Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vina z Jeruzalema tudi čez lužo

 

Največji slovenski vinar optimistično zre v prihodnost

Vina JeruzalemV degustacijski kleti največjega slovenskega vinarja P&F Jeruzalem, v Ormožu, je tik pred velikonočnimi prazniki potekalo posebno srečanje, na katerem je Mitja Herga, direktor omenjene prleške družbe, novinarjem predstavil s kakšnimi rezultati so vstopili v leto 2016, na katerih tujih trgih so bili najuspešnejši in kam se usmerjajo letos in v naslednjih letih. Poleg o rezultatih preteklega leta in aktualnih načrtih za prihodnost, je Herga poseben poudarek namenil tudi predstavitvi vin letnika 2015, katera je ocenil za najboljša v zadnjem desetletju, torej sploh odkar družba deluje v tej sestavi in v tem lastništvu. Sploh pa so vsi podatki o poslovanju družbe, kjer 147 zaposlenih obdeluje 642 ha vinogradov in je lani pridelala 4,2 milijona litrov vrhunskih vin, saj so sami pridelali 3.540 ton grozdja, odkupili pa so ga še 2.800 ton, bili v superlativu. Leto 2015 je družba, po veliki izgubi leto poprej uspela zaključiti s skoraj 650.000 evrov dobička iz poslovanja. Kot je povedal direktor družbe, v kateri so lani tudi formalno združili ormoško in ljutomersko klet, Mitja Herga, so lani uspeli prodajo dvigniti na 10,4 milijona evrov.

Herga je dejal, da so lani za slabo petino povečali prodajo na domačem trgu, ki je v skupni prodaji bila nekoliko višja kot na tujih trgih. Kljub temu pa jih posebej veseli, da so v takšni svetovni konkurenci ohranili tudi količino prodaje v tujini. Letos, ko je vino izjemno, še posebej vina šipona, renskega rizlinga, sivega pinota..., pa nameravajo v tujino prodati okoli 70 odstotkov pridelka, ostalo pa na domačem trgu. Temu naj bi ob tradicionalni odlični prodaji pri prvem kupcu na Nizozemskem, v Angliji in še posebej na Hrvaškem, kjer kmalu nameravajo letno prodati vsaj 700.000 steklenic svojih vin, naj bi doprinesla tudi prodaja v ZDA ter „olimpijski" Braziliji, kamor so se odpravili letos. Nekaj težav na Hrvaškem so imeli po prevzemu Mercatorja s strani Agrokorja, saj so na Hrvaškem izgubili svojega največjega kupca, a so to nadomestili s prodajo v ostalih trgovskih verigah in pri malih trgovcih. Seveda pa jeruzalemska vina v manjših količinah prodajajo tudi drugje, veseli pa jih, da so se prebili tudi na vzhod, na Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko, kjer da je zabeležena največja rast potrošnje vin v zadnjem času.
Ob koncu predstavitve poslovanja v letu 2015, ko so pridelali najboljši vinski letnik od nastanka Vinske kleti Jeruzalem v sedanji lastnini, smo lahko poskusili številna vrhunska vina, ki bodo gotovo brez težav našla pot do pravih poznavalcev kvalitete vinske kapljice. Ob kratki vodeni degustaciji smo lahko poskusili tudi nova vina letnika 2015, ki že prinašajo prva mednarodna priznanja in nagrade. Lani so denimo, čeprav kakovost vina letnik 2014 ni bil niti blizu letniku 2015, prejeli 44 priznanj in nagrad, letos pa jih pričakujejo še veliko več... Za naložbe bodo v letu 2015 odšteli 1,4 milijona evrov, predvsem za obnovo dodatnih 30 hektarjev površin in posodobitev mehanizacije, potem ko so dokončno razrešili razmerja s kooperanti in so vinogradnikom del obveznosti poplačali celo predčasno, pa v naslednjih petih letih iz 2600 ton načrtujejo povečanje odkupa na 3300 ton.
„V letu 2016 planiramo prodajo 7 milijonov steklenic belega in rdečega vina. Na domačem trgu želimo doseči rast prodaje za 17 odstotkov, ključni pa so nam vsi trije programi – penine, buteljke in litrski program. V letu 2016 je tako cilj nadaljnja rast prihodkov in sicer na 13 milijonov evrov. Na izvoznih trgih ponovno pričakujemo največjo prodajo na trgih Nizozemske, Anglije in Hrvaške. Kot perspektivna tržišča, kjer pričakujemo večjo rast pa so se pokazala Brazilija, ZDA in Poljska. V tujini v letu 2016 načrtujemo 60 odstotno rast prodaje", je Mitja Herga navedel osrednje cilje družbe, izpostavil ja je tudi ključne projekte aktualnega leta. Načrtujejo obnovo 30 hektarov vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah in investicije v vinogradniško mehanizacijo. V letošnjem letu bodo pričeli z obnovo fermentacijske hale št. 2 v Ormožu, povečali pa bodo tudi fermentacijske kapacitete v Ljutomerski kleti in poskrbeli za investicijo v vinarsko opremo ter laboratorij za izvajanje dodatnih analiz. S tem bodo pridobili še bolj kakovostne pogoje za izvajanje fermentacije in posledično tudi višjo kakovost končnega izdelka. Za same zaposlene pa investicije prinašajo prijaznejše delovne pogoje. Na področju marketinških aktivnosti so v podjetju letos zastavili novo strategijo za razvoj turistične ponudbe in večje promocije kleti s pripadajočimi objekti ter tudi promocije same regije.
Srečanje z novinarji je Mitja Herga zaključil s predstavitvijo letnika 2015, s katerim so izredno zadovoljni tako z vidika količine kot kakovosti, saj gre za enega najboljših letnikov zadnjih let. Zahvaljujoč vremenskim razmeram in delu vinogradnikov je grozdje doseglo svoj poln potencial. Vina novega letnika so sveža, pitna in aromatična, z izraženim sortnim karakterjem ter lepo uravnoteženimi sladkorji in kislinami. Vino, ki je še v kleti pa kaže na dober potencial zorenja oz. staranja. „Največji projekt v letu 2015 je bil povečanje aromatičnega profila naših vin in to nam je, kot lahko okusite, tudi odlično uspelo", je zaključil Mitja Herga, ki je ponosen, da so njihova vina letnika 2015 prejela že prve nagrade, in sicer, na svetovno priznanem ocenjevanju Berliner Wine Trophy v Nemčiji je zlato medaljo prejel Sauvignon & Sivi pinot 2015. Na ocenjevanju Mundusvini 2016 pa je srebrno medaljo prejel Sauvignon Blanc & Pinot Grigio 2015 iz linije Gomila.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Vina z Jeruzalema tudi čez lužo