Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Sandra je krono predala Sari

 

Minister Dejan Židan okronal jubilejno, 20. vinsko kraljico Slovenije

SLO vinska kraljica 2016Minuli petek, 8. januarja 2016 je v hotelu Radin v Radencih potekala gala slovesnost, na kateri je kot jubilejna, 20. Vinska kraljica Slovenije (VKS) za leto 2016 okronana, študentka agronomije, Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli. V letu 2016 bo tako 20-letna lepotica združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu. V novembru 2015 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta VKS, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Po slovesu dosedanje kraljice Sandre Vučko iz Prlekije, sta Saro Stadler iz vinogradniško - sadjarske družine na Kozjanskem, okronala slovenski kmetijski minister Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slavnostni govornik na slovesnosti, minister Židan, je med drugim dejal, da je Slovenija v zadnjih letih zelo uspešna prav na področju pridelave in predelave hrane, kamor spada tudi vinarstvo in vinogradništvo in da so tudi vinske kraljice pri tem odigrale pomembno promotorsko vlogo.
Projekt VKS je pred več kot dvema desetletjema začela razvijati Vinska akademija Veritas, ki pa je kmalu prenehala delovati in projekt, ki se odlično vključuje v njihovo tradicionalno usmeritev v kmetijstvo in prehrano s sejmom Agra, je prevzel Pomurski sejem. Prireditve v Radencih se je udeležila večina dosedanjih vinskih kraljic z izjemo tistih, ki so ostale doma zaradi naraščaja. Zato se je na slovesnosti kronanja, kjer je prisotne uvodoma pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, še posebej zahvalil vsem dekletom, ki so častno nosile krono Vinske kraljice Slovenije od leta 1996 do danes. To so bile: 1. Vinska kraljica Slovenije Lidija Mavretič v letu 1996, 2. Selma Lukač 1997, 3. Katarina Jenžur 1998, 4. Irena Kupljen 1999, 5. Martina Stegovec 2000, 6. Jerneja Bratuša 2001, 7. Tjaša Koroša 2002, 8. Simona Štraus 2003, 9. Vesna Bajuk 2004, 10. Maja Cigoj 2005-2006, 11. Maja Benčina 2007, 12. Svetlana Širec 2008, Karolina Kobal 2009, 14. Andreja Erzetič 2010, 15. Simona Žugelj 2011, 16. Martina Baškovič 2012, 17. Neža Pavlič 2013, 18. Špela Štokelj 2014 ter 19. Sandra Vučko v letu 2015.
Sara Stadler, ki je doma v Bistrici ob Sotli, se je rodila 6.3.1995 v Celju. Izhaja iz petčlanske delavsko - kmečke družine, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom. Sara se je po končani osnovni šoli v Bistrici ob Sotli vpisala na Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu pri Ljubljani in jo končala leta 2014. Sedaj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani redno študira agronomijo. Še posebej jo zanima vinogradništvo in vinarstvo, zato se namerava po končanem študiju agronomije specializirati v tej smeri. V domačem kraju je aktivna pri skoraj vseh društvih: je podpredsednica Mladinskega društva, že 11. leto aktivna gasilka, sodeluje pri gledališki skupini Še-Bi Teater in že 6. leto poje pri Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli...
Kot prva je Sari v Radencih čestitala in prisotne nagovorila - Alenka Senčar, direktorica strateškega marketinga Nove KBM, ki je glavni pokrovitelj projekta. Ključe avtomobila Ford C-max, ji je predal pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh, Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota. Prisotne so nagovorili pokrovitelj kraljičinega vina – Vinska klet Zorenč-Hohnjec, Tomo Zorenč, župan Občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak ter predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Goste je pozdravila tudi Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d., direktor gostinstva Branko Slavinec in vodja kuhinje Boštjan Rožanc pa sta predstavila kulinarični del večera, ki so ga spremljala izbrana vina nove blagovne znamke nekdanjih Vinskih kraljic Slovenije Kraljica ter vini 20. Vinske kraljice Slovenije 2016, Sauvignon 2015, polsladko, in laški rizling 2009, ledeno vino, sladko, Kleti Zorenč – Hohnjec, Bistrica ob Sotli.
Za ubran glasbeni program je z Zdravljico, ki jo je uglasbil Stanko Premrl ter Bratci veseli, ljudsko v priredbi Ubalda Vrabca, poskrbel Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, v katerem poje tudi 20. Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler. Adrijan in Franci Černelč sta izvedla šanson Frana Miličinskega Ježka Glažek vinca. Člani Še-Bi Teatra iz Bistrice ob Sotli pa so se predstavili z recitacijo Vinskih Duhov Simona Gregorčiča. Prireditev je povezoval Stane Kocutar, novinar in urednik na Radiu Maribor.
Vini 20. Vinske kraljice Slovenije 2016 Sare sta dve, in sicer: Sauvignon 2015, polsladko, Klet Zorenč – Hohnjec, Bistrica ob Sotli, Vinorodna dežela Podravje, Štajerska Slovenija, Šmarsko - Virštanjski vinorodni okoliš. To je mlado vino, zelenkasto rumene barve. Vonj je zrel, prijeten, poudarjen. Sortna aroma spominja na pokošeno travo, papriko in ribezove liste. Je usklajeno živahno vino s trendovskim značajem. Ob tem Laški rizling 2009, ledeno vino, sladko, Klet Zorenč – Hohnjec, Bistrica ob Sotli, Vinorodna dežela Podravje, Štajerska Slovenija, Šmarsko - Virštanjski vinorodni okoliš. Zlato rumeno sijoča podoba vina deluje žlahtno. Sveži okusi v ustih spominjajo na zimsko ivje. Vino je polno v vonju in okusu, s skladnimi sortnimi danostmi in njihovimi prefinjenimi kombinacijami daje vtis lepote, estetike, skladnosti. Je umetnija narave in človeka, ki dela s srcem.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Sandra je krono predala Sari