Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Rajh prvi, Šajnovič drugi legat

 

Pomursko omizje Evropskega reda vitezov vina povišano v legaturo

Vitezi Evropski redRadenci – Prvi četrtek v letošnjem aprilu bo gotovo z zlatimi črtkami zapisan v analih članov in članic Evropskega reda vitezov vina – konzulata za Slovenijo s skrajnjega severovzhoda države. V hotelu Radin v Radencih je namreč potekalo povišanje pomurskega omizja vitezov vina omenjenega viteškega reda, v legaturo. Na svečanosti so predstavili tudi novi Svet Legature za Pomurje, ki šteje devet članov. Dosedanjemu viteškemu Omizju za Pomurje je tako bil podeljen višji naziv Legatura za Pomurje, kar pomeni višjo obliko organiziranosti in zahtevnejšo programsko vsebino.

Listino sta iz rok visokih predstavnikov Reda, ki ima sedež v Eisenstadtu v Avstriji, senatnega vicekonzula Gerharda Plaschke, senatnega odposlanca za Slovenijo Franza Hascheja ter v prisotnosti Prvega prokonzula v Sloveniji Tomislava Kovačiča, prejela prvi legat nove Legature, Ignac Rajh in drugi legat, Andrej Šajnovič. Predstavljen je bil tudi novi Svet Legature, ki šteje devet članov. Poleg obeh legatov ga sestavljajo še vikar, častni škof mag. Geza Erniša, maršal Mitja Kos, častni maršal senior dr. Alojz Slavič, redovna enologa Cvetka Sakelšek in Danilo Steyer, zakladnik Franc Cipot in članica Marika Feher.
Pripadniki Evropskega reda vitezov vina iz Pomurja so na svoji svečanosti gostili tudi ostala viteška omizja Slovenije, ki jih je skupaj šest, in sosednje konzulate iz Avstrije ter Hrvaške. Povabljeni so bili vsi tisti, ki so v Pomurju kakorkoli povezani s trto in vinom in to z namenom in sporočilom, da bi se morali več in bolje povezovati. Svečanosti so se udeležili predstavniki vinogradniških društev, državna in lokalne vinske kraljice, predstavnik sommelierjev, Kmetijsko gozdarskega zavoda, Pomurske turistične zveze, predstavniki družb Radgonske gorice, Panvita Marof in Pomurski sejem. Svečanosti so se udeležili tudi župani številnih pomurskih občin, od koder prihajajo člani Legature za Pomurje, dogodek pa je počastila še aktualna Vinska kraljica Slovenije, Sara Stadler.
Legatura je po strukturi reda nad omizjem, zato s včerajšnjim povišanjem pomurski vinski vitezi prevzemajo še več moralne odgovornosti, da gojijo odnos do žlahtne kaplice in to s svojo visoko moralno držo tudi širijo v okolje. Omizje za Pomurje je eno izmed šestih regionalnih viteških omizij, ki v Sloveniji sestavljajo mednarodno društvo Evropski red vitezov vina, po primorskih kolegih pa jim je kot drugim pripadla čast prejeti nov, višji naziv - Legatura za Pomurje. Gre za vinski viteški red, katerega središče predstavlja vino, povzdignjeno v simbol. Čeprav Red ni verski, je za njegovo delovanje pomembna bližina oltarja, ki si jo vsak redovnik določa sam. Redovne slovesnosti so namreč povezane z blagoslovom vina in spoštovanjem krščanskih enot. Red tudi ni političen, kar pa ne pomeni, da ga ne zanima odnos države do zemlje in vinogradov ter pridelovalcev vina, da ga ne zanima zdravstvena politika, karitativna dejavnost, odnos do človekovega dostojanstva in podobno.
Vitezi vina Evropskega reda so bojevniki za mir in sožitje med narodi, njihov meč pa je simbol časti in ni orožje sovražnosti. Eden vedno aktualnih rekov Reda je: "Položimo orožje, dvignimo čaše." Poleg mnogih drugih je več kot 150 vitezov, kraljic in drugih gostov iz Pomurja, Slovenije in tujine, prisluhnilo tudi domačemu županu Radencev, Janezu Rihtariču, ki je tudi viteški ud. Med drugim je izrazil čast ob gostovanju tako pomembnega dogodka v Radencih. S svojimi mislimi se je dotaknil tudi Vinske kleti na Kapeli, ki kljub svoji častitljivi starosti, kljub prvi okrogli vinski obliki kleti v Sloveniji in kljub srčnim žuljem marljivih viničarjev zdaj sameva in čaka na svojo usodo...
Po končanem uradnem delu prireditve in kulturnem delu programa, so druženje in viteško prijateljevanje nadaljevali ob svečani večerji, ki so jo spremljala vrhunska vina pomurskih vinarjev, članov Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, Legature za Pomurje in vrhunske jedi iz kuhinje hotela Radin.
Kaj je Društvo Evropski red vitezov vina – Ordo Equestris Vini Europae?
Vinski vitezi se neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo: za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina; za znanstveno in raziskovalno delo z vinom; za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom; za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu; za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo; za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude; za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468; za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva; za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote; za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost; za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru.
Enakopravni viteški zapriseženci, hospita, hospes, dame, vinski svetniki, vinske dame, vinski sodniki, redovne dame in vitezi vina s svojo opredelitvijo za vinsko viteštvo in s svojimi konkretnimi prispevki ter dejavnostjo na osebnem in poklicnem področju služijo uresničevanju plemenitih redovnih ciljev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Rajh prvi, Šajnovič drugi legat