Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Z Jeruzalema tudi tradicionalne penine

 

Največji slovenski vinar – P&F Jeruzalem Ormož namenu predal novo klet, kjer penine dozorevajo po klasični metodi

Jeruzalem - peninska kletIzjemno veselo in prijetno je bilo minuli četrtek, zadnji v letošnjem novembru, na 5. nadstropju znamenite ormoške kleti, ki je zgrajena pred skoraj pol (1967) stoletja. Nekaj minulih let je omenjeni del kleti sameval, sedaj pa so ga posodobili in slavnostno odprli sodobno opremljen del svoje kleti, ki so ga namenili prav posebni zgodbi – edinstvenim peninam, pridelanim izključno po klasični metodi. V novi kleti za penine sedaj lahko istočasno, po klasični metodi dozoreva 70.000 steklenic, sploh pa se bo količina penečih vin iz njihove kleti podvojila.

Za vinsko klet, ki se sicer ponaša z več kot 80-letno vinarsko tradicijo, od leta 2009 skrbi družina Puklavec, in prav od takrat se je začel pravi preporod vinarstva v tem tradicionalnem vinorodnem predelu naše države, v Prlekiji. V P&F Jeruzalem Ormož, ki je največji slovenski vinar, so ponosni na svoje pridelke, ki so čedalje v višjih količinah in bolj kakovostni. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in še vedno ohranjajo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljajo sicer najsodobnejšo tehnologijo, kar jim omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih, po novem pa tudi rdečih vin.
Ob svečanem dogodku, vodila ga je Natalija Bratkovič, ko so pripravili pester kulturni program, ko so penine in vina tekli v potokih in ko so stotinam gostov, prijateljev in poslovnih partnerjev, ponudili številne kulinarične dobrote, so v ospredju dogajanja bili: Vladimir Puklavec, direktor P&F Holding Vino, Tatjana Puklavec, direktorica p&f winweies B.V. in Mitja Herga, direktor in glavni enolog P&F Jeruzalem. Še preden je Slovenska vinska kraljica Sandra Vučko, slovesno prerezala trak in novo pridobitev tudi uradno izročila ljubiteljem tradicionalnih penin, je enolog Rok Jamnik prisotni množici v praksi predstavil pridelavo svojega novega produkta – penine po klasični oziroma tradicionalni metodi. Vse se začne v vinogradu, nato v kleti, kjer vse poteka več kot tri leta, saj so se v ormoški kleti odločili proizvajati penine z dodatkom šipona, ki menda dozoreva nekoliko dalj časa, kot denimo beli pinot, chardonnay ipd.
„Danes je nov praznik za našo družbo, enako pa tudi za naše poslovne partnerje in potrošnike. Današnji dogodek je samo začetek novega obdobja v naši družbi", je med drugim v pozdravu povedal lastnik največjega slovenskega vinarja Vlado Puklavec. Direktor P&F Jeruzalem in glavni enolog omenjene družbe Mitja Herga pa je z zadovoljstvom povedal, da zadnja investicija, ki jih v podjetju, enako kot novih idej, ne manjka, ni bila samo posodobitev kleti za penine, temveč tudi odprtje kleti za rdeča vina in ureditev prostorov v katerem lahko dnevno sprejmejo 300.000 kg grozdja. Dodal je, da bodo na razvoju delali tudi v naprej, saj želijo v Prlekiji pridelati sedem milijonov litrov vina, v veliki meri pa vlagajo tudi v Makedoniji. Z nenehnim investiranjem in razvojem se zvišuje tudi število zaposlenih, in trenutno jih je 176, tukaj pa se ne bo ustavilo. Izvedeli smo tudi, da bodo prihodnje leto na novo zasadili 30 hektarjev novih vinogradov s čimer bodo presegli 600 hektarjev lastnih vinogradov. V letu, ki se izteka so v lastnih vinogradih pridelali 3.660 ton grozdja, ob tem so odkupili dodatnih 2.520 ton sladkih grozdnih jagod, tako da so stisnili skupaj kar 4.2 milijona litrov vina...
Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti je o novi pridobitvi povedal: »V podjetju smo leta 2009 pričeli z razvojem penine po klasični metodi. Danes že lahko ponudimo prve količine teh penin na trgu. Da pa smo prišli do tega, smo morali vzpostaviti prave pogoje in revitalizirati del stolpne kleti, kjer so sedaj optimalni pogoji za fermentacijo in večletno zorenje penin. V prihodnje načrtujemo proizvodnjo 25.000 steklenic penine letno, predstaviti pa nameravamo tudi penino rose po klasični metodi.« Herga je izpostavil tudi drugo izredno pomembno naložbo kleti. Z novimi vinifikatorji so zagotovili možnost hladne maceracije belih in rdečih vinskih sort, prvič v zgodovini podjetja pa izpostavljajo vinifikacijo rdečih vin. Tako so povečali kapaciteto prevzemnega prostora za več kot 70% in tudi kakovost prevzema grozdja, saj so z investicijo zagotovili predelavo grozdja brez vpliva zraka – torej brez oksidacije. Skupne investicije so znašale 890.000 €.
Na slavnostnem dogodku je spregovoril tudi Vladimir Puklavec, lastnik podjetja in direktor P&F Holdinga Vino, ki je čestital celotni ekipi in ob tem povedal: »Kot pri vseh naših vinih, skušamo tudi za klasično metodo zagotoviti optimalne pogoje za proizvodnjo in skladiščenje. Po zaslugi naših enologov in prodajalcev smo v preteklih letih uspeli razvijati proizvodnjo penečih vin hitreje kot smo v začetku načrtovali. Tako bomo v naslednjem letu te količine podvojili in prepričan sem, da to še ne bo konec te uspešne zgodbe. Zato bi se zahvalil vsem, še posebej pa vodstvu in sodelavcem našega podjetja za uspešno izvedbo te nove investicije, ki so jo izvedli poleg rednega dela v vinarstvu.« Tatjana Puklavec, direktorica P&F Wineries B.V., pa je izpostavila vse večjo priljubljenost penin kleti P&F Jeruzalem na tujih trgih: »Peneča vina so ena izmed najhitreje rastočih produktnih kategorij na vinskem trgu. Na izvoznih trgih smo že uspešno predstavili našo široko paleto penin po charmat metodi. Z našo penino po tradicionalni metodi pa lahko slovenske penine zastopamo na najvišji ravni in prepričamo tudi najbolj kritične vinske poznavalce, da smo kompetentni ustvariti novo generacijo penečih vin z veliko kompleksnostjo in svežino.«
Piko na i dogodka je predstavljala zanimiva degustacija. Gostje so pod vodstvom enologa Roka Jamnika lahko poizkusili penino v treh fazah - od baznega vina, delno zorjene penine pa do končnega izdelka – penine Gomila Traditional Method, ki do popolnosti zori kar 50 mesecev. Jamnik je obenem izpostavil tudi specifiko penin njihove kleti, to je vključitev šipona kot primarnega deleža v baznem vinu, kar se je izkazalo za odlično osnovo in prav ta je ključna za kakovostne penine po klasični metodi.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Z Jeruzalema tudi tradicionalne penine