinogradi, katerih vina so že pred stoletji blestela na kraljevih dvorih. Izviram iz vinogradniške družine, s stoletno tradicijo po svojem dedku. Že od majhnih nog opazujem, sodelujem, se učim in z veliko spoštljivostjo cenim trud, delo,vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja, ki so tako nujno potrebne za pridelovanje te žlahtne kapljice, ki je božji dar človeku med nebom in zemljo. Pred desetletjem smo doma vino združili še z kulinariko, z odprtjem kmečkega turizma, saj kot pravijo vino ni rado samo, rado je v družbi okusnih jedi in prijetnih, modrih ljudi.
Vino bo v življenju človeka, vedno igralo pomembno vlogo, saj ga spremlja skozi vse življenje ob njegovih prelomnih trenutkih, eden takih je zame tudi ta. Generacijam, ki pridejo bomo zapustili vinograde, veliko raznolikih in zanimivih vin in našo vinsko kulturo, ki je del celotne kulture naroda vinorodne dežele. Zato jo je potrebno bogatiti za lepše in bolj kakovostno življenje posameznika, saj narod z bogato kulturo ne more izumreti, pa naj bo še tako majhen. In le kaj lahko njegovo slavo širi v svet z večjo milino in prijateljstvom kot vino? Vino naj nas povezuje z naravo in med sabo, kajti v tem sožitju smo nepremagljivi, in le tako lahko svojim vinom in sebi ohranjamo dobro ime tako doma kot v tujini. Da institucija vinske kraljice Slovenije kot take obstaja pa gre posebna zahvala nosilcu projekta Pomurskemu sejmu, glavnemu pokrovitelju Novi kbm, pokrovitelju kraljičinega vozila avtohiši Avto Rajh, pokrovitelju kraljičinega vina p&f jeruzalem ormož,domači občini Ljutomer ter vsem ostalim sponzorjem, ki omogočate delovanje vinske kraljice Slovenije".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Sandra Vučko zasedla slovenski vinski dvor!