Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kapelski vinogradi pod marelo Radgonskih goric!

 

Potem ko je „Kapela" pristala v stečaju, obdelavo 102 ha vinogradov prevzeli sosedje

Vino KapelaPo daljši agoniji je znana Vinarsko-vinogradniška družba Kapela, ki se je že nekaj časa ubadala s hudimi finančnimi težavami in bila od novembra lani v postopku poenostavljene prisilne poravnave, te dni pristala v stečaju. Murskosoboško okrožno sodišče je za upravitelja imenovalo pravnega svetovalca iz Mozirja, Gregorja Beleta, upnike pa pozvalo k prijavi terjatev najpozneje v treh mesecih. Da bo do dokončnega propada podjetja, ki je v lasti Franca Podleska, prišlo kmalu, je bilo slutiti že po tem, ko je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov s podjetjem prekinil zakupno pogodbo in objavil javni poziv za izbiro najugodnejšega ponudnika za obdelovanje 102 hektarjev državnih vinogradov v Kapelskih goricah, ki jih je imela doslej v zakupu družba Kapela, d. d. Sedaj je sklad omenjene vinograde zaupal sosedom iz Gornje Radgone, družbi Radgonske gorice d.d.

Zanimivo je sicer, da se je zapletlo tudi z odpovedjo zakupne pogodbe, kajti Sklad je Kapeli odpovedal pogodbo zaradi neplačila zakupnine in slabe obdelanosti vinogradov, vendar pošte lastniki Kapele niso dvignili, zaradi česa petnajstdnevni rok, po katerem se takšna pošta šteje za vročeno, še ni minil. Formalno torej odpoved zakupne pogodbe še ni pravnomočna. Ker zato novega zakupnika niso mogli začeti iskati in ker bi bili postopki za to predolgi, so se v skladu odločili poiskati začasnega obdelovalca, ki bi letos poskrbel za obdelanost precej zapuščenih vinogradov. Skladu bi moral za uporabo plačati najmanj 8951 evrov. Na objavljeni razpis, so pravočasno dobili dve prijavi. Neuradno naj bi najprej izbrali zasebnega vinogradnika iz Okoslavcev, a naj bi se ponudnik, ki sam obdeluje 40 hektarov vinogradov, že isti dan premislil, ker je ocenil, da tolikšnega zalogaja sam finančno in fizično ne bi zmogel. Po odstopu je skladu ostala samo še ponudba družbe Radgonske gorice, s katero bodo torej sklenili pogodbo o začasnem obdelovanju. Direktor Radgonskih goric Borut Cvetkovič je potrdil, da so pri kandidaturi vztrajali, čeprav so izračunali, da bodo imeli letos z obdelavo zapuščenih vinogradov precejšnjo izgubo.
Sklad se je tako dokončno odločil, ker Kapela do konca aprila ni poravnala neplačane kupnine in ker večina vinogradov, ki so jih imeli v najemu, ni primerno obdelana. Ker gre za nujna dela, so ponudbe odprli hitro, in po kratkotrajnem razpisu. Kot so pojasnili na skladu, bi po običajnih postopkih iskanje novega najemnika trajalo do oktobra, vinogradov pa ni mogoče pustiti tako dolgo neobdelanih, zato bo sedanji najem veljal le za eno leto, nato pa bodo najemnika iskali po običajnih postopkih. Radgonske gorice, kot rečeno bodo morale za najem do konca leta plačati 8952 evrov uporabnine, trte obrezati, poškropiti in opraviti vsa druga dela za preprečevanje širjenja bolezni. Čeprav bo v prvem letu v teh vinogradih izguba, so se za ponudbo skladu odločili v Radgonskih goricah, kjer jih zanimajo samo vinogradi, ne pa tudi klet Kapele, v kateri je prostora za 1,3 milijona litrov vina, saj so pred kratkim posodobili in povečali svoje zmogljivosti.
Mimogrede, družba Kapela, ki je sedaj v stečajnem postopku, ima lastne vinograde le na 18 hektarjih površin, preostale so imeli najete pri skladu. Lani je bilo v podjetju zaposlenih 25 ljudi, nazadnje jih je bilo le še pet, v velikih težavah pa so že več kot leto dni, zato je lani veliko grozdja ostalo na trsih. Delavci niso dobivali plač od lanskega marca, nekaj časa so stavkali, nato pa je večina dala odpoved, da so se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. Sodišče je pred dnevi zavrnilo predlog poenostavljene prisilne poravnave, ker direktor in lastnik Kapele Franc Podlesek ni vložil zahteve za njeno potrditev, zato bodo nadaljevali stečajni postopek na predlog upnika, je razvidno iz objave na Ajpes. Kakorkoli že, sedaj je vsaj jasno, da se končuje dolgoletna agonija na lepih vinorodnih gričih nad Radenci...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Kapelski vinogradi pod marelo Radgonskih goric!