Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pubeci so se bohotili v salonu Porsche v Mariboru

 

Kar 36 štajerskih vin se je predstavilo na 2. Salonu štajerskih mladih vin

Salon Pubec 2016Maribor – Konec minulega tedna je v salonu Porsche Maribor na Ptujski cesti, potekal 2. Salon štajerskih mladih vin, na katerem se je predstavilo 36 štajerskih vinarjev, povezanih v projekt Pubec, ki je lani zaoral ledino v segmentu mladih vin. Dobrih tisoč obiskovalcev je na dogodku ob bogati štajerski kulinariki in glasbeni spremljavi lahko premierno pokušalo letošnja odlična štajerska mlada vina, »Pubece«. Štajerski vinarji so se mimogrede s svojimi »Pubeci« v letos prvič predstavili tudi v slovenski prestolnici na 1. Salonu štajerskih mladih vin v Ljubljani, in sicer v salonu Audi, Porsche Verovškova. Projekt »Pubec«, ki s skupno blagovno znamko letos združuje že 36 štajerskih vinarjev, tako želi z enotnim in celovitim pristopom doseči večjo prepoznavnost štajerskega mladega vina na slovenskem in tudi tujem trgu.

Dobrih tisoč obiskovalcev 2. Salona štajerskih mladih vin je razvajalo svoje brbončice v 36 vzorcih »Pubecov«, mladih vin 36 štajerskih vinarjev, ki se predstavljajo pod skupno blagovno znamko »Pubec«. Zbrana množica ljubiteljev vina je lahko ob vrhunskih letošnjih »Pubecih« uživala tudi ob bogati ponudbi okusne štajerske kulinarike, za katero je poskrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. Goste je zabavala glasbena skupina Nox acoustic iz Ptuja, ki vsaki znani pesmi doda svoj pridih in ji zagotovi akustično preobleko. Uvod v glasbeno spremljavo praznika mladega štajerskega vina je sicer pripadel cimbalistu Daniju Kolariču. Projekt »Pubec – Štajersko mlado vino«, ki zastavlja skupen nastop štajerskih vinarjev na trgu mladih vin, je letos povezal že 36 štajerskih vinarjev, ob lanskem začetku projekta jih je bilo 27. Med predstavniki »Pubecov« najdete pisano druščino vinarjev s Štajerske, med njimi so največje vinske kleti kot tudi manjši, družinski vinogradniki: Vinarstvo Anderlič, Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Vino in turizem Janez Dreisibner, Dveri pax d.o.o., Hiša vin Emino, Kmetijska zadruga Šmarje z.o.o., Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinogradništvo Frešer, Vino Gaube, Vino Greif, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, P&F Jeruzalem Ormož, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina Kotolenko, Vinogradništvo Ivan Kramer, Vino Kropec, Vinar Kupljen d.o.o., Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje, Vino Leber, Vino MAK, Matic Wines, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – Meranovo, Vinogradništvo Mulec, PRA-VINO, Družinsko posestvo Čurin-Prapotnik, Vino-turizem Pungračič, Radgonske gorice d.d., Steyer Vina, Vina Toplak, Vino Valdhuber, Vina Vehovar in Vinogradništvo Vračko.
S projektom »PUBEC«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu želijo štajerski vinarji doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu in tudi na trgu sosednjih držav. Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta. Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed in pobudnik projekta pravi, da je »PUBEC« lani zaoral ledino v segmentu mladih vin na Slovenskem, sedaj pa se njegova pot nadaljuje: »Občutki so zelo dobri, ko vidiš, da se je projekt uveljavil, da raste in da je bil prepoznan kot nekaj dobrega. Če se je lani projektu pridružilo 27 štajerskih vinarjev, združenih pod blagovno znamko Pubec, jih je letos že 36. Vsi tisti, ki so lani še mogoče dvomili v uspeh projekta, so letos s pomočjo izkušenj drugih vinarjev ugotovili, da je povezovanje tisto, ki skrbi za boljšo promocijo vseh vinarjev in vsakega posebej«.
2. Salon štajerskih mladih vin podpira tudi Zavod za turizem Maribor-Pohorje, ki je dogodek uvrstil tudi kot enega od vrhuncev v program Festivala Stare trte, ki se bo končal z največjim tradicionalnim martinovanjem na prostem na mariborskem Trgu Leona Štuklja, kjer bodo prav tako zastopani štajerski vinarji s svojimi »pubeci«. »Salon štajerskih mladih vin predstavlja primer zelo dobrega povezovanja in je jasen pokazatelj, da smo skupaj močnejši in prodornejši ter s tem še lažje stopamo na tuje trge, na katerih se želimo predstavljati. Veseli nas, da je Salon štajerskih mladih vin lani nastal v Mariboru in da se tukaj tudi razvija, saj smo mesto najstarejše trte na svetu«, izpostavlja Tanja Srečkovič Bolšec z mariborskega zavoda za turizem.
Vino »Pubec« je dobilo ime po štajerskem izrazu za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »Pubec« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja. Živahnost, energičnost in mladostno navihanost prinaša tudi letošnji letnik mladega vina »Pubec«, s katerim so letos napolnili kar 50 tisoč buteljk. »Letošnji Pubeci sevajo sortno značilne iskrive barve, v vonju so izjemno dišeči, s poudarjeno cvetico, kar je odraz tudi vinskega letnika. V okusu so sveži, iskrivi, izjemno pitni, z rahlo poudarjeno kislostjo, ki daje to pitnost – na koncu pa vendarle harmonični,« o letošnjem vinu »Pubec« pravi Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor. Ob tem poudarja, da je povezovanje zelo pomembno: »Združiti toliko vinarjev pod eno streho je velik uspeh. Povezani vinarji opozarjajo na štajersko vinorodno območje, da je to dežela belih vin, kjer se pridelujejo odlična vina, za kar imamo odlične pogoje«.
Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, ki prav tako močno podpira projekt Pubec, pa dodaja, da »Štajerski manjka tovrstnega povezovanja. Znamo pridelati vrhunska vina, a smo šibki pri nastopu na trgu. Takšni dogodki kažejo na to, da se vinarji povezujejo in iščejo enotni stil vina, kar je prav tako pomembno, saj so bila vina v preteklosti zelo različnega stila. Če želimo Štajersko enotno predstaviti kot območje svežih, lahkotnih in prijetnih vin, potem so takšni dogodki izjemnega pomena, saj potrošniki lažje prepoznajo štajersko mlado vino«. Nenazadnje je lanska analiza pokazala, da so vinarji, povezani v projekt Pubec, zabeležili 40 odstotkov večjo prodajo mladega vina kot leto poprej, 60 % odjemalcev vina pa je mlado vino poskusilo prvič.
Mlado vino, pridelano v Republiki Sloveniji, je lahko tisto vino, ki ustreza kakovostnim normativom veljavne zakonodaje. Mlado vino je mirno vino, ki je lahko v prometu najprej 30 dni po trgatvi in največ do 31. januarja leta, ki sledi letu trgatve. Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska, Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Pubeci so se bohotili v salonu Porsche v Mariboru