Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Okronali so novo Vinsko kraljico Ljutomera, Tadejo Heric iz Razkrižja

 

Martina XVIII. bo promovirala vina in širila kulturo pitja

Ljutomerska vinska kraljicaOb izreku leta, ko trije prijazni možakarji obiskujejo in obdarujejo vse, ki so skozi leto bili pridni, se je na skrajnjem severovzhodu države, kjer je vino pomemben pridelek, zvrstilo nešteto prireditev in dogodkov povezanih z vinom in vinogradništvom. In med slednje sodi tudi kronanje nove Vinske kraljice Ljutomera, ko so na prleški vinski dvor ustoličili Martino XVIII. Svečani dogodek sta v ljutomerskem hotelu Stela, pred številnimi gosti, vinogradniki, vinskimi vitezi, vinskimi kraljicami, ljubitelji vina in drugimi obiskovalci, pripravila Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina, v katerem so združene bivše in aktualne Vinske kraljice Ljutomera in Male Nedelje, na čelu s prvo vinsko kraljico v bivši SFRJ, iz leta 1986 Sonjo Lipič. Na prireditvi, katero je vodil Bojan Rajk, so v kulturnem programu nastopili pevci Okteta Arion, in folkloristi iz Razkrižja, katerega članica je tudi nova vinska kraljica.

Pred kronanjem njene naslednice, je o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice Martine XVII, spregovorila dosedanja ljutomerska kraljica Ines Munda, ki kmalu pričakuje naraščaj. Dejala je, kako je doživela nepozabne trenutke, ter se za pomoč pri promociji ljutomerskih vin, kulture pitja in prepoznavnosti Prlekije, zahvalila predsedniku ljutomerskih vinogradnikov Miranu Toriču in sploh vinogradnikom iz Prlekije, ter razkriškemu županu Stanku Ivanušiču in ljutomerski županji mag. Olgi Karba. Omenjena župana sta, poleg predsednika društva Toriča, pozdravila prisotne na svečani prireditvi.
Osrednji dogodek večera je vsekakor bilo kronanje Vinske kraljice Martine XVIII. Ta laskavi naslov, krono in lento, pa tudi številne časti in obveznosti, predvsem promocijo prleških vin in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina, bo v prihodnjih dveh letih, 2016 in 2017, nosila študentka Pedagoške fakultete v Ljubljani, Tadeja Heric iz Razkrižja, ki je tako postala nova ambasadorka Prlekije, tamkajšnjih vin, kulinarike in znamenitosti. Slovesno predajo krone in lente novi kraljici je sicer opravil vinski vitez evropskega reda Slavko Žalar. „Jaz, ljutomerska vinska kraljica Martina XVIII., obljubljam, da bom s spoštovanjem in polno odgovornostjo nosila krono vinske kraljice kot simbol odličnosti naših vin. Obljubljam, da bom širila vedenje o ljutomerskih vinih in si prizadevala za širjenje kulture pitja vina. Obljubljam, da bom sledila in zastopala prizadevanja ljutomerskih vinogradnikov pri uveljavljanju in promoviranju ljutomerskih vin", je v zaprisegi obljubila kraljica Tadeja, ki je v nadaljevanju spregovorila o sebi ter svojem novem poslanstvu, o vinih, kulinariki in prijaznih ljudeh iz Prlekije.
Ob kronanju nove lokalne kraljice so se v Ljutomeru spomnili leta 1986, ko je Franc Sever, že pokojni predsednik nekdanjega vinorejskga društva Ljutomer, skupaj s Slavkom Žalarjem in Francem Žličarjem, kot prvi v nekdanji Jugoslaviji in s tem seveda tudi v Sloveniji, pripravili in tudi izvedli izbor prve vinske kraljice sploh. Torej na Martinovo leta 1986 so v Ljutomeru okronali prvo vinsko kraljico Ljutomera – Martino I. Vse vinske kraljice oz. Martine doslej tako s širitvijo kulture pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja vina zastopajo in predstavljajo prleško kulturno dediščino. Zanimivo je tudi, da so kar tri dosedanje Slovenske vinske kraljice prav z ljutomerskega območja. Aktualna VKS Sandra Vučko pa je bila prisotna na tokratnem kronanju, saj med drugim nosi naslov „Martina XVI". Novo vinsko kraljico Tadejo so z ustaljenim ritualom v svoj Klub Martina, sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje. In..., če že Prešernu ni uspelo, bodo pa sigurno vinske kraljice, ki jih imamo čedalje več, prispevale k temu, da nas bodo prepoznali po svetu kot deželo odličnih vin..., katerih ni manjkalo niti na tem kronanju v ljutomerski „Steli".

Nagovor nove kraljice Tadeje Heric iz Razkrižja:
Najprej bi se vam vsem skupaj želela zahvaliti, da ste si danes vzeli čas in se pridružili temu slovesnemu dogodku. Zelo vesela sem in hkrati počaščena, da ste mi dali priložnost, da prevzamem vlogo Ljutomerske vinske kraljice. V čast mi bo ohranjati in ljudi ozaveščati o tej dolgi tradiciji, ki jo Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer tako vestno ohranja že desetletja. Zavedam se, da je biti vinska kraljica ne samo čast pač pa tudi odgovornost, ki jo bom z veseljem sprejela. Slovenija, ki je stičišče alpskega, mediteranskega in panonskega sveta, je že več kot dve tisočletji znana po gojenju vinske trte in pridelovanju vina, zato si štejem v ponos, da sem odraščala ravno v Prlekiji, katere biser je Jeruzalem, ki slovi po zakladnici vrhunskih vin in daje tej pokrajini posebno vrednoto. Vinograd je zato zame dobrina, ki jo je potrebno ohranjati in negovati, vinogradništvo in vinarstvo pa stroki, katerih pomembnosti se je potrebno zavedati.
Žlahtna pijača, ki je čudoviti plod narave in pridnih rok ljudi, pa si zasluži sloves in upoštevanje vseh razsežnosti, ki dajejo vinu značaj, človekovega žlahtnega družabnika, sopotnika njegovega zdravja, življenja in ne le izvira grozečih nevarnosti. Vino vnaša v naše vsakdanjike tako pozitivne kot negativne sestavine, zato je moje prizadevanje usmerjeno k prvim, kajti vino in vinograd me spremljata že od majhnih nog in je večina spominov le pozitivnih izkušenj, ki sem jih imela. Vinograd sta imela do nedavnega tudi moja dedek in babica, kjer sem se prvič srečala tudi z delom v vinogradu in kleti. Vedno znova me je navduševalo, ko smo vsako jesen postavljali klopotec in na koncu imeli trgatev, ki je bila vedno poseben dogodek. Zbralo se je veliko ljudi, ki so s petjem in dobro voljo obogatili trgatev. Takrat se še nisem zavedala, da je le-ta v bistvu slavje, ki je sledilo po napornem celoletnem delu v vinogradu. Prav tako se vsako leto z veseljem udeležim prireditve »pozdrav jeseni«, ki jo organizira TND Razkrižje na Šprincu, saj se takrat postavlja klopotec, ki mu pripisujemo veliko moč varovanja vinogradov.
Zavedam se bogastva vinogradniške, vinarske in vinske dediščine, zato si lahko obetam, da bom uspešno promovirala naš Ljutomersko-Ormoški vinorodni okoliš, naša vina, naše vinogradnike in vinarje, saj nenazadnje Prlekija je pokrajina dobrih vin, gostoljubnih ljudi, kulinaričnih posebnosti in ljubiteljev dobrega vina. Pa naj zaključim s starim Slovenskim pregovorom, ki pravi, da je vino, pesem zemlje, ki naj bo darilo osebi, ki v kozarcu vina ne vidi le tekočine, temveč zazna še vonj in okus in ji pomeni nekaj več, osebi, ki zna ceniti trud vinogradnika in skrb kletarja, osebi, ki v vinu odkriva življenje od zemlje in trte do človeka, do prijateljev, ki jih spoznava ob vinu, zakaj vino ni rado samo.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Okronali so novo Vinsko kraljico Ljutomera, Tadejo Heric iz Razkrižja