Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vina z Jeruzalema tudi čez lužo

 

Največji slovenski vinar optimistično zre v prihodnost

Vina JeruzalemV degustacijski kleti največjega slovenskega vinarja P&F Jeruzalem, v Ormožu, je tik pred velikonočnimi prazniki potekalo posebno srečanje, na katerem je Mitja Herga, direktor omenjene prleške družbe, novinarjem predstavil s kakšnimi rezultati so vstopili v leto 2016, na katerih tujih trgih so bili najuspešnejši in kam se usmerjajo letos in v naslednjih letih. Poleg o rezultatih preteklega leta in aktualnih načrtih za prihodnost, je Herga poseben poudarek namenil tudi predstavitvi vin letnika 2015, katera je ocenil za najboljša v zadnjem desetletju, torej sploh odkar družba deluje v tej sestavi in v tem lastništvu. Sploh pa so vsi podatki o poslovanju družbe, kjer 147 zaposlenih obdeluje 642 ha vinogradov in je lani pridelala 4,2 milijona litrov vrhunskih vin, saj so sami pridelali 3.540 ton grozdja, odkupili pa so ga še 2.800 ton, bili v superlativu. Leto 2015 je družba, po veliki izgubi leto poprej uspela zaključiti s skoraj 650.000 evrov dobička iz poslovanja. Kot je povedal direktor družbe, v kateri so lani tudi formalno združili ormoško in ljutomersko klet, Mitja Herga, so lani uspeli prodajo dvigniti na 10,4 milijona evrov.

Herga je dejal, da so lani za slabo petino povečali prodajo na domačem trgu, ki je v skupni prodaji bila nekoliko višja kot na tujih trgih. Kljub temu pa jih posebej veseli, da so v takšni svetovni konkurenci ohranili tudi količino prodaje v tujini. Letos, ko je vino izjemno, še posebej vina šipona, renskega rizlinga, sivega pinota..., pa nameravajo v tujino prodati okoli 70 odstotkov pridelka, ostalo pa na domačem trgu. Temu naj bi ob tradicionalni odlični prodaji pri prvem kupcu na Nizozemskem, v Angliji in še posebej na Hrvaškem, kjer kmalu nameravajo letno prodati vsaj 700.000 steklenic svojih vin, naj bi doprinesla tudi prodaja v ZDA ter „olimpijski" Braziliji, kamor so se odpravili letos. Nekaj težav na Hrvaškem so imeli po prevzemu Mercatorja s strani Agrokorja, saj so na Hrvaškem izgubili svojega največjega kupca, a so to nadomestili s prodajo v ostalih trgovskih verigah in pri malih trgovcih. Seveda pa jeruzalemska vina v manjših količinah prodajajo tudi drugje, veseli pa jih, da so se prebili tudi na vzhod, na Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko, kjer da je zabeležena največja rast potrošnje vin v zadnjem času.
Ob koncu predstavitve poslovanja v letu 2015, ko so pridelali najboljši vinski letnik od nastanka Vinske kleti Jeruzalem v sedanji lastnini, smo lahko poskusili številna vrhunska vina, ki bodo gotovo brez težav našla pot do pravih poznavalcev kvalitete vinske kapljice. Ob kratki vodeni degustaciji smo lahko poskusili tudi nova vina letnika 2015, ki že prinašajo prva mednarodna priznanja in nagrade. Lani so denimo, čeprav kakovost vina letnik 2014 ni bil niti blizu letniku 2015, prejeli 44 priznanj in nagrad, letos pa jih pričakujejo še veliko več... Za naložbe bodo v letu 2015 odšteli 1,4 milijona evrov, predvsem za obnovo dodatnih 30 hektarjev površin in posodobitev mehanizacije, potem ko so dokončno razrešili razmerja s kooperanti in so vinogradnikom del obveznosti poplačali celo predčasno, pa v naslednjih petih letih iz 2600 ton načrtujejo povečanje odkupa na 3300 ton.
„V letu 2016 planiramo prodajo 7 milijonov steklenic belega in rdečega vina. Na domačem trgu želimo doseči rast prodaje za 17 odstotkov, ključni pa so nam vsi trije programi – penine, buteljke in litrski program. V letu 2016 je tako cilj nadaljnja rast prihodkov in sicer na 13 milijonov evrov. Na izvoznih trgih ponovno pričakujemo največjo prodajo na trgih Nizozemske, Anglije in Hrvaške. Kot perspektivna tržišča, kjer pričakujemo večjo rast pa so se pokazala Brazilija, ZDA in Poljska. V tujini v letu 2016 načrtujemo 60 odstotno rast prodaje", je Mitja Herga navedel osrednje cilje družbe, izpostavil ja je tudi ključne projekte aktualnega leta. Načrtujejo obnovo 30 hektarov vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah in investicije v vinogradniško mehanizacijo. V letošnjem letu bodo pričeli z obnovo fermentacijske hale št. 2 v Ormožu, povečali pa bodo tudi fermentacijske kapacitete v Ljutomerski kleti in poskrbeli za investicijo v vinarsko opremo ter laboratorij za izvajanje dodatnih analiz. S tem bodo pridobili še bolj kakovostne pogoje za izvajanje fermentacije in posledično tudi višjo kakovost končnega izdelka. Za same zaposlene pa investicije prinašajo prijaznejše delovne pogoje. Na področju marketinških aktivnosti so v podjetju letos zastavili novo strategijo za razvoj turistične ponudbe in večje promocije kleti s pripadajočimi objekti ter tudi promocije same regije.
Srečanje z novinarji je Mitja Herga zaključil s predstavitvijo letnika 2015, s katerim so izredno zadovoljni tako z vidika količine kot kakovosti, saj gre za enega najboljših letnikov zadnjih let. Zahvaljujoč vremenskim razmeram in delu vinogradnikov je grozdje doseglo svoj poln potencial. Vina novega letnika so sveža, pitna in aromatična, z izraženim sortnim karakterjem ter lepo uravnoteženimi sladkorji in kislinami. Vino, ki je še v kleti pa kaže na dober potencial zorenja oz. staranja. „Največji projekt v letu 2015 je bil povečanje aromatičnega profila naših vin in to nam je, kot lahko okusite, tudi odlično uspelo", je zaključil Mitja Herga, ki je ponosen, da so njihova vina letnika 2015 prejela že prve nagrade, in sicer, na svetovno priznanem ocenjevanju Berliner Wine Trophy v Nemčiji je zlato medaljo prejel Sauvignon & Sivi pinot 2015. Na ocenjevanju Mundusvini 2016 pa je srebrno medaljo prejel Sauvignon Blanc & Pinot Grigio 2015 iz linije Gomila.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Vina z Jeruzalema tudi čez lužo