Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Podpovprečna kakovost vina letnik 2014

 

Na ocenjevanju vin v Gornji Radgoni se je pomerilo 137 pridelovalcev s 418 vzorcev vin in penin

Ocenjevanje vina SLO 2015Gornja Radgona – V okviru priprav na bližajoči se 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo med 22. in 27. avgustom na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, se počasi končujejo ocenjevanja kakovosti kmetijskih in predvsem živilskih izdelkov. Tokrat je bilo na vrsti najbolj množično ocenjevanje, in sicer 41. ocenjevanje „Vino Slovenija – Gornja Radgona 2015", kjer se je v kakovosti pomerilo 137 vinarjev iz šestih držav s skupno 418 vzorci vin. Tako je znanih 11 letošnjih šampionov, med njimi prvič tudi eden po izboru novinarjev.

Ocenjevanje vin, ki je potekalo 20. in 21. julija, velja za najvplivnejše preverjanje kakovosti slovenskih vin v mednarodni konkurenci, in 5. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja. Novost letošnjega ocenjevanja je bilo vzporedno novinarsko ocenjevanje vin v kategoriji suhih belih aromatičnih vin.
Na 41. ocenjevanju vin je sodelovalo 125 pridelovalcev iz šestih držav s 393 vini, od tega največ iz Slovenije, in sicer 96 vinarjev s 310 vzorci vin. Sledili so vinarji iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Makedonije in Madžarske. Komisija je podelila devet šampionskih naslovov, 12 velikih zlatih medalj, 80 zlatih in 223 srebrnih medalj. Na 5. ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja pa je sodelovalo 12 pridelovalcev iz treh držav s 25 vzorci vina, od tega največ iz Avstrije. Med ocenjenimi vini je komisija izbrala enega šampiona, podelila zlate medalje štirim vinom ter jih 15 nagradila s srebrnimi medaljami.
Predsednik vseh štirih ocenjevalnih komisij, sicer predstojnik katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, dr. Mojmir Wondra je kot zelo pozitiven podatek glede letošnjega ocenjevanja izpostavil, da je bilo izločenih zelo malo vin. To po njegovih besedah dokazuje, da so pridelovalci za radgonsko ocenjevanje izbrali najboljše in vina, ki so že na lokalnih ocenjevanjih dokazala najvišjo kakovost. Dejal je še, da so slovenski vinarji glede na pogoje, letnika 2014 pridelali kakovostna vina in se lahko postavijo ob bok kateremukoli vinogradniku iz tujine. Toda letnik 2014 ni za arhiviranje. Dr. Wondra je o letošnjih vzorcih odkrito dejal, da je bilo mogoče občutiti, da je bil vinski letnik 2014 slab. Vreme je povzročalo težave tako v vinogradih kot v kleteh. »Letnik 2014 bo za popiti, ne bo pa kakšnih posebnih dosežkov,« je bil njegov komentar. Zato pa je glede na dosedanje vremenske in druge pogoje napovedal, da bo letnik 2015 po kakovosti morda eden od izjemnih letnikov.
Kot presenečenje letošnjega leta je izpostavil tri šampionske naslove med penečimi vini, vsa tri pa je prejela zlata penina Vinske kleti Radgonske gorice. Med slovenskimi zasebnimi pridelovalci pa je izpostavil vinarja Borisa Lisjaka, ki je za svoja vina prav tako tudi prejel tri šampionske naslove. Z veliko kakovostjo so se izkazali tudi tujci, tako češki kot hrvaški vinarji, ki so se s svojimi vini potegovali za šampionske naslove. Tako Češka kot Hrvaška je po enega tudi zasluženo prejela. Avstrijski pridelovalci pa so prejeli šampionsko priznanje v kategoriji bio vin. Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca radgonsko ocenjevanje vin ni primerljivo in ni konkurenčno mednarodnemu ocenjevanju, ki ga poskušajo ponovno oživiti v Ljubljani, saj je na radgonskem ocenjevanju poudarek na slovenskih vinih, ljubljansko pa poskuša doseči čim večjo mednarodno udeležbo. „Pomursko ocenjevanje pod blagovno znamko Vino Slovenija Gornja Radgona je in bo ostalo krona ocenjevanj v Sloveniji z mednarodno udeležbo sosednjih držav", je odločen Erjavec.
Dodal je, kako je ocenjevanje vina največje ocenjevanje, hkrati pa tudi z najdaljšo tradicijo, ki ga v okviru sejma Agra pripravlja Pomurski sejem. Vinogradništvo ima v tem okolju stoletno tradicijo, smo pa Slovenci zelo visoko tudi na svetovnem zemljevidu pridelovalcev vina, nekoliko nižje sicer glede na površine, okoli 30. mesta pa glede količine pridelanega grozdja. Nekoliko višje, tam na osmem mestu pa smo pri porabi vina. „Sicer pa so naša vina izredno kakovostna, zato ni naključje, da so jih na Pomurskem sejmu začeli ocenjevati", je poudaril Erjavec.
Vina so letos ocenjevale štiri komisije priznanih in izkušenih slovenskih enologov z gosti iz tujine. Predsednik ocenjevanja in hkrati predsedujoči eni od posameznih komisij je bi dr. Mojmir Wondra, univ. dipl. inž. ž. t.. Trem posameznim komisijam pa so predsedovali še dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak. Ob njih so ocenjevali: Ingrid Mahnič, Dušan Brejc, Zdenko Ivankovič, Ivanka Badovinac, Tadeja Vodovnik Plevnik, Boštjan Zidar, Andreja Brglez, Martin Palz, Rok Jamnik, Mirjana Košuta, Sašo Topolšek, Klavdija Topolovec Špur, Jernej Martinčič, Darinko Ribolica, mag. Darja Zemljič, mag. Janez Valdhuber, Miroslav Majer, Uroš Bolčina ter Danilo Steyer. Komisije so skupaj podelile 11 šampionskih naslovov, 12 velikih zlatih medalj, 84 zlatih in 238 srebrnih medalj. Kot rečeno, novost letošnjega ocenjevanja je bilo vzporedno novinarsko ocenjevanje vin v kategoriji suhih belih aromatičnih vin. Ocenila jih je komisija v sestavi: Marjeta Šoštarič, Anka Peljhan, Jože Rozman, Bruno Gaberšek in Drago Vovk.
Letos so podeljena številna posebna priznanja, in sicer Šampioni 2015 - za suho nearomatično belo vino: Chardonnay Goldberg 2013, pridelovalec: Vina Belje - Belje d.d., Hrvaška; za aromatično suho vino: Sauvignon 2014, pridelovalec: Vinarství Mikrosvín Mikulov a.s., Češka; za vino teran PTP: Teran PTP – izbrani 2011, pridelovalec: CV - Colja Vino, Matej Colja, Coljava, Vinorodni okoliš Kras, Slovenija; za vino teran PTP: Izbrani Teran, pridelovalec: Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje, Slovenija; za suho rdeče vino mlajše od treh let: Cabernet sauvignon 2012, pridelovalec: Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje, Vinorodni okoliš Kras, Slovenija; za suho rdeče vino starejše od treh let: Sara 2007, pridelovalec: Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje, Vinorodni okoliš Kras, Slovenija; za peneče vino: Zlata radgonska penina polsuha 2011, pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija; Zlata radgonska penina extra suha 2007, pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija; Zlata radgonska penina suha 2010, pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija; za BIO vina; RWC 2011, pridelovalec: Hirschmugl-Domaene am Seggauberg, Avstrija; novinarski šampion – kategorija mirna vina aromatičnih sort suha: Sauvignon 2014, pridelovalec: Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija.
Prvaki vinskih turističnih cest so postali, Istrska vinska turistična cesta: Capris, Plemenito rdeče 2011, Vinakoper d.o.o., Koper; Merlot 2011, Vinakoper d.o.o., Koper; Kraška vinska turistična cesta
Sara 2007, Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje; Vipavska vinska turistična cesta: Rdeči cuvee 2012, Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik, Branik. Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 25.8.2015 na podelitvi priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona na 53. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Podpovprečna kakovost vina letnik 2014