Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Stara je štiri leta, a že srednješolka

 

Pri Steyerjevih so opravili »pomladno trgatev« pod streho - iz petih ton grozdja so stisnili dobrih 300 litrov dejansko sladkega mošta, ki bo »dozoreval« do naslednjega rojstnega dne hčerke Vaneje, torej štiri leta

Vanejina trgatevČe so že »oškodovani«, ker imajo rojstni dan samo vsaka štiri leta, so potem »Smolčki«, torej ljudje rojeni 29. februarja, lahko bolj glasni ob svojih praznovanjih. Poleg domačih pa jim pripravljajo tudi nekatere druge proslave rojstnega dneva. Tako se je v ponedeljek, 29.2. zgodilo tudi Vaneji Steyer iz znane vinogradniške družine v Plitvici pri Gornji Radgoni, ki je svoj 4. rojstni dan (stara je sicer 16 let) ponovno obeležila povsem drugače kot njeni drugi vrstniki. Oče Danilo, mama Magda in še ne 12 let star bratec Mark, skupaj s številnimi drugimi sorodniki, svojci, prijatelji, znanci in sosedi, so namreč v njeno čast pripravili IV. Smolčkovo trgatev.

Res je sicer, da po dokaj deževnem in turobnem vremenu niso trgali v vinogradu, temveč na podstrešju, a kljub temu je bilo sila zanimivo in veselo. Natanko 14. septembra lani, ko so opravljali normalno trgatev so se namreč Steyerjevi ponovno odločili za to posebno trgatev. Narezali so šparone, in so nad kletjo dali sušiti okoli 5.000 kilogramov grozdja, njihove najbolj znane sorte dišeči traminec, katerega so sedaj na dan 29. februarja potrgali in iz njega stisnili dobrih 300 litrov izjemno sladkega vina, pravega deserta za posebne priložnosti. In posebna priložnost bo spet čez štiri leta, ko bo Vaneja praznovala 5. rojstni dan oz. ko bo stara že 20 let. Do takrat bodo »Smolčkovo vino«, najprej pustili dozorevati v lesenih sodih, zadnje leto pa ga bodo šolali še v posebnih steklenicah in na koncu opremili s posebno etiketo.
Tako bo vino Steyer „Vaneja 2016" sorte dišeči traminec, letnik 2015. Gre za vino posebne trgatve, torej vino iz naravno sušenega grozdja. „Vino je način našega življenja. Živimo z njim, z naravo in se učimo drug od drugega. Je sladko, kislo, grenko, slano, vsebuje cvetico in arome, ki spominjajo na določeno sadje, cvetje, med, je sadno, je bogato, je polnega okusa in še bi lahko naštevali v neskončnost. Vse to mu daje narava, človeško znanje, izkušnje in veliko božje sreče.
Vino, ki ga bomo pridelali iz grozdja Dišečega traminca potrganega prav na 29. februarja leta 2016 ima še nekaj več, to posebno energijo novega življenja, veselja, sreče, saj se je prav na ta dan pred 16 leti, leta 2000 - leta Millenium rodila hči Vaneja. Zato je ta dan za nas nekaj posebnega. In kjer je zbrano veliko dobrega, veselja in ljubezni, tam se lahko rodi samo nekaj posebnega, enkratnega, neponovljivega: vino iz naravno sušenega grozdja, ki nosi ime hčere Vaneje", je med drugim dejal vinogradnik Danilo Steyer, ki je vsem prisotnim, med drugimi dobrotami iz domače kleti, ponudil tudi Vanejo letnika 2011 iz grozdja, ki so ga trgali pred štirimi leti, a je bolj namenjeno tistim, ki imajo radi sladko...
Vino Vaneja je sicer vse v enem (sladica in vino). Drugače pa odlično spremlja domačo prleško gibanico, ki jo speče babica Jožica, ter še posebej čokoladne in karamelne sladice. Popečena gosja jetra in vino Vaneja sta vrhunski kulinarični dogodek... Prvi letnik tega vina je 1999, potrgan 29.2.2000. Ta ni naprodaj, saj še vedno zori v sodčku. Drugi letnik je 2003, potrgan 29.2.2004. Dobitnik zlate medalje Decanter v Londonu 2008 in 2010; Tretji letnik je 2007, potrgan 29.2.2008. Štiri leta pozneje, 29.2.2012 je bil prvič predstavljen publiki. Vino je prejelo priznanja: Šampion šampionov(Vino Ljubljana 2015), Double gold (Finger Lakes, ZDA), četrti letnik je 2011, potrgan 29.02.2012, poskušen 29.2.2016, ko je potrgan peti letnik 2015. In sedaj se je začela njegova pot.
Zgodba o vinu Vaneja se začne že spomladi leto prej, ko začnejo pri Steyerjih razmišljati o najboljši legi hišne sorte dišečega traminca. Spomladi 2015 so tako opravili strokovno rez vinograda na Plitvičkem Vrhu, kje rastejo Steyejevi najboljši traminci, nato pa čez celo poletje trte negovali (posebej dedek in babica: Jože in Jožica) po svojih najboljših močeh. 14. septembra 2015 so v polni zrelosti porezali šparone (enoletne mladike trte) z grozdjem vred. Okoli 5000 kilogramov grozdja so obesili na podstrešje nad kletjo, kjer je grozdje nato sušil hladen jesenski in mrzel zimski veter - vse do 29.2.2016, ko so to posebno trgatev izvedli že četrtič. Grozdne jagode dišečega traminca so bile v obliki posušenih rozin, saj je voda večinoma izhlapela, sladkor, kisline in arome pa so se tekom sušenja skoncentrirale. Iz teh grozdnih jagod so nato iztisnili dobrih 300 litrov pravega sladkega eliksirja, ki bo najprej nekaj tednov vrel v rabljenih hrastovih sodih. Z dolgim, kakovostnim alkoholnim vretjem se pridela bogato, strukturno sladko vino. Po enem letu se opravita prvi pretok in žveplanje. Vino nato še dve leti zori v hrastovih sodih. Po treh letih vino napolnijo v steklenice, namenjene predikatnim vinom (0,375 l).
Naslednje prestopno leto, 29.2.2020, ko bo pri Steyerju že 5. tovrstna trgatev, pa bodo na trg ponudili Vanejo letnika 2015 iz grozdja, ki so ga potrgali letošnjega 29. februarja. Vino Vaneja - Dišeči traminec, ki je tudi hišna sorta Steyerjevih, je intenzivno zlato rumene barve, vonj spominja na vrtnice, citruse. V okusu je harmonično, bogato in oljnato, sladko, z dolgim pookusom. Vonj je aromatičen, pester. Zazna se pahljača vonjav, divja vrtnica, agrumi (pomaranča, mandarina...), medene note, po dimu, po zapečenem... V ustih je vino sladko, polno, spet se lepo zazna traminčeva vrtnica, citruse, čebelji vosek, med, ki se lepo dopolnjuje z dimnimi, karamelnimi in praženimi notami. Ima zelo dolg pookus, tako, da se ga še dolgo po požirku spominjamo...
Četrta Smolčkova trgatev je bila nekaj posebnega, saj je Vaneja, ki je tokrat praznovala svoj 4. rojstni dan, že srednješolka. Obiskuje namreč znano Srednjo in Višjo šolo za gostinstvo in turizem v avstrijskem Bad Gleichenbergu, ki sodi med najboljše tovrstne strokovne šole v Evropi. Ob tem je to prva trgatev, ki je potekala na novem Posestvu Steyer, ki sodi med največje in najpomembnejše lanske turistične pridobitve na skrajnem severovzhodu države sploh. Za svoj rojstni dan si je vzela „počitnice", saj je prejela nešteto čestitk in daril, za kulturni program trgatve so skrbeli predvsem domači glasbeniki, saj so prav vsi člani družine Steyer (tako Vaneja, kot njen bratec, oče in mama, potem dedek in babica, obe teti...) pravi glasbeniki. Nekaj je dodal tudi humorist Tof, odhod na „podstrešje", kjer jih je čakalo delo, pa je popestril harmonikar, katerega so spremljali vsi ostali. Lepotica in strokovnjakinja za vinogradništvo in vinarstvo ter tudi poznavalka kulture pitja vina, zgodovino okolja, kjer živi, ob tem pa odlično obvlada tuje jezike, je Vaneja prava osebnost tudi za slovensko vinsko kraljico. In sama je obljubila, da se bo potegovala za vinski prestol, a šele čez dve leti ali pozneje, ko bo polnoletna!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Stara je štiri leta, a že srednješolka