Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinogradniki Sovjaka odprli svoje kleti

 

Kleti in klüčaje v Sovjaku so spet na stežaj odprla vrata

Vino SovjakLepa in napredna vas Sovjak v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ki se razprostira na šestih vinorodnih gričih, med Prlekijo in Slovenskimi Goricami, premore le okrog 300 prebivalcev. In enkrat na leto, praviloma v prvi polovici maja, ko občina praznuje svoj praznik ob tem pa praznujejo tudi vstop Slovenije v EU, se njihovo število najmanj podvoji ali celo potroji. V tem času namreč Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric v sodelovanju s številnimi domačimi vinogradniki, ki v tej prijazni vasici živijo, ali pa tukaj obdelujejo le svoje vinograde, pripravi tradicionalni pohod, širom Slovenije in tudi izven njenih meja, znan pod imenom „Dan odprtih klüčaj in vinskih kleti". Ker prireditev, ki je letos bila že sedemnajstič, spada med prireditve ob prazniku občine, pri organizaciji priskoči na pomoč tudi občina Sv. Jurij ob Ščavnici.

Letošnja, 17. tovrstna prireditev je potekala prav na dan zmage, torej 70-letnice osvoboditve od nacizma in fašizma, v soboto, 9. maja, ko so bila v Sovjaku vrata kleti spet široko odprta množici obiskovalcev od blizu in daleč. Moderne in sodobne, nekatere tudi z najnovejšo vinogradniško tehnologijo opremljene kleti, so namreč skoraj v celoti izpodrinile za te kraje nekoč znamenite "klüčaje", katerih je danes le še za vzorec. Pohodniki so se zbrali ob znameniti, s slamo kriti Čehovi domačiji, kjer jih je pozdravila Jürjovška godba in župan Miroslav Petrovič, na pot pa so jih pospremile pesmi domačih ljudskih pevk. Opremljeni z obveznim rekvizitom - spominskim kozarcem, so se ob spremstvu mladih muzikantov, odpravili na veselo popotovanje po lepo urejeni vasi, uživajoč ob dobri kapljici, pestri kulinarični ponudbi in v čudovitih pogledih po Sovjaških in okoliških gričih, vse tja do Kapele, od koder pa so že grozili temni nevihtni oblaki. Vendar to ni pokvarilo dobrega razpoloženja, saj je dež, ali vsaj rosenje, skoraj redni spremljevalec te prireditve. Vreme je bilo še toliko razumevajoče, da so se pohodniki pri kleti družine Čuš lahko okrepčali z golažem, nato se je ulilo, zato so se podali v varno zavetje kleti in uživali v gostoljubju prijazne družine Čuš.

...pohodniki so uživali ob domačin dobrotah in odličnih vinih...

Ideja o tovrstnem srečanju se je sicer porodila pred sedemnajstimi leti, ko so se domači vinogradniki dogovorili, da bi nekoliko podrobneje predstavili svoje lepe vinograde in kleti, ter hkrati tudi svoja kakovostna vina. „Tukaj imamo hribovit del, kjer v prvi vrsti uspevajo preživeti samo dobri vinogradniki. In če že imamo dobro vino ga moramo promovirati in predstavljati širši javnosti, tovrstno srečanje, na katerega pride veliko gostov, pa je pravšnja stvar za to. Naša ideja se je potrdila, kot zelo koristna, saj so se ljudje začeli vsako leto vračati v naše kraje in vedno več jih je. Tudi naš 'dan odprtih vrat' je nekaj posebnega, saj gremo od kleti do kleti in poskusimo pridelek vsakega vinogradnika (ter tudi kakšno domačo dobroto iz kible ali krušne peči), in to iz istega kozarca, katerega vsi dobimo na začetku srečanja. Pri vsakem vinogradniku se ustavimo 20 do 30 minut, kajti ni več časa, ker je treba obiskati veliko kleti", nam je dejal dolgoletni podpredsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in en glavnih organizatorjev dnevov odprtih vrat, Jakob Kocuvan, ki je še povedal, da so na Sovjaku zelo veseli, da je zraven veliko mladih fantov, ki so zagnani pri delu v vinogradih in kleteh, kar pomeni, da omenjena dejavnost na tem območju še zdaleč ne bo zamrla.
Nekdanja vinska kraljica Andreja Plohl iz bližnjega Grabonoša, pa je povedala, da krajanom Sovjaka mnogi zavidajo prelepe hribčke bogato obdarjene z vinogradi. „Zato jih čuvajte in z veseljem obdelujte še naprej. Ni ga žlahtnejšega kot ljubezen in delo do vinske trte, tega se vinogradniki še posebej zavedamo. Vino je naš del življenja, ki ga vsak dan živimo, saj vemo, da si noben Prlek, Štajerec in ne na zadnje tudi vsak Slovenec, ne zna predstavljati dneva brez kozarca odličnega vina. Lepo je biti v tem lepem vinorodnem kraju, kjer se odpirata srce in duša vinogradnikov. V kraju kjer vinogradniki z ljubeznijo in trdim delom negujejo vinograde in vinsko trto, ter ljubezen do vinogradništva in vinske kulture prenašajo na mlajše generacije. Vinska trta in vino sta prijatelja življenja in zato nam dajeta mnogo razlogov za druženje", je med drugim povedala bivša kraljica Andreja...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Vinogradniki Sovjaka odprli svoje kleti